Sveriges Carin Strömberg bryter igenom och får straff under onsdagens match i Handbolls-VM mellan Montenegro och Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT
Sveriges Carin Strömberg bryter igenom och får straff under onsdagens match i Handbolls-VM mellan Montenegro och Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT

Sverige tappade tremålsledning – missar semifinal

handboll Det blev ingen semifinal för Sverige i handbolls-VM. Efter att ha tappat initiativet i slutet på första halvlek fick man aldrig grepp om taktpinnen igen.

Efter att Ryssland utklassat Spanien med 36-26 öppnades de svenska chanserna på vid gavel.
Det enda som behövdes för att ta andraplatsen bakom Ryssland var att besegra Montenegro.
Och sett till första halvlek såg det ut som att svenskorna kunde fundera på medaljjakt. Via tre raka mål gick blågult från 6-6 till ledning 9-6. Men sedan började anfallsspelet kärva.
Och straffarna.
Sverige fick tre straffar genom hela matchen, och missade samtliga.
Till halvtidsvilan var Montenegro ikapp till 12-12.
I andra halvlek började de sedan dra ifrån. Fick flera räddningar bakåt och satte bollarna framåt.
– Hon hjälper dem väldigt mycket i andra halvlek och tar de bollarna som är viktiga i det läget, säger Nathalie Hagman till TV6 efter förlustmatchen.
– Det är kanske hon som är den enskilt största faktorn till att de vänder på det, säger förbundskapten Henrik Signell om den inbytta montenegrinska målvakten som stod för knappt 50 procent i räddningar.

Med fem minuter kvar ledde Montenegro med fyra bollar, och loppet såg helt kört ut. Ett ytterst utgrupperat svenskt försvar och två snabba mål skickade dock in lite dramatik i avslutningen.
Och än mer spännande blev det med svensk räddning vid 24-22, och blågul kontring. Men då denna missades och Montenegro satte 25-22 i anfallet därpå var det över.
Svensk timeout ändrade inget, då det bara återstod en minut att spela. De blågula tvingades gå på snabbt avslut för att ens ha en minimal chans att göra fyra mål, men hindrades av målvakten.
Matchen slutade 26-23, och Sverige slutade därmed fyra i gruppen och missar semifinal. Man får nu istället spela om sjundeplatsen i turneringen.
– Vi missar tre straffar, men får inte heller till samma flyt i anfallsspelet. Vi får bra svaj på dem i första halvlek, men lyckas inte med det i andra, säger Signell.

Sportresultat

Sport i dag