Foto Jonas Ekströmer / TT

Kulturklappar för alla smaker

JULTIPS Julen närmar sig med stormsteg och kultur- och nöjesredaktionens medarbetare passar på att dela med sig av sina bästa julklappstips. Självklart finns här många hårda klappar men också klappar som är dansanta, ljudliga, kluriga, sevärda och skånska.

Thomas Almqvist:

Musik: Down Home Blues Chicago Volume 2
Vad sägs om 5 CD med 135 låtar och över 6 timmars speltid? Flera outgivna spår och en hel del alternativa inspelningar. Ett häfte på 94 sidor skrivet av Mike Rowe. Det är blues från 1945 till 1962 från Chicago, med både kända och mindre kända musiker. En perfekt julklapp till den genuine bluesälskaren. Det finns även en volym 1 som håller ungefär samma höga klass.

Bok: Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet av Bengt Berg
Den värmländska naturen är den viktigaste fonden för Bergs dikter, vilket i hans senaste diktsamling också märks i fotografierna, varav en del är närmast bedövande vackra. Det är ett slags dagbokspoesi som nedtecknats under promenader till en sjö, genom landskapet och årstiderna. Det här är en fantastiskt fin diktsamling och säkert en välkommen julklapp i lyrikälskarens hem.

Bok: Bellman. Biografin av Carina Burman
Det här är den första heltäckande, vetenskapliga biografin om Carl Michael Bellman, där Burman tar oss med på en spännande resa till 1700-talets Stockholm. En drygt 600 sidor tjock och utsökt illustrerad bok om en av svensk litteraturs allra största skalder, där vi får lära känna honom som både diktare och människa.

* * *

Maria Zandihn:

Bok: Klubben av Matilda Gustavsson
Gunilla Wedding skrev i sin recension av Matilda Gustavssons Klubben att var det en bok som man skulle läsa det här året så var det Klubben Jag håller med. Fullständigt. Klubben är både en intressant och viktig bok där vi får följa arbetet bakom det reportage som Matilda Gustavsson skrev för Dagens Nyheter om de arton kvinnor som alla vittnat om att de blivit utsatta för trakasserier och övergrepp av kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Boken är otroligt välskriven och jag är grön av avund på alla som fortfarande har den framför sig att läsa.

Balett: Biljetter till Nötknäpparen
Jag älskar Tjajkovskijs musik till Nötknäpparen och att se baletten är en fröjd. Den 9 januari kommer Moskvateatern till Malmö live och gör sin tolkning av den berömda baletten. Perfekt för att förlänga julkänslan lite och passar lika bra för vuxna som barn.

Magasin: Lyxpaket
Visst är det lyxigt att läsa magasin? Varför inte plocka ihop några stycken och slå in till ett fint paket? Dessutom kan du anpassa innehållet utifrån vem som får paketet. Extra roligt blir det om du väljer titlar som är lite mer udda. Spana exempelvis in The Gentlewoman för gedigna reportage och intervjuer med kvinnor inom populärkulturen.

* * *

Matilda Arborelius:

Bok: Abonnemang på ljudbokstjänst
Ljudboken kan väl inte tipsas tillräckligt nog? I en stressig (eller bara vanlig) vardag kan det vara skönt att kunna sätta på en ljudbok i bilen på väg hem, för pendlaren på tåget eller bussen och för den som är lyckosam nog att ha gångavstånd så på promenaden till och från jobbet. Väl hemma när maten ska förberedas kan boken fortsätta, när disken ska diskas och huset städas likaså. En kanonpresent helt enkelt.

Donation: till PEN International
Den världsomspännande organisationen PEN International har till uppgift att värna det fria ordet. Med en donation bidrar man bland annat till organisationens arbete att främja kulturella utbyten och att hjälpa förföljda författare.

Scen: Biljett till Hedwig and the Angry Inch
Rockmusikalen Hedvig and the Angry Inch spelas på Hipp i början av nästa år. Med den alltid lika strålande Lindy Larsson i huvudrollen kan det inte bli annat än bra. Turnérar runt om i Skåne under våren.

* * *

Clemens Altgård:

Bok: Ett system så magiskt att det bländar av Amanda Svensson
En sinnrikt konstruerad berättelse med mängder av spår, tecken och ledtrådar som knyter samman olika levnadsöden. Saker hänger samman så som de nästan bara kan göra i en välstrukturerad och noggrant uttänkt roman. Lustfylld läsning.

Bok: Löparna av Olga Tokarczuk
En roman som överskrider den traditionella formen. Korta textstycken av olika slag, noveller, kortprosa och iakttagelser bildar en större helhet. Det övergripande temat är rörelse i olika former. Oavbrutet fascinerande.

Bok: I rörelse av Athena Farrokhzad
Hennes diktsamling är något i dag så ovanligt som just en samling dikter. Det rör sig om fristående dikter med varierande motiv, något som länge ansetts passé, men nu kanske är på väg tillbaka. Här finns en tydlig vilja att med poesin som verktyg försöka förändra världen.

