Scen/Recension

Blodig historia i utsökt regi

Tosca hade premiär på Malmö Opera i fredag. Foto: Jonas Persson
Ingen Sektion satt
Scen/Recension Rent objektivt är Puccinis opera Tosca ett under av smaklöshet: brutal, blodig och vulgär, fullt i klass med den sämsta sortens kriminalnovell.

Sport

Öbergs miljonregn: "Väldigt glad"

Hanna Öberg. Arkivbild.
Hanna Öberg. Arkivbild.
Fotograf: Petr David Josek/AP/TT
Sport
Sport

Hanna Öberg drog in drygt 1,9 miljoner kronor i prispengar den gångna säsongen, skriver SVT. Skidskyttestjärnan vann bland annat världscupens distanscup och körde hem ett VM-brons i masstart i italienska Antholz. Men själv är hon mest tacksam över att hennes sport ger lika mycket i prispengar till damer som herrar.

– Jag är väldigt glad och tacksam att jag håller på med en sport som är väldigt jämställd, säger Öberg till SVT.

Enligt kanalen drog hon in mer än dubbelt så mycket prispengar som tvåan på den svenska listan, långloppsåkaren Britta Johansson Norgren. Summan gäller inte faktorer som personliga avtal, sponsorer och bonusar.

– Vi får förhållandevis bra med prispengar och det är många som får, det är fler som får möjligheten att leva på sin sport, säger Hanna Öberg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Lund

Stadsbiblioteket fick ställa in firande

Karin Bergendorff, bibliotekschef för Folkbiblioteken i Lund.
Fotograf: Pia Svensson Bengtsson
Lund
Lund Lunds stadsbibliotek fyller 50 år men allt firande har fått ställas in.
PREMIUM

Lunds stadsbibliotek skulle ha fyllt 50 år den 31 mars men det blir inget firande. Coronaviruset har gjort att personalen tvingats ställa in alla aktiviteter som skulle genomföras den 30 mars-4 april.

– Av känd anledning flyttar vi hela den veckan till hösten, säger bibliotekschef Karin Bergendorff.

Hon säger att det var nödvändigt att ställa in.

– Det är ju jättetråkigt men det är ingenting att välja på.

Vikbara väggar fulla med lappar.
Lunds stadsbibliotek blir 50 år och det hålls en utställning med lundabornas minnen av biblioteket. Fotograf: Linnea Nybogård

Bland annat skulle Gunnar Brådvik som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden hålla invigningstal. Det talet ställdes in bara några timmar innan eftersom det fanns en oro för att fler än 50 personer skulle närvara, något som inte är tillåtet i nuläget.

Det skulle bland annat hållas flera föreläsningar, bland annat en spökvandring, en föreläsning om 1970-talets mode, antikvarie Fredrik Tersmeden skulle berätta om Johan Lundbald som försökte starta Lunds första privata lånebibliotek och elever från Lunds- dans och musikalgymnasium skulle ha haft en musikuppvisning. Det skulle hållas en workshop om hur stadsbiblioteket ser ut om ytterligare 50 år, Sagoskåpet skulle öppna presenter (sagor) och en guidad konstvisning skulle berätta om det som hänger på väggarna.

Det finns inget datum för när firandet ska hållas i stället.

Det finns dock några saker som redan har släppts.

– Vi har en utställning som handlar om tiden före, hur bygget gick till och när man invigde, berättar Karin

Det finns även filmer gjorda om stadsbiblioteket.

– Vi har gjort lite filmer inför 50-årsjubileet och de har gått ut tidigare, säger Karin Bergendorff.

Den som vill läsa mer om när stadsbiblioteket byggdes kan läsa artikeln som är länkad här under:

Lund

Högevallsbadet stängs

Lund
lund På onsdag denna vecka, den 1 april, stängs äventyrsbadet på Högevall på grund av för få besökare. Stängningen är tillfällig, men gäller tills vidare. Övriga bassänger och verksamheter i Högevall berörs inte av stängningen, skriver Lunds kommun i ett pressnmeddelande.

Hanteringen av coronapandemin fortsätter inom Lunds kommun och idag introduceras nya åtgärder. Från och med måndagen möjliggör Lunds kommun ensamresor inom färdtjänsten.

Färdtjänstresenärer som känner oro för att samåka med andra under den pågående coronapandemin får möjlighet att beställa ensamresor med färdtjänsten inom kommungränsen. Ensamresor möjliggörs på vardagar mellan klockan 10 och 13 i mån av plats, och lämpar sig framförallt för resor till och från samhällsservice – exempelvis för att handla mat eller hämta ut medicin på apoteket. Det är inte bestämt hur länge denna tjänst ska finnas. Lunds kommun följer pandemiutvecklingen.

