Kultur

Pristagare från två helt olika litterära världar

Litteraturpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke efter sina Nobelföreläsningar på Börshuset i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Artikel Kultur och Nöje I dag delas årets Nobelpris ut. Tidningens litterturkritiker Clemens Altgård har ägnat hösten åt att parallelläsa de två litteraturpristagarna.

Den polska författaren Olga Tokarczuk tilldelas förra årets pris samtidigt som årets pris går till den synnerligen kontroversielle österrikaren Peter Handke.

Det kan diskuteras om beslutet att dela ut två priser i år egentligen var en så bra idé eftersom följden har blivit att det mesta massmediala ljuset har hamnat på den journalisthatande och arrogante Handke vars proserbiska engagemang under Balkankrigen än idag väcker ilska, i synnerhet som författaren vägrar be om ursäkt för sådana saker som att ha relativiserat Srebrenicamassakern och det tal han höll på Slobodan Miloševics begravning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Blood Orange släpper musik till ny tv-serie

Blood Orange släpper nytt. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Musiken till "Call me by your name"-regissören Luca Guadagninos nya HBO-serie "We are who we are" är skriven av Blood Orange, eller Dev Hynes som han egentligen heter.

Den 2 oktober släpps musiken, som består av 12 spår samt två låtar var av Julius Eastman och John Adams, rapporterar Fader.

Dev Hynes senaste album "Angel's pulse" kom 2019. Sedan dess har han också skrivit filmmusiken till Lena Waithes "Queen and Slim".

Kultur och nöje

Hanna Järver: Jag var inne i en dimma

'Min bästa vän' heter den första låten som Hanna Järver släppte från den kommande plattan 'Tusen täta lögner in'. 'Jag har lite hatkärlek, jag tycker om den men den är lite 'pinig' på samma gång. Den är ganska direkt på ett sätt jag inte är van vid att vara', säger hon.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En relation före dess förfall – ämnet går som en röd tråd genom Hanna Järvers nya album "Tusen täta lögner in".
– Det är inte en break up-skiva, den är skriven mitt i alltihop, säger hon.

Egentligen skulle Hanna Järver ge sig ut på en turné nu – i stället förbereder sig 27-åringen från Örebro för en flytt till Berlin. Albumet "Tusen täta lögner in" har varit färdigt länge, och under coronavåren och sommaren har hon arbetat deltid i butik för att ekonomin ska gå ihop. Men på fredag är det till slut dags för albumsläppet.

– Temat är lite att någonting döljer sig under ytan, att det inte är vad det verkar vara, berättar Hanna Järver.

Hon bekräftar att skivan är självbiografisk, men vill inte gå in på vad som lade grunden för berättelsen.

– Det jag kan säga är att det kretsar kring en relation, sedan exakt vad som har hänt är inte relevant. Men det är inte en breakup-skiva, det är skrivet mitt i alltihop, och den hänger ihop mer än den förra skivan gjorde.

Inne i en dimma

Under våren har Hanna Järver haft mycket tid över, och samtidigt en gnagande känsla av att plattan inte riktigt var komplett. Hon gick in i en intensiv skapandeprocess som resulterade i tre musikvideor. De skildrar en kärleksberättelse med levande döda, makabra mord och mörka skogar.

– De är lite mer spårade och inte fullt så självbiografiska. Eller, de är det på ett sätt, men lite mer som en känslovärld, snarare än att de här morden har skett, säger hon.

2018 släppte Hanna Järver sitt debutalbum "So long", med låtar som "Jävla 80-tal" och "Nu är du Göteborg". Den elvaspåriga skivan, som hon skrev under flera års tid, hyllades av kritikerna och resulterade i en nominering till P3 Guld-galan. Den här gången har Hanna Järver arbetat betydligt snabbare.

– Det är som att jag inte minns hur den kom till, jag har varit inne i ett slags dimma.

TT: Varför då?

– Det är bara olika saker som har pågått i mitt liv parallellt. Det gör också att den känns väldigt nära fortfarande och att det känns konstigt att släppa den.

Skitigare skiva

Det var under sin senaste turné som Hanna Järver beslutade sig för i vilken riktning popskivan skulle gå rent ljudmässigt.

– Jag ville göra någonting som var lite mer live, lite mer rakt upp och ner. Trumset, elbas, gitarr, synt. Mer fokus på låt och mindre på "prodd". Det är skitigare än förra skivan, enklare och färre element.

