Kultur

Skarsgård kan vinna Golden Globe

Stellan skarsgård i Chernobyl. Foto: TT
Artikel Kultur och Nöje Stellan Skarsgård kan vinna en Golden Globe för sin roll i HBO-serien Chernobyl. Det stod klart på måndagseftermiddagen när nomineringarna för Golden Globe 2020 presenterades.

I den svenska regissören Johan Rencks tv-serien Chernobyl spelar 68-årige Stellan Skarsgård en av huvudrollerna. Nu har han chans att vinna det amerikanska film och tv-priset Golden Globe för sin insats.

Serien i sig är också nominerad till en Golden Globe i kategorin bästa miniserie eller film på tv. Dessutom är Jared Harris och Emily Watson nominerade för sina roller.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Årets kyrkomöte blir digitalt

Årets kyrkomöte inleds med en gudstjänst i Uppsala domkyrka nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Kyrkomötet kommer i år att bli kortare än vanligt och genomföras på distans med anledning av coronapandemin.

"På så sätt undviker vi smittspridning och resande över landet, och det blir också möjligt för dem som tillhör riskgrupper att delta", säger Nils Warmland, administrativ chef för kyrkomötet, i ett pressmeddelande.

Antalet ärenden och motioner begränsas och färre ledamöter än vanligt kommer att delta. De delar av mötet som brukar vara öppna för allmänheten kommer att kunna följas via webben.

Kyrkomötet inleds med en gudstjänst i Uppsala domkyrka på tisdag nästa vecka under ledning av Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg.

Utrikes

Boris Johnson: Jobba hemifrån om ni kan

Michael Gove efter ett regeringssammanträde i London.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer under tisdagen att uppmana folk att arbeta hemifrån om de har möjlighet, enligt Michael Gove, minister i brittiska statsrådsberedningen.

Beskedet kommer i ljuset av en snabb smittspridning i Storbritannien, och dagen efter det att två av Storbritanniens främsta vetenskapliga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte snabba åtgärder vidtas.

– En av sakerna vi kommer att betona är att vi uppmanar folk att jobba hemifrån i den mån det är möjligt, säger Gove.

Johnson talar till parlamentet klockan 13.30 svensk tid och till nationen 21 svensk tid.

Ekonomi

Allt större motvind för Airbus

En Airbus av modell A220 går ned för landning vid flygplatsen i Toulouse, Frankrike. Arkivbild.
Foto: Fredric Scheiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygplanstillverkaren Airbus flaggar nu för att efterfrågan bland flygbolagen har blivit lägre än vad man i somras förutspådde. Bolaget som sedan tidigare meddelat att 15 000 tjänster behöver skalas bort ser nu ett scenario där man behöver genomföra ofrivilliga uppsägningar.

– Krisen är existentiell. Vår affärsverksamhet står under stor risk om vi inte gör de rätta åtgärderna, säger vd:n Guillaume Faury till franska radiostationen RTL.

Inrikes

Där gick den – årets första hummer

Kilopriset på premiärhummern 2006–2020.
Inrikes
Inrikes

I numera vanlig ordning blev det – minst – femsiffrigt kilopris för årets första hummer. Den här gången stannade det vid 34 000 kronor när hummern såldes på Göteborgs fiskauktion och köpare var Pontus Johansson.

– Jag har en kund som ska köpa dem, så det är en beställning, berättar han för Göteborgs-Posten.

I fjol gick premiärhummern för 52 000 kronor kilot. Även det något av ett fyndpris jämfört med 2012 då kilopriset låg på rekordhöga 102 000 kronor.

Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi

Fortsatt nedåt på börsen i Kina

Investerare drar öronen åt sig efter att flera länder med stigande spridning av covid-19 har infört nya restriktioner. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

I Kina forsätter nedgången på börserna, efter måndagens sjunkande kurser i Asien, Europa och USA. Marknaden tyngs av oro över den ökade smittspridningen av covid-19 och eventuella nedstängningar för att hålla tillbaka smittan.

Hongkongbörsens Hang Seng-index backar 0,7 procent medan Shanghais kompositindex också tappar 0,7 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index sjönk 1,2 procent.

Seoulbörsens Kospi-index faller 2,5 procent.

I Tokyo är börsen stängd under tisdagen på grund av helgdag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Så fördelas de nya högskoleplatserna

Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON
Inrikes
Inrikes

Nästa år blir det över 1 500 nya utbildningsplatser på Uppsala universitet och över 1 300 på Göteborgs universitet. Chalmers får 1 000 nya platser, medan Handelshögskolan i Stockholm får nöja sig med 72.

I regeringens budgetförslag för 2021 ryms drygt 1,7 miljarder kronor för nya utbildningsplatser på landets universitet och högskolor, vilket motsvarar ungefär 19 000 helårsstudenter. Nu presenteras listan på hur platserna ska fördelas.

Regeringens mål är att fler ska kunna läsa bland annat bristyrkesutbildningar inom bland annat data och it, men även utbildningar som kan ge jobb inom vård, skola och social omsorg.

– Fördelningen av platserna är gjord utifrån hur krisen slagit mot arbetsmarknaden men den är också gjord efter en nära dialog med universiteten och högskolorna, så att vi vet att de har kapacitet, sade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, när satsningen på nya studieplatser presenterades i somras.

FAKTA

Fakta: Hela listan

Nya utbildningsplatser (helårsstudenter) för 2021. Prognos baserad på de medel som föreslås för 2021:

Källa: Regeringen

Ekonomi

Batljans bolag vill köpa statlig infrastruktur

Ex-politikern Ilija Batljan är grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB). Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med ex-politikern Ilija Batljan som grundare, startar en satsning på statlig infrastruktur. Fokus för det nya affärsområdet kommer att vara på ägande av departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter och försvarsfastigheter i Sverige och i Norden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den som kommer att leda verksamheten inom affärsområdet är Fredrik Hedén, tidigare flottiljchef och överste.

Kultur och nöje

Sylvester Stallones mamma Jackie död

Den mångsidiga Jackie Stallone är död. Arkivbild.
Foto: Marcello Mencarini / Leemage / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jackie Stallone, kändisastrolog och mamma till skådespelaren Sylvester Stallone, är död.

Hon blev 98 år och dog i sömnen, meddelar hennes andra son Frank Stallone, som enligt Variety , beskriver henne som en "väldigt excentrisk och flamboyant person."

Jackie Stallone föddes 1921 i Washington DC och har under sitt yrkesliv bland annat arbetat som trapetsartist, dansare och frisör. Hon fick sönerna Sylvester och Frank i sitt första äktenskap och senare dottern Toni D'Alto, som dog i cancer 2012.

Under 1990-talet blev hon en välkänd astrolog och publicerade flera böcker i ämnet. På sin hemsida skrev hon att "kungar, politiker, filmstjärnor och gangsters" konsulterade henne.

Hon har också ägnat sig mycket åt träning och medverkade under 1980-talet i wrestlingshowen "Glow – gorgeous ladies of wrestling", förlagan till den populära Netflix-serien med samma namn.

Jackie Stallone gästade en rad stora pratshower, som "Oprah", "The late show with David Letterman" och "Larry King Live". 2005 medverkade hon i "Celebrity Big Brother", där även Sylvester Stallones ex-fru Brigitte Nielsen deltog.

Hon lämnar efter sig sin make Stephen Levine, sina två söner och fem barnbarn.

NÄSTA ARTIKEL