Malmö

Markus Rosenberg får egen skulptur vid centralen

Ett par guldlackerade dojor har placerats ut på Mälarbron till Markus Rosenbergs ära.Foto: Stefan Persson
Artikel Malmö En okänd person har placerat ut ett mindre monument tillägnat Markus Rosenberg på Mälarbron i Malmö.Samma natt utsattes Zlatanstatyn för grov skadegörelse.

På torsdag gör MFF-profilen Markus Rosenberg sin allra sista match för laget. Det är inte heller vilken match som helst, utan en viktig gruppspelsmatch i Europa Leauge borta mot FC Köpenhamn.

Men redan under natten till matchdagen hyllades Rosenberg i hemstaden. På Mälarbron intill centralstationen har en person placerat ut ett mindre monument tillägnat MFF-spelaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ljusglimt för flygplatser i coronamörkret

Förbättring, men fortsatt svårt läge för flyplatserna i Skandinavien. Arkivbild.
Förbättring, men fortsatt svårt läge för flyplatserna i Skandinavien. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Flygplatser i Sverige har börjat se effekterna av att allt fler europeiska länder öppnat upp sina gränser. Fler och fler resenärer flyger till och från länderna, men det är ändå betydligt färre än vanligt.
Samma sak gäller för Nordens största flygplats, Köpenhamn.

Vid Köpenhamns flygplats och Swedavias tio flygplatser i Sverige minskade resandet i juni med 95 procent i jämförelse med motsvarande månad i fjol. Arlanda gick från knappt 2,5 miljoner resenärer i juni förra året till 117 000 i år. På Göteborg Landvetter Airport minskade resandet samma månad med 97 procent till 18 000 resenärer. Detta enligt ett pressmeddelande från Swedavia.

Viss ljusning

Totalt noterades 108 000 utrikesresenärer och 71 000 inrikesresenärer på de tio svenska flyplatserna. Det är tredje månaden i rad som coronapandemin slår mot resandet.

Samtidigt anas en viss ljusning:

"Vi ser tecken på en successiv återstart av trafiken i takt med att reserestriktioner lättat, vilket är positivt för tillgängligheten. Det handlar dock fortsatt om blygsamma nivåer sett till antalet resenärer och vi räknar med en långsam återhämtning av flygresandet", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson, i pressmeddelandet.

Köpenhamn har drabbats hårt

Även Köpenhamn ser ett ökat antal resenärer på sin flygplats. Drygt 150 000 resenärer passerade Köpenhamns flyplats terminaler i juni, det skriver flygplatsen i ett pressmeddelande. Det går att jämföra med drygt 40 000 i maj.

Minskningen med 95 procent i juni jämfört med samma månad förra året har drabbat flygplatsen hårt. Nu prognosticerar flyplatsen att Danmark kommer att ta emot omkring 1,5 miljoner färre utländska besökare än vanligt denna sommar.

"Detta kommer att bli kostsamt inte bara för flygbranschen, utan också för hela den danska upplevelseindustrin med till exempel hotell, kultur och restauranger", säger Peter Krogsgaard, kommersiell chef, i pressmeddelandet.

FAKTA

Fakta: Swedavia

Bolaget är helägt av svenska staten och bildades 2010.

Swedavia driver flygplatserna Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Bromma Stockholm, Malmö, Luleå, Umeå, Åre Östersund, Visby, Ronneby och Kiruna.

Totalt reste 40,2 miljoner passagerare till och från Swedavias flygplatser under 2019.

Källa: Swedavia

Utrikes

USA-sanktioner mot kinesisk politbyråmedlem

Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.
Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA inför sanktioner mot Chen Quanguo, ledamot i det kinesiska kommunistpartiets mäktiga politbyrå, som straff för Kinas behandling av uigurer i Xinjiang.
Chen är den högst uppsatta kinesiska politiker som någonsin blivit föremål för amerikanska sanktioner, enligt USA.

De amerikanska sanktionerna införs med stöd i den så kallade Magnitskijlagen, som ger USA:s regering möjlighet att straffa personer i hela världen som begått brott mot mänskliga rättigheter.

Magnitskijsanktioner innebär bland annat att tillgångar i amerikanska banker fryses, resor till eller via USA stoppas och amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med personen i fråga.

"Inget skämt"

Svartlistningen av Chen, som också är partisekreterare i Xinjiang, är "inget skämt", enligt Vita huset.

– Utöver symbolvärdet och den påverkan det har på en persons anseende har det här också verklig betydelse för någons möjlighet att röra sig i världen och göra affärer, säger en talesperson.

Kinesiska UD kallar sanktionerna för ett allvarligt fall av otillbörlig inblandning i Kinas interna affärer och flaggar för motsvarande sanktioner mot USA.

En miljon inspärrade

Minst en miljon uigurer och personer från andra minoritetsgrupper tros sitta inspärrade i omskolningsläger i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina, som namnet till trots enligt många bedömare är hårdare kontrollerad av centralmakten i Peking än Kinas provinser.

