Landskrona

Misstänkt rattfull körde in i mitträcke

Artikel Landskrona Föraren körde i norrgående körriktning på E6 i höjd med Häljarp när han tappade kontrollen över sin bil och kraschade in i mitträcket.

Olyckan inträffade tidigt på lördagsmorgonen och larmet kom 04.46.

Polis skickades till platsen och föraren, en 24-årig man, blåser positivt i vid nykterhetskontroll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Boris Johnson: Jobba hemifrån om ni kan

Michael Gove efter ett regeringssammanträde i London.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer under tisdagen att uppmana folk att arbeta hemifrån om de har möjlighet, enligt Michael Gove, minister i brittiska statsrådsberedningen.

Beskedet kommer i ljuset av en snabb smittspridning i Storbritannien, och dagen efter det att två av Storbritanniens främsta vetenskapliga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte snabba åtgärder vidtas.

– En av sakerna vi kommer att betona är att vi uppmanar folk att jobba hemifrån i den mån det är möjligt, säger Gove.

Johnson talar till parlamentet klockan 13.30 svensk tid och till nationen 21 svensk tid.

Ekonomi

Allt större motvind för Airbus

En Airbus av modell A220 går ned för landning vid flygplatsen i Toulouse, Frankrike. Arkivbild.
Foto: Fredric Scheiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygplanstillverkaren Airbus flaggar nu för att efterfrågan bland flygbolagen har blivit lägre än vad man i somras förutspådde. Bolaget som sedan tidigare meddelat att 15 000 tjänster behöver skalas bort ser nu ett scenario där man behöver genomföra ofrivilliga uppsägningar.

– Krisen är existentiell. Vår affärsverksamhet står under stor risk om vi inte gör de rätta åtgärderna, säger vd:n Guillaume Faury till franska radiostationen RTL.

Inrikes

Där gick den – årets första hummer

Kilopriset på premiärhummern 2006–2020.
Inrikes
Inrikes

I numera vanlig ordning blev det – minst – femsiffrigt kilopris för årets första hummer. Den här gången stannade det vid 34 000 kronor när hummern såldes på Göteborgs fiskauktion och köpare var Pontus Johansson.

– Jag har en kund som ska köpa dem, så det är en beställning, berättar han för Göteborgs-Posten.

I fjol gick premiärhummern för 52 000 kronor kilot. Även det något av ett fyndpris jämfört med 2012 då kilopriset låg på rekordhöga 102 000 kronor.

Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi

Fortsatt nedåt på börsen i Kina

Investerare drar öronen åt sig efter att flera länder med stigande spridning av covid-19 har infört nya restriktioner. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

I Kina forsätter nedgången på börserna, efter måndagens sjunkande kurser i Asien, Europa och USA. Marknaden tyngs av oro över den ökade smittspridningen av covid-19 och eventuella nedstängningar för att hålla tillbaka smittan.

Hongkongbörsens Hang Seng-index backar 0,7 procent medan Shanghais kompositindex också tappar 0,7 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index sjönk 1,2 procent.

Seoulbörsens Kospi-index faller 2,5 procent.

I Tokyo är börsen stängd under tisdagen på grund av helgdag.

Inrikes

Så fördelas de nya högskoleplatserna

Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON
Inrikes
Inrikes

Nästa år blir det över 1 500 nya utbildningsplatser på Uppsala universitet och över 1 300 på Göteborgs universitet. Chalmers får 1 000 nya platser, medan Handelshögskolan i Stockholm får nöja sig med 72.

I regeringens budgetförslag för 2021 ryms drygt 1,7 miljarder kronor för nya utbildningsplatser på landets universitet och högskolor, vilket motsvarar ungefär 19 000 helårsstudenter. Nu presenteras listan på hur platserna ska fördelas.

Regeringens mål är att fler ska kunna läsa bland annat bristyrkesutbildningar inom bland annat data och it, men även utbildningar som kan ge jobb inom vård, skola och social omsorg.

– Fördelningen av platserna är gjord utifrån hur krisen slagit mot arbetsmarknaden men den är också gjord efter en nära dialog med universiteten och högskolorna, så att vi vet att de har kapacitet, sade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, när satsningen på nya studieplatser presenterades i somras.

FAKTA

Fakta: Hela listan

Nya utbildningsplatser (helårsstudenter) för 2021. Prognos baserad på de medel som föreslås för 2021:

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Batljans bolag vill köpa statlig infrastruktur

Ex-politikern Ilija Batljan är grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB). Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med ex-politikern Ilija Batljan som grundare, startar en satsning på statlig infrastruktur. Fokus för det nya affärsområdet kommer att vara på ägande av departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter och försvarsfastigheter i Sverige och i Norden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den som kommer att leda verksamheten inom affärsområdet är Fredrik Hedén, tidigare flottiljchef och överste.

Kultur och nöje

Sylvester Stallones mamma Jackie död

Den mångsidiga Jackie Stallone är död. Arkivbild.
Foto: Marcello Mencarini / Leemage / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jackie Stallone, kändisastrolog och mamma till skådespelaren Sylvester Stallone, är död.

Hon blev 98 år och dog i sömnen, meddelar hennes andra son Frank Stallone, som enligt Variety , beskriver henne som en "väldigt excentrisk och flamboyant person."

Jackie Stallone föddes 1921 i Washington DC och har under sitt yrkesliv bland annat arbetat som trapetsartist, dansare och frisör. Hon fick sönerna Sylvester och Frank i sitt första äktenskap och senare dottern Toni D'Alto, som dog i cancer 2012.

Under 1990-talet blev hon en välkänd astrolog och publicerade flera böcker i ämnet. På sin hemsida skrev hon att "kungar, politiker, filmstjärnor och gangsters" konsulterade henne.

Hon har också ägnat sig mycket åt träning och medverkade under 1980-talet i wrestlingshowen "Glow – gorgeous ladies of wrestling", förlagan till den populära Netflix-serien med samma namn.

Jackie Stallone gästade en rad stora pratshower, som "Oprah", "The late show with David Letterman" och "Larry King Live". 2005 medverkade hon i "Celebrity Big Brother", där även Sylvester Stallones ex-fru Brigitte Nielsen deltog.

Hon lämnar efter sig sin make Stephen Levine, sina två söner och fem barnbarn.

Ekonomi

Intel får licens att handla med Huawei

Amerikanska elektronikjätten Intel får licens av amerikanska myndigheter att handla med svartlistade Huawei. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/TT
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska elektronikföretaget Intel har fått licens av amerikanska myndigheter att fortsätta leverera vissa produkter till kinesiska Huawei, enligt en talesperson för Intel.

USA med president Donald Trump i spetsen har utövat påtryckningar på regeringar i andra länder att bannlysa Huawei som klassas som ett säkerhetshot av amerikanska myndigheter. Det kinesiska företaget anklagas av Washington för att bedriva industrispionage åt den kinesiska staten. Bolaget finns med på en svart lista över bolag med vilka amerikanska företag inte får göra affärer med utan licens.

NÄSTA ARTIKEL