Fler och fler evenemang och möten påverkas av pandemin. Även Ungdomstinget planerar för att webbsända sina föreläsningar via Youtube-kanalen "Ung i Lund".

Ekonomi

Krispaket ska ge fler a-kassa och utbildning

Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan än tidigare och det gynnar de som har en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff om de tillfälliga förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen.

Fler får också behålla en större del av sin lön om de blir arbetslösa, eftersom taket för hur mycket man kan få per dag höjs, liksom den lägsta möjliga ersättningen

– Det handlar om att öka tryggheten för människor, men det kan också finnas poänger för ekonomin att göra detta i det här läget, säger Magdalena Andersson.

Kan komma mer

Regeringen, C och L har kommit med ett flertal paket den senaste tiden. Längre fram kan det bli aktuellt med ett mer traditionellt stimulanspaket, när det går att se ett slut på smittspridning och pandemi.

– Så småningom när den här krisen är över, vill vi kunna komma med åtgärder för att stimulera ekonomin, så att hjulen börjar snurra igen, säger finansministern.

De sex karensdagarna i a-kassan tas bort tillfälligt och det blir lättare att kvalificera sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Kraven för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning sänks från tolv månader till tre. Arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från dagens 80 timmar.

Taket höjs

Taket i a-kassan höjs från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna. Detta gör att fler kommer att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen. Det så kallade grundbeloppet höjs från 365 till 510 kronor per dag, för den som haft heltidsjobb.

A-kassorna tillförs 100 miljoner kronor medel för att klara det ökade trycket på handläggarna där.

– Vi måste också rusta för att alla jobb inte kan räddas, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Därför behöver Arbetsförmedlingen och a-kassorna ha tillräcklig kapacitet, motiverar han.

Arbetsförmedlingen får mer resurser till program, bland annat för att förlänga nystartsjobb och andra former av subventioner.

Ökar yrkesutbildningar

En annan del av paketet är att satsa mer på yrkesutbildningar i hela landet. Staten kommer att ta en större del av finansieringen än i dag och platserna kommer att bli fler.

Även folkhögskolor och studieförbund får del av satsningen.

– Det är långsiktiga satsningar som kommer att tjäna Sverige väl. Det är en mycket god möjlighet för människor som blir arbetslösa att både stärka sig själva och vårt samhälle, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Kostar miljarder

Totalt kostar paketet 10,8 miljarder kronor. Att stärka a-kassan och satsa på olika arbetsmarknadsinsatser står för nästan hälften av detta.

– Det är en ganska rejäl summa, säger finansministern.

En av arbetsmarknadsåtgärderna är att personer som har extratjänst, nystartsjobb eller liknande i dag kan förlänga detta med ytterligare ett år. Andra åtgärder är att ge bidrag till gröna jobb, till exempel skogsbruket, samt sommarjobb till ungdomar.

Det så kallade fribeloppet för arbetsinkomst inom studielånssystemet tas bort tillfälligt. Det ska göra att läkar- och vårdstudenter och andra studerande inte ska dra sig för att rycka in där de behövs av oro för att deras studielån ska minskas.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) lägger ännu ett krispaket tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) lägger ännu ett krispaket tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Nya krispaketet

Tillfälligt stärkt arbetslöshetsförsäkring: Kraven sänks tillfälligt på vem som kan få a-kassa både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa. Samtidigt höjs såväl taket som grundbeloppet i a-kassan tillfälligt. De sex karensdagarna slopas tillfälligt. Kostar 5,33 miljarder kronor.

Mer aktiv arbetsmarknadspolitik: Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska program får mer pengar. Personer som i dag har extratjänst, nystartsjobb och liknande kan fortsätta med detta ytterligare ett år. Stöd till sommarjobb för ungdomar och gröna jobb. Kostar 2,58 miljarder.

Fler platser och distansundervisning på universitet och högskolor. Fler möjligheter till yrkesutbildning i hela landet. Kostar 1,89 miljarder.

Fribeloppet i studiemedlen slopas tillfälligt för att vårdstudenter ska kunna gå in och hjälpa till i vården utan att studiemedlet minskas. Kostar 1 miljard kronor.

Regeringen , C och L står bakom förslagen som inom kort överlämnas till riksdagen i en extra ändringsbudget.

