Nyheter

Cissi Wallin döms för grovt förtal

Artikel Nyheter Döms till villkorlig dom och 100 dagsböter. Dessutom ska hon betala skadestånd till Virtanen på 90 000 kronor.

Tingsrätten i Stockholm dömde i dag journalisten Cissi Wallin för grovt förtal, skriver de i ett pressmeddelande.

Wallin anmälde 2011 att hon blivit våldtagen 2006. Under #metoo berättade hon i flera inlägg i sociala medier berättat att hon blivit våldtagen av Virtanen och det är med de inläggen som hon åtalas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Piteå tillåter publik: "Knappt två skolklasser"

Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Piteå blir första elitlag i Sverige att återinföra publik sedan coronautbrottet.
Trots att det bara rör sig om 50 åskådare kommer säkerheten vara rigorös i kvällens match mot Djurgården.
– Det här måste fungera till hundra procent, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman till TT.

Fyra raka förluster och en negativ trend i tabellen. Då väljer Piteå att tillåta publik under onsdagens match mot Djurgården på hemmaplan.

Det är beskedet från Svenska fotbollförbundet med de nya riktlinjerna att det är okej att ta in 50 åskådare på matcher framöver, som gjort att norrbottningarna vill bjuda in ett fåtal personer per match.

– Vi har många trogna supportrar som verkligen längtar efter att få se fotboll. Tyvärr kan vi inte se till så alla får göra det, men 50 är bättre än inga, säger Rikard Fahlman.

Några biljettintäkter kommer det dock inte bli för Piteå. Platserna tilldelas supportrar som redan betalat för årskort, och de 50 som får se matchen mot Djurgården på plats kommer att vara utbytta mot 50 andra som vill komma på nästa match.

– För mig var det en självklarhet att om vi kan ta in en person, tio eller 50 – och kan göra det på ett sätt som uppfyller kraven – så ska vi självklart göra det. Det var glasklart.

"Inte ens två skolklasser"

TT: Hur kommer ni hantera supportrarna?

– Vi kommer ta emot folk vid entrén och ha en handtvättstation, med handsprit. Sen får man gå vidare till nästa station där det kommer finnas ett antal funktionärer som tar med sig åskådare till den plats som de tilldelats. Med 50 personer blir det knappast några köer men redan där kommer vi se till att det inte blir någon trängsel.

Fahlman tillägger att funktionärer kommer vara extra uppmärksamma på platser där köbildning kan bildas – som entré, hamburgarkiosker och toaletter.

– Det här är ju inte ens två storklasser i antal. Jag ser inga problem med det här. Vi kommer säga det till besökarna också att "det här måste skötas till hundra procent".

TT: Hur sprider ni ut de här 50 personerna på läktaren?

– Det är klart vilka sektioner vi ska använda och hur de ska sitta. Det finns en färdig plan för det.

Viktig erfarenhet

TT: Går det att se det här som ett test inför att ett större åskådarantal tillåts i framtiden?

– Jag har inte tänkt på det på det sättet. Utan bara att det här ska fungera till hundra procent. Har man släppt på så att vi kan ta emot 50 personer ska vi sköta det till punkt och pricka.

TT: Men det här kan vara en viktig erfarenhet för er när publik är tillåtet i större utsträckning?

– Absolut. Det blir det. Då är det bra att vi har fått prova det här på en mindre grupp först. För någonting lär man sig alltid. Det är alltid något som man inte har tänkt på i en sån här situation. Då är det bättre att lära sig när det är 50 stycken än 300.

Piteå–Djurgården sparkar i gång klockan 19 på LF arena.

Simon Norberg/TT

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Fotbollförbundets uppdaterade riktlinjer

Fotbollförbundet ändrade den 10 augusti sina riktlinjer från att inte tillåta publik, om: matchen genomförs på en inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat arenautrymme och arrangerande förening kan säkerställa att

+ åskådarantalet aldrig överstiger 50 personer,

+ åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap kan sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd,

+ trängsel inte uppstår, och avstånd kan hållas, vid inpassage samt under match och efter match,

+ åskådarna har tillgång till handtvätt eller handsprit,

+ hålla en god hygien på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna,

+ samtliga åskådare på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen, samt

+ utse ansvarig(a) att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler

+ följa polismyndighetens anvisningar för offentliga tillställningar. Källa: Svensk Fotboll.

Malmö

Man skadad efter bråk på Augustenborg

Malmö
Malmö En man i 25-årsåldern fick en skärskada och svullnader över kroppen efter ett bråk på Augustenborg i går eftermiddag.

Flera personer försvann från platsen efter bråket. Kvar fanns en man i 25-årsåldern som hade skador på kroppen efter ett tillhygge, och en skärskada som det är oklart hur han ådragit sig.

