Foto: Kenneth Bengtsson

Europas äldsta råka dog i Burlöv

Burlöv Den såg lite rufsig ut, råkan som lämnades in på djursjukhuset i Lund. Den hade problem med benen och dess ringmärkning skvallrade om att den varit med ett tag.
Så visade den sig också vara Europas äldsta av sin art.

Det var i söndags som Fågelskydd Spillepeng, som tog hand om fågeln efter att djursjukhuset haft den hos sig, berättade om råkan på sin Facebook-sida. Inlägget väckte stort intresse och slog rekord i antalet besökare på sidan. Det är dock inte det enda rekordet som råkan visade sig inneha.

Råkan lämnades in på djursjukhuset i lördags.
– Tyvärr vet vi inget om omständigheterna kring hur den hittats. Det är en privatperson som har lämnat in den till djursjukhuset, säger Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng som är ett samarbete mellan SYSAV och Skånes Ornitologiska förening.

Ringmärkningen på dess ben visade att den märkts i juli 1996 vid Torreberga utanför Staffanstorp. Eftersom den varit minst två år gammal när den ringmärktes innebär det att den är minst 25 och ett halvt år gammal. Det gör den till den äldsta råkan som hittats i Europa, det gamla rekordet slogs med 2,5 år. Sannolikt rör det sig även om den äldsta kråkfågeln också. Den som kommer närmast, enligt Fågelskydd Spillepengs anteckningar, är 23 år och tre månader gammal korp.

Tyvärr har råkan nu avlidit, berättar man i ett nytt Facebook-inlägg.
”Råkan somnade själv in i natt”, skriver man. ”Den gjorde det i lugn och ro och i trygg och ombonad miljö”.
Kroppen kommer nu att skickas till Naturhistoriska riksmuseet.
– Den levde under natten till måndagen men det var inte mycket att göra för den, det visste vi, säger Kenneth Bengtsson.

Han berättar att råkan, förutom att den gick illa även tycktes ha ett öga som var tröttare än det andra.
– Förmodligen har den råkat ut för någon sjukdom eller olyckshändelse. Vi har ställt frågan till djursjukhuset men inte fått något svar.
Men att råkan verkade tilltufsad och medtagen är inte så konstigt med tanke på dess ålder.
– Det måste motsvara någonstans i trakten av 100 människoår så den har levt ett fullt liv.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...