Solpanelspark. Foto: TT

Sol, vind och vatten

Energiöverenskommelsen höll i tre år, inte till 2040 som det var tänkt, Det är dåliga nyheter för svensk industri och ekonomi: det finns en anledning till att det är viktigt med långsiktighet i just energipolitiken. En näsknäpp mot regeringen är i det här fallet också en näsknäpp mot industri och tillväxt. De avhoppade vill tydligen ha kärnkraft så gärna att man prioriterar det framför stabilitet kring energiförsörjningen.
Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin menar att de inte såg någon framtid för energiöverenskommelsen. Det har hon rätt i: Moderaterna och Kristdemokraterna är inte att lita på längre, kanske är det lika bra att anta att samarbeten högerut kommer att misslyckas. Liberalerna delar visserligen kärleken till kärnkraften, men har i alla fall hållit sig konsekvent utanför och på så sätt inte orsakat instabilitet.
Oavsett vad man tycker om kärnkraft är en sådan mäktig process inte problemfri. Det spelar ingen roll hur moderna kärnkraftverken och reaktorerna är, säker slutförvaring är och förblir en (dyr) utmaning.
Är inte huvudfrågan om man faktiskt behöver kärnkraft? Om vi klarar energiförsörjningen genom en blandning av energislag, som sol, vind och vatten och dessutom genom innovation kan dra ner på energibehovet behöver vi knappast hålla fast vid kärnkraften av princip.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill kalla alla riksdagspartier till diskussion kring energiförsörjningen. Problemet är att de inte sitter i regeringsställning, de bara beter sig som om de gör det. Det är snarare regeringen som bör ta ett sådant initiativ.
Moderaterna och Kristdemokraterna har förhoppningsvis stämt av med det näringsliv de förväntas vilja gynna med sin politik, så att viljan att prioritera kärnkraft på bekostnad av långsiktig stabilitet i energipolitiken är förankrad bland dem som kommer att påverkas av omprioriteringen, trots att det skulle gå att ro iland med förnybar energi.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...