Scen/Recension

Blodig historia i utsökt regi

Tosca hade premiär på Malmö Opera i fredag. Foto: Jonas Persson
Artikel Scen/Recension Rent objektivt är Puccinis opera Tosca ett under av smaklöshet: brutal, blodig och vulgär, fullt i klass med den sämsta sortens kriminalnovell.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Bil har kört in i mitträcket i Eslöv

Eslöv
Eslöv En personbil har kört in i mitträcket på väg 113 i Eslöv

Sport

Nyförvärvet borta hela säsongen

Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport

Säsongen har knappt kommit i gång då damallsvenska Kristianstad tvingas inse att man fått två svåra knäskador i truppen.

Målvakten Moa Olsson slet av korsbandet redan innan serien startade. Och nu visar det sig att även nyförvärvet, den australiska landslagsmittfältaren Elise Kellond-Knight, blir borta säsongen ut med en knäskada.

Hon skadade sig i premiären mot Rosengård.

– Vi såg henne som en nyckelspelare, som kunde spela på många olika positioner. Det är inte roligt att vi blir av med henne, säger KDFF:s klubbchef Albert Sigurdsson till Kristianstadsblade t.

Malmö

Vakthundar rymde ut i Malmönatten

Malmö
Malmö Två vakthundar rymde från en industritomt i sydöstra Malmö i natt. Polisen tog upp jakten och hundarna kunde fångas in.

Polisen larmades 01.40 natten mot torsdagen.

– Det var två stora hundar som sprang ute bland bilarna. Ett flertal patruller skickades ut och hundarna kunde hämtas tillbaka. Ingen person kom till skada, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen.

Det är oklart hur hundarna tog sig ut från industritomten. Det har inte gjorts någon anmälan.

Inrikes

Sovande par väcktes av maskerade män

Ett par i Alvesta vaknade av att rånare stod i sovrummet. Arkivbild.
Ett par i Alvesta vaknade av att rånare stod i sovrummet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett par i 65-årsåldern vaknade upp av att två maskerade män stod i sovrummet. Paret, som bor i Alvesta, hotades med tillhyggen och tvingades att lämna ifrån sig värdesaker, skriver polisen på sin hemsida.

– Mannen i hushållet får ett slag i huvudet av ett tillhygge men inte allvarligt så att han behövde söka vård, säger Ulf Wilsson vid polisen i Växjö till SVT Småland.

Gärningsmännen ska ha fått med sig pengar men det är oklart hur mycket. Paret tvingades ner på golvet och fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner, vilket försvårade deras möjligheter att slå larm.

– De beordrades att ligga kvar när huset söktes igenom så det dröjde innan de förstod att gärningsmännen lämnat och de vågade sig upp till den fasta telefonen i huset, säger Ulf Wilsson.

Larmet kom in vid fyratiden på morgonen och polisen söker nu efter vittnen som kan ha sett något runt bostaden.

Utrikes

Mexikansk ex-guvernör gripen i USA

Chihuahuas förre guvernör César Duarte ska utlämnas från USA till Mexiko, anklagad för korruption. Arkivbild.
Chihuahuas förre guvernör César Duarte ska utlämnas från USA till Mexiko, anklagad för korruption. Arkivbild.
Foto: Susan Montoya Bryan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Förre guvernören för den mexikanska delstaten Chihuahua, César Duarte, har gripits i Florida och ska utlämnas till hemlandet. Han är efterlyst för förskingring och bedrägeri. Det uppger både amerikansk polis och mexikanska åklagarämbetet.

Tillslaget i Miami gick lugnt utan incidenter. Det gjordes strax efter mötet på onsdagen mellan USA:s president Donald Trump och hans mexikanske motpart Juan Manuel López Obrador.

När López Obrador tillträdde i december 2018 lovade han att slå hårt mot korruptionen. Dryga tiotalet tidigare guvernörer är anklagade för korruption eller samarbete med organiserad brottslighet.

César Duarte var guvernör åren 2010–2016 och en framträdande person inom partiet PRI som hade regeringsmakten i Mexiko i decennier. Han kommer att åtals för att ha styrt undan statliga pengar till sig själv, men säger sig vara oskyldig.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Marley-cover doneras till coronahjälp

Medlemmar av den bortgångne reggaestjärnan Bob Marleys familj har gjort en nyinspelning av hans klassiska låt 'One Love' och donerar pengarna till coronahjälp.
Medlemmar av den bortgångne reggaestjärnan Bob Marleys familj har gjort en nyinspelning av hans klassiska låt "One Love" och donerar pengarna till coronahjälp.
Foto: Langevin/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Medlemmar av den bortgångne reggaestjärnan Bob Marleys familj har gjort en nyinspelning av hans klassiska låt "One Love" för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Unicefs insamling för barn som drabbats av den pågående coronapandemin. Bakom den nya versionen av låten, vars originalversion spelades in av Bob Marley and the Wailers 1977, står Marleys dotter Cedella, sonen Stephen och barnbarnet Skip.