Eftersom turnélivet uteblir i höst har Hanna Järver valt att lämna Stockholm, hennes hem sedan åtta år tillbaka, för att söka lyckan i Berlin. Tanken är en nystart med andra miljöer – och mycket tid att skriva musik.

TT: Det låter väldigt romantiskt att satsa på konst i Berlin. Är du romantiskt lagd?

– Min pappa är en superdrömmare, min mamma är en superrealist. Jag är något slags klyvning. I huvudet är jag mer romantiker, sedan vill jag framstå som realistisk, säger Hanna Järver.

Sofia Sundström/TT

Hanna Järver är aktuell med det nya albumet 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med det nya albumet "Tusen täta lögner in".
Foto: Claudio Bresciani / TT
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. 'Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk', säger hon.
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. "Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk", säger hon.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album "Tusen täta lögner in".
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Hanna Järver

Hanna Järver är född 1993 i Örebro, bosatt i Stockholm men planerar att flytta till Berlin.

Hon släppte 2016 ep:n "Närke". Två år senare kom hennes debutalbum "So long".

Nu är Hanna Järver aktuell med sitt andra album "Tusen täta lögner in".

Malmö

Två bilar brända på Lindängen

Malmö
Malmö Två bilar brändes på Gånglåtsvägen i Malmö under natten mot tisdagen.

Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till platsen strax före klockan ett på natten. Två bilar brann då och båda bedöms ha blivit totalförstörda.

Man har inte kunnat hitta någon naturlig brandorsak och har därför upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Utrikes

Fehmarn bält-tunneln upp i högsta instans

I Danmark är arbetet redan i gång. Bild från byggföretaget Femern A/S, tagen i slutet av förra året.
Foto: Femern A/S/AP/TT
Utrikes
Utrikes I Danmark är förberedelserna redan i full gång, men i Tyskland har första spadtaget ännu inte kunnat tas. Nu ska Fehmarn bält-förbindelsens framtid avgöras i högsta instans.

Det har gått tolv år sedan de två länderna skrev under avtalet om en fast förbindelse från den danska ön Lolland till Tyskland. Det ska innebära att tåg och bilar om ungefär ett decennium kan rulla nonstop, utan färjor, från Köpenhamn till Lübeck och Hamburg.

Förra året gav tyska myndigheter grönt ljus, så att arbetet skulle kunna börja. Men bland andra rederiet Scandlines har överklagat så långt det bara går, och från och med tisdagen tar Högsta förvaltningsdomstolen i Leipzig upp frågan.

Rederiet vill fortsätta köra färjor längs samma rutt som tunneln ska gå även i framtiden, men tycker att de nya anslutningsvägarna blir för dåliga.

– Särskilt stora lastbilar kommer att få svårt att komma ner till oss i hamnen i Puttgarden, det gör det svårt för oss att konkurrera med Fehmarn-tunneln, säger Scandlines-chefen Søren Poulsgaard Jensen.

Bland de klagande finns också miljöorganisationen Nabu, som befarar att rev och sandbankar är i fara. I sanden trivs bland annat fisk, sälar och tumlare.

Danska myndigheter betvivlar inte att projektet blir av. Det är mer en fråga om när och hur den tyska byggstarten kan ske – vilket också hotar tidsplanen att trafiken ska vara i gång 2029.

Ekonomi

Avmattning av e-handeln väntar

E-handeln har ökat markant under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi E-handeln i Sverige ökade dramatiskt under andra kvartalet.
Under resten av året kommer det dock att se annorlunda ut, spår Postnord i sin senaste handelsbarometer.

En tillväxt på 49 procent blev resultatet under andra kvartalet i spåren av coronapandemin. Det var inte bara en extremt hög siffra för svensk del utan även internationellt sett. Som jämförelse hade USA en tillväxt på 44 procent enligt Postnords rapport.

"Den grundläggande orsaken är förstås att vi alla tvingats spendera oerhört mycket mer tid i våra hem på grund av virusspridningen i samhället. Fyra av tio har arbetat hemifrån (helt eller delvis) och 85 procent har spenderat mer fritid hemma", skriver man i rapporten.

För resterande del av 2020 görs nu bedömningen att handeln kommer att mattas av och för året som helhet blir det en tillväxt på 33 procent.

"Augusti ser ut att uppvisa betydligt mer måttfull tillväxt och sannolikt även september. Sammantaget ser vi det som sannolikt att kvartal tre landar på en tillväxt i närheten av 30 procent", skriver man i rapporten.

