Pensionsreform ger franskt kaos

Att förändra pensionssystem är svårt i vilket land vi än talar om, men extra svårt är det rimligen i Frankrike med sin långa tradition av strejker och protester. Strejker lamslår hela Frankrike och det började redan innan president Emmanuel Macron presenterade förslaget i detalj. Det är arbetsplatser inom den offentliga sektorn som strejkar och att ta sig fram med tunnelbana eller tåg är mer eller mindre omöjligt.
För en svensk framstår protesterna som svåra att begripa – att få gå i pension redan vid 62 års ålder men få vänta till 64 för att få full pension, det är väl nästan fördelaktigt? Men inte för fransmännen, som ser hot mot pensionsförmåner man haft länge. De fackliga organisationerna är rädda att villkoren kommer att försämras och att svaga grupper ska drabbas och då hjälper det inte med löftet att inte höja pensionsåldern. Man befarar en koppling till andra reformer om arbetsrätten och där brukar ju vänsterinriktade partier och organisationer vara extra känsliga.
En annan orsak till att Macron försöker få igenom ett nytt pensionssystem där hans föregångare har misslyckats är att nuvarande system är ytterst svårbegripligt med många olika tabeller och avtal. Det är 42 olika system uppdelade på olika yrkesområden, ett av de mest generösa i Europa. Att ha en ambitiös förändringsagenda i Frankrike kräver därför mod, uthållighet och en förståelse för alla protester.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

  • Nej (72%, 453 Röster)
  • Ja (28%, 179 Röster)

Antal röster: 632

Loading ... Loading ...