Nu är det klart att Telia köper Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor. Det presenterades på pressträffen med Telias tf vd Christian Luiga och Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

I natt släcktes TV4 för miljontals svenskar

Inrikes Samtliga TV4-kanaler släcktes för Tele2-ägda Com hems kunder under natten till onsdagen. Skälet är en konflikt mellan kanalernas nya ägare, Telia, och Tele2.
Nu menar TV4:s och C Mores vd, Cartsen Almqvist, att Com hem stjäl tv-julen för många svenskar.

– Det här är ett riktigt tråkigt och onödigt beslut. Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, kommenterar Carsten Almqvist i ett pressmeddelande.
Enligt Almqvist har TV4 gett Com hem möjligheten att visa TV4 fritt fram till den 10 januari.
– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning. Det är ett sätt att bedriva opinion för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för. Det har aldrig den här förhandlingen handlat om. Com hem släcker TV4 trots att de får sända kanalen helt fritt och utan ett avtal fram tills den 10 januari. Det är ett helt obegripligt beslut, fortsätter Almqvist.

Bakgrunden till kanalernas nedsläckning som inträffade på tisdagen klockan 23.59,  är en affärsuppgörelse mellan det statligt ägda telekombolaget Telia och TV4-kanalernas tidigare ägare Bonnier Broadcasting. Att en affär skulle ske parterna emellan blev känt redan sommaren 2018 och i december i år godkändes affären.
Men där fanns ett dilemma. Avtalet mellan TV4/C More och Tele2 var nämligen på väg att gå ut och Tele2 har därmed inte längre rätt att sända någon av deras kanaler.

På tisdagskvällen träffades Tele2:s vd, Anders Nilsson, Telias tillförordnade vd, Christian Luiga, och Carsten Almqvist, vd för TV4 och C More, för en diskussion kring rättigheterna som behövs för att digitalisera svensk tv vilket dock inte resulterade i ett nytt avtal.
– Vi ser positivt på att vi haft en första seriös dialog med Telia om ett förnyat avtal. Det är dock ett misslyckande för alla parter att kunderna hamnar i kläm, då vi ännu inte lyckats hitta en långsiktig lösning som säkerställer TV4:s tillgänglighet, och valfriheten för Sveriges tv-tittare. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att hitta en långsiktig lösning som gör TV4 tillgänglig för alla, och under tiden kommer vi självklart kompensera våra kunder så gott vi kan, säger Anders Nilsson, i ett pressmeddelande.

Tele2:s hushåll omfattar ungefär en tredjedel av alla svenska hushåll.

 

 

.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...