Nya

Flera skadade efter vulkanutbrott på Nya Zeeland

Artikel Nya Zeeland Flera lokala medier rapporterar om att ett 20-tal personer skadats. Minst fem personer har dött.

Vulkanutbrottet skedde på White Island som ligger utanför Nya Zeelands norra ö på måndagsmorgonen. Enligt NZ Herald ska ett femtiotal personer ha befunnit sig på ön, som är obebodd men ett populärt turistmål. Minst fem personer har avlidit men man befarar att dödssiffran kan stiga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Soldater från rymdstyrkan har lämnat USA

Soldater i USA:s rymdkår svärs in på flygbasen al-Udeid i Qatar.
Foto: Staff Sgt. Kayla White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det amerikanska rymdförsvaret har skickat sina första soldater utomlands. Men trots dess namn handlar det inte om någon militär postering bland stjärnorna – utan om en mycket mer välbekant plats.

Omringade av amerikanska flaggor och stora satelliter blev 20 soldater nyligen de första från rymdförsvaret som har skickats på uppdrag utomlands. De representerar USA:s sjätte försvarsgren och ska från flygbasen al-Udeid i Qatar sköta satelliter, hålla koll på fienden och försöka avvärja konflikter i rymden.

– Vi börjar se hur andra nationer är extremt aggressiva när det gäller förberedelserna för att utvidga konflikter till rymden, säger överste Todd Benson till nyhetsbyrån AP.

– Vi måste kunna konkurrera och försvara och skydda alla våra nationella intressen.

Ökade spänningar

Benson vill inte uttryckligen nämna vilka "aggressiva" länder som styrkan kommer att hålla ett särskilt vakande öga på. Men utposteringen sker bland annat efter lång tid av ökade spänningar mellan USA och Iran. I april meddelade det iranska revolutionsgardet att man framgångsrikt hade skjutit upp sin första militärsatellit, vilket omedelbart fördömdes av USA.

Försvarsminister Mark Esper har också varnat för att Kina och Ryssland utvecklar vapen som kan slå ut amerikanska satelliter och orsaka mängder av rymdskrot som i omloppsbana kan förvandlas till farliga projektiler som riskerar att träffa aktiva farkoster.

Militariseringen av rymden är ingen ny fråga. Men i takt med att intresset blir allt större har det argumenterats för vikten av ett särskilt rymdförsvar som ska försvara USA:s intressen bortom jorden. President Donald Trump har varit särskilt drivande och har sagt att han vill att USA ska dominera rymden.

"Väldigt beroende"

Det militära hotet ligger främst i att andra länder kan förstöra ett annat lands rymdsystem och därmed satelliter som är nödvändiga för kommunikation, spårning och övervakning.

– Militären är väldigt beroende av satellitkommunikation, navigering och globala varningssystem för att upptäcka raketattacker, konstaterar "rymdsoldaten" Ryan Vickers.

Sofia Eriksson/TT

'US Space Force' är på plats på en flygbas i Qatar där amerikanska soldater kommer att hålla ett vakande öga på vad som sker i rymden.
"US Space Force" är på plats på en flygbas i Qatar där amerikanska soldater kommer att hålla ett vakande öga på vad som sker i rymden.
Foto: Staff Sgt. Kayla White/AP/TT
Soldater från 'US Space Force' är på plats i Qatar.
Soldater från "US Space Force" är på plats i Qatar.
Foto: TT

FAKTA

Fakta: Stort intresse för rymden

USA:s president Donald Trump drev på för att skapa en sjätte vapengren i den amerikanska försvarsmakten. 2018 gav han överbefälhavaren i uppgift att påbörja förberedelserna för att upprätta en rymdkår som i organisation ska likställas med exempelvis armen, flygvapnet och marinkåren.

I augusti 2019 invigde Trump Spacecom, en militär organisation med fokus på rymdkrig.

Förra året meddelade också president Emmanuel Macron att Frankrike kommer att inrätta en rymdstyrka inom landets flygvapen. Ryssland har en rymdstyrka sedan 2015 och Kinas rymdprogram har alltid varit en del av landets militär.

Verksamheten i rymden regleras av fem rymdfördrag, som förhandlats fram inom FN. Rymdfördraget (1967) slår bland annat fast att rymden är till för alla och att ingen stat får göra anspråk på himlakroppar, eller hindra andra från att utforska dem.