Fjärde kvartalet i sin tur kommer att vara kopplat till hur Black Friday samt julhandeln utvecklar sig, poängterar man i rapporten, som görs tillsammans med Svensk Digital Handel och HUI Research och bygger på totalt fem konsumentundersökningar och en företagsundersökning.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Så görs undersökningen

Postnords e-barometer görs tillsammans med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Den baseras på information som samlats in från detaljhandelsföretag. Totalt deltog 249 företag i mätningen.

Förutom det görs även fyra konsumentundersökningar kring näthandel som i sin tur genomförs av TNS Sifo:s webbpanel.

Källa: Postnord.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

Malmökock redo för kockkamp

Kocken Nicolina Karlsson.
Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4
Kultur och nöje
TV Hon har laddat upp genom att spritsa maränger, portionera kött och filea fisk i mängder. Nicolina Karlsson som till vardags är kock på MJ’s i Malmö, är en av de åtta kockar som nu gör upp i den nionde säsongen av Kockarnas kamp med premiär ikväll – och hon är mer än redo.

– Jag blev jätteförvånad och chockad när jag blev tillfrågad att vara med, men tyckte såklart att det var jätteroligt. Så innan det var dags gick jag igenom tidigare tävlingar och övade sedan på de som varit mest återkommande, säger Nicolina Karlsson med ett skratt.

Sedan ett par år tillbaka är hon kock på MJ’s i Malmö där hon jobbar tillsammans med kökschefen Frida Nilsson som tidigare också varit med i Kockarnas kamp och slutade som tvåa i tävlingen 2014.

– Frida kom med många bra tips till mig. Förklarade hur allt gick till och vad man skulle träna på. Vi diskuterade även lite taktik men framförallt så förberedde hon mig på att det tar ganska hårt på psyket när man går in i ladan och inte vet vad man ska göra. Så det var skönt att ha henne i ryggen, säger Nicolina Karlsson.

Vad tränade du på?

– Alla de här klassiska tävlingarna som att vispa äggvita för hand och göra maränger, göra tagliatelle, filea fisk, portionera kött, hacka lök – och ja även hacka rättika med förbundna ögon, haha. Det är inte alldeles enkelt kan jag säga.

Du verkar gilla att tävla?

– Jo, men det gör jag. Jag är en tävlingsmänniska och sysslade mycket med idrott när jag var yngre. Med Kockarnas kamp är det däremot första gången som jag tävlar i mat.

Vilken är din största styrka?

– Jag är väldigt noggrann och fokuserad. Vilket leder in till min svaghet också: jag är därmed inte lika snabb som de andra.

Hur vill du beskriva dig själv som kock, vad kan du nörda in på?

– Just nu har jag snöat in på vegetarisk mat eftersom vi jobbar mycket med grönsaker på MJ’s. Vi samarbetar med statsodlare och det är väldigt kul att låta alla dessa fina råvaror få stå i centrum, och att man bygger rätterna utifrån dem. Visst, en del kanske tycker att det är för lite kött på menyn, men de flesta blir ofta positivt överraskade när de äter här.

Har du alltid velat bli kock?

– Nej, det var verkligen inte självklart för mig. Jag höll på med mycket idrott när jag var yngre. Men jag visste att jag i alla fall inte ville arbeta med något där man satt stilla hela dagen och eftersom jag alltid gillat att baka och hålla på i köket så gick jag hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och det kändes som att jag hade hittat rätt då. Så efter det blev det Grythyttans restaurangskola. Jag tog examen därifrån 2014.

Efter Grythyttan jobbade Nicolina Karlsson på en restaurang på Gotland över sommaren, tog sedan sitt pick och pack och flyttade till Nya Zeeland för ett år, och landade sedan i Skåne.

– Jag och min sambo som också är kock, ställde oss frågan var vi ville bo. Vi var ju tvungna att välja någonstans där det fanns jobb och därför en storstad, så då föll valet på Malmö, förklarar hon.

Nicolina Karlsson började på Far i hatten och gick sedan över till Bloom in the Park.

– Jag kom dit precis när de hade fått sin Michelinstjärna, och gjorde en väldigt häftig resa där och blev efter ett tag souschef. Jag lärde mig väldigt mycket av Titti Qvarnström, säger Nicolina Karlsson.

Vad kommer du att bära med dig från Kockarnas kamp?