Målsäganden ville inte berätta för polisen vem han blev misshandlad av.

Svalöv

Efterlängtade pollare ökar tryggheten i city

Äntligen kommer pollarna i Landskrona city på plats. Foto: Landskrona kommun
Foto: Landskrona kommun
Svalöv
Svalöv LANDSKRONA
Säkerheten har inte varit den bästa i Landskrona city de senaste åren - varken för cyklister eller gångare.

I d

agarna sattes de efterlängtade höj och sänkbara pollarna på plats i stadskärnan.

Mycket beror på att obehörig trafik har cirkulerat på och intill Rådhustorget.

- Syftet är att öka säkerheten för gångtrafikanter och skapa en tryggare och attraktivare stadskärna under dygnets alla timmar, rapporterar Landskrona stad på sin hemsida.

Gågatorna kommer att vara stängda för trafik varje dag mellan klockan 11.00-06.00. Polis, ambulans och räddningstjänst kan sänka pollarna själva.

- Vi kommer att starta med en testperiod fram till och med 17 augusti.

Följande gator påverkas: Nygatan, Järnvägsgatan, Östergatan, Stora Norregatan, Rådhusgatan och Rådhustorget.

För de som har frågor om pollarna, tiderna eller tillgången kan kontakta trafik- och tillståndsavdelningen.

Inrikes

Rånare körde in i guldbutik

Maskerade rånare körde in i en guldbutik. Arkivbild.
Maskerade rånare körde in i en guldbutik. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Maskerade rånare har kört in en bil i en guldbutik i Hallunda Centrum i Botkyrka söder om Stockholm. Gärningsmännen har sedan lämnat platsen i en mörk bil.

– Det är oklart om det är fullbordat rån eller försök till rån, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt polisen är personalen i butiken oskadd och det är ännu oklart vad rånarnas byte blev. I jakt på de misstänkta har polisen kastat ut fotanglar för att få stopp på flyktbilen. Ingen person har gripits.

– Vi har engagerat ett stort antal patruller och har även helikopter till vårt förfogande, säger Eva Nilsson.

Malmö

Lyckad lovskola ger fler behöriga till gymnasiet

Grundskoledirektör Anders Malmquist är nöjd med att skolresultatet i Malmö har blivit ännu bättre efter sommarskolan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Malmö slår rekordet i antalet behöriga till gymnasiet tack vare en framgångsrik lovskola. Totalt 103 nya elever i årskurs 9 har nått behörighet i sommar, vilket ökar procentantalet från 77,9 till 81,7 procent.

– Det är det bästa resultatet som vi har haft någonsin efter lovskolan sedan vi började mäta resultaten. Lärarna och eleverna har gjort ett fantastiskt jobb, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

Räknar man bort nyanlända elever och elever med en okänd bakgrund har andelen behöriga ökat från 83,6 till 87 procent. Det är precis under rikssnittet på 87, 3 procent för skolorna i hela landet.

Flera anledningar

Anders Malmquist ser flera anledningar till att skolorna i Malmö har lyckats lyfta andelen godkända till gymnasiet. Dels gjordes extra satsningar under coronavåren för att lyfta elevernas betyg och dels har sommarskolan utökats.

– Skolorna har också satsat mycket på att motivera eleverna till att arbeta under sommaren för att klara av kraven till gymnasiet. Lovskolan har pågått under två veckor på 18 skolor runt om i Malmö och många har lyckats bra, berättar Anders Malmquist.

Totalt 8 000 elever sökt till lovskolan i sommar, men en del brukar hoppa av på vägen. En hel del av dem var åttor, som också behövde hjälp med att utveckla sitt skolarbete. Eleverna i nian har kunnat läsa upp sina betyg i kärnämnena svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska.

Lyckat även 2019

Sommarskolan var lyckad även under 2019, då mellan 80 och 90 elever lästa upp sina betyg till gymnasiebehörighet. Tidigare år har man legat på cirka 50 som har läst upp sina betyg till godkänt.

Inför skolstarten är situationen också ljus. Enligt Anders Malmquist finns det gott om platser på grundskolorna. Bara ett fåtal familjer har fått plats för sina barn på en skola, som ligger en bit från hemmet. Det har dock en möjlighet att söka en skolplats på hemmaplan i oktober.

– Det kan finnas någon nyinflyttad i exempelvis Limhamn, som inte hann komma med i vårens skolval. Är det tomma platser brukar de elever som bor i andra stadsdelar men söker till Limhamnsskolorna erbjudas en plats, förklarar Anders Malmquist.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Eslöv

Misshandel och sönderslagna bilar

Polisbil med blåljus på natten.
Boende slog en i personalen och sparkade på två bilar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv En ung man på ett boende i Eslövs kommun slog en i personalen och sparkade sönder sidospeglar på två bilar.

