Med valsegern i hand förväntas Boris Jonhson genomföra brexit inom en snar framtid. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Tories i säker majoritet

Utrikes Torypartiet och Boris Johnson tog hem en storseger i det brittiska nyvalet och kommer regera landet med egen majoritet de kommande fem åren.

Valresultatet innebär att Boris Johnsons viktigaste vallöfte om att genomföra en Brexit kommer gå i uppfyllelse. Med egen majoritet i parlamentet kommer det avtal som den tidigare – och kommande – premiärministern förhandlat fram med EU troligtvis att röstas igenom. Omröstningen om avtalet kan avgöras i parlamentet redan nästa vecka.

– Det här valet har gett oss ett starkt mandat att genomföra brexit, sade premiärminister Boris Johnson efter att det tillkännagetts att Tories vunnit i hans egna valkrets, Uxbridge, London.

Segern i sin tur är den största valsegern för Tories sedan 1987. Partiet knappade hem 363 platser i parlamentet, en ökning med 45 platser jämfört med förra valet, emedan det bara behövs 326 platser för att nå egen majoritet.

Labourpartiet i sin tur gjorde en av de största förlusterna någonsin. Med ett resultat på bara 203 platser i parlamentet tappade partiet 59 platser sedan förra valomgången.

En stor anledning till valsegern för Tories är att många traditionella Labour-väljare som är för brexit istället har röstat för brexit-drivande Tories.
Tories har vunnit flera valkretsar som tidigare röstat på Labour.

Under fredagen kommer Boris Johnson formellt att utses till landets nya premiärminister och regeringsbildare av drottning Elizahbet II.

Dagens fråga

Har du bokat någon sommarresa?

Loading ... Loading ...