Galet att sparka Rösler efter detta

Krönika

Vilken total succé. Malmö FF:s säsong – och Markus Rosenbergs karriär – slutade på allra bäst tänkbara sätt i en enorm himmelsblå eufori på Parken i Köpenhamn.
Inte bara det att MFF äntligen lyckades besegra den danska ärkerivalen, ”storebror” FCK som man drömt om att detronisera som bästa laget i Skandinavien. Dessutom gick Malmö FF vidare i Europa League igen och den här gången som gruppsegrare. En nästan osannolik upplösning av dramat och en tröst så god som någon för det missade SM-guldet.
FC Köpenhamn gick trots förlusten också vidare, tack vare att Dynamo Kiev helt otippat tappade poäng hemma mot gruppens strykgäng FC Lugano. Men MFF rodde hem de extra miljonerna som en gruppseger ger och får dessutom med största säkerhet en bättre lottning tack vare förstaplatsen i gruppspelet.

Markus Rosenberg avslutade på topp, med en mycket stor seger. Ja med två, eftersom MFF i de senaste två tävlingsmatcherna vunnit mot gruppens båda förhandsfavoriter Dynamo Kiev och FCK. En snyggare slutvinjett kunde han knappast ha önskat sig. Nu gjorde han kanske ingen fantastisk match den här gången, men fullt godkänd ändå och var ytterst nära att göra mål igen när han bara minuten före Arnór Traustasons segernick missade en skrav framför mål.
MFF svarade för en taktiskt helt perfekt prestation. Man satte effektivt stopp för FC Köpenhamns spel och mötte upp med fysik, press och pondus. Under tiden tog man allt mer över spelmässigt själv och när målet kom till slut kändes det ganska logiskt sett till matchbilden.

Att Anders Christiansen kunde spela var nog nyckeln, för även om han inte gjorde sitt livs bästa match, av förklarliga skäl, så styrde han upp mycket på mittfältet, tillsammans med en Erdal Rakip som än en gång svarade för en riktigt bra match. Och ”AC” var – förstås – inblandad i infallet som ledde till segermålet.
Uwe Röslers val att spela Arnór Traustason på topp bredvis Markus Rosenberg behöver vi inte ens gå in på. Det var med facit i hand fingertoppskänsla. Och Traustasón som gjort en mycket stark höstsäsong utan att få den där riktiga målmässiga utdelningen var verkligen värd att få kröna fotbollsåret 2019 med att bli matchjälte. Även om bollen styrdes i mål via en FCK-försvarare.

I dagarna har det spekulerats i att Uwe Rösler ska vara på väg bort från MFF. Expressen basurenade ut att Malmö FF enligt tidningens källor ska ha köpt ut tysken från resten av kontraktet, vilket alltså innebär att han i så fall får sparken.
Än så länge vet vi inte vad det finns för sanningshalt i detta, men om det stämmer måste MFF-ledningen ha drabbats av kollektivt hjärnsläpp, för att uttrycka det så milt som möjligt.
Visst, det blev inte SM-guld, men det berodde nog allra mest på klubbledningens bristfälliga handlingskraft under sommarens transferfönster. Rösler fick ingenting som spetsade till truppen. Dessutom kostade förstås Europasatsningen energi. Resultatet av den satsningen har vi idag – en jättesuccé.

Röslers resultat i MFF talar för sig själv. De har varit fantastiskt bra, både i Sverige och i Europa. Trots det missade SM-guldet.
Det ryktas om att han ska vara svår att jobba med, auktoritär och egensinnig. Men hallå, ni värvade en tysk. Och med tanke på resultaten får man väl leva med en stark ledartyp i tränarrollen.
Det vore fullständigt galet att sparka Rösler efter detta, efter sagoslutet på 2019.
Jag hoppas att det är ”fake news” – men jag är rädd för att det faktiskt stämmer.
Hur som helst kan Uwe Rösler, hans kapten Markus Rosenberg och resten av Malmö FF, njuta stort efter att med segern borta mot FC Köpenhamn och gruppsegern i Europa League ha gett både Malmö FF och svensk fotboll den allra bästa julklappen man kan önska sig.
Visst, Lennart Johanssons Pokal ligger under en gran i Stockholm, till många MFF-supportrars förtret, men i ett större perspektiv än den allsvenska ankdammen smäller det som hände på Parken enormt mycket högre.

Läs mer:

Sportresultat

Sport i dag