Ted Malm hoppas köra Rally Sweden med en Volvo PV från 1965. Foto: Anette Carlsson

Skåning siktar mot Rally Sweden

RALLY Skåningen Ted Malm siktar på att köra Rally Sweden i vinter.
– Lite galet är det, men jag känner att jag måste ta chansen, säger han.

På onsdagen anmälde han sig i den histioriska klassen i det svenska VM-rallyt med en Volvo PV från 1965.
– En bekant till mig i Motala, Janne Blom, har byggt om en gammal PV till en fullödig tävlingsbil, Nu ska han tävla med en Volvo 240 i stället, så jag har fått möjlighet att köpa loss hans PV, berättar Ted Malm.

I söndags dök erbjudandet upp, och Malm var inte sen att hugga på betet.
– Egentligen har jag valt helt fel tid, eftersom det inte är den mest aktiva tiden i företagsvärlden i december-januari. Men jag är säker på att vi fixar det här, även om det är en stor utmaning.
140 000 kronor behöver han få in utöver det som han själv satsar.
Ted Malm har bara kört ett vinterrally tidigare, för två år sedan. Men som co-driver har han stor erfarenhet av vintervägar.
– Även om jag lite erfarenhet är en pallplats målet. En bättre byggd bil för klassen än den vi har, går inte att tänka sig, menar Malm.
Han har hållit till i Vollsjö i många år, men den här veckan går flytten till Veberöd. Där ska han bygga en verkstad som lämpar sig för den allt mer intensiva rallyverksamheten.

Frun Katharina har hängt med på resan som kartläsare. I år har de kört hela 21 tävlingar tillsammans i en Volovo 240.
– Hon har blivit lika biten som jag av det här, båda tycker det är kul, säger Malm om parets framfart.
Planen är att ställa PV:n i malpåse resten av året efter Värmlandsrallyt den 13-16 februari. Siktet är ställt mot att köra den historiska EM-cupen först nästa år, där tiotalet deltävlingar ingår.
För Ted Malm väntar en annan utmaning först. I mars drar hans nystartade Euro Volvo Cup igång, en tävlingsserie för Volvobilar som har premiär i Holland.
– Hela 48 förare har hört av sig och i nuläget är det 23 anmälda till Holland och 26 till tävlingen i Finland, berättar Ted Malm.
I jul- och nyårsdagarna blir det nu full fart för att sy ihop budgeten för Rally Sweden.
– Tom Kristensson från Hörby körde i Värmland i år, men det är inte många skåningar som har tävlat där, påpekar veberödsbon.
Tidigare har Stoffe Nilsson från Vinslöv tävlat på vintervägarna i Värmland.

Sportresultat

Sport i dag