Ung

Tid för eftertanke och vårlängtan

Artikel Ung kultur Ring, klocka ringoch tuta i trumpeter,för hundar och för ungar,för stjärnor och raketer.

Ring, klocka ring

och tuta i trumpeter,

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Släckte brand i hönshus

Söderslätt
Anderslöv Ett hönshus på en adress i en mindre ort utanför Anderslöv brandhärjades på måndagskvällen.

Larmet om branden inkom till SOS vid klockan 21.34. Räddningstjänsten åkte ut till platsen och kunde vid ankomst konstatera att det brann i ett hönshus.

– Det var ingen större spridningsrisk där. Vid 21.55 meddelade man att branden var släckt, säger Ola Nilsson, jourhavande teamledare vid SOS Alarm.

Huruvida några djur eller personer kommit till skada finns det för närvarande inga uppgifter om.

Utrikes

Minst 57 drunknade vid Libyens kust

Vägen från Libyen till Europa är livsfarlig. Arkivbild.
Foto: Hazem Ahmed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 57 personer som försökte ta sig till Europa har omkommit sedan deras båt sjunkit utanför Libyen, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM).

"Förskräckt av än mer liv som gått förlorade vid Libyens kust", skriver Federico Soda, IOM:s Libyenansvarige på Twitter. "Tystnad och passivitet är oförlåtligt", skriver han.

Båten gick under utanför hamnen vid Khoms, som ligger cirka tolv mil öster om huvudstaden Tripoli. Vad som låg bakom skeppsbrottet är oklart, men migrantfarkoster är ofta överlastade och illa konstruerade.

Tidigare i juli meddelade IOM att antalet personer som omkommit medan de försökt korsa Medelhavet är nästan dubbelt så många hittills i år, jämfört med förra årets första sex månader.

EU har under flera års tid stöttat Libyens arbete med att stävja migration mot Europa, trots rapporter om undermåliga levnadsvillkor för migranter som fastnar i landet.

Internationella organisationer kritiserar ofta principen om att föra migranter som hindrats på väg till Europa tillbaka till Libyen. Hittills i år har fler än 13 000 personer plockats upp av den libyska kustbevakningen, vilket överstiger det totala antalet under hela 2020, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Sport

Far och son knäckte IFK Göteborg

Oliver Alfonsi, till höger, jublar efter sitt första allsvenska mål.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Han är 18 år och gjorde sin första allsvenska match från start.
Oliver Alfonsi chippade in ett mål efter mindre än fem minuter när Varberg slog IFK Göteborg med 2–0.
– Kan bli en jobbig kväll. Vi lär få se det där målet 55 gånger, säger Varbergstränaren Joakim Persson, pappa till den unge målskytten.

IFK Göteborgs nyaste hemvändare presenterades så sent som i torsdags. EM-spelaren Gustav Svensson gick in i elvan direkt, centralt på mittfältet intill Sebastian Eriksson. Svensson hoppades bidra med vinnarmentalitet.

Men en 18-årig Varbergsspelare snodde åt sig huvudrollen. Efter tre korta allsvenska inhopp spelade Oliver Alfonsi nu från start för första gången.

Det var han som iskallt lyfte in 1–0 för hemmalaget på Varberg Energi arena. Det hände redan i femte minuten.

Han fick oväntad hjälp av IFK Göteborgs Calle Johansson. Mittbackens bakåtpassning var så snål att det blev en perfekt framspelning till tonåringen

– Jag såg att han skulle spela hem till målvakten. Jag tänkte bara gå stenhårt i press för att göra det jobbigt för målvakten. Så blev passningen för kort och då var det bara att ta tillfället i akt. Den här gången satt den, säger Oliver Alfonsi och ler brett.

”Hemma är han farsan”

Det var först en och en halv timme före avspark som Oliver förstod att han var i startelvan. Hans pappa hade inte sagt något där hemma under dagen.

– När jag kom till omklädningsrummet såg jag att tröjan vi ska ha när vi går in hängde på min plats. Då fattade jag direkt att jag skulle spela. Jag blev lite nervös, men det hör ju till. Det var gott, för det fick mig att springa lite extra och jobba lite hårdare, säger Alfonsi.

– Det kan bli en jobbig kväll. Vi lär få se målet 55 gånger, och sen får han gå och lägga sig, säger tränaren och pappan Joakim Persson.

Alfonsi skrattar till när han får höra vad Joakim Persson har sagt.

– Haha, några gånger får vi allt se det, säger Oliver. Det är så klart speciellt att ha honom som tränare. Men för mig har det gått bra. Jag har honom som farsa hemma. Men på träningarna är han verkligen bara min tränare. Vi kan skilja på det liksom, så det är bra.

IFK Göteborg gjorde en svag match.

– Vi startar precis som man inte ska starta en fotbollsmatch. Vi ger dem alla triggers, säger tränaren Mikael Stahre.

Han hade lugnat sig till presskonferensen, men i Discovery plus halvtidsintervju kallade han första målet ”ett jävla pissmål” och sa att det var ”helt jävla oacceptabelt” att starta matchen så.

– Vi var för dåliga helt enkelt. Vi spelade för långsamt och för förutsägbart. Och det var energifattigt, säger vänsterbacken Oscar Wendt.

Första segern sen maj

Det var Varberg som skapade flest målchanser med sitt hårda arbete och vassa kontringar.

