Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller en pressträff om reformeringen av Arbetsförmedlingen i Rosenbad i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: TT

AF-reformen skjuts upp i ett år

Politik Den planerade reformen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år.
Det skriver företrädare för S, MP, L och C i ett inlägg på Aftonbladet debatt.

Partierna bakom Januariavtalet skriver att anledningen är att man vill säkerställa kvalitén på reformen innan den sjösätts.

”Det ger mer tid för att kvalitetssäkra reformen som ska ske ordnat och etapp för etapp. Vissa regelförändringar kan behöva finnas på plats 2021. Det huvudsakliga regelverket ska beslutas under mandatperioden för ikraftträdande under slutet av 2022. Det ska finnas förutsättningar för kontinuerlig utveckling och förbättring vid behov”, skriver partierna i debattinlägget.

Partierna skriver också att förändringen inte ska baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV). Istället är det den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas utifrån de arbetssökandes behov.

Enligt det ursprungliga förslaget ska 132 av Arbetsförmedlingens kontor i landet lägga ner, ett förslag som mötts av hårt kritik.

Vid en presskonferens under måndagsförmiddagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att ambitionen är att skapa en mångfald av aktörer men att de samtidigt inte ska ska bli så många att kontrollen och resultaten blir lidande.

Vänsterpartiet har tidigare hotat med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern för bland annan privatiseringen av Arbetsförmedlingen, ett hot de nu drar tillbaka. Även Kristdemokraterna och Moderaterna har under dagen meddelat att inte heller de kommer att gå vidare med en misstroendeförklaring.

Läs mer:

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...