Efterfråga lokalt och klimatkompenserat kött

Vildsvinens bökande har stört lantbruket och oroat hundägare i alltför många år nu. I takt med att vildsvinen blivit fler och fler är det till och med störningar i utkanten av städerna och trafik-olyckor orsakade av vildsvin är alldeles för många.
Att det behövs samverkan mellan flera olika aktörer är uppenbart, annars kan man aldrig komma tillrätta med problemen som vildsvinen orsakar. De orsakar skador för lantbruket på omkring en miljard om året. Ser man bara till själva naturen innebär deras bökande att den biologiska mångfalden ökar, men det är ingen tröst för lantbrukarna.
Köttet är klimatsmart och lokalproducerat och borde vara toppen att köpa och äta för dem som bryr sig om dessa frågor. Men för den som inte känner någon jägare är det mer eller mindre omöjligt att få tag på vildsvinskött. Det beror på regler kring hanteringen av vildsvinsköttet, som blir dyrt för jägarna och därmed inte lockar dem att skjuta av djuren. Vildsvinen är intelligenta djur och mycket svåra att jaga, vilket ställer krav på jaktlagen. Dessutom påstås det att efterfrågan inte är så stor, men det är ju givet om inte så många fått prova.
Det blir liksom en ond cirkel där alla skyller på alla och det enda som händer är att vildsvinen blir fler och fler. Det behövs som sagt samverkan mellan myndigheter, lantbruket och jägarna och kanske också bidrag för att kunna sätta upp elstaket runt skyddsvärda områden. Förutom jakt är el det enda som stoppar djuren.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...