Källa: Regeringskansliet

Sport

MFF permitterar: "Står helt stilla"

Malmö FF, här med Anders Christiansen, väljer att korttidspermittera 'stora delar av organisationen'. Arkivbild.
Malmö FF, här med Anders Christiansen, väljer att korttidspermittera "stora delar av organisationen". Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Flera klubbar har redan gjort det. Nu väljer även Sveriges rikaste fotbollsklubb Malmö FF att korttidspermittera "stora delar av organisationen" för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

"Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla", säger ordföranden Anders Pålsson i ett pressmeddelande.

"Herrlagets tävlingsverksamhet är uppskjuten, restaurang- och eventverksamheten är obefintlig och en drastisk minskning av antalet besökare i shopen är några exempel på hur våra olika aktiviteter drabbats", fortsätter han.

MFF skriver dock att bland annat herr- och damelitlagets tränings- och tävlingsverksamhet fortgår, och att korttidspermitteringar på upp till 60 procent införs för den övriga verksamheten från och med den 1 april.

Utrikes

All makt åt Orbán under krisen

Två militärpoliser patrullerar i Budapest på måndagen, samtidigt som parlamentet godkände förstärkta maktbefogenheter för Ungerns regering.
Två militärpoliser patrullerar i Budapest på måndagen, samtidigt som parlamentet godkände förstärkta maktbefogenheter för Ungerns regering.
Fotograf: Zoltan Balogh/MTI/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nödvändigt och begränsat, tycker Ungerns regering om att nu kunna styra med dekret under obegränsad tid för att bekämpa coronasmittan.

Med klar marginal – 137 röster mot 53 – sade de ungerska parlamentsledamöterna i Budapest ja till måndagens lagändringar.

Därmed slipper premiärminister Viktor Orbán och hans regering be parlamentet att var 15:e dag förnya de krisåtgärder som drivs igenom. I stället tillåts regeringen styra med dekret så länge som coronakrisen varar.

Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över lagarna. Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, hur spännande de än är. Om de inte kan hjälpa så ska de i alla inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig, sade premiärministern i ungersk radio i fredags.

Fängelsehot

Ungern är än så länge relativt lindrigt drabbat av coronaepidemin – vilket väckt frågor om varför regeringen vill dra till med så pass drastiska åtgärder. Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet.

Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.

– Ungern är ett specialfall. Ingen annanstans finns så extrema åtgärder som Orbán föreslår, säger Milan Nic från den Berlinbaserade tankesmedjan DGAP till nyhetsbyrån AFP.

"Praktskandal"

EU:s övriga medlemsländer har än så länge uttryckt sig tämligen försiktigt om de ungerska planerna. Diverse EU-parlamentsledamöter är desto mer frispråkiga.

"När resten av Europa samlas för att tillsammans ta oss igenom den här krisen. . . väljer populisten Viktor Orbán att ta tillfället i akt och roffa åt sig ännu mer makt. Det är en praktskandal", skriver svenska Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

– Förslaget som läggs fram är helt galet. Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, tycker kollegan Evin Incir (S).

Claudia Gamon, liberal ledamot från Ungerns grannland Österrike, anser att "varje stats- och regeringschef" nu måste fundera på om Ungern över huvud taget kan vara kvar i EU.

– Ungern är från och med i dag en diktatur, säger Gamon enligt nyhetsbyrån APA.

Hysteriskt?

Regeringen i Budapest håller inte alls med. Talesmannen Zoltan Kovacs betonar att parlamentet – där de två regeringspartierna har två tredjedelars majoritet – fortsatt kan besluta om när nödläget ska upphöra.

Och justitieminister Judit Varga anklagar kritikerna för att reagera "hysteriskt".

"Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende", skriver Varga i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Ungerns nödlagar

Spridningen av coronaviruset gjorde att Ungern den 11 mars införde ett formellt nödläge i landet, vilket gör det möjligt för regeringen att styra med dekret utan att behöva rådfråga parlamentet. De dekret som införs gäller dock endast i 15 dagar, varpå de måste bekräftas av två tredjedelars majoritet i parlamentet. Den processen måste sedan upprepas återigen när ytterligare 15 dagar gått, och så vidare.

Parlamentet har dock godkänt ett förslag till ändrade nödlagsregler där 15-dagarskravet slopas. Därmed kan dekreten gälla tills vidare, så länge som regeringen eller parlamentet anser att det fortfarande råder nödläge. Lagarna utökar samtidigt vad som är straffbart när det gäller att sprida desinformation, vilket ska kunna leda till upp till fem års fängelse.

Fram till måndagsmorgonen hade Ungern registrerat totalt 447 fall av coronasjukdomen covid-19, varav 15 med dödlig utgång.

Källa: DGAP, Politico Europe

FAKTA

Fakta: Viktor Orbán

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utomlands för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998–2002.

