Trelleborg

Poliser körde in i träd

Ingen Sektion satt
Trelleborg Under natten mot tisdagen körde en polisbil in i ett träd vid Alstad i samband med en utryckning.

Polispatrullen var en av flera polispatruller som larmades under tisdagsnatten till ett pågående inbrott i en byggcontainer på Lilla Alstads Byaväg. Under utryckningen krockade polispatrullen.

- Man hade först kört in i någon form av husvägg och därefter i ett träd. En av personerna var fastklämd. Båda fördes till sjukhus och lämnade sjukhuset under natten, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Polisbilen bärgades från platsen.

Även helikopter och hundpatrull larmades till platsen för inbrottet. Två gärningsmän som försökte gömma sig kunde gripas med hjälp av hundpatrull på Fjärdingslöv Byaväg, skriver polisen på sin hemsida. De båda männen grips misstänkta för stöld genom inbrott.

Sjöbo

Inlåst stenskulptur släpps ut till tioårsjubileum i Lövestad

Tre personer kring en stor stenskulptur i Lövestads skulpturpark.
Jan Persson, Magnus och Lisbeth Hammarskjöld samlas kring Modergudinnan, skulturparkens centrum. Upphovsmannen Evert Fornäs och hans verk kommer att hyllas i år.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
LÖVESTAD Det blir ingen gästutställare i år på grund av coronapandemin. Istället lockar skulpturparksföreningen till tioårsjubileet med två nygamla verk av Evert Fornäs – det ena en mystisk skulptur som varit inlåst på lokalföreningen i Lövestad i många år!

Eller är det så att verket som man nu får låna av skulptören Evert Fornäs fru är den perfekta sten som han letade efter i hela sitt liv – men som han sa inte fanns?

Det var nämligen så, berättar skulpturföreningens ordförande Jan Persson, att när parken byggdes 2010 så ville Evert Fornäs inte att alla verk skulle sättas upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regionen: "Kan säkra vården i Tornedalen"

Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.
Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/TT
Inrikes
Inrikes Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige.
Sjukvården i svenska Norrbotten påverkas dock inte av beslutet.
– Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset, men nödvändig arbetspendling och godstrafik undantas. Det innebär att sjukvårdspersonal som exempelvis bor i Finland, men jobbar i Sverige, kommer att kunna fortsätta att pendla som vanligt.

– Jag tycker att det här är ett oerhört viktigt besked. Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen. Det innebär också att det inte blir belastning på andra delar av vården i Norrbotten, som redan i dag är väldigt hårt belastad, säger Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Fått stänga

Regionen har vädjat om att sjukvårdarna från Finland ska få fortsätta arbetspendla, eftersom de behövs i området. Hade inte den gruppen undantagits från de skärpta restriktionerna så hade konsekvenserna blivit stora:

– Det hade inneburit att vården i Tornedalen – Haparanda, Pajala och Övertorneå om vi pratar orter – hade blivit mycket begränsad. I vissa delar hade vi helt fått stänga. Det skulle också ha inneburit svårigheter att upprätthålla ambulanssjukvården.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att den svenska regeringen haft en bra dialog med den finländska regeringen sedan det förra veckan aviserades att restriktioner var på väg att införas. Bland annat har statsminister Stefan Löfven pratat med den finländska statsministern Sanna Marin.

– Vi upplever att Finland har tagit in och försökt hitta vägar framåt där de både vill slå vakt om en ökad gränskontroll, men också se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar på båda sidor av gränsen. Det kommer naturligtvis få negativa konsekvenser för gränsregionerna. Människor som vanligtvis arbetspendlar i andra yrken kommer ju att drabbas av detta, säger Damberg och fortsätter:

– Tornedalen är ju egentligen sammanvävd. För de flesta människorna märker man inte gränsen i vardagen, men just nu är det ett annat läge och då är det viktigt att vi kan slå vakt om nödvändiga arbetsuppgifter som måste kunna genomföras på båda sidor av gränsen.

Helsingfors isolerat

Damberg är inte förvånad över att Finland skärper sin gränskontroll eftersom smittspridningen av coronaviruset ser annorlunda ut där jämfört med Sverige.

– De har sin smittspridning väldigt koncentrerad till Nyland och huvudstadsregionen. I Sverige har vi en smittspridning på flera platser och Finland har ju infört begränsningar för rörelsefriheten inom landet.

Landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, har varit isolerat från övriga Finland sedan slutet av mars. Ingen får resa in eller ut ur landskapet utan särskilda skäl, såsom att ta sig till sitt arbete.

Runt 2 200 personer har konstaterats smittade med covid-19 i Finland och mer än hälften av fallen finns i Nyland. 27 personer har avlidit av sjukdomen, enligt måndagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd.

