Politik

AF-reformen skjuts upp i ett år

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller en pressträff om reformeringen av Arbetsförmedlingen i Rosenbad i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Artikel Politik Den planerade reformen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år.Det skriver företrädare för S, MP, L och C i ett inlägg på Aftonbladet debatt.

Partierna bakom Januariavtalet skriver att anledningen är att man vill säkerställa kvalitén på reformen innan den sjösätts.

"Det ger mer tid för att kvalitetssäkra reformen som ska ske ordnat och etapp för etapp. Vissa regelförändringar kan behöva finnas på plats 2021. Det huvudsakliga regelverket ska beslutas under mandatperioden för ikraftträdande under slutet av 2022. Det ska finnas förutsättningar för kontinuerlig utveckling och förbättring vid behov", skriver partierna i debattinlägget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Måste vara skriven hos rätt förälder

bilden visar en bil med skolskjutsskylt och två barn med skolväska.
Den kommun där barnet är folkbokförd ansvarar för eventuell skolskjuts.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Kävlinge
Kävlinge Utbildningsnämnden nekade en elev på en Kävlingeskola skolskjuts. Förvaltningsrätten ger dem rätt. Barnet är ännu inte skrivet i Kävlinge.

Det var i juni som utbildningsnämnden sa nej till en ansökan om skolskjuts för en elev som ska gå i en grundskola i Kävlinge i höst.

Pappan överklagade beslutet och pekar på att barnet från och med hösten kommer att ha växelvis boende i två kommuner, varav ett är Kävlinge kommun. Mamman har dock inte accepterat att barnet ska vara skrivet i Kävlinge. Pappan anser dock inte att det ska straffa sonen, som faktiskt kommer att flytta till sin skolkommun.

Förvaltningsrätten pekar på att det är barnets hemkommun som ska ombesörja skolskjuts. Kävlinge kommun är alltså inte rätt instans att ansöka hos. De kan medge skolskjuts men behöver alltså inte. Därmed avslås överklagandet.

Sport

Stort ansvar läggs på klubbarna i Europaspelet

På söndag får Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström i Djurgården veta vilken motståndare som väntar – och om det blir hemma- eller bortamatch – i den första kvalomgången till Champions League. Arkivbild
På söndag får Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström i Djurgården veta vilken motståndare som väntar – och om det blir hemma- eller bortamatch – i den första kvalomgången till Champions League. Arkivbild
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Sport
Sport Snart lottas kvalspelet till Champions League och Europa League.
Vilka reserestriktioner gäller till och från Sverige? Det är något Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby måste hålla reda på och ha dagsaktuell koll på.
– Det är en jäkla massa saker att lära sig. Det är väldigt trassligt, säger Henrik Berggren, vd i Djurgården, till TV4 Fotbollskanalen.

Uefa lägger ansvaret på de deltagande klubbarna att kvalmatcherna kan spelas. I ett omfattande reglemente stolpar det Europeiska fotbollsförbundet upp vad som gäller inför det reviderade kvalspelet med start senare i augusti.

Kvalspelet sker på grund av coronapandemin i enkelmöten – inte i dubbelmöten som tidigare – fram till och med playoffspelet till Champions League som avgörs över två matcher, hemma och borta.

Lottas på söndag

På söndag och måndag lottas första kvalomgången till Champions League och Europa League. De svenska klubbar som berörs är Djurgården i Champions League samt Malmö FF och Hammarby i Europa League. IFK Göteborg går som cupmästare in i den andra kvalomgången till Europa League.

Inför lottningen presenterar Uefa en lista över kända reserestriktioner mellan länderna. Varje deltagande klubb är skyldig att skyndsamt och inom 48 timmar före lottningen meddela Uefa om man känner till några avvikelser från Uefas lista. Om så inte sker är den aktuella klubben ansvarig för om matchen inte kan spelas och förlorar den.

Matcher kan flyttas

Vidare skriver Uefa:

+ Om bortalaget inte får resa in i landet är det hemmalaget som ansvarar för att ordna en neutral spelplats där inget av lagen drabbas av restriktioner. Klarar inte hemmalaget det, vinner bortalaget matchen med 3–0.

+ Om något av lagen vägrar spela matchen blir det diskvalificerat. Om båda lagen anses ansvariga för att matchen inte spelas, diskvalificeras båda.

