Webb-tv

Nobelvinnarna ska prisas

Artikel Webb-tv I dag infaller Nobeldagen och nobelpriset delas ut till årets vinnare.Se klippet i spelaren nedan och få en snabbkoll på det prestigefyllda priset.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

"Regeringen bör förlänga stöd till riskgrupper"

Personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har mellan 1 juli och 30 september rätt till ekonomisk ersättning, så kallad smittbärarpenning. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen bör förlänga möjligheten att söka ersättning för de riskgrupper som tvingas stanna hemma från jobbet i förebyggande syfte, för att undvika smitta, anser organisationen Funktionsrätt Sverige.

I juni beslutade riksdagen att personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har rätt till så kallad smittbärarpenning. Ersättningen går att söka under perioden 1 juli till och med 30 september.

Nu kräver organisationen Funktionsrätt Sverige att regeringen ger besked om huruvida möjligheten till ersättningen förlängs.

”De som berörs undrar över fortsättningen. Tiden är ute, regeringen måste ge svar”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige enligt ett pressmeddelande.

Organisationen menar att beskedet bör bli att ersättningen förlängs, inte minst eftersom de pengar som avsatts för detta beräknas räcka längre än väntat då färre har ansökt om ersättningen än regeringen och Försäkringskassan prognostiserade.

Enligt Sveriges radio Ekot räknade Försäkringskassan med över 100 000 ansökningar bara de första veckorna och en kostnad på 5,3 miljarder kronor. Fram till 21 september hade dock bara 3 330 personer ansökt och omkring 31 miljoner kronor betalats ut.

”Det är nu dags för regeringen att ta det enda rätta beslutet. Nämligen att förlänga perioden för vilken ersättningarna gäller, utvidga gruppen närstående som är berättigade att söka stödet och även titta över om ersättningarna ska beviljas retroaktivt från och med mars”, säger Elisabeth Wallenius.

Ellinor Knoxborn/TT

Ekonomi

Stereotypa könsroller i svensk reklam

Rapporten Rättvisaren pekar på skillnader mellan hur män och kvinnor framställs i reklam. Arkivbild.
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Smala, vita och unga. Det är framför allt sådana personer som är med i svensk reklam. Och även om kvinnor syns mer än män är stereotyperna tydliga, enligt en ny undersökning.
– Jag trodde att vi kommit längre, säger Ricki Rebecka Petrini, kommunikationschef på Mediekompaniet.

Tidigare versioner av undersökningen Rättvisaren har fokuserat på nyhetsmedier – men nu riktas strålkastarljusen mot reklamen. Undersökningen visar bland annat att åldersgruppen 50+ är mycket underrepresenterad i annonser. Människor som är 50 år och äldre utgör 38 procent av svenska folket, men bara 10 procent av personerna i reklamen.

– Den äldre målgruppen är en otroligt stor del av vilka som spenderar pengar på exempelvis bilar eller livsmedel, men de finns inte i reklamen. Idealåldern verkar vara 25 till 49, säger Ricki Rebecka Petrini.

Glada kvinnor

Idealet är inte bara ungt – utan också smalt. Överviktiga lyser med sin frånvaro i reklamen, liksom funktionsnedsatta. Personer med synlig utländsk härkomst kan förekomma, men då i vissa roller.

– I reklam kan de jobba inom vården eller med service. Men det är vita som är chefer eller ingår i kärnfamiljen – om man ska tro reklamen, säger Petrini.

Totalt sett är kvinnor överrepresenterade i annonserna, 58 procent mot männens 42. Men det finns stora skillnader i hur män och kvinnor framställs. Till exempel avbildas kvinnor ofta som väldigt glada, medan män nästan aldrig gör det.

Ensamma män

I reklamen syns kvinnor ofta nära familjen, och gärna i köket där hon pysslar eller lagar mat. Mannen är däremot väldigt ovanligt förekommande i köket, och verkar till skillnad från kvinnan inte ha nära relationer med varken barn eller vänner.

– Vi pratar så mycket om jämställdhet i samhället, men reklamen visar på stereotypa könsroller. Jag trodde att vi kommit längre, säger Ricki Rebecka Petrini.

TT: Varför är det här viktigt?

– Företagen kan vinna på att inkludera fler i sin målgrupp. De kan inte fortsätta att prata om en värdegrund där det är lika för alla, och sedan fortsätta skicka ut den här bilden till omvärlden.

Henning Eklund/TT

FAKTA

Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen Rättvisaren 2020 gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Mediekompaniet.

Totalt har 608 annonser med 856 personer analyserats semiotiskt. Annonserna har publicerats i redaktionella medier, utomhus, och i direktreklam. TV-reklam är alltså inte inkluderad. Underlaget bygger på ett slumpmässigt urval under tidsperioden 1/3 2019 till 28/2 2020.

Källa: Mediekompaniet

Utrikes

Xi-kritiker får 18 år för korruption

Ren Zhiqiang. Bilden är från 2010. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den kinesiske regimkritikern och tidigare fastighetsmagnaten Ren Zhiqiang har dömts till 18 års fängelse för korruption, mutbrott och förskingring av allmänna medel, visar domstolshandlingar.