* * *

Gunilla Wedding:

Bok: Skånskt deckarpaket
För den deckarintresserade skåningen kan man sätta ihop ett fint skånskt deckarpaket med till exempel Tina Frennstedts Cold case: Försvunnen, Anna Bågstams Skuggspelet, Anders de la Mottes Vintereld och Mattias Edvardssons En helt vanlig familj. Eller kanske ett deckarpaket på annat tema – historiska deckare, hårdkokta deckare, årets bästa deckare, mina favoritdeckare …

Film: Bioupplevelse
Film är alltid bäst på bio så bästa presenten till tv-tittare och soffliggare är naturligtvis presentkort på ett biobesök eller varför inte ett klippkort hos någon av Folkets bios biografer. Och utlova att du själv följer med som sällskap så klart.

Konsert: Sarah Klang på Lilla Vega
Fantastiska sångaren och låtskrivaren Sarah Klang är aktuell med nya albumet Creamy Blue och 30 januari kan man gå på konsert med henne på Lilla Vega i Köpenhamn. Bättre kombination av charmig, intim konsertlokal och en fullständigt magisk röst är svår att hitta så en biljett i julklapp till någon du tycker mycket om rekommenderas varmt. En trevlig middag i Köpenhamn innan kan ju dessutom inkluderas i paketet.

* * *

Pernilla Ekdahl:

Musik: Abonnemang på konsertserie:
De bästa kulturupplevelserna är de som faktiskt blir av. Det är lätt att hamna i ”det hade varit kul, men jag hinner inte-fällan” och därför missa en massa spännande arrangemang. Är biljetterna redan bokade och klara tar man sig tid. Ett abonnemang på valfri konsertserie är därför den perfekta julklappen. På köpet får man uppleva konserter man kanske inte hade valt annars, och därmed helt nya och oväntade upplevelser.

Scen: Infruset – Själens skrubbsår
Mando Diaos album Infruset från 2012, med tonsättningar av Gustaf Frödings dikter, har blivit musikföreställning. När låtarna framförs av Björn Dixgård (sångare och gitarrist i Mando Diao), Arja Saijonmaa, Shirin, Malmö symfoniorkester och nycirkusartisten Christel Stjerneberg, tillsammans med nyskrivet material, kan det bli en storslagen upplevelse. Biljetter till någon av de sex föreställningarna på Malmö Live (den 23-30 maj) torde uppskattas av de flesta.

Kit: Pussligt
”Pusseldeckaren – en tröst i osäkra tider”, så löd en rubrik på Aftonbladet Kultur nyligen. Denna subgenre inom deckarlitteraturen, där läsaren utmanas att lösa brottet innan bokens huvudperson gör det, blir aldrig omodern. Ge bort valfri pusseldeckare som ljudbok, eller varför inte ett abonnemang på en ljudbokstjänst – lägg sedan till ett riktigt pussel (holländaren Jan van Haasterens komiska motiv är en personlig favorit), så får mottagaren åtskilliga timmars avkoppling som utmanar hjärnan på flera sätt samtidigt.

* * *

Sophie Lossing:

Bok: Häxorna av Elisabeth Östnäs
Året är 1711. Det är pest och det är krig, och när folket lider måste kyrkan hitta syndabockar. Och vad är bättre än läkekunniga kvinnor för den uppgiften? Elisabeth Östnäs historiska roman Häxorna rycker in läsaren i stank, fattigdom och grymhet, men också i kärlek och vänskap. Det är en roman att känna, lukta och leva med i.

Bok: Sagornas stickbok av Cecilia B Dackenberg
Så en hybrid, Celia B Dackenberg gör stickböcker med litterär inriktning. Hennes Ylle och Bläck handlade om arbetarförfattarnas olika tröjor. I Sagornas stickbok var sagofigurers kläder i centrum. Och i höstas kom Lånat, sparat ärvt och nytt där Dackenberg på ett personligt vis skriver om barnkläder genom tiderna, gör kulturhistoriska utvikningar och inte minst ger läsaren en mängd härliga stickbeskrivningar.

Bok: Neapelkvartetten av Elena Ferrante
Och sist men inte minst Elena Ferrantes kvartett om de två väninnorna Elena och Lila som växer upp i Neapels fattiga kvarter. Den är en fantastisk tidsskildring och ett epos över två kvinnors liv och vänskap från barndom till medelålder. Ferrantes sätt att gestalta och levandegöra är i särklass. Hon får en att känna att man faktiskt varit på bakgatorna i Neapel.

* * *

Lars-Erik Larsson:

Instrument: Blockflöjt
Vadå, en sådan där liten pipare som man tvingades blåsa luft i i skolan? Just det, en icke elektronisk ljudalstrare som man kan ta ut melodier på, hitta på låtar eller bara sitta och drömma till egna ljudskapelser. Den behöver ingen elektricitet, den är ekologisk och den skärper sinnena.

Film: Prenumeration på Draken Film
Möjlighet att streama hundratals verkliga kvalitetsfilmer från hela världen och alla tidsepoker. Ett alternativ till amerikansk plastic och dessutom betydligt billigare.

Opera: Biljett till någon sommaropera
Bara i Skåne finns det åtskilliga att välja på och vill man kombinera det med en något längre utflykt är utbudet mycket stort.