Malmö

Ny bro till Västra hamnen

I detaljplanen är det nya kollektivtrfikstråket i Varvsstaden en svängd gata som leder till en bilfri bro mot centrum.
Malmö
Malmö För att binda samman Västra hamnen med Malmös centrala delar, och samtidigt begränsa biltrafiken, planeras en kollektivtrafikbro och en gata med stora utrymmen för cykel- och gångtrafikanter.Detta är i sin tur en förutsättning till att bygga bostäder, centrumverksamheter och torg i den norra delarna av området.

Den nya detaljplanen för området runt hamnbassängen i Varvsstaden är alltså ytterligare ett led i att omvandla Västra hamnen från ett industriområde till en attraktiv och hållbar kvartersstad där boende och centrumverksamheter ska trivas.

Ett stort problem är i dag biltrafiken till och från Västra hamnen med köer vid de knutpunkter som binder samman stadsdelen med omgivningarna. Genom att bygga en gång-, cykel- och kollektivtrafikbro hoppas man minska bilanvändningen i området. Att skapa nya kopplingar för biltrafik mot söder och öster, menar man, löser inte problemen med det stora flödet av bilar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Brinner för Folkets hus

Filip Åkerberg ståendes på balkongen ovanför scenen.
När föreställningen kommer igång är Filip Åkerberg redan igång med att planera nästa aktivitet.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Lund
Malmö
Personligt I 15 år har Filip Åkerberg varit med och drivit Lomma Folkets hus-förening som dess ordförande. Nu fyller han själv fyrtio och är tillbaka i Lomma, i samma hus som han är tredje generationen i.

– Det är märkligt, det är en märklig känsla. Vadå fyrtio? Jag kanske känner mig som fyrtio på morgonen. Det känns bra ändå. När man var trettio försökte man ändå hitta sin väg, vad man skulle göra i livet. Nu känns det som om man har landat, säger han.

Filip Åkerberg berättar att de åkte på semester förra gången han nollade och egentligen tänkt göra det den här gången också.

FAKTA

Profilen

Namn: Filip Åkerberg

Ålder: 40 år

Familj: Sambo och son på 3 år.

Gör: Deltidsbrandsman, trygghetsvärd och delägare i ett säkerhetsbolag.

Fritidsintressen: Ordförande i föreningen Lomma Folkets hus. Om det blir någon tid över pysslar han i trädgården.

Aktuell: Fyller 40 år den 5 augusti.

– Andra får gärna ha större födelsedagar men för min del får det gärna vara lugnt. Fyrtio det är ingenting att fira, det är en ny nolla bara. Det är som att bli nitton, vad är det?

Men sen kom coronapandemin. Den har påverkat Filip Åkerberg på flera sätt, föreningen Lomma Folkets hus, där han är ordförande, kan kan inte ha lika många evenemang som de brukar. Filip Åkerberg sörjer detta mer är att inte kunna ha en födelsedagsfest.

– Det är så tråkigt att man inte får uppleva kulturen men man kan trängas i bussar och på flygplan, säger han.

Var ordförande även när han bodde i Malmö

Han är en eldsjäl som älskar att planera och arrangera så att det händer saker i kommunen.

Han fortsatte att vara ordförande för Folkets hus även när han flyttade till Malmö 2009. Sambon Caroline och han flyttade till Malmö för att ha nära till jobbet men har flyttat tillbaka igen, så nu har han nära till Folkets hus igen.

Föreningen har 30-35 offentliga evenemang varje år, ett antal som växer med 2-3 evenemang varje år. Det kommer också fler besökare än i början. Huset får dock ta max 100 personer.

– Nu har vi tyvärr fått sätta stopp och inte bara på grund av pandemin, berättar Filip Åkerberg.

Att kunna bjuda på teater, föreläsningar, föreställningar och spelkvällar tycker han är viktigt.

– Jag tror det är viktigt för folk att uppleva kultur för att orka leva, jobba och må bra.

Kvällen innan höll de till exempel en spelkväll. De hade tagit fram gamla spelkonsoler som Wii, Commodore 64 och Sega Mega Drive. Det fanns också ett VR-set där besökarna kunde undersöka ett spökhus.

– Vi försöker arrangera en Game night varje lov, berättar han.

Hittade gammal bok om huset

Engagemanget och intresset för Folkets hus började med en tågresa 2002.