– Jag har definitivt fått mer självförtroende, mer kött på benen. Men framförallt har jag fått nya vänner. Middagarna när vi fick lära känna varandra och lyssna på varandras berättelser var bäst. Och så har jag ju fått en erfarenhet av att att tävla i mat nu!

Lärde du dig något om dig själv?

– Ja, absolut! Jag har alltid vetat att jag är en tävlingsmänniska, men kanske inte så här mycket som jag var i Kockarnas kamp, haha. Sedan har jag också lärt mig att jag är betydligt envisare än vad jag trott, och att jag kan mycket mer. Man ska bara våga utmana sig själv.

Årets kockar i Kockarnas kamp: David Enmark, Magnus Persson, Florencia Abella, Alexander Sjögren, Nicolina Karlsson, programledare Per Lernström, Roland Persson och Siri Barje.
Foto: Linus Halsenius/TV4

FAKTA

Nicolina Karlsson

Ålder: 28 år.

Bor: Malmö. Kommer från Nässjö.

Aktuell: I Kockarnas kamp tillsammans med den andra Malmökocken Alexander Sjögren som driver restaurangen Mutantur, samt kockarna Florencia Abella, Siri Barje, David Enmark, Jonas Lagerström, Roland Persson och Magnus Persson.

Kockarnas kamp sänds klockan 20.00 på TV4 ikväll, tisdag, och på TV4 Play. Programledare är Per Lernström och programmet har spealts in på Tosterups slott.

Inrikes

Stereotypa könsroller i svensk reklam

Rapporten Rättvisaren pekar på skillnader mellan hur män och kvinnor framställs i reklam. Arkivbild.
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Smala, vita och unga. Det är framför allt sådana personer som är med i svensk reklam. Och även om kvinnor syns mer än män är stereotyperna tydliga, enligt en ny undersökning.
– Jag trodde att vi kommit längre, säger Ricki Rebecka Petrini, kommunikationschef på Mediekompaniet.

Tidigare versioner av undersökningen Rättvisaren har fokuserat på nyhetsmedier – men nu riktas strålkastarljusen mot reklamen. Undersökningen visar bland annat att åldersgruppen 50+ är mycket underrepresenterad i annonser. Människor som är 50 år och äldre utgör 38 procent av svenska folket, men bara 10 procent av personerna i reklamen.

– Den äldre målgruppen är en otroligt stor del av vilka som spenderar pengar på exempelvis bilar eller livsmedel, men de finns inte i reklamen. Idealåldern verkar vara 25 till 49, säger Ricki Rebecka Petrini.

Glada kvinnor

Idealet är inte bara ungt – utan också smalt. Överviktiga lyser med sin frånvaro i reklamen, liksom funktionsnedsatta. Personer med synlig utländsk härkomst kan förekomma, men då i vissa roller.

– I reklam kan de jobba inom vården eller med service. Men det är vita som är chefer eller ingår i kärnfamiljen – om man ska tro reklamen, säger Petrini.

Totalt sett är kvinnor överrepresenterade i annonserna, 58 procent mot männens 42. Men det finns stora skillnader i hur män och kvinnor framställs. Till exempel avbildas kvinnor ofta som väldigt glada, medan män nästan aldrig gör det.

Ensamma män

I reklamen syns kvinnor ofta nära familjen, och gärna i köket där hon pysslar eller lagar mat. Mannen är däremot väldigt ovanligt förekommande i köket, och verkar till skillnad från kvinnan inte ha nära relationer med varken barn eller vänner.

– Vi pratar så mycket om jämställdhet i samhället, men reklamen visar på stereotypa könsroller. Jag trodde att vi kommit längre, säger Ricki Rebecka Petrini.

TT: Varför är det här viktigt?

– Företagen kan vinna på att inkludera fler i sin målgrupp. De kan inte fortsätta att prata om en värdegrund där det är lika för alla, och sedan fortsätta skicka ut den här bilden till omvärlden.

Henning Eklund/TT

FAKTA

Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen Rättvisaren 2020 gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Mediekompaniet.

Totalt har 608 annonser med 856 personer analyserats semiotiskt. Annonserna har publicerats i redaktionella medier, utomhus, och i direktreklam. TV-reklam är alltså inte inkluderad. Underlaget bygger på ett slumpmässigt urval under tidsperioden 1/3 2019 till 28/2 2020.