Daniel Kihlström/TT

Mats Rörbecker/TT

FAKTA

Fakta: Finlands gränskontroll

Den finländska regeringen har skärpt restriktionerna inom pendlingsregionen vid gränserna mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset.

Endast nödvändig trafik tillåts, vilket inkluderar godstrafik och arbetspendling för hälso- och vårdpersonal.

Det krävs ett intyg från arbetsgivaren om att arbetet är nödvändigt.

Personer som arbetar på den svenska eller norska sidan av gränsen ska leva under förhållanden som liknar en karantän när de är hemma i Finland.

Personer som bor i Sverige eller Norge och arbetar på den finska sidan av gränsen ska om möjligt leva under förhållanden som liknar en karantän både när de befinner sig i Finland och i hemlandet.

Den finländska regeringen uppmanar dock arbetsgivare att utreda möjligheterna till att ordna boende till anställda i den ort de arbetar i för att minska rörligheten över gränsen.

Andra som kommer till Finland måste sätta sig i karantän i 14 dagar.

14 dygn i karantän gäller inte för personer som jobbar inom ambulanssjukvård, räddningstjänst eller transportpersonal inom godstrafiken.

Passagerartrafiken på färjor till Finland från Sverige, Estland och Tyskland stoppas. Gods- och frakttrafiken undantas.

De nya restriktionerna gäller till och med den 14 maj.

Källor: Finlands inrikesdepartement, Hufvudstadsbladet

FAKTA

Fakta: Finlands åtgärder

Några åtgärder som har genomförts i Finland för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset:

Undantagsförhållanden råder i landet sedan mitten av mars.

Grundskolor och universitet har stängts. Barn kan dock få gå i lågstadiet om det är nödvändigt för att föräldrarna måste vara på jobbet. Förskolor håller öppet.

Restauranger, barer och kaféer har stängts. Mat för avhämtning får fortfarande säljas.

Alla som återvänder från andra länder uppmanas att sitta i karantän i 14 dagar.

Landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, har isolerats från övriga Finland. Ingen får resa in eller ut ur landskapet utan särskilda skäl såsom att ta sig till sitt arbete.

Endast nödvändiga resor för arbete och godstrafik tillåts mellan Finland och gränsländerna Sverige och Norge.

Passagerartrafiken med färjor från Sverige, Tyskland och Estland stoppas.

Eslöv

Krossade ruta på bageri

Eslöv

Ett bageri på Södergatan har utsatts för en skadegörelse. På måndagsmorgonen upptäckte ägaren att någon krossat en ruta till lokalen. Händelsen har polisanmälts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Vestas prognos bortblåst av coronapandemin

Vestas Wind Systems skrotar prognosen för 2020 till följd av det osäkra läget i coronapandemins spår. Arkivbild
Vestas Wind Systems skrotar prognosen för 2020 till följd av det osäkra läget i coronapandemins spår. Arkivbild
Fotograf: Lars Skaaning AP/TT
Ekonomi

Danska Vestas Wind Systems, stor tillverkare av turbiner till vindkraftverk, skrotar sin prognos för 2020. Detta trots att bolaget än så länge klarat coronakrisen utan större avbräck, vare sig vad gäller resultat eller orderingång.

Utifrån hur första kvartalet har gått skulle de mål som tidigare satts upp av Vestas för helåret 2020 mycket väl kunna gå att uppnå, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Men utsikterna är för osäkra för att hålla fast vid dessa prognoser, enligt Vestas, som särskilt pekar ut nyckelmarknader som USA, Brasilien och Indien som osäkra.

Vestas hade tidigare sagt att man räknade med ökad försäljning 2020 efter försäljningslyftet på 38 procent till 4,65 miljarder euro i fjärde kvartalet 2019.

Förslaget om utdelning från 2019 års resultat berörs inte av beslutet att slopa prognosen för 2020, enligt Vestas, som planerar att redovisa resultatet för årets första kvartal den 5 maj.

Inrikes

Flest coronasmittade i Stockholms förorter

Rinkeby-Kista är ett av de områden i Stockholm som har störst antal covid-19-smittade. Arkivbild.
Rinkeby-Kista är ett av de områden i Stockholm som har störst antal covid-19-smittade. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är de områden i Region Stockholm som har störst antal coronasmittade per 10 000 invånare, enligt siffror som Smittskyddet i Stockholm nu redovisar.
– Det är uppenbart att information inte nått ut tillräckligt väl, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

Totalt har 3 143 personer konstaterats smittade i regionen vilket motsvarar 13 fall per 10 000 invånare.

I Rinkeby-Kista finns 238 konstaterade fall vilket är 47 per 10 000 invånare. Spånga-Tensta har 144 smittade vilket är 37 per 10 000.

