Tomelilla

Lastbil med kött körde av vägen

Artikel Tomelilla En lastbil fylld med köttvaror har kört av väg 19 och ligger på sidan i diket.

Olyckan har inträffat strax söder om Svampakorset.

Vägen var vid 21-tiden delvis avstängd under sanerings- och bärgningsarbetet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt farligt föremål i Haparanda

Ett misstänkt föremål har hittats i Haparanda. Arkivbild.
Ett misstänkt föremål har hittats i Haparanda. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Det är fortfarande oklart om det misstänkta föremål, som hittades i en garagebyggnad i centrala Haparanda, är farligt eller inte.

Polisen har spärrat av platsen och bombgruppen, som väntas vara på plats under fredagen, är på väg för att kontrollera det.

"Vi vet ännu inte vad det är för ett föremål. Men man har gjort en riskbedömning under natten och spärrat av platsen därefter. Vi har också en bevakning av platsen så att ingen obehörig ska kunna komma för nära objektet. Objektet är under säker kontroll. Som läget är nu finns ingen risk för omgivande människor", säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten, i ett uttalande på polisens hemsida.

Polisen larmades till platsen vid 21-tiden på torsdagskvällen och var kvar under natten.

Inrikes

Skolorna öppnar

Inrikes
Inrikes

Utbildning i gymnasieskola, komvux och vid högskola kan återupptas från mitten av juni, erfar TT.

Detta enligt en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Malmö

Den 1 september får Malmö airport en ny chef.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Svedala
STURUP Malmö airport får till hösten en ny flygplatschef. Karin Öhrström från Barsebäck lämnar E.ON och ersätter nuvarande chef Peter Weinhandl, som går i pension efter elva år på flygplatsen.

Processen att rekrytera en ny flygplatschef för Malmö airport drog ut på tiden för Swedavia som nu utsett Karin Öhrström för uppdraget som hon tillträder den 1 september. Men redan i oktober förra året bestämde sig nuvarande chefen Peter Weinhandl för att gå i pension.

– Jag skulle egentligen gått redan nu, men blev ombedd att stanna när rekryteringsprocessen drog ut på tiden, säger Peter Weinhandl, som hunnit fylla 63. Han ser fram emot att hinna med andra uppdrag och engagemang närmare hemmet som finns utanför Linköping dit han veckopendlat i elva år.

Karin Öhrström, 49 år, arbetar sedan 20 år på E.ON, idag med Energilösningar som Head of Customer & Sales . Hon är civilingenjör från Lunds Tekniska högskola och bosatt i Barsebäck.

Inrikes

TT-FLASH: SKOLOR ÖPPNAR

Inrikes
Inrikes Utbildning i gymnasieskola, komvux och vid högskola kan återupptas från mitten av juni enligt en ny rekommendation, erfar TT.

Sport

Ett väntat och efterlängtat beslut

MFF-spelare tränar inför Allsvenskan.
Malmö FF kan - äntligen - börja förbereda sig för allsvensk premiär.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
krönika Det var ett väntat beslut och ett efterlängtat sådant när tävlingsidrotten i dag fick grönt ljus att dra igång igen, om än med brasklappen att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska efterlevas. Men att den professionella elitidrotten fick vänta så länge på klartecken är svårt att förstå.

Vi kommer inte att få känna doften av läder, men vi kommer i varje fall äntligen att få se kulan i luften igen, åtminstone på tv eller livestream, från den 14 juni. Det var den mångbetitlade ministern Amanda Linds besked vid förmiddagens presskonferens.

Att hon fick kliva fram och hylla idrottsrörelsen och släppa det glädjande beskedet kan helt säkert ses som ett sätt att försöka ta udden av den kritik Lind fått utstå på sistone för att inte på ett tillräckligt effektivt sätt ha fört idrottens talan under coronakrisen.