Ren, som tidigare tillhörde det styrande Kommunistpartiets toppskikt, försvann från offentligheten i mars, kort efter det att han skrivit en essä som var starkt kritisk mot diktatorn Xi Jinpings hantering av pandemin. 69-åringen döms nu för att ha förskingrat nära 50 miljoner yuan, motsvarande runt 65 miljoner kronor, och tagit emot mutor värda 1,25 miljoner yuan, drygt 1,6 miljoner kronor.

Enligt rätten har Ren "frivilligt och sanningsenligt erkänt alla sina brott" och kommer inte att överklaga domen. Kinas domstolsväsende anses dock allmänt ha stora brister, och landet hamnar på plats 88 av 128 i organisationen World Justice Projects årliga rättssäkerhetsindex 2020, med fallande tendens.

Sedan Xi kom till makten 2012 har regeringen i Peking inskränkt den redan begränsade yttrandefriheten ytterligare och fängslat ett stort antal oppositionella.

Kultur och nöje

Blood Orange släpper musik till ny tv-serie

Blood Orange släpper nytt. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Musiken till "Call me by your name"-regissören Luca Guadagninos nya HBO-serie "We are who we are" är skriven av Blood Orange, eller Dev Hynes som han egentligen heter.

Den 2 oktober släpps musiken, som består av 12 spår samt två låtar var av Julius Eastman och John Adams, rapporterar Fader.

Dev Hynes senaste album "Angel's pulse" kom 2019. Sedan dess har han också skrivit filmmusiken till Lena Waithes "Queen and Slim".

Kultur och nöje

Hanna Järver: Jag var inne i en dimma

'Min bästa vän' heter den första låten som Hanna Järver släppte från den kommande plattan 'Tusen täta lögner in'. 'Jag har lite hatkärlek, jag tycker om den men den är lite 'pinig' på samma gång. Den är ganska direkt på ett sätt jag inte är van vid att vara', säger hon.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En relation före dess förfall – ämnet går som en röd tråd genom Hanna Järvers nya album "Tusen täta lögner in".
– Det är inte en break up-skiva, den är skriven mitt i alltihop, säger hon.

Egentligen skulle Hanna Järver ge sig ut på en turné nu – i stället förbereder sig 27-åringen från Örebro för en flytt till Berlin. Albumet "Tusen täta lögner in" har varit färdigt länge, och under coronavåren och sommaren har hon arbetat deltid i butik för att ekonomin ska gå ihop. Men på fredag är det till slut dags för albumsläppet.

– Temat är lite att någonting döljer sig under ytan, att det inte är vad det verkar vara, berättar Hanna Järver.

Hon bekräftar att skivan är självbiografisk, men vill inte gå in på vad som lade grunden för berättelsen.

– Det jag kan säga är att det kretsar kring en relation, sedan exakt vad som har hänt är inte relevant. Men det är inte en breakup-skiva, det är skrivet mitt i alltihop, och den hänger ihop mer än den förra skivan gjorde.

Inne i en dimma

Under våren har Hanna Järver haft mycket tid över, och samtidigt en gnagande känsla av att plattan inte riktigt var komplett. Hon gick in i en intensiv skapandeprocess som resulterade i tre musikvideor. De skildrar en kärleksberättelse med levande döda, makabra mord och mörka skogar.

– De är lite mer spårade och inte fullt så självbiografiska. Eller, de är det på ett sätt, men lite mer som en känslovärld, snarare än att de här morden har skett, säger hon.

2018 släppte Hanna Järver sitt debutalbum "So long", med låtar som "Jävla 80-tal" och "Nu är du Göteborg". Den elvaspåriga skivan, som hon skrev under flera års tid, hyllades av kritikerna och resulterade i en nominering till P3 Guld-galan. Den här gången har Hanna Järver arbetat betydligt snabbare.

– Det är som att jag inte minns hur den kom till, jag har varit inne i ett slags dimma.

TT: Varför då?

– Det är bara olika saker som har pågått i mitt liv parallellt. Det gör också att den känns väldigt nära fortfarande och att det känns konstigt att släppa den.

Skitigare skiva

Det var under sin senaste turné som Hanna Järver beslutade sig för i vilken riktning popskivan skulle gå rent ljudmässigt.

– Jag ville göra någonting som var lite mer live, lite mer rakt upp och ner. Trumset, elbas, gitarr, synt. Mer fokus på låt och mindre på "prodd". Det är skitigare än förra skivan, enklare och färre element.

Eftersom turnélivet uteblir i höst har Hanna Järver valt att lämna Stockholm, hennes hem sedan åtta år tillbaka, för att söka lyckan i Berlin. Tanken är en nystart med andra miljöer – och mycket tid att skriva musik.

TT: Det låter väldigt romantiskt att satsa på konst i Berlin. Är du romantiskt lagd?