Det var efter en dispyt på ett boende i Eslövs kommun som en yngre man ska slagit en i personalen. Samma man ska dessutom ha sparkat sönder sidospeglarna till två personbilar på parkeringen utanför.

Vad konflikten handlar om är i nuläget oklart, klart är emellertid att den unga mannen inte längre är misstänkt för något brott.

Utrikes

Biden och Harris redo för möte i Delaware

Utrikes
Utrikes Demokraternas presidentaspirant Joe Biden har äntligen gjort sitt val. Och i kväll, lokal tid, är det dags för Biden och parhästen Kamala Harris att göra sitt första gemensamma framträdande efter tillkännagivandet av att hon axlar rollen som vicepresidentkandidat.

Mötet sker i Joe Bidens hemstat Delaware, på ett evenemang i Wilmington, enligt det amerikanska tv-bolaget CBS News.

Efter tillkännagivandet av Kaliforniensenatorn Kamala Harris som vicepresidentkandidat lät reaktionerna inte vänta på sig. Demokraterna är ett splittrat parti med flera olika falanger, men reaktionerna från det egna partiet var unisont positiva.

Flera amerikanska svarta ledare hyllade också valet av Harris, som har indisk-jamaicanskt påbrå och som spås kunna locka många minoriteter till valurnorna. Även förre presidenten Barack Obama prisade valet. "Hon är mer än redo för jobbet", twittrade Obama, enligt AFP.

Från republikanskt håll kom dock, föga förvånande, negativa kommentarer ämnade att utmåla Harris som en “radikal” som ivrar för vänsterreformer, rapporterar Reuters.

President Donald Trump skrev på Twitter att de båda passar bra ihop. "Falska Kamala. Korkade Joe. Perfekta tillsammans", lyder budskapet i en video Trump publicerade på Twitter.

Helena Nordenberg/TT

Ekonomi

Rejält dyrare att hyra bil under pandemin

Det var 70 procent dyrare att hyra bil i juli i år jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt SCB. Arkivbild.
Det var 70 procent dyrare att hyra bil i juli i år jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Den allmänna prisutvecklingen hålls på en låg nivå, men vissa varugrupper sticker ut med stora prisökningar.
Under coronapandemin har priset på hyrbilar och inrikes flygresor skjutit i höjden.

Coronautbrottet fick många att tänka om kring semesterplaner. De som valt att hyra bil på hemmaplan har fått gräva ovanligt djupt i plånboken. Sedan i juli i fjol har priset på biluthyrning stigit med 68 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Mellan juni och juli i år ökade priserna med omkring 40 procent.

Den i krisen hårt ansatta flygbranschen har samtidigt höjt priserna på inrikesresor kraftigt. Flyg inom landet var i juli i år 39 procent dyrare än ett år tidigare.

Dyrare frukt

Andra varugrupper där priserna tickar uppåt, om än i lägre takt är kläder, mat och boende. Klädförsäljningen har också minskat dramatiskt när allt färre rört sig i butikerna och klädpriserna har samtidigt totalt sett stigit med 4,4 procent jämfört med för ett år sedan.

Bland livsmedlen är det särskilt vissa varor i frukt- och gröntdisken som fått en högre prislapp. Päron, äpplen, apelsiner och citroner hör till varor som blivit rejält dyrare under det senaste året. Päron har ökat över 40 procent i pris.

Den som vill hålla kostnaderna för frukt- och grönt nere bör välja sådant som salladskål och blomkål, men även avokado har blivit drygt 20 procent billigare på ett år.

Billigare charterresor

Under pandemin har inflationen, den samlade prisförändringen på årsbasis, tryckts ner på en låg nivå. I juli var den totala inflationstakten, enligt måttet KPIF, 0,5 procent – lägre än i juli då takten låg på 0,7 procent.

Prisutvecklingen hålls fortsatt nere bland annat på grund av lägre priser på hushållsel och drivmedel. Bensinpriset vid pumpen har sjunkit omkring 10 procent det senaste året och elpriserna har sjunkit med cirka 16 procent.

Coronakrisen har förändrat förutsättningarna för att mäta inflationen när vissa branscher nära stannat av under en period. När charterresorna åter fick lite fart ligger priserna lägre än för ett år sedan. I juli var prisnivån cirka 9 procent lägre än ett år tidigare.

FAKTA

Fakta: Så utvecklas priserna

Källa: SCB

NÄSTA ARTIKEL