"Vi kan nu se att smittspridning sker i hela Region Stockholm. Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10 000 invånare främst i stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig", säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Feltolkad information

Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta säger att man fick signaler om att stadsdelen var överrepresenterad i statistiken den 23 mars. Därefter har man vidtagit flera ytterligare åtgärder, som att intensifiera informationskampanjen via civilsamhället och lokalföreningar.

– Vi har ställt ut stora skyltar och under helger och vardagar har vi grupper med föreningsmänniskor som är ute i centrum och pratar med folk om det blir folksamlingar och delar ut det översatta materialet.

Nu ser man inte lika stora folksamlingar i köpcentrum eller liknande, enligt Jurdell. Förklaringen till att stadsdelen är överrepresenterad hänvisar han till smittskyddsenheten, men han nämner att faktorer som trångboddhet kan vara en orsak.

– Hälsoläget är ju generellt sett sämre, det vet vi av våra egna undersökningar sedan tidigare. Hur det påverkar skulle man också vilja veta men det är inget som är bekräftat, säger Fredrik Jurdell.

Myndighetsinformation om att ta hand om äldre har snarare i vissa kulturella grupper kunnat tolkas som att besöka dem.

– Det är nog fler här i Järva som tänker att det är nog bättre om jag går dit och visar närhet och värme.

Religiösa samfund

Fredrik Jurdell är självkritisk till att man inte agerade snabbare men säger att det inte har rått ett informationsvakuum innan signalerna om ökad smittspridning i Spånga-Tensta kom.

– Det är uppenbart att information inte nått ut tillräckligt väl till alla grupper och allvaret har inte trängt ut. Det var en snabb slutsats vi drog när fakta kom till oss.

Region Stockholm har tidigare kommunicerat att det funnits en överrepresentation av smittade i just Rinkeby, Kista, Spånga och Tensta och har sedan den 18 mars förstärkt informationsinsatsen om viruset i områdena. Det har bland annat handlat om att tillhandahålla information på flera språk som spridits i köpcenter, affärer och av företrädare för religiösa samfund.

Eslöv

Parkbänk hamnade i damm

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Polisen har fått in en anmälan om en skadegörelse i Marieholm. Någon har slängt ner en parkbänk och en stol i en ankdamm som ligger i byn. Det är entreprenören som sköter parkerna åt kommunen som har gjort anmälan. Parkarbetarna har lyckats fiska upp både bänken och stolen ur dammen.

Samma entreprenör har även polisanmält en skadegörelse på Lagmansgatan i Marieholm. Där har någon kastat ner ett murblock som hör till en mur vid järnvägsövergången.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stödaktioner vittnar om publikens kärlek

'För oss har det varit viktigt att visa hur skör situationen är för de här biograferna', säger Olle Agebro. Biografen Tellus i Midsommarkransen är en av de drygt 80 oberoende kvalitetsfilmbiografer som ingår i Draken Films räddningsinsats. Arkivbild.
"För oss har det varit viktigt att visa hur skör situationen är för de här biograferna", säger Olle Agebro. Biografen Tellus i Midsommarkransen är en av de drygt 80 oberoende kvalitetsfilmbiografer som ingår i Draken Films räddningsinsats. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kulturlivet blöder och runt om i landet görs nu insamlingar, stödköp och donationer för att rädda teatrar, museer och biografer.
Gensvaret är i många fall starkare än vad initiativtagarna kunnat drömma om.

Fyrisbiografen i Uppsala, Saga Bio i Säffle och Folkets Hus Surahammar. Olle Agebro på Draken Film, strömningstjänsten med kvalitetsfilm som drivs av Göteborgs filmfestival, vill rädda landets oberoende kvalitetsfilmsbiografer. De som nu – och ett halvår framöver – tecknar abonnemang kan välja att låta halva prenumerationsavgiften gå till någon av de 80 biografer som Draken Film har listat på hemsidan. Både antalet biografer och prenumeranter är på tillväxt.

– Vi är helt överväldigade över engagemanget som biopubliken visat. Vi trodde att något hundratal skulle nappa, men nu handlar det om tusentals. Det säger något om hur mycket publiken älskar sina biografer och hur viktigt det här att de finns kvar, säger Olle Agebro.

En månadshyra

Om biograferna går under minskar utbudet hos distributörerna vilket skulle utarma hela det cineastiska ekosystemet, framhåller han. Insamlingen har redan dragit in 250 000 kronor, och för vissa biografer är engagemanget så starkt att det täcker en månadshyra.

– Om man jämför med andra länder ser svenskar mycket på film men går ganska lite på bio. Vi ser ett tydligt samband mellan dem som strömmar filmer hos oss och går på de här biograferna. Jag tror det är avgörande för vår strömningstjänst att de här biograferna finns kvar.