Källa: Mediekompaniet

Inrikes

Oklart när häkten kan öppna för besök

Norrtäljeanstalten. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Under mer än fem månader har intagna på Kriminalvårdens häkten och på anstalter med hög säkerhetsklass inte fått ta emot besök på grund av risken för covidsmitta. Och än dröjer det innan någon anhörig kan få komma och hälsa på.

Den 12 mars beslutade Kriminalvården att stoppa alla besök och permissioner på landets häkten och anstalter till följd av coronapandemin.

Enligt Lennart Palmgren, direktör för anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, har besöksförbudet mötts med både förståelse och frustration.

– Anhöriga har reagerat kraftigt och ringer till Kriminalvården varje vecka och är frustrerade. Men de intagna har ju tagit det med ro, tycker jag ändå, och har varit tålmodiga. Dels för att de känner att vi gör vad vi kan för att skydda dem och man vet också att vi jobbar hårt för att kunna komma i gång med besöksverksamhet.

Nu meddelar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren dessutom att myndigheten går upp i stabsläge. Myndigheten riskerar att inte kunna utföra sina grundläggande uppdrag, på grund av platsbrist, skriver Holmgren på DN Debatt.

Lättades något

Under sommaren lättades restriktionerna något för permissioner och besök av personer över 18 år blev tillåtet på klass 3-anstalter, som är anstalter med lägre säkerhetsklass. Och nu ska även barn få komma och hälsa på på dessa anstalter.

– Nu under oktober kommer vi också tillåta besök av medföljande barn. Det är en viktig sak och nu är vi så pass trygga i våra rutiner att vi kan göra det, säger Lennart Palmgren.

Men intagna på klass 1- och klass 2- anstalter är det fortfarande ingen som får besöka.

I november

I slutet av förra veckan gavs Kriminalvårdens regionchefer i uppdrag att öppna upp för besök även på anstalter med högre säkerhetsklass. Men enligt Lennart Palmgren kommer det att dröja innan någon faktiskt kan komma och hälsa på och då kommer det inte att vara som besöken var innan pandemiutbrottet.

– Besök på de högre säkerhetsklasserna kommer att ske under november, förutsatt att inget oväntat händer. Då kommer vi inte kunna dra på allt besök på en gång utan man kommer att behöva göra det stegvis och kanske att besöken är kortare än normalt, säger Lennart Palmgren.

Om barn kommer att få besöka klass 1- och klass 2-anstalter beror på hur det går med barnbesöken på anstalterna med lägre säkerhetsklass, enligt Palmgren.

– Fungerar det bra på de öppna anstalterna ser vi inget hinder till att det kommer att kunna följa med besök i säkerhetsklasserna 1 och 2 också.

Oklart för häkten

Även på landets alla häkten råder besöksförbud sedan mitten av mars.

– Det är jätteviktigt att komma i gång med besöksrutiner på häkten för det är ju så att så länge en dom inte avkunnats så är man ju faktiskt oskyldig, säger Lennart Palmgren.

Men när det gäller besöken på häkten lämnar han ingen tidsplan för när det kan ske.

– Vi tittar på det med samma intensitet som för klass 1- och klass 2-anstalter för att komma i gång där.

Fram till och med den 21 september har totalt 164 personer intagna på anstalter och häkten konstaterats smittade av covid-19. Samtliga, utom en, har tillfrisknat. Den person som fortfarande är sjuk ska enligt Kriminalvården vara "på god väg att bli frisk".

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Så många sitter i häkte och på anstalt

Den 15 september 2020 satt 4 747 personer på någon av Kriminalvårdens anstalter i Sverige. Av dessa var 4 446 män och 281 kvinnor.

868 av dessa var intagna på klass 3-anstalt, 2 309 på klass 2-anstalt och 1 570 på klass 1-anstalt.

Den 14 september 2020 var totalt 2 220 personer placerade i häkte i Sverige.

Källa: Kriminalvården

FAKTA

Fakta: Anstalternas säkerhetsklasser

Säkerhetsklass 1: Är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter och där placeras de mest riskfyllda intagna. Det finns sju klass 1-anstalter i Sverige. På klass 1-anstalterna Hall, Kumla och Saltvik finns även så kallade säkerhetsavdelningar som är anpassade för intagna som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2: Är slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå som kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Det finns 26 klass 2-anstalter i Sverige. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3: Dessa anstalter saknar direkta rymningshinder såsom mur eller staket. Kallas ibland även öppna anstalter. Det finns 16 klass 3-anstalter i Sverige.

Källa: Kriminalvården

NÄSTA ARTIKEL