Vinterns klassiska meteorregn är här

Rymden Stjärnfallet geminiderna kulminerar under lucianatten och fortsätter sedan in i veckoslutet.

Runt december varje år passerar det intensiva meteorregnet Geminiderna jordklotet.

Meteorerna är så pass små att de tränger in i jordens atmosfär i relativt låg hastighet. För oss på jorden manifesterar sig då fenomenet som kraftigt lysande stjärnfall med mindre svansar.
Om man har turen med sig, går det att se cirka 150 stjärnfall i minuten.

I år beräknas meteorerna bli som allra flest under kvällen och natten mellan luciadagen, 13 december, och dagen därpå. Men det finns goda chanser att se stjärnfallen både dagarna efter och dagarna före.

 

Astronomens tips för att se geminiderna

Kom bort från stadsljuset. Stjärnhimlen ser du bäst från platser där gatlampor och annat ljust inte stör. Ta dig till den mörkaste platsen du kan där du också känner dig säker, och vänta 15-20 minuter för att ögonen ska vänja sig vid mörkret. Utan att titta på mobilen.

Eftermiddagspass i norr och för kvällströtta. För dig som lägger dig tidigt, kolla efter meteorerna så snart det blir mörkt – har du tur så kan du ser ljusa och långa streck över hela himlen. Eftermiddagspasset är ju speciellt gynnsamt i norra Sverige.

Nattpasset för efterfestare och sömnlösa. Flest meteorer träffar atmosfären under nattens småtimmar, och när månen inte längre ligger så högt på himlen blir meteorerna lite lättare att få syn på.

Titta bort från månen. På vintern klättrar fullmånen väldigt högt på himlen och lyser starkt. Som tur är kan meteorerna dyka upp var som helst på himlen. Titta där himlen är mörkast så ligger du bra till för att se flera meteorer.

Luciaspecial: upplev årets längsta månskugga. Är du på stjärnklar luciavaka? Då ska du hålla koll efter stjärnfallen, även en annan astronomisk vinterupplevelse. Mellan midnatt och kl 01 natten mot den 13 december ligger fullmånen så högt upp på himlen som den når i år. Ser du din månskugga på marken? Den är då nästan lika lång som din solskugga var den 21 juni då det var sommarsolstånd.

Källa: tidsskriften Populär Astronomi

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...