I Arvika, i Värmland, ser Rackstadmuseet nytt ljus tack vare en stödgrupp på Facebook som uppmanar folk att stödköpa medlemskap i den ideella förening som driver det coronastängda museet. Gruppen har nu 900 medlemmar och hittills har över 200 medlemsavgifter betalats in.

– Ekonomiskt betyder det hur mycket som helst, känslomässigt går det inte att räkna, säger den permitterade musiechefen Anneli Strömberg.

"Oerhört viktigt"

Varför startade då insamlingen? Initiativtagaren Marcus Modh, chef för Arvika konsthall, hade läst om krisen i Arvika Nyheter.

– Det var ett oerhört viktigt museum för mig när jag växte upp. Min familj var inte så konst- och kulturintresserad. Jag kan inte tänka mig ett Arvika utan Rackstadmuseet, säger han.

Per Sundgren, före detta kulturborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm stad, valde i stället att ta 40 000 kronor av sina personliga besparingar och ge till fyra fria, nu hotade teatrar som under många år varit hans favoriter: Teater Reflex i Kärrtorp, Teater moment: i Gubbängen, Orionteatern i Stockholm och Teater Oktober i Södertälje.

– Jag skiljer mig inte från de flesta svenskar. Jag säger inte att alla ska göra detta, men jag är så gammal nu och ska inte dö med pengar på banken. Det gäller att använda dem till något vettigt. Men det skulle behövas mycket mera.

Erika Josefsson/TT

Rackstadsmuseet i Arvika, Värmland, ser nytt ljus tack vare alla som strömmar till och betalar medlemsavgift till den ideella förening som driver museet. Pressbild.
Rackstadsmuseet i Arvika, Värmland, ser nytt ljus tack vare alla som strömmar till och betalar medlemsavgift till den ideella förening som driver museet. Pressbild. Fotograf: Lars Norrby
Den storsäljande författaren Fredrik Backman uppmanar folk att köpa böcker, just nu hellre poesisamlingar än hans egna. Arkivbild.
Den storsäljande författaren Fredrik Backman uppmanar folk att köpa böcker, just nu hellre poesisamlingar än hans egna. Arkivbild. Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Stödfonder och andra initiativ

* Patrik Tornéus på den inställda litteraturfestivalen Littfest i Umeå uppskattar att drygt hälften av festivalbesökarna valt att inte kräva kompensation för biljetterna i hopp om att festivalen ska överleva. "Vi har fått enormt mycket positivt gensvar" skriver han i ett mejl.

* I Umeå pågår också en swishinsamling för Bokcafé Pilgatan samtidigt som filmälskarna uppmanas köpa presentkort hos Folkets Hus-biografen.

* Författarförbundet har inrättat en särskild krisfond tack vare ett bidrag på 400 000 kronor från Stiftelsen Natur & Kultur. Inställda framträdanden och förlorade uppdrag gör situationen akut för många författare och översättare. Författaren Fredrik Backman har skänkt 100 000 kronor till samma fond. "Om ni kan köpa böcker just nu så köp inte mina böcker, köp debutanter och poesisamlingar och barnböcker, handla gärna från din lokala butik", twittrar Fredrik Backman.

– Vi har fått in mer också från anonyma givare, solidariteten i vår kår är stark. Alla vet att det är tufft även utan en kris som den här, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Författarförbundet.

* Musikerförbundet har inrättat en särskild krisfond för musiker, artister och scenarbetare som saknar skyddsnät. Spotify stödjer fonden genom en engångsdonation. Hur stor denna blir är dock inte offentligt. Donationen är en del av den internationella satsningen Spotify Covid-19 Music Relief.

* Svenska Akademien skapar ett nytt coronastöd. Fem miljoner kronor ska användas till verksamhet inom Akademiens intresseområde. Huvudparten ska gå till arbetsstipendier men en del även till organisationer som påverkats av coronakrisen.

* Komikern Henrik Schyffert valde att köpa 100 säsongskort till ståuppscenen Norra Brunn och bad sedan sina fans mejla scenen och berätta varför de tycker att han är världens bästa ståuppare. De som smörade bäst fick säsongskort genom utlottning.

* Scalateatern i Stockholm har lanserat sin egen stödkampanj. "Utan vind i seglen för man gå med håven" skriver teatern och uppmanar publiken att bli "Scalakompis", "Scalahjälte" eller helt enkelt swisha en slant.

Inrikes

Regler om skyddsutrustning lättas

Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.
Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes

Regeringen ändrar reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården, rapporterar SVT Nyheter.

Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med så kallad CE-märkning, men från och med tisdagen ska också annan utrustning som ger tillräckligt bra skydd kunna godkännas.

Arbetsmiljöverket får i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning i ett slags snabbspår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning.

NÄSTA ARTIKEL