Nyheter

De spelas mest i juletid

Artikel Nyheter Vi har hela listan.

Kors i taket, är den låten verkligen mest spelad i jultider?

Nej, det är inte den frågan som dyker upp i huvudet när man tittar på STIM:s sammanställning över vilka jullåtar som spelas mest. Den stora chocken (nåja) är väl att förra årets trea, Whams Last Christmas från 1984, har petat ned Mariah Careys All I want for christmas is you, som är precis tio år nyare, från toppen av listan för de internationella låtarna. Do they know it's christmas med Band Aid från 1984 ligger på tredje plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nya siffror: Fler dör i bränder

Dödsbränder sker främst i bostäder med äldre och ensamma. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad// NTB scanpix / TT
Inrikes
Inrikes

Hittills ha 83 personer omkommit i bränder – bara i år. Det är det högsta antalet på många år under motsvarande period, enligt Brandskyddsföreningen som nu presenterar preliminära siffror.

Dödsbränder sker främst i bostäder med äldre och ensamma, och riskfaktorer är rökning och nedsatt fysisk eller mental förmåga, samt alkoholintag – något som kan göra det svårare att agera i tid vid en brand.

Under 2019 omkom 81 personer i bränder och året dessförinnan 72 personer. Sett över tid har Sverige dock haft en långsam minskning av antalet dödsbränder, en trend som nu ser ut att vända.

"Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på men det finns starka skäl att misstänka att den pågående pandemin spelar en roll i detta. Ökningen har inträffat under pandemins utbrott och Corona kan påverka såväl riskfaktorer som skyddsfaktorer", säger Mattias Delin, brandingenjör, Brandskyddsföreningen i ett pressutskick.

Ekonomi

TUI drar ner på vinterresorna

Researrangören TUI räknar med att erbjuda ännu färre resor under vintersäsongen än tidigare kommunicerat. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den ökade smittspridningen av coronaviruset på flera håll i världen pressar de redan hårt pressade resebolagen än mer. Tyska researrangören TUI krymper sitt redan reducerade reseprogram under vintersäsongen med ytterligare 20 procent på grund av förändrade reserestriktioner.

Samtidigt ser bolaget över sin finansiering. Enligt källor till Reuters överväger TUI en försäljning av aktier till ett värde av upp till en miljard euro, eller 10 miljarder kronor.

"Vi fortsätter att utvärdera möjligheter för att uppnå en optimal struktur på balansräkningen för att stödja verksamheten på lång sikt", skriver bolaget i ett uttalande.

Hittills har det statliga tyska stödet på tre miljarder kronor hjälpt TUI att hålla sig flytande i krisen.

Per den 20 september hade bolaget en kassa på 2 miljarder euro, ned från 2,4 miljarder i mitten av augusti. Likviditeten äts upp av återbetalningskrav från kunder.

Malmö

Clowner jagade tonåringar med machete

Clownen på bilden har inget med händelsen i Bollnäs att göra. Det är en man som är utklädd till karaktären Twisty från American Horror Story för Comic con i New York 2019,
Foto: Charles Sykes
Malmö
Inrikes Kommer ni ihåg trenden med ”mördarclowner” som jagade människor, oftast ungdomar? Den tycks ha återuppstått inatt – åtminstone i Bollnäs.

Att clowner är läskiga är det många som tycker. Pennwise the clown i Stephen Kings It (Det) och Twisty i American Horror Story: Freak Show har naturligtvis inte gjort saken bättre, för att inte tala om seriemördaren John Wayne Gacy som brukade roa barn på det lokala barnsjukhuset som clownen Pogo.

Så det är kanske inte så konstigt att det för ett antal år sedan började spridas uppgifter och varningar om clowner som beter sig underligt och attackerar eller jagar människor. I augusti 2016 såg sig till exempel ett fastighetsförvaltningsföretag i Greenville, South Carolina, tvungna att informera sina boenden om att man fått in flera samtal om en clownklädd person som tilltalar barn eller försöker få dem med sig ut i skogen, skriver Buzzfeed. Även på polisstationen i Greenville fick man in samtal om clownen. Under loppet av bara ett par månader siktades hundratalet clowner USA.

Hösten 2016 hade fenomenet nått Sverige. "Mördarclowner" har nu kommit till Sverige skrev Expressen i en rubrik den 12 oktober och berättade om en clown som jagat barn i Västervik och en annan clown som blivit tagen av polis i Linköping.

– Den började jaga efter mig, skrattande. Jag skrek åt den att sluta, berättar då 22-åriga Olivia Hogan för tidningen efter att ha blivit jagad av clownen.