Såväl FN-experter som rättighetsorganisationer rapporterar om fall där människor skilts från sina familjer, låsts in utan rättegång och blivit politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina har tillbakavisat alla anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Inrikes

Anna Lindstedt frikänns av tingsrätten

Anna Lindstedt och hennes försvarare vid Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Anna Lindstedt och hennes försvarare vid Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges före detta ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, frikänns. Hon var åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

En ambassadör har ett vitt uppdrag att företräda sitt land i det land som hen är ambassadör i, och är bland annat behörig att förhandla med landet. Lindstedt hade alltså en verklig behörighet att företräda Sverige gentemot Kina, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt tar enligt tingsrätten inte sikte på ambassadörer som företräder sitt land gentemot det land som ambassadören är ambassadör i. Redan av detta skäl ska den åtalade ambassadören frikännas", säger Rådmannen Anna Flodin i en kommentar.

Hela fallet kretsar kring mötet som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm januari 2019 och var arrangerat av Anna Lindstedt, som då var Sveriges dåvarande Kinaambassadör. Medverkade gjorde förutom Lindstedt två företagare verksamma i Kina samt Angela Gui. Ett syfte med mötet var nämligen att få Angel Guis pappa Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frisläppt.

Mötet slutade dock i ett bråk, där Angela Gui säger sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Åklagare Henrik Olin. Arkivbild.
Åklagare Henrik Olin. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Advokat Conny Cedermark har försvarat Anna Lindstedt. Arkivbild.
Advokat Conny Cedermark har försvarat Anna Lindstedt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Utrikes

Experter: Polska valet viktigaste sedan 1989

Warszwaborgmästaren Rafal Trzaskowski, som utmanar Andrzej Duda om presidentmakten i Polen. Arkivbild.
Warszwaborgmästaren Rafal Trzaskowski, som utmanar Andrzej Duda om presidentmakten i Polen. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett närmande till EU – eller fortsatta steg i auktoritär riktning? Helgens drabbning mellan liberale Warszawaborgmästaren Rafal Trzaskowski och nationalkonservative presidenten Andrzej Duda tros bli en strid på kniven.
Söndagens presidentval i Polen beskrivs av flera experter som det mest avgörande sedan parlamentsvalet 1989.

Första omgången i det polska presidentvalet hölls den 28 juni, efter att ha skjutits upp på grund av coronapandemin. Den sittande presidenten Andrzej Duda, med nära band till regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), gick segrande ur striden men lyckades inte samla den majoritet som skulle ha krävts för att slippa en andra valomgång.

På söndag möter han utmanaren Rafal Trzaskowski från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO). Trzaskowski är borgmästare i huvudstaden Warszawa och ligger sida vid sida med Duda i flera opinionsmätningar.

Viktigt vägval

Valet blir det viktigaste sedan det banbrytande parlamentsvalet 1989, det första fria i Polen, och ofta betraktat som en startpunkt för kommunismens fall i Östeuropa. Beskrivningen har återkommit inför polska val med jämna mellanrum genom åren. Nu är den befogad, enligt Polenexperten Peter Johnsson, som bevakat polsk politik i årtionden.

– Valet kommer förmodligen att avgöra Polens utveckling för lång tid framöver. Skulle Duda vinna kommer vi att se en skärpt centralisering av ekonomin, nya attacker på oberoende medier och en fortsatt utveckling mot en auktoritär stat. Skulle Trzaskowski vinna så kommer Lag och rättvisas möjligheter att styra vidare så som man gjort inte bara försvagas, utan kanske elimineras, säger han.

Söndagens val är således ett vägval. Det står mellan fortsatt socialkonservativ politik och fjärmande från EU och ett europeiskt närmande och återupprättande av rättsstatens institutioner, som kritiker anser har nedmonterats av PIS-regeringen.

Splittrat land

Konfliktlinjerna mellan stad och landsbygd, unga och äldre känns igen från många andra länder men är extra tydliga i Polen, som under PIS tid vid makten blivit ett allt mer splittrat land. PIS-anhängarna är glada över pensionssatsningar och höjda barnbidrag, medan motståndarlägret med förskräckelse sett hur Duda gått till attack mot hbtq-rörelsen, som han anser är värre än kommunismen.

– Konflikten handlar om huruvida Polen åter ska bli en fullvärdig demokrati, eller fortsätta i ytterligare auktoritär riktning. En annan konflikt kopplad till detta är naturligtvis förhållandet till EU, där Polen i dag är satt på undantag. Trzaskowski har relativt stor europeisk erfarenhet och skulle som president försöka återupprätta bättre kontakt med kommissionen i Bryssel och återskapa Polens anseende inom EU, säger Johnsson.

I Polen råder parlamentarism, och presidentval tillmäts normalt sett inte samma tyngd som parlamentsval. Trots det har presidenten mer att säga till om än i exempelvis Tyskland, där presidentposten i princip bara är ceremoniell.

Har vetorätt

Duda står nära PIS och har under sin första mandatperiod haft för vana att godkänna lagar utan någon större inblandning, vilket gör att en seger för Trzaskowski skulle ställa till det rejält för regeringen, enligt Agnieszka Lada, doktor i statsvetenskap och vice direktör för Tyska Poleninstitutet.