I Ungerns parlament har Fidesz och kristdemokratiska samarbetspartiet KDNP totalt 133 av 199 mandat. I fjolårets lokalval förlorade man dock överraskande makten i huvudstaden Budapest.

Inom EU tillhör Fidesz den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, med bland andra svenska M och KD. Sedan i fjol är dock Fidesz tills vidare avstängt, på grund av kritiken mot partiets agerande kring oberoendet för domstolar, universitet och massmedier.

Lund

Strid om åkermark utanför Veberöd

Det är två olika markområden utanför Veberöd som kommunen vill köpa. KARTA: Lunds kommun
Lund
Lund
Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden, uppger att partiet linje står fast: den goda åkermarken ska värnas.
Karin Svensson Smith (MP) är besviken på att FNL inte stödde Miljöpartiets yrkande.

Kommunstyrelsen ska på onsdag ta ställning till ett köp av mark utanför Veberöd. Miljöpartiets Karin Svensson Smith yrkade i arbetsutskottet att det ska skrivas in att marken inte får bebyggas, något som bland annat Förnyalund röstade emot. Det får Karin Svensson Smith att tala om svek mot väljarna.

- Vi var flera partier som gick till val på att kommunen inte skulle bygga på åkermark, bland annat Förnyalund. Men Jan Annerstedt (FNL), röstade emot mitt yrkande, säger Karin Svensson Smith.

De övriga partierna som röstade emot var Moderaterna och Liberalerna. Socialdemokraterna lade ner sin röst.

Markområdet det gäller fastigheterna Hasslemölla 1:1 och Veberöd 8:30. De är 64,4 hektar respektive 12,9 hektar stora och ligger sydost och syd om tätorten Veberöd. För Hasselmölla är prislappen 11,2 miljoner kronor och för Veberöd 8:30 1,78 miljoner. Marken har varit privatägd men har nu lagts ut till försäljning.

Det Miljöpartiet yrkar på är att översiktsplanen 2018 ändras så att det inte ska gå att bygga på marken.

"Vi vill värna åkermarken och säkerställa att det blir ekologisk odling som gäller även när kommunen förvärvat marken." skriver Miljöparitet.

I översikts planen slås fast att huvuddelen av marken som värdefull för friluftsliv och rekreation. "Förvärvet innebär att kommunen säkrar tillgång till framtid tätortsnära rekreationsytor." står det i tjänsteskrivelsen.

En mindre del av fastigheten Hasslemölla 1:1, 1,3 hektar närmast Idala utpekas som utbyggnadsområde.

Karsin Svensson Smith menar dock att hela området ska skyddas som åkermark.

- Huvuddelen av planen är som vi vill, men jag tycker att vi ska ta bort all möjlighet till byggnation. Här har varit ekologisk odling jättelänge. Vi har gått till val på att vi inte ska bygga på åkermark.

Inga-Kerstin Eriksson (C) uppger att partiet kommer att rösta för markköpet på kommunstyrelsen på onsdag.

- Sedan är det viktigt att vi för en öppen dialog med eventuella intressenter av marken och ser vad som ska hända med den. Men det vi tar beslut om nu är själva köpet, säger hon.

Jan Annerstedt är inne på samma linje. Han menar att det ärenden som politikerna nu ska ta ställning till är den affärsmässiga biten, själva markköpet.

- Sedan är partiets linje att vi självklart ska kämpa för att den mark som är odlingsbar ska förbli åkermark. Men vi kan inte föregå den diskussionen. Vi får ta den senare och föra en dialog med alla intressenter, säger han.

Inrikes

Pojke svårt skadad av knivhugg vid skola

Inrikes
Inrikes

En pojke i högstadieåldern fick allvarliga skador när han blev knivhuggen i halsen vid en skola i Kortedala i Göteborg på måndagen.

Den skadade pojken är elev på skolan. En annan pojke i samma ålder har gripits och är misstänkt för knivskärningen. Den misstänkte, som greps i sin bostad, är under 15 år.

– Socialtjänsten ska vara med när han förhörs, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisregion Väst.

Knivskärningen skedde vid halvtvåtiden på eftermiddagen på en parkering intill skolan. Det är ännu oklart vad som kan ligga bakom händelsen.

– Vi vet inte. Men vi har fått bra vittnesuppgifter inledningsvis, säger Adlersson.

Polisens tekniska undersökning på platsen är avslutad. Under kvällen kommer dock såväl polisen som skolan och kommunen att ha representanter i området, för att ge trygghet.

– Det blir säkert en del frågor, tror Peter Adlersson.

Det är oklart om även den misstänkte pojken går på skolan där dådet skedde.

NÄSTA ARTIKEL