+ Om en eller flera spelare eller ledare testas positivt för covid-19 spelas matchen som planerat såvida inte nationella eller lokala myndigheter kräver att en stor del av truppen eller hela truppen måste sättas i karantän.

+ Om minst 13 spelare (varav minst en målvakt) är tillgängliga måste matchen spelas på utsatt datum om nationella eller lokala myndigheter så tillåter. Om färre spelare är tillgängliga kan Uefa tillåta att matchen spelas vid ett senare datum.

Hjälps åt

– Det är så klart svårt det här. Men just nu sitter vi med förbundet och förbereder oss inför lottningen. Vi hjälper varandra i svensk fotboll, det finns verkligen en öppenhet mellan klubbarna, säger Berggren till TV4 Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Vi undersöker hur vi ska tolka Uefas besked. Det gör vi för att veta hur vi ska gå till väga så att det inte blir fel. Det är precis samma sak för Malmö, Hammarby och IFK Göteborg. Ingen vill göra fel. Vi hjälps alla åt för att uppfylla kraven.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Viktiga datum i höstens Europaspel

9 augusti: Första kvalomgången i Champions League lottas. Då får Djurgården veta vem motståndaren blir – och om det blir hemma- eller bortamatch.

10 augusti: Andra kvalomgången i Champions League lottas. Första kvalomgången i Europa League lottas. Hammarby och Malmö FF finns med i lottningen.

18-19 augusti: Första kvalomgången i Champions League. Här spelar Djurgården.

25-26 augusti: Andra kvalomgången i Champions League.

27 augusti: Första kvalomgången i Europa League. Här spelar Hammarby och Malmö FF.

31 augusti: Andra kvalomgången i Europa League lottas. IFK Göteborg finns med i lottningen. Tredje kvalomgången i Champions League lottas.

1 september: Tredje kvalomgången i Europa League och playoff i Champions League lottas.

15-16 september: Tredje kvalomgången i Champions League.

17 september: Andra kvalomgången i Europa League. IFK Göteborg går in i turneringen.

18 september: Playoff i Europa League lottas.

22-23 september: Playoff, första matchen i Champions League.

24 september: Tredje kvalomgången i Europa League.

29-30 september: Playoff, andra matchen i Champions League.

1 oktober: Playoff till Europa League. Gruppspelet i Champions League lottas.

2 oktober: Gruppspelet i Europa League lottas.

20-21 oktober: Gruppspelet i Champions League inleds.

22 oktober: Gruppspelet i Europa League inleds.

Debatt

El till varje pris

Debatt
Debatt Många torde ha en känsla av att vad som idag kallas förnybar energi inte lever upp till den genuina innebörden i begreppet förnybar.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Nämligen att som naturkällorna sol, vind och vatten ständigt förnya sig och inte ta slut inom överskådlig framtid.

De som känner så har all anledning att fortsätta lita på sin magkänsla. Det finns mängder av omständigheter som diskvalificerar solkraft, vindkraft och vattenkraft som företrädare för såväl förnybarhet som hållbarhet. Allt ifrån utsläpp av koldioxid till Jordens begränsade resurser av diverse byggnadsmaterial för kraftverken. Och dessutom – ofta obeaktat – ockupation av markyta med intolerabla konsekvenser såväl för klimatet som för livsmiljön för människor och djur.

Det sistnämnda tydligt illustrerat i Uppdrag gransknings TV-program 29/4 om bygget av en vindkraftspark i Viksjö utanför Härnösand.

Det är ytterst anmärkningsvärt att inte en enda politiker på nationell nivå verkar att ha tagit till sig dessa fakta. Tydligen råder full samstämmighet i att totalelektrifiera Sverige med vad man kallar förnybar el. Och det till vilket pris som helst.

Tillverkning av batterier är en välkänd miljöbov som är helt beroende av tillgång på sällsynta jordartsmetaller, till exempel nickel, kobolt, litium, kadmium och vanadin. Halterna är låga och utvinningen kräver omfattande gruvdrift med tillhörande miljöförstöring och utsläpp av koldioxid. Vilket även själva tillverkningen av batterierna gör.

