Inbrott och märkliga besökare i Svedala

SVEDALA/BARA På flera adresser i Bara och i Svedala har inbrottstjuvar varit i farten. Dessutom varnar Svedala kommun för individer som utger sig för att vara kommunmedarbetare som ska läsa av vatten och elmätare eller från ett larmbolag.

I förra veckan polisanmälde en äldre Svedalabo att en oinbjuden man som bar kläder med ett larmbolags logga ska ha trängt sig in i hans bostad på Peppargatan i förra veckan. För att bli av med den okände mannen ska mannen handgripligen tvingats fösa ut mannen som ställde frågor och antecknade mycket i ett block. Policen rubricerar händelsen som hemfridsbrott.

Ytterligare personer vittnar också om att de haft påhälsning av personer som som utger sig för att företräda larmbolaget. Andra har haft påhälsning av individer som kör i omärkta fordon och säger sig vara från Svedala kommun. De knackar på och vill komma in i bostäder för att bland annat läsa av el- och vatten.
– Vad jag vet har inget hänt, men i fredags fick vi samtal från medborgare som undrade över besök de haft som de upplevde som konstiga. Därför vill vi gå ut med detta innan något riskerar att hända, säger Mikael Jönsson, Svedala kommuns säkerhetschef.

Svedala kommun som nu lagt ut en varning på sin hemsida påpekar även att om arbetsuppgifter utförs hemma i bostäder föranmäls detta alltid via telefon, brev eller e-post. Dessutom upplyser man om att medarbetare från kommunen alltid har Svedala kommuns logotyp på fordon och kläder liksom alltid har en giltig ID-handling som säkerställer att personen representerar Svedala kommun.

Men flera fastighetsägare har ändå utsatts för inbrott mellan den 5 och 7 december. Inget som i nuläget kopplas till falska ”kommunmedarbetare”. Men just på Ligusterstigen i Bara lämnade fastighetsägaren mellan klockan 15 och 16 i fredags sitt hem och under den tiden tog sig inbrottstjuvar in i bostaden.

Via ett köksfönster som bröts upp tog sig en eller flera personer in i huset som tydligt sökts igenom. Initialt har ägaren konstaterat att 6 000 kronor i kontanter stulits liksom mobiltelefoner samt en rad smycken.
Några kvarter bort på Acasiagatan har ytterligare en fastighetsägare haft påhälsning av tjuvar. Via en krossad ruta till altandörren har man tagit sig in i fastigheten.
Inbrottet upptäcktes i lördags men kan ha hänt någon gång sedan i torsdags. Ägaren hade i kontakt med polisen ännu inte sammanställt exakt vad som stulits.

På Klockarevägen i Svedala lämnade en fastighetsägare sitt hus under i 30 minuter. När hon återkom hade en eller flera okända gärningspersoner brutit upp ett fönster, tagit sig in och stulit smycken samt kontanter av utländsk valuta.
I Västra infartens område har även ett trädgårdsförråd brutits upp. Detta upptäcktes i söndags klockan 16.45.

– Det är den mörka tiden på året nu när det sker inbrott. Men totalt har det den senaste månaden ”bara” inträffat sex inbrott i Svedala kommun. Tre i Bara samt tre i Svedala, säger kommunpolis Jörgen Sjöstedt.
En uppmaning från båda polis och kommun är att vara på sin vakt när okända personer ställer frågor om hur man kommer att vara hemma under helgerna eller liknande.
Vid osäkerhet, polisanmäl via polisens webbtjänst eller ring 114 14.

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...