– Presidenten har vetorätt och måste skriva under alla lagar som parlamentet godkänner, men kan också skicka tillbaka lagar till sejmen. Då måste tre femtedelar av ledamöterna rösta för lagen för att den ska gå igenom, och den majoriteten har inte regeringen, säger hon.

TT: Kommer nästa president att lyckas överbygga splittringen i det polska samhället?

– Tyvärr tror jag inte det. Trzaskowski har intagit en försonande linje under valrörelsen, men har nog små chanser att ena landet. Och om Duda vinner ser det rätt mörkt ut på den punkten.

Aggressiv agitation

Johnsson delar Ladas analys.

– Tittar man på Dudas aggressiva agitation under valrörelsen finns det inget som tyder på att han kommer att överge den linje PIS och framför allt (partiledaren) Kaczynski har slagit in på, nämligen att dela upp Polens befolkning i bra och dåliga medborgare. Trzaskowski har drivit en konciliant linje, men i vilken utsträckning han skulle lyckas är svårt att säga, säger han.

Utgången kan bli oviss in i det sista. Enligt de flesta mätningar skiljer bara någon enstaka procentenhet mellan de två kandidaterna, och Agnieszka Lada tror att marginalen kan bli så liten som några tusental röster.

Pontus Ahlkvist/TT

Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Foto: Petr David Josek/AP/TT

FAKTA

Fakta: Polen

Polen är en republik med omkring 38 miljoner invånare. Huvudstaden Warszawa har knappt 2 miljoner invånare.

Landet har delats vid flera tillfällen och under andra världskriget dog sex miljoner polacker, varav hälften av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt, en period som höll i sig fram till 1989.

I dag är Polen medlem av både EU och försvarsalliansen Nato. Den ekonomiska utvecklingen har varit god de senaste decennierna och polackernas levnadsstandard ligger på cirka 65 procent av EU-genomsnittet.

Två politiska partier har dominerat efter millennieskiftet: nationalkonservativa Lag och rättvisa (PIS) och mittenpartiet Medborgarplattformen (PO).

Den polske presidenten har vissa befogenheter – bland annat ett övergripande ansvar för utrikes- och försvarspolitiken och vetorätt mot lagförslag – men det är premiärministern som har den största makten.

Källa: Landguiden/UI

Sport

Johaug: Väljer löpning för skidor

Therese Johaug i Impossible Games i juni.
Therese Johaug i Impossible Games i juni.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Världens bästa skidåkare är beredd att välja bort skidorna.
– Om jag var tvungen att välja en idrott för resten av livet så hade det inte blivit skidor, faktiskt. Det hade blivit löpning, säger norskan Therese Johaug.

32-åringen har tio VM-guld och ett OS-guld i skidor och vann världscupen i vintras.

De senaste åren har hon också tagit upp löpning, och i fjol tog hon norskt mästerskapsguld både på 10 000 meter och i terränglopp.

Tidigare i somras sprang hon ensam 10 000 meter på Bislett i Impossible Games på världsårsbästatiden 31.40,67.

– Jag fick mer uppmärksamhet för det än för VM- och OS-gulden, säger Johaug i en podcast på NRK.

Johaug har inga planer på att sluta skidkarriären, men skulle välja löpningen om hon var tvungen att välja. Ett skäl är träningsglädjen.

– Jag älskar att ha på mig joggingskorna och komma ut i naturen och känner en frihetskänsla. Man kommer så nära naturen och får vara för sig själv. Oavsett var man är kan man ha på sig ett par joggingskor och få till en träning. Så jag älskar att springa, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Inrikes

TT-FLASH: Ex-ambassadör frias

Inrikes
Inrikes Tingsrätten friar tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt, som åtalats för egenmäktighet i förhandling med främmande makt.

Ekonomi

Mer fart i de kinesiska bilhallarna

En Ferrari vid bilmässan i Shanghai. Arkivbild.
En Ferrari vid bilmässan i Shanghai. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

För tredje månaden i rad ökar nu bilförsäljningen i Kina, världens största bilmarknad. I juni gick försäljningen upp med 11,6 procent till totalt 2,3 miljoner bilar, enligt statistik från landets branschorganisation.

För året väntas dock bilförsäljningen att falla 10–20 procent jämfört med 25 miljoner föregående år.

Utrikes

Uppgift om explosion i Iran – guvernör nekar

Teheran.
Teheran.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes

En explosion har hörts i västra Teheran, rapporterar det statliga medieföretaget Irib.

Det har skett flera explosioner kring militära, kärnkrafts- och industrianläggningar den senaste tiden. Irib ger inte några detaljer kring fredagens explosion eller om skadade. Men stora delar väster om Teheran ska ha drabbats av strömavbrott.

Guvernören i Qod förnekar rapporterna om att en explosion har inträffat, men säger att det varit ett strömavbrott som varade omkring fem minuter.

Så sent som i tisdags dödades två personer i en explosion vid en fabrik i södra Teheran, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

NÄSTA ARTIKEL