MFF har fått storhetsvansinne

Krönika

Malmö FF har en kraftig identitetskris. Eller kanske snarare en oroväckande oförmåga att kunna välja en rimligt hållbar identitet och samtididgt välja bort en annan.
Det kostade Uwe Rösler jobbet trots att han nått alldeles utmärkta resultat i klubben, även om det inte blev något SM-guld 2019.
MFF vill ha ett etablerat lag i Europaspel och samtidigt vinna SM-guld så ofta som möjligt.
MFF vill också vara en klubb som producerar och släpper fram talanger till den grad att man kan konkurrera med världskända talangfabriker som Ajax.
Det är en bit över gränsen för storhetsvansinne.
Det är också, med allra största säkerhet, helt omöjligt för en svensk klubb som inte ägs av en person eller ett företag som kan pumpa in pengar i miljardklassen eller på annat sätt kan öka sin omsättning till samma nivå.

Först och främst: Jag har hela tiden propagerat för att MFF skulle välja talangalternativet. Att etablera sig som en talangfabrik som producerar åtminstone två egna stjärnor varje säsong, spelare som är bra nog att hjälpa laget till allsvensk toppstrid och som sedemera kan säljas till storklubbar i Europa för att kanske så småningom återvända som kulturbärare, precis som Markus Rosenberg.
Ingen svensk klubb har eller kommer inom överkådlig framtid få muskler nog att nå riktigt långt i Europa. Det Malmö FF har åstadkommit i Europa de senaste säsongerna känns som absolut maxnivå. Men det har också kostat i form av utebliven talangutveckling.
Då är talangutvecklingen betydligt viktigare för klubben på lång sikt.
Men att både producera talanger, med det utbud som står till buds för en klubb som MFF, och etablera laget i Europa, är en omöjlig ekvation.
Det är hybris.
Att släppa fram talanger är alltid förenat med en betydligt högre risk för att misslyckas än att bara köpa in etablerade spelare.
Man måste ha tålamod och råd med misstag.

Uwe Rösler lyckades nå sextondelsfinal i Europa League två år i rad. Han fick ut optimalt av sin spelartrupp i Europaspelet. Men det kostade ett SM-guld och priset blev också en ålderstigen A-trupp som inte lyckats släppa fram en enda talang under hela 2019.
Det priset kostade honom jobbet.
Jag skulle absolut kunna köpa det rakt av om MFF samtidigt gick ut och kommunicerade att man är beredd att avstå från kontinuerlig framgång i Europa för att första hand satsa på talangutveckling och i huvudsak allsvensk toppstrid.
Men det gör man inte. Man vill ha allt. Och jag kan mer eller mindre garantera att Malmö FF aldrig kommer att kunna hitta en tränare som kan leverera hela det paktetet till Malmö.
Tjänstebeskrivning: Mission impossible.
Just av den anledningen kan MFF heller inte bli ett nytt Ajax. Klubben har kanske de största resurserna i Sverige, men de är fortfarande på tok för små för att dels varje år köpa upp de allra bästa talangerna i – minst – Skandinavien, dels kontinuerligt ge dem ett bra skyltfönster i Europa.

Sportresultat

Sport i dag