Från många håll har kraven på en renodlad idrottsminister blivit allt mer högljudda och det med rätta. För hanteringen av idrotten har onekligen varit under all kritik. Beskeden har varit många, otydliga och motstridiga under resans gång.

Folkhälsomyndigheten har haft dålig koll på begreppen och från regeringshåll har ingenting gjorts för att reda ut alla frågetecken.

Fotbollen har haft svårt att veta vilken fot man skulle stå på och droppen var nog när Anders Tegnell till slut hävdade att det inte var närkontakten på träning och tävling som var problemet utan risken för folksamlingar utanför arenor och på pubar.

Varför har man då inte fått lov att spela träningsmatcher?

Den absolut största frågan som kräver svar är emellertid varför den professionella elitidrotten fått vänta så länge på klartecken, samtidigt som travet och galoppen fått härja fritt runt om i landet från första dagen. Hästkapplöpning har (med rätta) setts som yrkesverksamhet och skött sitt tävlande utan publik fläckfritt och föredömligt.

Men det har säkert stuckit i ögonen på många när man vissa dagar haft tävlingar på upp till tre-fyra olika håll i landet med resande kors och tvärs och gästande tränare och kuskar från andra länder. Detta samtidigt som elitfotboll, speedway och flera andra idrotter med heltidsanställda utövare har inte fått samma behandling. Man kan undra varför.

Om det kanske haft något att göra med alla miljoner från ATG:s avtal med staten som kontinuerligt fortsatt flöda in i statskassan. Eller om hästkapplöpningssporternas förbund helt enkelt varit så mycket bättre på att föra sin talan mot regeringen och Folkhälsomyndigheten än Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet.

Alla är säkert överens om att samhällsläget både varit och fortfarande är allvarligt, att prioritet ett måste vara att hålla det elaka covid-19-viruset i schack så gott det bara går och begränsa smittspridningen, belastningen på sjukvården och lidandet för de som blir sjuka eller är anhöriga till smittade som kanske hamnar på IVA och i värsta fall mister livet.

Men samtidigt har den svenska hållningen hela tiden varit att hålla samhället i gång i möjligaste mån och att livet måste gå vidare, om än med klokhet, försiktighet och respekt. Så när Svensk Elitfotboll - visserligen överraskande sent men ändå - presenterade ett väl genomarbetat koncept för att kunna tävla vidare med efterlevande av FHM:s rekommendationer borde beslutet ha varit lätt att fatta.

Ändå dröjde det ytterligare flera veckor.

Otydligheten och okunskapen lyser tyvärr fortfarande fram. Nu kommer många att fråga sig var gränsdragningen går - vilka idrotter och nivåer är att betrakta som professionella och vilka är inte? Vilka får resa mer än två timmar från hemmet?

Dagens presskonferens lämnade som vanligt massvis med frågor obesvarade.

Men klart är i varje fall att Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan drar igång inom ett par veckor. Till stor glädje för många. Det kommer självklart inte att bli samma upplevelse för supportrarna (eller för utövarna för den delen) utan publik, men huvudsaken är trots allt att matcherna kan spelas.

För klubbarnas och spelarnas långsiktiga överlevnad och för den mentala folkhälsan, åtminstone för alla oss som mår bättre när vi kan njuta av idrott igen i den annars krävande vardagen.

Även om det bara blir framför en skärm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Ekonomi

Småsparare bottenfiskade i maj

Småsparare har valt att bottenfiska under maj månad i bolag som backat kraftigt på Stockholmsbörsen, enligt ny statistik från Nordnet och Avanza. Arkivbild.
Småsparare har valt att bottenfiska under maj månad i bolag som backat kraftigt på Stockholmsbörsen, enligt ny statistik från Nordnet och Avanza. Arkivbild.
Fotograf: Nordnet
Ekonomi
Ekonomi Småspararna valde att bottenfiska på aktiemarknaden under maj månad.
Norwegian, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och H&M fanns bland köpobjekten

Stockholmsbörsen har likt övriga marknader globalt sett fått fart den senaste månaden. Under de senaste 30 dagarna har OMXS-index gått upp nästan sju procent när flera bolag återhämtat sig ytterligare från bottennivåerna i mitten av mars.