Utanför Skellefteå har bolaget Northvolt byggt en batterifabrik på ett 50 ha stort område (cirka 50 fotbollsplaner) och fällt 40 000 träd för att få plats. Detta när plantering av träd står högst på agendan för att stoppa den globala uppvärmningen och man har planer på att utvidga byggandet till 200 ha.

Efter att tidigare i år fått vass kritik av Klimatpolitiska rådet för att klimatmålen till 2030 inte ser ut att uppnås har regeringen svarat med att ge tre myndigheter, bland annat Naturvårdsverket, i uppdrag att underlätta en ökad batteriproduktion; alltså ett uppdrag att underlätta och snabba på utsläpp av koldioxid och förstörelse av den naturliga miljö som till äventyrs fortfarande finns kvar att finna avkoppling och vila i. Som till exempel Österlen, där planerna för brytning av batterimetallen vanadin redan är långt gångna.

Det torde bli allt svårare för berörda invånare att sätta stopp för fortsatt exploatering av sådan natur som fortfarande finns kvar att finna ro i.

Arne L Persson

f d universitetslektor i matematik

Opinion

Mördarens historia

Opinion
Opinion Massmördaren Anders Behring Breivik vill sälja sin egen version av terrordådet på Utöya till medierna. Han anser att materialet är värt 86 miljoner kronor. Tursamt nog har ingen varit intresserad.

Kanske var Behring Breiviks bisarra och osmakliga ”manifest” tillräckligt för att avskräcka från honom som historieberättare. Fantasisumman avskräcker också. Norge har inte Sveriges offentlighetsprincip och media har ingen garanterad insyn. Det är därför dock möjligtvis större risk att någon skulle vara villig att betala för Breiviks version av händelserna. Hypotetiskt skulle han få behålla de 86 miljonerna om han lyckades få någon intresserad av att betala så mycket.

Juridikprofessorn Mårten Schultz använder Behrings Breiviks försök för att belysa att det inte vore olagligt för någon som han att till exempel sälja rättigheterna att göra Hollywoodfilm av hans version av händelserna. Självklart ska inte mördare kunna göra några hackor på sina brott. Det vore vidrigt för de anhöriga att behöva höra Behring Breiviks ”historia” om hur han sköt deras barn som villebråd. Vi har hört tillräckligt om Breivik, hans osmakliga världsbild och grandiosa självbild. Skulle han mot förmodan få en fantasisumma för en intervju skulle andra brottslingar kunna få samma idé. Det skulle rent av kunna bli ett motiv för att kunna begå brott.

Schultz använder olika exempel på länder som gjort en snabb ändring av lagen för att förhindra att brottslingar tjänar pengar på berättelser om grova brott, som till exempel USA. Sverige saknar i nuläget juridiska begränsningar för brottslingar som vill hänga ut sina offer mot ersättning. Det skulle också vara svårt och komplicerat att ändra på den saken på grund av hur vår grundlag är utformad. Förhoppningsvis gör Breiviks försök att profitera på sina offer att man drar öronen åt sig även i Sverige och diskuterar om något bör göras saken. Offrens anhöriga bör ha större rätt att slippa mördarens ”historia” än mördaren att tjäna pengar på den.

Malmö

Ny utbildning där alla är med på noterna

Unga musiker spelar klarinett, fagott och i bakgrunden trumpet
Att vara en del av en symfoniorkester är en häftig upplevelse, enligt studenterna.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö För första gången har unga musiker som vill satsa på en karriär som symfoniker chansen att utbilda sig i Skåne. Med nystartade Öresunds unga symfoniker fyller Malmö nya musikkonservatorium ett sedan länge ekande tomrum och på söndag livestreamas deras första konsert.

– Jag har funderat på idén i 20 år och nu var det dags. Eftersom min man spelar i Malmö symfoniorkester så har vi fått ett fint gensvar från många av musikerna därifrån som agerar handledare till ungdomarna i Öresunds unga symfoniker, berättar initiativtagaren och vd:n Kerstin Karlsson.

Hon är själv sångpedagog i grunden och har större delen av sitt yrkesliv kombinerat musik och pedagogik på bland annat Malmö Live och flera kulturskolor, senast på Skånska småstadens kulturskola där hon även var rektor.

