Glad och jubilerande personal på Filmstaden; Jan Werner, Monika Jönsson, Harald Hedin, Johanna Malmberg, Vilma Smith och Ingrid Persson.
Stella, Sara och Joline Karsten från Veberöd skulle se Förfärliga Snömannen.
Carl och Henrik Thor från Revingeby är redo för ett biobesök. Drottningens corgi blev filmvalet på den 100-årsjubilerande biografen.
Målningarna i den stora salongen från 1919 är original.
Dokumentärfilmaren China Åhlander är årets kulturpristagare i Lund och berättade om biografens historia. Hon har bland annat producerat Äta sova dö som utsetts till decenniets bästa film och som hon även fått en guldbagge för.
För 100 år sedan visades Mästerkatten i stövlar på dåvarande Skandia Teatern i Lund. 100-årsjubilerande Filmstaden har sju salonger.
Skandia Teatern ritades av arkitekten August Stoltz som även står bakom Palladiumbiografen i Malmö.

Filmstadens äldsta salong fyller 100

LUND

För 100 år sedan visades stumfilmen Mästerkatten i stövlar på Skandia Teatern i Lund. Under lördagen firades 100-årsjubileet på Filmstaden som bion heter numera med ett antal ljudfilmer. Flykten från New York fick en specialvisning eftersom Lundakomikern Anders Jansson önskat den.

Besökarna möttes av guldgirlanger, ballonger, tipspromenad, godsiregn, fotoutställning och en historisk rundvandring. 100-årsjubileet firades rejält.
– Det är fantastiskt att få vara med och fira 100 år. Jag hoppas att jag blir lika gammal själv, berättar biografchef Ingrid Persson som dagen till ära hade en guldhatt på huvudet.
– I dag har vi sju salonger och den största, salong 1 är den äldsta. Vi har ungefär 350 000 besökare om året. December är en bra biomånad och närmast har vi premiärer på både Star Wars och Frost2.
Dokumentärfilmaren China Åhlander som även är årets kulturpristagare i Lund ledde en historisk tillbakablick som inleddes i salong 1 som är en av landets äldsta som fortfarande används. Hon tog även hjälp av en bok om Lunds biografer som hennes pappa skrivit.
– Skandia Teatern som biografen hette byggdes för stumfilm. Här var en mycket fin akustik och här framme satt orkestern, visade hon.
– Den första filmen som visades här var Mästerkatten i Stövlar. Den var inspelad på olika gods i Skåne. Förfilmen var en film med bilder från Lund.
Åhörarna fick även veta att bion var en av de sista i landet som fick utrustning för ljudfilm. Då fick lokalen anpassas för detta och en del textilier fick sättas upp på väggarna.
– Salongen hade 500 platser från början men de är färre nu. Lutningen är densamma. Det hette att den var så bra att damer kunde ha hattar på sig och att sikten ändå var fri, fortsatte China Åhlander.
Ute i foajén hade familjen Karsten köpt biljetter till Förfärliga Snömannen. I en påse fanns popcorn, chips och dricka.
– Vi går på bio ibland, berättar mamma Sara. Vi ska in i den gamla salongen. Den är fin och mysig.
Carl och Henrik Thor hade köpt popcorn och biljetter till filmen Drottningens corgi.
– Vi går hit med jämna mellanrum. Vi bor Revingeby och när vi ska gå på bio blir det på den här bion.
Under kvällen gästade komikern och Lundabon Anders Jansson biografen. Han presenterade sin favoritfilm Flykten från New York som visades i salong 1.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...