Inrikes

Lagkrav: Hemsidor ska vara handikappanpassade

Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Arkivbild.
Foto: Alexander Olivera/TT
Inrikes
Inrikes Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, enligt en ny lag.
Kommuner och myndigheter riskerar att anmälas och i slutändan bötfällas vid brister.

Lagen började gälla på onsdagen och samma dag upprättade Myndigheten för digital förvaltning (Digg) sitt första ärende. En hemsida som skapats på uppdrag av Svenska institutet håller inte måttet ur ett tillgänglighetsperspektiv.

– Vi granskade startsidan och hittade en hel del problematiska saker. Bland annat byts huvudrubriken ut med några sekunders mellanrum. Det blir ju ett jätteproblem för en blind person med skärmläsare, säger Tommy Olsson, specialist i digital inkludering på Digg.

Kan kosta

Myndigheten har ett tillsynsansvar och hoppas endast behöva använda dialog som verktyg för att få kommuner, regioner och myndigheter att förbättra sina webbplatser. Men om de inte skulle lyssna kan Digg agerade hårdare.

– Då kan det bli fråga om ekonomiska sanktioner, men vi hoppas att vi aldrig hamnar där, säger Olsson.

Att tillgängliggöra hemsidor för alla kan låta svårare än vad det egentligen är, enligt specialisten. Ofta går hindren att åtgärda relativt enkelt. Som exempel där bristande tillgänglighet faktiskt inneburit konkreta problem tar Tommy Olsson upp hur personer med synnedsättningar berättat om svårigheter med att boka provtagning för covid-19.

– Det är en demokratifråga. Man ska inte bli utestängd från samhället för att man har dyslexi, nedsatt syn eller rörelsenedsättning som gör det svårt att använda en datormus, säger han.

Utbrett problem

För invånare är det möjligt att tipsa Digg om otillgängliga hemsidor, men myndigheten ska förutsättningslöst också granska 299 webbplatser.

– Problemet är utbrett. Vi räknar med att inte hitta en enda felfri sida, säger Tommy Olsson.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Nya lagen

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började egentligen gälla 1 januari 2019 men alla hemsidor från offentlig sektor omfattades inte av lagen förrän 23 september 2020.

Lagen innehåller bestämmelser som innebär att tjänster och information som en offentlig aktör tillhandahåller genom en webbplats ska vara tillgänglig. Sådan digital service ska uppfylla kraven att vara "möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust".

Med offentlig aktör avses statliga och kommunala myndigheter, beslutande församlingar i kommuner och regioner, offentligt styrda organ samt sammanslutningar av dessa aktörer. I begreppet offentlig aktör ingår även vissa privata aktörer inom exempelvis skola och sjukvård.

Källa: Myndigheten för digital förvaltning (Digg)

Kultur och nöje

"Black Mirror"-regissör tar över "Star Wars"-serie

Diego Luna repriserar sin roll från 'Rogue One'-filmen i den nya Star Wars-filmen 'Cassian Andor'. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Black Mirror"-regissören Toby Haynes tar över regissörsrollen för den nya Star Wars-serien "Cassian Andor" från Tony Gilroy, skriver Deadline. Enligt sajten var Gilroy, som bor i New York, tvungen att snabbt bestämma sig för huruvida han ville ta sig till London, där serien ska spelas in, och hoppade av på grund av rådande coronaläge.

"Cassian Andor" beskrivs som en spionhistoria som spinner vidare kring "Rogue One"-figuren Cassian Andors bakgrund i rebellrörelsen.

Sedan tidigare är svenske Stellan Skarsgård klar för satsningen tillsammans med huvudrollsinnehavaren Diego Luna, som repriserar sin roll från "Rogue One"-filmen. Detsamma gör Alan Tudyk, som den deppige roboten K-2SO.

Även den amerikanska skådespelaren Adria Arjona har en roll i serien, som väntas ha premiär på Disney Plus under 2021.

Kävlinge

Nja till sänkt heltidsmått

En person skjuter en rullstol framför sig.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Kävlinge
Kävlinge Omsorgsnämnden säger nej till en S-motion om sänkt heltidsmått inom omsorgen. Men dörren är inte stängd för framtiden.

Socialdemokraterna Catrin Tufvesson, kommunalråd, och Gunni Gustafsson Nilsson, andre vice ordförande i omsorgsnämnden, lämnade i mars in en motion om att sänka heltidmåttet från 38,25 timmar till 37 timmar per vecka.

Motionärerna pekar på utmaningen att ordna bemanning för framtiden. Verksamheten har också mycket höga sjuktal. Sänkt heltidsmått vore en bra lösning på problemen.

Nu har förvaltningen utrett ärendet. Alliansen, som har majoritet i nämnden, ställer sig inte oäven till förslaget. Samtidigt avslår man motionernas att-satser, som att sänka heltidsmåttet.

Motiveringen är att det pågår ett arbete inom kommunen där man ska jobba för att både behålla och rekrytera arbetskraft för framtiden. Inom det så kallade hållbara arbetslivet ingår faktorer som arbetsuppgifter, engagemang, kommunikation, ledarskap och kompetensutveckling. Även heltidsmåttet kan vara en faktor att beakta.

Samtidigt är omsorgsnämndens budget ansträngd, varför ett sänkt heltidsmått kan påverka i negativ riktning.

Utrikes

Svart kvinna sköts ihjäl – polis åtalas

Människor i Louisville i väntan på åtalsbeskedet.
Foto: Darron Cummings/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I mars i år sköts den svarta kvinnan Breonna Taylor ihjäl av polisen i Louisville, Kentucky. Nu har en åtalsjury beslutat att en polis av de tre inblandade poliserna ska åtalas för dödsskjutningen.

Dödsskjutningen av Breonna Taylor tillsammans med bland annat George Floyds död ledde till stora protester mot polisens övervåld och krav på rättvisa.

Inför åtalsbeskedet har borgmästaren i Louisville infört ett nattligt utegångsförbud.

26-åriga Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem när hon låg och sov. Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar. Hon träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av de tre poliserna har avskedats medan de andra två är avstängda. Enligt amerikanska medier är det den avskedade polisen som nu har åtalats.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sjöbo

Bidragsfråga skickades åter

Sjöbo
SJÖBO Ska Sjöbo ensamt ersätta Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund för minskade intäkter?

Den frågan bör utredas mer, tyckte kommunalrådet Magnus Weberg (M) och fick med sig resten av partierna i kommunfullmäktige på en återremiss.

Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, Sörf, har av sina fyra medlemskommuner begärt att få ta del av de statliga ”coronabidrag” som kommunerna fått.

Motiveringen var att Sörf drabbats av intäktsbortfall i coronatider, bland annat med färre utbildningar.

Men kommunernas kommunstyrelse sa nej – alla utom kommun styrelsen i Sjöbo. Där drev oppositionen igenom ett ja till Sörfs begäran.

Utredning

Kommunalrådet Magnus Weberg tyckte inte ärendet var glasklart när det på onsdagen nått kommunfullmäktige och yrkade på återremiss.

– Vi behöver klargöra vilka lagar det vi följer. Kan våra skattebetalare betala för skattebetalare i andra kommuner?

Kommunstyrelsen fick ja till ett tilläggsanslag på drygt sju miljoner för att kunna medfinansiera den första delen av gång- och cykelvägen mellan Sjöbo och Tolånga.

Halv styrka

Utanför dagordningen ville KD:s Lars Lundberg diskutera hur politikerna möts i coronartider. Fullmäktige var full styrka på onsdagen. Kanske borde man fundera på att halvera nästa möte och lägga de pengar som sparas på webbsändning, funderade Lars Lundberg.

Sport

Ankaret hoppas på toppstrid igen

Glada tränartrio i närbild
Foto: Artur G Bliding
Sport
handboll Bara två spelare kvar från startuppställningen i våras. Men ”nya” Ankaret hoppas på toppstrid igen i division 1 som drar igång till helgen.

De senaste två säsongerna har HK Ankaret tagit sig till allsvenskt kval. Men trots att man tappat en hel del rutinerade spelare hymlar inte nya huvudtränaren Per-Albin ”Abbe” Borhammar med målsättningen:

– Vi förväntar oss att vara ett topplag även den här säsongen. Det är kanske lite offensivt och som nya tränare har vi lite att leva upp till med tanke på de senaste säsongerna, men vi tycker att vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna utmana i toppen, förklarar Borhammar.

Själv har han hunnit skaffa sig en hel del tränarerfarenhet efter bland annat åtta säsonger i Lugi, sex av dem som assisterande åt Dragan Brljevic i damelitlaget och som tränare för Farmens damer. De senaste två säsongerna har han tränat de vinröda A-pojkar.

– Sedan fick jag en förfrågan från Ankaret som ville satsa på mig och det kändes för intressant för att tacka nej till.

Bara två kvar

Laget som han tillsammans med Johan Nilsson-Sandgren och målvaktstränaren Patrik ”Putte” Åswärd fick hand om i Borgebyhallen hade tappat en del bärande spelare.

– Simon Nord gick till Lågan, Jonatan Trege Nilsson och Simon Stridsberg har lagt av. Adam Sandgren har dåligt med tid att satsa vidare. Vår lagkapten Jonas Blohm Nygren hoppas vi fortfarande på, han är med och tränar men har inte bestämt sig, berättar Per-Albin Borhammar.

I träningsmatcherna fanns bara två spelare kvar från vårens startuppställning: Högernian Erik Karlsson och målvakten Alfred Åswärd.

– Men vi har fyllt på med ungdomlig entusiasm.

Tungt nyförvärv

På pluskontot finns också Christoffer Fors som senast spelade elithandboll i danska Sönderjyske, men som inte spelat på ett tag. Han gör comeback i Ankaret.

– Han har varit och hälsat på ett par träningar och ansluter först i oktober och det kommer såklart att bli en startsträcka för honom. Men vi hoppas att kroppen håller och det är förstås ett tungt nyförvärv i så fall.

Per-Albin Borhammar med sin nyckelspelare Erik Karlsson.
Foto: Artur G Bliding

En nyckelspelare är Erik Karlsson, som är kvar från förra säsongen:

– En stor vänsterskytt som dessutom är nyckel i försvarsspelet som trea. Han är jätteviktig för oss.

Träningsmatcherna har bjudit på ömsom vin, ömsom vatten, enligt Per-Albin Borhammar.

– Vi åkte på stora förluster mot allsvenska Hästö och Vinslöv, större siffror än vi hoppats på, men samtidigt lärde vi oss mycket av det. I övrigt har vi spelat sex matcher mot division 2-lag och vunnit samtliga.

Koll på motståndet

Premiären på söndag spelas mot Ystad IF U, som Borhammar redan har bra koll på:

– Många matcher filmas i dessa tider så jag har tittat mycket på Ystad. Men sedan vet man ju inte om de kommer med någon A-lagsspelare när väl serien drar igång. Det blir en utmaning att lösa i så fall.

HK Ankaret-fakta:

Tränare: Per-Albin Borhammar (ny)

Johan Nilsson Sandgren (ny)

Patrik Åswärd, målvaktstränare

Nyförvärv:

Rasmus Carnehult, V9, H43

Elias Lund, M6, H43

Olle Stålhammar Holm, V6, H43

Axel Svansson, H6, AIK

Måns Wittström, V9, uppflyttad 03:a

Förluster:

Simon Nord, Lågan

Jonatan Trege Nilsson, slutat

Simon Stridsberg, slutat

Adam Sandgren, klubb ej klar

Målsättning: Topp tre i division 1

Utrikes

Farlig brandkombination ökar i USA

Kamp mot bränder i Kalifornien. Arkivbild.
Foto: Noah Berger
Utrikes
Utrikes

Risken för skogsbränder ökar dramatiskt när en extrem värmebölja inträffar samtidigt som extrem torka. En ny amerikansk studie visar att sådana sammanträffanden har blivit betydligt vanligare de senaste 50 åren i stora delar av USA; framför allt i västra USA, men även i delar av östra USA.

Studien visar även att kombinationen av torka och värmeböljor drabbar allt större sammanhängande geografiska områden.

Det nya med studien är att forskarna har undersökt hur ofta dessa fenomen har inträffat samtidigt. Tidigare analyser där förekomsten av torka respektive värmeböljor har analyserats var för sig har inte visat samma ökning.

Forskarna konstaterar också att det här tidigare har drivits på av utebliven nederbörd, men att det under de senaste decennierna i stället är ökande temperaturer som har varit den pådrivande faktorn.

Studien, som publiceras i tidskriften Science Advances, bygger på observationer drygt 120 år tillbaka i tiden.

NÄSTA ARTIKEL