– Det är ju evigheter sen, säger han och låter lite paff.

Filip Åkerberg behövde något att läsa under denna resa och hittade en jubileumsbok från 1948, när huset fyllde 50 år. Den väckte ett intresse för det gamla huset som han inte kände till så väl, utöver att han genom sin skola gått på teaterföreställningar.

Han har själv alltid älskat teatern, spelade mycket som liten och gick teaterlinjen under gymnasiet. 2005 startade han och en gammal klasskamrat upp föreningen Lomma Folkets hus.

– Engagemanget var att vi tyckte det skulle hända mer, säger han.

Engagemanget tog snabbt upp det mesta av hans tid.

– Jag har inte stått på scen sedan 2006, det var musikalen ”A Christmas Carol” på Lunds stadsteater. Jag gick från att stå på scen och spela till att sköta arrangörskapet.

– Det är väl två saker. Primärt är det väl glädjen. Jag gillar att arrangera saker och jag gillar att ta saker från idéstadiet till att folk sitter och applåderar. Det är eufori, det är bättre än vilken lön som helst, säger han.

Men det finns också en fascination av att ett hus kan ha sett så mycket hända.

– Jag går fortfarande runt och tittar och tänker ”Hur var det 1920? Hur var det 1945?”, säger han.

– Det är konstigt att förklara, det är någon form av kärlek till huset, säger han.

Släkting byggde Folkets hus

Det är kanske inte så konstigt att han älskar bygden, hans släkt har bott på platsen länge. En av hans släktingar, en morfars farbror, ska ha varit murare och hjälpt till att bygga Folkets hus i Lomma.

– Vi är faktiskt härifrån trakten sedan urminnes tider tillbaka.

Han flyttade tillbaka till Lomma 2017. Då flyttade han in i det hus som hans morföräldrar bott i sedan det var nybyggt, fram till 1998. Då flyttade han in med sin mamma. Nu är han tillbaka.

– Jag är tredje generationen i det huset nu. Det är lite coolt, det brukar jag skryta om.

De renoverar fortfarande.

– Det tar lååång tid, säger Filip Åkerberg.

Filip Åkerberg sittandes i fönster.
Filip Åkerbergs släkting var med och byggde Lomma Folkets hus. Kanske är det därför han trivs så bra där.
Foto: Linnea Nybogård

– Det finns ju bara 24 timmar på dygnet av någon konstig anledning, skämtar han.

Filip Åkerberg har fullt upp. Han berättar att andra kallar honom tidsoptimist, men han är alltid i tid. Och mycket riktigt, han anlände prick på klockslaget till intervjun.

– Jag brukar alltid komma i tid, det brukar alltid klaffa.

Filip Åkerberg berättar att hans son är tre år men redan har full koll på pappans schema. De renoverar hemma och en kvart innan intervjun påminde treåringen Filip om att han behövde åka.

– Han har faktiskt koll på det, tre år, fantastiskt, säger han och låter imponerad.

Filip Åkerberg låter ofta förundrad över världen, som om det mesta är ett under.

Vill dubba filmer

Han har flera jobb. Han är deltidsbrandman, trygghetsvärd i Lomma kommun och dessutom så driver han ett säkerhetsföretag tillsammans med en kollega.

– Det finns nog ingen, säger han på frågan om dessa jobb har något gemensamt. Men så ångrar han sig efter lite betänketid.

– Det beror nog på var man jobbar, men det är lite värdskap det också, säger han.

Filip Åkerberg jobbar som ordningsvakt på en nattklubb och säger att han och hans kollega försöker se till att gästerna har det bra.

– Värdskapet är viktigt för oss, säger han.

Även om han gärna skulle stå mer på scen har han också en annan dröm:

– Jag har alltid haft en dröm om att dubba filmer. Det är någonting som hade varit kul att testa på. Att vara med i skapandet av något kulturellt, säger han.

Malmö

Fälls för grovt narkotikabrott efter tullspaning

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Vid två tillfällen såg tullpersonal den 24-årige mannen överlåta heroin. Nu döms han till två års fängelse och utvisning av Malmö tingsrätt.

Tullpersonal hade span på mannen när han vid två tillfällen i januari i år lämnade över sammanlagt 60 gram heroin till två andra män.