Antalet transaktioner under maj månad sjönk visserligen på månadsbasis med 12 och 13 procent hos Nordnet respektive Avanza när pressade bolag fanns på radarn hos småsparare.

Norwegian efterfrågas

Bland dessa finns till exempel norska flygbolaget Norwegian, vars aktie rasat precis som flygbranschen generellt sett. Där finns även Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som backade kraftigt i samband med att vd:n Ilija Batljan misstänktes för insiderbrott.

"Aktien (Norwegian) är närmast utbombad, och bara små signaler om att det finns en chans till överlevnad får kraftig inverkan på kursen. De som gått in i bolaget under våren – och de är många – är förmodligen högst medvetna om risken och den stora osäkerheten som kvarstår", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en skriftlig kommentar till TT.

Intrum efterfrågas

"Antalet aktieägare i SBB har ökat med 20 procent på en månad. Spararna fyllde framförallt på i aktien efter det stora kursraset i början av månaden då kursen sjönk som mest 40 procent under en enskild dag", säger Johanna Kull, sparekonom hos Avanza, i en kommentar.

Bland övriga bolag som plockats upp märks kredithanteringsföretaget Intrum, som backat i samband med att företagets verksamhet i Italien påverkats negativt av nedstängningen. Telekombolaget Millicom liksom H&M har också funnits på köplistan.

På säljlistan finns en blandning av bolag från olika sektorer. Flera av dem har gått starkt och det har nu gjorts vinsthemtagning, exempelvis i spelbolag som Kindred och Leovegas. Den mest sålda aktien hos exempelvis Avanza var dock Volvo, som också fanns med på Nordnets lista.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Mest köpta och sålda aktier

Mest köpta aktier:

Inrikes

Sotenäs kommun får bakläxa om Preemraff

Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion demonstrerade i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen gällande Preems planer på utbyggnad i Lysekil i mars. Arkivbild.
Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion demonstrerade i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen gällande Preems planer på utbyggnad i Lysekil i mars. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet norr om Lysekil har genomgått en långdragen rättslig prövning där besked från Mark- och mijööverdomstolen väntas i juni.

Nu lämnar förvaltningsrätten besked om att Sotenäs kommuns yttrande i målet upphävs, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs fattade själv beslut om ett yttrande där Preems ansökan om tillstånd för befintlig och utökad verksamhet tillstyrktes. Men då beslutet om yttrandet inte var brådskande hade han inte rätt att göra det, anser domstolen, som också konstaterar att Mark- och miljööverdomstolen inte begärt något yttrande från kommunen.

"Det överklagade beslutet har inte kommit till på lagligt sätt och upphävs därför", skriver Förvaltningsrätten.

Skåne

Ett nytt covid-dödsfall i Skåne

Analys av coronaprover.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Skåne Endast ett dödsfall till följd av covid-19 har rapporterats i Region Skåne det senaste dygnet, uppger regionen i ett pressmeddelande på fredagen.

I samma pressmeddelande framgår det att antalet personer som bekräftats bära på smittan ökat med 39 personer sedan torsdagen. Det innebär att 1659 fall av covid-smitta påträffats i Skåne.

Regionen betonar i pressutskicket att det höga antalet nya konstaterade fall i länet korrelerar med att man i dagsläget provtar personer i riskgrupper - från anställda i vården till boende på äldreboende - som uppvisat covid-symptom under de senaste 72 timmarna.

Totalt har på fredagen 15 952 coronatester utförts i länet, en ökning med 456 stycken jämfört med föregående dag.

Av de 1659 smittade personerna i länet vårdas i nuläget 84 stycken på sjukhus varav 19 i intensivvård. Totalt har 180 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Skåne. Samma siffra på torsdagen var 179.

NÄSTA ARTIKEL