Världens yngsta premiärminister

Sanna Marin har valts till världens yngsta sittande premiärminister. I och med det ser vi en koalitionsregering i Finland där alla partier styrs av kvinnliga ledare och dessutom fyra fall av kvinnor under 35. Det har uppmärksammats internationellt: tyvärr är kvinnliga ledare fortfarande tillräckligt sällsynta för att leda till braskande rubriker. Den nya finska regeringen jämnar ut obalansen något.
Förebilder gör att andra vågar och orkar engagera sig politiskt. Att se sig själv i personer på maktpositioner gör att man lättare kan se sig själv som ledare. Könet på ledaren borde inte spela roll, men eftersom vi fortfarande är långt från jämställda så gör det det.
Det gör inte uppdraget lättare för Marin. Hon tar över efter en turbulent period och måste återupprätta förtroendet för Socialdemokraterna. Problemet med att bli en symbol för något är att förväntningar justeras från ”bara” statsminister till något ännu tyngre. Gör du väljarna besviken som den yngsta sittande premiärministern och som en symbol för kvinnligt ledarskap blir det ett bakslag för något som är större än du själv.
Sverige har inte lyckats lika bra som Finland: än har vi inte haft någon kvinnlig statsminister och det ser inte ut som om vi får det i nästa val heller, såvida inte Stefan Löfven lämnar över till Magdalena Andersson och Socialdemokraterna spottar upp sig rejält.
Det är trist att vi är det land som försämrar den nordiska jämställdhetsstatistiken.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...