Lämnade över 50 gram heroin

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Efter fackets larm – socialtjänsten hotas med vite

Trots två inspektioner är Arbetsmiljöverket fortfarande inte nöjd med hur arbetsförhållandena ser ut på Socialtjänst Väster.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Malmö
Malmö Situationen på socialtjänsten Väster har blivit bättre, men inte tillräckligt bra. Det menar Arbetsmiljöverket som efter två inspektioner nu hotar socialtjänsten med vite om de inte vidtar fler åtgärder.

Som Skånskan tidigare skrivit om slog Akademikerförbundet SSR i oktober i fjor larm om arbetssituationen för socialsekreterarna på socialtjänsten Väster i Malmö.

Situationen hade varit ansträngd under en längre tid. Orosanmälningarna ökade, samtidigt som gamla fall samlades på hög. Enligt facket ligger en rimlig arbetsbörda för varje socialsekreterare att hantera 20 barn, men var nu uppe i 30 stycken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Barn vid spåret orsakade tågstopp

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Söderslätt
TRAFIK Trafiken mellan Trelleborg och Malmö ligger nere efter att barn rört sig i spårområdet.
PREMIUM

Det var vid 12.20-tiden som händelsen inträffade vid en övergång mellan Lockarp och Svågetorp.

Barn ska då ha rört sig i spårområdet. Tågtrafiken stoppades då bommarna var nedfällda vid en övergång vilket hindrade biltrafiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Påstod sig komma från Telestyrelsen – stal telefoner

Mannen ska ha monterat ner den äldre kvinnans telefoner och lämnat lägenheten.
Foto: ADAM IHSE / TT
Malmö
Malmö I fredags vid 10-tiden fick en kvinna i 80-årsåldern besök i sin lägenhet på Söderkulla. Besökaren visade sig vara en man som påstod sig vara från Telestyrelsen.
PREMIUM

Mannen sa att han hade fått i uppdrag att kontrollera hennes fasta telefoner. Enligt kvinnan gav mannen ett seriöst intryck och släpptes in.

Väl inne ska han ha monterat ner hennes två fasta telefoner och tagit med sig dem när han lämnat lägenheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Malmö

Rånare ångrade sig – lämnade tillbaka stöldgodset

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö På måndagen vid lunchtid larmade grannar om ett bråk i en lägenhet på Augustenborg.
PREMIUM

Polisen kommer till platsen och möter upp lägenhetsinnehavaren, en kvinna i 35-årsåldern.

Hon säger att en 25-årig man, som hon är bekant med, varit hemma hos henne och tagit hennes plånbok och mobil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Konstaterad covid-19 på boende

En brukare på äldreboendet Rönnbäret har bekräftas med covid-19.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö
Malmö En brukare på äldreboendet Rönnbäret i Malmö har testats positivt för covid-19. Nu är hela planet isolerat och sektionschefen Jonas Niklasson tror att de lyckats begränsa spridningen.

När brukaren började uppvisa symptom gjordes ett test som kom tillbaka positivt den 30 juli. Samma dag anmäldes det till både Arbetsmiljöverket och Region Skåne. Hur personen mår kan sektionschefen Jonas Niklasson inte uppge på grund av sekretess.

– Det jag kan säga är att vi har fått bekräftat att vi har en person med covid-19. Det vi gjorde i det läget var att vi vidtog akut isolering av personen och alla som bor på det planet för säkerhets skull, säger Jonas Niklasson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

MFF mot HIF på Kirseberg

Minifotbollsplan i trä med snöre mellan målen och träkula uppträdd på snöret
Först gäller det att lära sig hur man ska förpassa bollen i mål, sedan kan man tävla i vem som gör snabbaste målet.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
Kirseberg MFF möter HIF på Kirseberg - om du är klurig nog och har turen att stöta på tomtemor och tomtefar.

Malmötomtarna Anna Kuylenstierna, 81, och Jonny Ekdahl, 84, har för vana att dela ut gratis klurigheter till okända människor som de möter på sina promenader. I fjor delade man till exempel ut 1200 kluriga hjärtan i trä med texten ”We hope you love Malmö” till turister.

I år hade de tänkt dela ut kluriga fotbollsspel på gågatorna i centrum, men corona-pandemin har satt stopp för planerna. I stället delar de ut spelen till människor de möter på sina vanliga helgpromenader vid Beijers park och Segevång. 700 spel ska delas ut - med lång griptång för att kunna hålla säkert coronaavstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL