tomelilla

Väg 19 stängd för bärgning

Artikel tomelilla Leder om trafiken vid efterarbetet från lördagens lastbilsolycka.

Väg 19 har stängts av mellan Ödemarksgården och cirkulationsplats Svampakorset i Tomelilla med anledning av lördagens lastbilsolycka.

[contentcards url="https://www.skd.se/2019/12/14/lastbil-med-kott-korde-av-vagen/" one_line="true"]

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Seouls borgmästare hittad död

Poliser under sökinsatsen efter Seouls försvunne borgmästare Park Won-Soon.
Poliser under sökinsatsen efter Seouls försvunne borgmästare Park Won-Soon.
Foto: Kim Ju-sung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Seouls borgmästare Park Won-Soon har hittats död, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Sydkoreansk polis inledde en sökinsats efter Park sedan hans dotter anmält honom saknad klockan 17 på torsdagen, lokal tid.

Enligt dotterns uppgifter till polisen hade Park lämnat ett meddelande som lät som "som ett testamente" och enligt Yonhap "misstänks han ha begått självmord".

Park Won-Soon tillträdde som borgmästare i huvudstaden 2011 och hade omnämnts som möjlig presidentkandidat i valet 2022. Han beskrevs som en tungviktare inom det regerande Demokratiska partiet, känd för sin frispråkighet.

Kävlinge

Flicka åtalas för penningtvätt

Bilden visar ett öppnat paket från posten. Det ligger en gul och en röd Festis i paketet.
Lundabon swishade 500 kronor för att få köpa en Iphone för 5 000 kronor. Istället fick han ett paket Festis.
Foto: Polisen
Kävlinge
Kävlinge En minderårig Kävlingeflicka lånade ut sitt swishnummer och bankkort till bedragare. Hon vill inte lämna ut några namn och åtalas nu för penningtvättsbrott.

Det var i maj som en Lundabo fick se att en iphone var till salu på nätet för 5 000 på nätet.

Mannen kom i kontakt med säljaren, som ville ha förskottet betalt till sin flickvän. 500 kronor swishades till den minderåriga Kävlingebon. När paketet kom fanns det inte någon telefon i paketet. Istället låg där flera paket Festis. Säljaren gick inte att få tag på.

I ett tredje fall såldes en Gucci-keps på nätet. En köpare ställde många frågor om varför han skulle swisha någon annan, men fick förklaringen hade nått en beloppsgräns för transaktioner. Även här hänvisades till Kävlingeflickans nummer. Därför swishade han 950 kronor, men fick aldrig någon keps.

I ett annat fall köpte en man vita skor på Blocket. Han swishade enligt instruktionen 770 kronor till Kävlingefickan. Istället för nya vita skor fick han ett par begagnade fotbollsskor på posten. Säljaren var nu oanträffbar.

När flickan förhördes ville hon inte berätta vilka som förmått henne att vara mellanhand i bedrägeriet. Hon säger att hon hjälpt ”vänners bekantas vänner” som hon inte kände. Hon säger att hon inte förstod att hon utnyttjades. Hon trodde att man trodde att om man var ”snäll mot någon” så skulle andra vara snälla mot henne.

Föräldrarna har nu avslutat hennes swish-konto så det här inte ska hända igen. Flickan har nu fått ett sommarjobb och ska betala tillbaka pengarna som folk blivit lurade på.

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen strax före klockan 19.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen tog sig till platsen med flera patruller för att undersöka händelsen. Men klockan 19.45 hade de fortfarande inte hittat någonting.

– Det är ingen person som är påträffad skadad och det är ingen form av materiell skada som har påträffats, säger Bryngelsson.

Kultur och nöje

Countrygruppen Lady A stämmer sin namne

Dave Haywood, Hillary Scott och Charles Kelley i countrygruppen Lady A – tidigare Lady Antebellum. Arkivbild.
Dave Haywood, Hillary Scott och Charles Kelley i countrygruppen Lady A – tidigare Lady Antebellum. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Countrygruppen Lady Antebellums nya namn Lady A användes redan av bluesartisten Anita White. Nu väljer countrygruppen att stämma White, skriver flera medier.

Det var i juni som Lady Antebellum valde att byta namn till Lady A efter att ha förstått att ordet "antebellum" har kopplingar till slaveriet i USA. De försökte då finna en överenskommelse med Anita White, som hade använt artistnamnet Lady A i över 20 år.

Men dialogen bröt samman. Enligt countrygruppen krävde White tio miljoner dollar för att låta dem använda namnet. Gruppen menar dock att de äger varumärket Lady A sedan 2010.

Gruppens medlemmar Hillary Scott, Charles Kelly och Dave Haywood har nu lämnat in en stämningsansökan där de hävdar sin rätt att få kalla sig Lady A.

"Vi är ledsna att behöva meddela att vi inte längre kan hoppas på att nå en överenskommelse med Anita White", säger medlemmarna i ett gemensamt uttalande enligt Rolling Stone Magazine.

Däremot söker gruppen ingen ekonomisk kompensation från Anita White. Inte heller kräver de att White ska byta artistnamn.

Anita White har tidigare uttryckt att hon anser det ironiskt att countrygruppen har bytt namn i stöd för Black lives matter men samtidigt stulit ett namn från en svart artist.

– Det skulle inte ha krävts George Floyds död för dem att inse att deras namn bär på kopplingar till slaveriet. Det här är en möjlighet för dem att låtsas att de inte är rasister eller att låtsas att det här betyder något för dem, sade Anita White till Rolling Stone Magazine i juni.

Ekonomi

Irländsk skräll i eurogruppen

Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Foto: Niall Carson/PA/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Spanska Nadia Calviño var favorit – men det blir Irlands Paschal Donohoe som tar över som ordförande i eurogruppen.
Högerpolitikern vann torsdagens webbomröstning bland euroländernas finansministrar.

Den 45-årige Donohoe representerar konservativa Fine Gael och har varit sitt lands finansminister sedan 2017. Dessförinnan var han även EU-minister 2013-14 och transport-, turist- och EU-minister från 2014.

Nu tar han över från portugisen Mario Centeno som mötesledare för euroländernas finansministrar.

"Jag är djupt hedrad att bli vald till ny ordförande i eurogruppen. Jag ser fram emot att arbeta med alla mina eurogruppskollegor under de närmaste åren för att garantera en rättvis och inkluderande återhämtning för alla när vi tar oss an utmaningarna med fast beslutsamhet", skriver Donohoe på Twitter efter omröstningen.

Favorit var annars hans spanska kollega, 51-åriga Nadia Calviño från socialistpartiet PSOE, som på förhand fått stöd från såväl Frankrike som Tyskland.

Den tredje kandidaten i kampen, liberale luxemburgaren Pierre Gramegna, uppges ha kastat in handduken efter den första omröstningen, sedan ingen kandidat då fått nödvändiga tio röster.

Euroländernas mötesordförande – ibland kallad för "eurogruppens chef" – är en av de tyngre posterna i EU, även om det bara är en deltidsuppgift vid sidan av det ordinarie ministerarbetet. Donohoes mandat löper i 2,5 år.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Eurogruppens ledare

De 19 euroländerna håller finansministermöten i princip varje månad, oftast på eftermiddagen och kvällen innan samtliga finansministrar i EU har sina möten. Euroträffarna leds av en särskild mötesordförande som väljs av de närvarande finansministrarna för 2,5 år i taget.

Följande herrar har hittills lett eurogruppen sedan posten inrättades 2005:

2005–13: Jean-Claude Juncker, Luxemburg.

2013–18: Jeroen Dijsselbloem, Nederländerna.

2018–20: Mario Centeno, Portugal.

2020: Paschal Donohoe, Irland.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

Rosengård jagar tredje raka segern

Nathalie Björn i FC Rosengård.
Nathalie Björns FC Rosengård spelar hemma mot Eskilstuna United.
Foto: Erik Simander/TT/arkiv
Sport
Fotboll Två 1-0-triumfer och knappt några chanser bakåt. Säsongen har börjat lovande för guldtippade FC Rosengård som på fredagen spelar hemma mot Eskilstuna United DFF.

– Inga enkla segrar, men jag tycker att vi presterat rätt bra, konstaterar assisterande tränaren Patrick Winqvist med knappa dygnets distans till drabbningen på Malmö IP.

– Nu är det dock en ny uppgift och den som tror på tre lätta poäng har helt fel.

Eskilstuna United inledde med 3-3 borta mot KIF Örebro och spelade därefter 1-1 när Kopparbergs/Göteborgs FC kom på besök.

– Vi får inte glömma att Eskilstuna inte förlorat en match i Damallsvenskan sedan i augusti förra året och är svårbesegrat, vilket Göteborg fick erfara.

Efter två väntade tillställningar räknar Winqvist med någonting helt annat på fredagskvällen.

– Eskilstuna har en grunduppställning som bygger på 3-4-3 och är rätt direkt framåt i sitt sätt att agera på. Det är ett lag som kan leva med många olika matchbilder utan att bekymra sig.

– Därför gäller det att vi hittar en matchbild som passar oss och klarar av att hantera förändringar under spelets gång.

Malmö

Nöjesjätte i Malmö riskerar behöva stänga

Malmö
Kultur och nöje
Malmö Coronapandemin har slagit hårt mot Nöjessverige. Swing Inn AB, som driver sju verksamheter i kvarteret Malmborgen i centrala Malmö, tillhör dem som kan behöva stänga om inte läget förbättras.

Det är Swing Inns vd Markus Walterström som luftar farhågorna i en intervju med Sydsvenskan. Företaget som driver Privé och Swing Inn, Pickwick, Elysée, Sankt Markus vinkällare, Gränden, och Orvars korvar kan behöva stänga i januari om inte läget blir bättre. En viktig stötesten är julborden.

– Inget är bokat i dagsläget är det en tuff prognos framåt. Företag går inte ut och roar sig på samma sätt nu som innan, säger han till tidningen.

Uppemot 90 personer arbetar på företagets verksamheter och skulle beröras av en stängning. Walterström tror dock inte på att en stängning skulle bli permanent.

– Nej, jag tror inte det. Min ambition är öppna upp så fort läget blir bättre, när folk känner sig trygga och restriktionerna har släppt.

Sport

Även Nashville utesluts ur MLS-turnering

Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Foto: Sean Meagher
Sport
Sport

Nashville SC portas från att delta i den turnering i Orlando som ska avgöra den amerikanska fotbollsligan MLS. Det efter att nio spelare bekräftats vara smittade av coronaviruset.

"Vi har uteslutit Nashville SC från turneringen. På grund av de positiva testerna har inte klubben kunnat träna sedan de kom till Orlando och har därför ingen möjlighet att spela matcher", sade MLS-kommissionären Don Garber i ett uttalande på ligans hemsida.

Sedan tidigare har även Dallas stoppats från att delta turneringen efter att tio spelare och en person i ledarstaben testats positivt för coronaviruset.

Turneringen startade under torsdagen och pågår fram till den 11 augusti.

NÄSTA ARTIKEL