"Även i en tid då vi inte kan samlas stämmer hans budskap. Vi kan ta oss igenom den här globala krisen om vi alla förenas i kärlek och om vårt hjärta slår som ett", säger Bob Marleys dotter Cedella i ett pressmeddelande. Inspelningen av "One love" släpps den 17 juli.

Sport

MLS återstartade med vemodig protest

Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.
Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.
Foto: John Raoux/AP/TT
Sport
Sport Höjda nävar, munskydd och knäböjning. Mitt i den tilltagande coronapandemin i USA har MLS, herrarnas fotbollsliga i USA, dragit i gång igen.

Inför premiärmatchen mellan Orlando och Inter Miami höll spelarna en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

– Det ni såg i kväll var ett speciellt ögonblick på initiativ från spelarna, och Major League Soccer samarbetade med oss ​​för att göra här möjligt, säger Toronto-spelaren och initiativtagaren Justin Morrow om protesten.

Efter fyra månaders speluppehåll återstartade MLS med ett Floridaderby mellan Orlando, med Robin Jansson i försvaret, och David Beckhams klubb Inter Miami. Matchen spelades i en tom och provisorisk arena vid Disney World i Orlando.

Med nöd och näppe lyckades hemmalaget ro hem segern, tack vare att den förre Manchester United-stjärnan Nani satte 2–1 i den 97:e matchminuten. Snöpligt för Inter Miami, som tog ledningen strax efter halvtid, innan Orlandos Chris Mueller kvitterade till 1–1 i 70:e minuten.

Lång manifestation

Men spelglädjen skuggades av både den pågående coronapandemin, där Florida på senare tid har registrerat en stor ökning av nya smittade, och det rasistiska våld och den polisbrutalitet som har uppmärksammats i USA den senaste tiden och orsakat stora demonstrationer.

Matchen inleddes med en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen. Iklädda munskydd och svarta t-shirtar med antirasismbudskap lyfte flera spelare sina högernävar i luften. Båda lagens startelvor föll också ner på knä i en gest av sympati för antirasismrörelsen.

Manifestationen varade i åtta minuter och 46 sekunder, lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot den 46-årige svarte George Floyds nacke tills han avled i slutet av maj, och som var den tändande gnistan till den senaste tidens stora protester.

– Det här är vår chans att ställa oss tillsammans med dem, att stå upp mot etnisk ojämlikhet, att ta den här striden och se till att våra röster i Major League Soccer (MLS) hörs, sade Justin Morrow, spelare i Toronto och ledare för MLS-organisationen "Svarta spelare för förändring", i halvtid.

Orlando João Moutinho, till vänster dribblar bort Inter Miamis Dylan Nealis på den tomma arenan i Orlando.
Orlando João Moutinho, till vänster dribblar bort Inter Miamis Dylan Nealis på den tomma arenan i Orlando.
Foto: John Raoux/AP/TT

Utrikes

Terrormisstänkta svenskar döms i Köpenhamn

Bombdådet vid Skat-kontoret på Østerbro väckte stor uppmärksamhet i Danmark. Arkivbild.
Bombdådet vid Skat-kontoret på Østerbro väckte stor uppmärksamhet i Danmark. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson//Ritzau Scanpix/AP
Utrikes
Utrikes Åklagarsidan anser att det handlar om terrorism – och kräver ett straff på sju års fängelse. Nu meddelas domen för de två svenskar som åtalats för bombdådet mot danska skattemyndigheten Skat i Köpenhamn i fjol.

Under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, pläderade åklagare Andreas Christensen för att svenskarna ska dömas till fängelse samt utvisas ur Danmark.

Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade – något de själva nekar till, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Vilket motiv som svenskarna skulle haft är däremot fortfarande oklart.

– Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, sade åklagaren i rätten på tisdagen.

Bomben detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i den danska huvudstaden på kvällen den 6 augusti 2019. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills pekats ut. Ingen skadades i explosionen. Det enda som svenskarna, 23 och 24 år gamla, har erkänt är att de kört en för tidpunkten utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Bombdådet väckte stor uppmärksamhet i Danmark, och är en av de grovt kriminella händelser med koppling till svenska sidan som föranledde att Danmark införde gränskontroller mot Sverige hösten 2019.

Domen mot de svenska männen meddelas under torsdagen.

Anna Karolina Eriksson/TT

NÄSTA ARTIKEL