Enklare betalning i stället för betalväggar

Dagligen möts vi av betalväggar när vi försöker öppna artiklar som verkar intressanta. Dina vänner på Facebook delar artiklar och du ser intressanta kommentarer men ser bara några få rader av själva artikeln. Ska du läsa hela behöver du ange din mejladress och betalningsuppgifter.
Självklart ska tidningar ha betalt för vad de skriver, jag har absolut ingen annan åsikt. Papperstidningen betalade vi utan att knota, eller åtminstone förstod vi kanske lättare att den kostade att trycka och skicka ut. Men med digitala artiklar blir det mer abstrakt, men förstås har tidningen kostnader för att skriva och lägga ut artikeln.
Det jag vänder mig emot är att det ännu inte skapats ett gemensamt system för att ta betalt på nätet. Stim, som tar betalt för musik som spelas, har funnits i många år och verkar fungera väl. Kunde inte Stim tjäna som en tankemodell för mediebranschen?
En samhällsintresserad person ska inte behöva krångla med att uppge mejl och betalningsuppgifter till alla de svenska dagstidningar man vill läsa, det kan ju vara upp till tio på en dag. Själv backar jag alltid för att det känns så krångligt, och det är ju synd. Dessutom minskar det mångfalden i mediebranschen, om intressanta artiklar blir svåra att komma åt.
Jag tror att branschen skulle tjäna på att Tidningsutgivarna eller någon annan lämplig organisation tog fram en gemensam och enkel betalfunktion. Det skulle på sikt gynna demokratin.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...