Cellister fokuserar på partituret
Koncentrationen på topp under repetitionerna.
Foto: Jeanette Thelander

Gapet är stort mellan musikskolan och de högskoleutbildningar som erbjuder utbildning som så småningom kan leda fram till jobb som klassisk musiker i en symfoniorkester.

– Det har länge varit en dröm att få göra det här och nu när vi kommit igång här på Heleneholmsskolan går jag nästan och nyper mig i armen hela tiden, säger Kerstin Karlsson och ler.

Med sig på skutan har hon också Marianne Jacobs, tungt meriterad pianist och pedagog som bland annat är universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö. De kände inte varandra sedan tidigare men sammanfördes av Öresunds unga symfonikers huvuddirigent, Samuli Örnströmer.

Dirigent med händerna i luften
Samuli Örnströmer är förstecellist och dirigent i Malmö symfoniorkester. Han är också förstedirigent för Öresunds unga symfoniker.
Foto: Jeanette Thelander

– Här kan vi erbjuda ungdomar som vill satsa på den klassiska musiken lagom stora utmaningar, säger han. Vi skolar in dem i hur det fungerar att spela i en symfoniorkester.

Till vardags är han solocellist i Malmö symfoniorkester men dirigerar också. Han är även lärare i cello, ensembleledning, kammarmusik och orkester på Musikhögskolan i Malmö.

– Det är fantastiskt proffsiga och kunniga handledare vi har här, säger Paulina Fälth från Bjuv som både spelar flöjt och saxofon.

Fyra kvinnor på en bänk i solen
Musikerna Solveig Ei, Melina Arnell, Paulina Fälth och vd Kerstin Karlsson kopplar av i solen under en av rasterna.
Foto: Jeanette Thelander

Hon är för första gången med i en symfoniorkester och njuter av upplevelsen och av att få umgås med andra ungdomar med samma intresse för musiken.

– Att få vara del av något som låter så fint... Och alla har en härlig inställning, alla är verkligen med på noterna!

Bredvid sig har hon bland andra Solveig Ei från Växjö och Melina Arnell från Halmstad på fiol.

– Som violinist har man bästa platsen för att lyssna på orkesterverken, säger Solveig Ei och ler belåtet.

På söndag kväll, efter bara en veckas repetitioner tillsammans, ger Öresunds unga symfoniker konsert i S:t Petrikyrkan. Ingen publik förutom handledarna är tillåten, men konserten kommer att livestreamas.

Närbild på kvinna som spelar valthorn
Det har inte funnits någon permanent symfoniorkester för ungdomar på hög och jämn nivå tidigare.
Foto: Jeanette Thelander
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Sport

Jamina Roberts har fått en dotter

Jamina Roberts har blivit mamma. Arkivbild.
Jamina Roberts har blivit mamma. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Handbollslandslagets vänsternia Jamina Roberts har blivit mamma. Tillsammans med Emil Berggren, tidigare spelare och nu sportchef i Sävehof, fick hon dottern Lou i måndags.

"Det känns bra. Än så länge är hon oerhört lugn och har skrikit en halv gång sedan hon föddes. Men det lär det bara bli ändring på", säger Roberts till Göteborgs-Posten.

30-åriga Roberts har gjort 164 A-landskamper för Sverige och spelade senast för danska Randers, men är för närvarande klubblös. Enligt GP lutar det åt spel i Sävehof framöver.

Kävlinge

Container brann

Kävlinge
Löddeköpinge Vid 22-tiden i måndags kallades räddningstjänsten till Kontorsvägen i Löddeköpinge. En brand i en container kunde släckas. Det är oklart om den var anlagd eller om något självantänt.

Inrikes

Kvinna rånades på bil – sparkad och knivhotad

En kvinna har utsatts för ett våldsamt bilrån i Göteborg. Arkivbild
En kvinna har utsatts för ett våldsamt bilrån i Göteborg. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 35-årsåldern blev strax före 15.30 rånad på sin bil vid en matbutik i östra Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

Tre gärningspersoner med varselvästar och munskydd sparkade kvinnan i magen, knivhotade henne och tog hennes bilnycklar.

Flera polispatruller och helikopter deltar i sökandet. Ingen har gripits. Kvinnan togs till sjukhus för kontroll.

NÄSTA ARTIKEL