I Varberg knivskars i samma veva en ung man av en person iförd clownmask och året efter jagades en tolvårig flicka med basebollträ i Löddeköpinge och i Furulund blev en tioårig flicka skrämd av en clown som hoppade ut framför henne på cykelstigen.

Men som de flesta trender dog den med ”mördarclowner” ut. Men nu tycks den ha gjort comeback, åtminstone lokalt. 00.42, natten till tisdagen, fick Hälsingepolisen ett samtal från en 19-årig man i Bollnäs. Mannen berättade att han blivit jagad av en man i clowndräkt som hade en machete i handen. Senare får man in samtal från ytterligare två tonårspojkar som blivit jagade av personen.

Man rycker ut till platsen och hittar pojkarna men någon misstänkt gärningsman som stämmer in på beskrivningen finner man inte. Ärendet rubriceras som grovt olaga hot och grovt brott mot knivlagen.

Skåne

Fler munskydd till skånska pendlare

Skåne
Skåne Skånetrafiken erbjuder nu ytterligare 100 000 munskydd till buss- och tågresenärer som vill skydda sig.

I juli i år kunde Skånetrafiken erbjuda 50 000 munskydd till resenärer som önskade det. Sedan ett par veckor tillbaka är munskydden slut varför Skånetrafiken nu införskaffat ytterligare 100 000 skydd att hämta ut på någon av kundcentren på Malmö C, Helsingborg, Lund och Kristianstad, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande. Från och med torsdag den 24 september kan den som har en giltig Skånetrafiken-biljett hämta ut sitt munskydd.

– Vi vet att många av Skånes pendlare känner sig tryggare med ett munskydd och vi gör allt vad vi kan för att den som behöver resa ska känna sig trygg i kollektivtrafiken. Därför erbjuder vi åter gratis munskydd på Skånetrafikens kundcenter, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, i pressmeddelandet.

I Sverige är det inget krav på munskydd i kollektivtrafiken men Skånetrafiken välkomnar ändå användandet för den som känner att det bidrar till en ökad trygghet.

För Danmarksresenärer I Danmark är det dock lag på att ha skydden i kollektivtrafiken, och resande till Kastrup måste ha dem på sig vid ankomst till stationen.

– Nu är det inte längre gränskontroll till Danmark och vi kör med längre tåg vilket bidrar till mindre risk för trängsel. Så vi tror och hoppas att resandet till Köpenhamn kommer att öka de kommande månaderna. Därför är det roligt att kunna erbjuda våra Danmarksresenärer munskydd som en extra service och omtanke, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Lagfarter SkD

96 kvadratmeter stort hus i Flyinge sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 900 000 kronor fick Henrik och Johanna Stadler, 38 och 40 år, boende på Holmbyvägen i Flyinge ge för huset på adressen Holmby 102 i Flyinge. Huset har en boyta på 96 kvadratmeter. Köpet från säljaren Stig Åke Lennart Holm och Barbro Ingegärd Holm blev klart i september 2020.

Knappt en kilometer därifrån såldes tidigare i år en fastighet, på Holmbytorp Kastanjetorpet. Där landade priset på 5 600 000 kronor för byggnader på totalt 210 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Hedman snuvad på backarnas pris

Victor Hedman. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Sport
Sport

Victor Hedman snuvades på priset som årets bäste back i NHL-ishockeyn. Norris Trophy gick i stället till Nashvilles Roman Josi.

– Det här betyder mycket, det är definitivt en dröm som blivit sann, säger Josi.

Josi gjorde 16 mål, 49 assist och fick totalt 65 poäng den senaste säsongen. Han var tvåa i alla tre kategorierna bland NHL:s backar.

Washingtons John Carlson kom tvåa och Victor Hedman trea. Tampa Bay-svensken gjorde 55 poäng (11 mål, 44 assist).

Vancouvers svenske målvakt Jacob Markström slutade fyra i omröstningen om årets målvakt. Winnipegs Connor Hellebuyck vann.

Edmontons Leon Draisaitl tog hem Hart Trophy till den mest värdefulle spelaren i NHL.

Inrikes

Så fördelas de nya högskoleplatserna

Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON
Inrikes
Inrikes

Nästa år blir det över 1 500 nya utbildningsplatser på Uppsala universitet och över 1 300 på Göteborgs universitet. Chalmers får 1 000 nya platser, medan Handelshögskolan i Stockholm får nöja sig med 72.

I regeringens budgetförslag för 2021 ryms drygt 1,7 miljarder kronor för nya utbildningsplatser på landets universitet och högskolor, vilket motsvarar ungefär 19 000 helårsstudenter. Nu presenteras listan på hur platserna ska fördelas.

Regeringens mål är att fler ska kunna läsa bland annat bristyrkesutbildningar inom bland annat data och it, men även utbildningar som kan ge jobb inom vård, skola och social omsorg.

"Goda möjligheter till utbildning behövs när antalet sökande till högskolan är rekordhögt. Med den här budgeten föreslår vi resurser så att fler ska kunna studera, var man än befinner sig i livet eller landet", säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, i en skriftlig kommentar.

FAKTA

Fakta: Hela listan

Nya utbildningsplatser (helårsstudenter) för 2021. Prognos baserad på de medel som föreslås för 2021:

Källa: Regeringen

Utrikes

Fehmarn bält-tunneln upp i högsta instans

Ett informationstorn om det inledda bygget på danska sidan, i Rødbyhavn. Bild från tidigare i september.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Om tio år ska det gå snabbare att ta tåget från Malmö till Hamburg än till Stockholm. Men det hänger på att tunnelbygget under Fehmarn bält går som tänkt. Nu avgör Tysklands högsta förvaltningsdomstol frågan.

Det har gått tolv år sedan Danmark och Tyskland skrev under avtalet om en fast förbindelse från den danska ön Lolland till tyska Fehmarn. Det ska innebära att tåg och bilar kan rulla nonstop, utan färjor, raka vägen söderut från Köpenhamn till Lübeck och Hamburg.

Förra året gav tyska myndigheter grönt ljus, så att arbetet skulle kunna börja. Men bland andra rederiet Scandlines har överklagat så långt det bara går, och på tisdagen tar Högsta förvaltningsdomstolen i Leipzig upp frågan.

Sandbankar i fara

Rederiet vill fortsätta köra färjor längs samma rutt som tunneln ska gå även i framtiden, men tycker att de nya anslutningsvägarna blir för dåliga.

– Särskilt stora lastbilar kommer att få svårt att komma ner till oss i hamnen i Puttgarden, det gör det svårt för oss att konkurrera, säger Scandlines-chefen Søren Poulsgaard Jensen till nyhetsbyrån Ritzau.

Bland de klagande finns också miljöorganisationen Nabu, som befarar att rev och sandbankar är i fara. I sanden trivs bland annat fisk, sälar och tumlare.

Före årets slut

Danska myndigheter betvivlar inte att projektet blir av. Det är mer en fråga om när och hur den tyska byggstarten kan ske. Transportdepartementet i Köpenhamn tror att domstolen i Leipzig kommer att kräva vissa justeringar, men att arbetet på tyska sidan kan inledas sommaren 2022. I så fall kan den senaste tidsplanen, med trafikstart 2029, fortfarande hålla.

– Vi är beroende av att få grönt ljus från domstolen i Leipzig, innan vi kommer i gång på tyska sidan, så vi glädjer oss åt att få detta avslutat, säger Morten Kramer Nielsen, kommunikationschef på byggföretaget Femern A/S, till Ritzau.

Förvaltningsdomstolen väntas komma med sitt utslag före årets slut.

Henrik Samuelsson/TT

I Danmark är arbetet redan i gång. Bild från byggföretaget Femern A/S, tagen i slutet av förra året.
I Danmark är arbetet redan i gång. Bild från byggföretaget Femern A/S, tagen i slutet av förra året.
Foto: Femern A/S

FAKTA

Fakta: Danmark tar framtida vinster

Den fasta förbindelsen förbi Fehmarn bält var först tänkt som en bro, men planeras nu som världens längsta kombinerade motorvägs/järnvägs-tunnel i sitt slag. Den ska halvera restiden för tåg Malmö–Hamburg från dagens över sex timmar (omvägen via Jylland) till tre timmar – alltså bra mycket snabbare än Malmö–Stockholm. Det ger i sin tur även helt andra möjligheter till konkurrenskraftiga nattåg mellan Skandinavien och kontinenten.

När folketinget i Danmark klubbade tunneln skulle den stå klar 2021. Men året för trafikstart har sedan skjutits upp, till 2024, till 2028 och nu senast till 2029.

Bygget av den 18 kilometer långa tunneln har en budget på nästan 53 miljarder danska kronor i 2015 års penningvärde, då motsvarande 65 miljarder svenska kronor. Detta betalas med lån, som sedan amorteras av med hjälp av användarna – att köra bil genom tunneln beräknas kosta motsvarande 700 kronor enkel väg. Projektet är i första hand danskt, landet kommer att stå som ägare till tunneln och ta de framtida vinsterna när bygglånen har betalats av.

Källor: femern.com, Der Spiegel med flera

NÄSTA ARTIKEL