– Min pappa är en superdrömmare, min mamma är en superrealist. Jag är något slags klyvning. I huvudet är jag mer romantiker, sedan vill jag framstå som realistisk, säger Hanna Järver.

Sofia Sundström/TT

Hanna Järver är aktuell med det nya albumet 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med det nya albumet "Tusen täta lögner in".
Foto: Claudio Bresciani / TT
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. 'Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk', säger hon.
Efter albumsläppet väntar en flytt till Berlin för Hanna Järver. "Jag har varit i Stockholm i åtta år, och känner att det skulle vara skönt att se någonting annat och träffa nytt folk", säger hon.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album 'Tusen täta lögner in'.
Hanna Järver är aktuell med sitt andra album "Tusen täta lögner in".
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Hanna Järver

Hanna Järver är född 1993 i Örebro, bosatt i Stockholm men planerar att flytta till Berlin.

Hon släppte 2016 ep:n "Närke". Två år senare kom hennes debutalbum "So long".

Nu är Hanna Järver aktuell med sitt andra album "Tusen täta lögner in".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Malmö

Två bilar brända på Lindängen

Malmö
Malmö Två bilar brändes på Gånglåtsvägen i Malmö under natten mot tisdagen.

Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till platsen strax före klockan ett på natten. Två bilar brann då och båda bedöms ha blivit totalförstörda.

Man har inte kunnat hitta någon naturlig brandorsak och har därför upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Utrikes

Fehmarn bält-tunneln upp i högsta instans

I Danmark är arbetet redan i gång. Bild från byggföretaget Femern A/S, tagen i slutet av förra året.
Foto: Femern A/S/AP/TT
Utrikes
Utrikes I Danmark är förberedelserna redan i full gång, men i Tyskland har första spadtaget ännu inte kunnat tas. Nu ska Fehmarn bält-förbindelsens framtid avgöras i högsta instans.

Det har gått tolv år sedan de två länderna skrev under avtalet om en fast förbindelse från den danska ön Lolland till Tyskland. Det ska innebära att tåg och bilar om ungefär ett decennium kan rulla nonstop, utan färjor, från Köpenhamn till Lübeck och Hamburg.

Förra året gav tyska myndigheter grönt ljus, så att arbetet skulle kunna börja. Men bland andra rederiet Scandlines har överklagat så långt det bara går, och från och med tisdagen tar Högsta förvaltningsdomstolen i Leipzig upp frågan.

Rederiet vill fortsätta köra färjor längs samma rutt som tunneln ska gå även i framtiden, men tycker att de nya anslutningsvägarna blir för dåliga.

– Särskilt stora lastbilar kommer att få svårt att komma ner till oss i hamnen i Puttgarden, det gör det svårt för oss att konkurrera med Fehmarn-tunneln, säger Scandlines-chefen Søren Poulsgaard Jensen.

Bland de klagande finns också miljöorganisationen Nabu, som befarar att rev och sandbankar är i fara. I sanden trivs bland annat fisk, sälar och tumlare.

Danska myndigheter betvivlar inte att projektet blir av. Det är mer en fråga om när och hur den tyska byggstarten kan ske – vilket också hotar tidsplanen att trafiken ska vara i gång 2029.

Ekonomi

Avmattning av e-handeln väntar

E-handeln har ökat markant under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi E-handeln i Sverige ökade dramatiskt under andra kvartalet.
Under resten av året kommer det dock att se annorlunda ut, spår Postnord i sin senaste handelsbarometer.

En tillväxt på 49 procent blev resultatet under andra kvartalet i spåren av coronapandemin. Det var inte bara en extremt hög siffra för svensk del utan även internationellt sett. Som jämförelse hade USA en tillväxt på 44 procent enligt Postnords rapport.

"Den grundläggande orsaken är förstås att vi alla tvingats spendera oerhört mycket mer tid i våra hem på grund av virusspridningen i samhället. Fyra av tio har arbetat hemifrån (helt eller delvis) och 85 procent har spenderat mer fritid hemma", skriver man i rapporten.

För resterande del av 2020 görs nu bedömningen att handeln kommer att mattas av och för året som helhet blir det en tillväxt på 33 procent.

"Augusti ser ut att uppvisa betydligt mer måttfull tillväxt och sannolikt även september. Sammantaget ser vi det som sannolikt att kvartal tre landar på en tillväxt i närheten av 30 procent", skriver man i rapporten.

Fjärde kvartalet i sin tur kommer att vara kopplat till hur Black Friday samt julhandeln utvecklar sig, poängterar man i rapporten, som görs tillsammans med Svensk Digital Handel och HUI Research och bygger på totalt fem konsumentundersökningar och en företagsundersökning.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Så görs undersökningen

Postnords e-barometer görs tillsammans med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Den baseras på information som samlats in från detaljhandelsföretag. Totalt deltog 249 företag i mätningen.

Förutom det görs även fyra konsumentundersökningar kring näthandel som i sin tur genomförs av TNS Sifo:s webbpanel.

Källa: Postnord.

NÄSTA ARTIKEL