Med en kvart kvar tacklade Oscar Wendt den sydafrikanske kantspelaren Tashreeq Matthews bakifrån inne i boxen. Landsmannen Ryan Moon smekte upp straffsparken i nätet vid sidan av en chanslös Giannis Anestis.

Mikael Stahre stod stilla vid sidlinjen med händerna i byxorna.

Sedan han tog över efter Roland Nilsson har IFK Göteborg vunnit två matcher och förlorat två i allsvenskan. Och släppt in sju mål.

Joakim Perssons Varberg vann nu i allsvenskan för första gången sedan i mitten av maj.

Jakob Lundberg/TT

OS i Tokyo 2021

Daley: Otroligt stolt att vara gay och OS-mästare

Tom Daley, till vänster. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport Britten Tom Daley vann OS-guld i synkroniserat simhopp tillsammans med Matty Lee.
Ett stort ögonblick för Daley.
– Jag känner mig otroligt stolt över att säga att jag är en homosexuell man och en olympisk mästare, säger han.

27-årige Tom Daley fick äntligen jubla högst upp på pallen i ett OS. I sitt fjärde olympiska spel vann han tillsammans med Matty Lee guldet i synkroniserat simhopp, tio meter.

– Det är otroligt. Speciellt efter OS i Rio 2016 när jag var otroligt besviken eftersom jag trodde att det var min bästa chans till en medalj. Men min man sade att min historia inte skulle sluta där, han sade att vår son skulle få se mig bli olympisk mästare, säger han på presskonferensen efteråt.

Den brittiska duon vann före Kinas Yuan Cao och Aisen Chen. Daley hoppas nu att guldet kan fungera som en inspirationskälla för andra hbtq-personer.

– När jag var yngre kände jag mig alltid som den som var ensam, annorlunda och inte passade in. Att det alltid var något med mig som aldrig skulle vara så som samhället ville att det skulle vara. Jag hoppas att unga hbtq-personer kan se att oavsett hur ensam du känner dig så är du inte ensam, och du kan uppnå vad som helst, säger Daley.

Han fortsätter:

– Jag känner mig otroligt stolt över att säga att jag är en homosexuell man och en olympisk mästare. Jag känner mig väldigt stärkt av det för jag trodde aldrig att jag skulle bli något eller uppnå något på grund av den person jag är. Att jag är en olympisk mästare nu visar att du kan åstadkomma vad som helst.

Anton Johansson/TT

Ekonomi

Lugnt på Wall Street inför räntebesked

Ledande index på Wall Street flyttade sig bara några tiondels procent eller inte alls. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi

Rörelserna var små på New York-börsen på måndagen.

Investerarna var försiktiga och ville inte ta några risker inför den kommande veckan. Dels väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve ge besked om räntan efter ett tvådagarsmöte som inleds på tisdagen. Dels kommer flera av de stora teknikbolagen, bland dem Apple och Googles moderbolag Alphabet, att redovisa sina kvartalsrapporter.

124 av de 500 bolagen på Standard & Poor's index har hittills presenterat sina resultat. 89 procent av dem har redovisat högre vinster än analytikerna hade väntat sig, visar en sammanställning av marknadsdataföretaget Refinitiv.

Dow Jones industriindex och S&P 500 gick båda upp 0,2 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Skyfallsliknande regn drar in över västkusten

Mörka moln på väg in över Sverige söderifrån. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mörka moln, regn, åska och ibland 15 grader svalare.
Toppenvädret flyr under veckan som kommer när skyfallsliknande regn väntas dra in över delar av Sverige.
PREMIUM

– Den närmaste tiden bjuder på väder närmare det normala för årstiden, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Juli har varit varmt, soligt och vackert med blå, blå himlar varje dag i nästan hela Sverige. Men nu är det slut på Medelhavsvärme för den här gången.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA behåller reserestriktioner

Resenär på Denvers internationella flygplats. USA förlänger sina inreserestriktioner. Arkivbild
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vita huset meddelade på måndagen att USA behåller sina inreserestriktioner för utlänningar, trots påstötningar från EU.

– Det smittsammare deltaviruset sprider sig både här och utomlands, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

USA har haft begränsningar för inresor från EU, Storbritannien, Kina och Iran i över ett år på grund av pandemin. Brasilien, Indien och andra länder har senare lagts till på listan.

EU öppnade i juni för resenärer från USA som kan visa att de är vaccinerade eller testats negativt för covid-19. Europeiska ledare har bett USA att genomföra motsvarande lättnader.

OS i Tokyo 2021

Spansk OS-kritik efter lång väntan: "Farligt"

Sergio Scariolo var ordentligt irriterad.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport

Spaniens herrlandslag i basket fick vänta nästan en halvtimme på att släppas in i omklädningsrummet efter segern över Japan i OS i Tokyo.

Det var inte förbundskaptenen Sergio Scariolo nöjd med.

– Det måste finnas mer respekt för spelarna, säger han.

Scariolo menar att skaderisken är hög om spelarna inte får börja återhämta sig direkt efter matchens slut.

– Det tog nästan 25 minuter för spelarna att kunna få in benen i ett isbad och det är något som är väldigt farligt och måste förändras.

Varför Spanien, som besegrade Japan med 88–77, fick vänta är oklart.

– Alla är här för en sak och det är spelarnas hälsa som vi måste se efter. Jag är inte irriterad bara för att vara irriterad. Jag upprepar: det är oerhört farligt, säger Scariolo.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL