Kulturskolan fyller en viktig funktion. Foto: TT

Vems kulturliv ska värnas?

Nya siffror från Kulturskolerådet visar att fyra av tio kulturskolor i Sverige tror de kommer få minskade resurser de närmaste fyra åren. Det kan innebära allt från höjda avgifter och sämre lokaler till färre instrumentlärare. I femton kommuner riskerar kulturskolan att läggas ner helt.

En av kommunerna där kulturskolan förväntas få stänga helt är Staffanstorp. Margareta Pauli (M), ordförande i beredningen för kultur-, fritids- och demokratifrågor i Staffanstorp, motiverar detta genom att musikskolan uppvisat ett negativt resultat. Men vilken vinst är det vi lägger vikt vid när vi säger att resultatet är negativt? Måste våra kulturskolor dra in pengar – är inte en tillväxt i kulturlivet, varenda kulturintresserad ungdom, en vinst i sig?

Kulturskolor ger många ungdomar ett naturligt socialt sammanhang och ett ställe att ta vägen. Försvinner fritidsaktiviteter såsom kulturskolor, fritidsgårdar eller rentav den lokala fotbollsklubben tvingas måste unga vända sig någon annanstans för att hitta nya sociala sammanhang. För vissa kan det betyda att hänga på parkeringen bakom Netto och för andra kanske det aldrig kommer ett annat sammanhang. Ungdomar som “driver runt” verkar inte vara någonting som högerblocket uppskattar.

Vems kultur är det egentligen som det skärs i? Det är inte Malmö Operas pampiga musikaluppsättningar, det är i de små kommunerna runt om i Skåne där kulturskolan ofta är barn och ungdomars enda möte med kulturlivet. Kopplingen mellan de två borde inte vara svår att se. Vem är det som ska spela på Malmö Live om tio år om den nya generationens potentiella musiker aldrig får chansen att plocka upp ett instrument för första gången? Vem ska skådespela på Lunds stadsteater eller ställa ut på Dunkers Kulturhus? Kultur börjar någonstans,.

Icke-vinstdrivande är inte synonymt med oviktigt, och det är oroväckande att se hur det gång på gång presenteras på det sättet. Vi måste kliva bort från idén om att kultur bara är ett intresse eller fritidssyssla och inte en viktig del av vårt samhälle.
Kultur både bibehåller och utmanar normer och har ett uppfostrande och samhällsinformerande syfte. Redan som barn får vi några av våra grundläggande värderingar genom att läsa böcker, samtidigt som vi får en bild av hur samhället sett ut i olika tider. Kultur kan tillåta oss att skapa och drömma i en värld som sällan annars tillåter det. Och är inte det egentligen det mest fundamentala mänskliga vi har?

För dem som skär ner gång på gång så verkar inte det behovet vara tydligt. Kanske kunde det vara det – om de bara tillät sig själva att drömma utanför profitens ramar.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...