Percy Nilsson har förhörts av polis angående misstankar om grovt insiderbrott kring Victoria Park och försäljning av ett stort innehav i fastighetsbolaget. Arkivbild

Percy Nilsson i förhör om grovt insiderbrott

Malmö Byggentreprenören Percy Nilsson kallades i veckan till polisförhör. Enligt Dagens Industri misstänks Malmöprofilen för grovt insiderbrott.
Brottet ska vara kopplat till en miljardförsäljning av fastighetsbolaget Victoria Park.

Förra våren uppstod en budgivning kring fastighetsbolaget Victoria Park, grundat i Malmö där företaget också har ett stort bostadsbestånd, efter att ett amerikanskt investmentbolag erbjudit sig att köpa alla aktier i bolaget.
I samband med att det offentliggjordes steg aktiekursen.
Några veckor senare la ett tyskt bolag ett högre bud, med samma följd – aktiekursen steg ytterligare.
I samband med båda affärerna misstänks flera personer fått information om buden innan de offentliggjordes. Det är samband med den utredningen som Percy Nilsson ska ha förhörts av polis.
Enligt uppgifter till Kvällsposten, som säger sig ha flera källor som bekräftar det, ska han också ha anhållits under onsdagen, något han själv förnekar.
– Jag har varit hos polisen och vittnat, det har jag varit. Det är allt jag har att säga. Mer kommer jag inte säga, säger han till tidningen.

Han berättar också att polisen belagt honom med yppandeförbud.
Även i Dagens Industri (DI) förnekar Percy Nilsson att han varit frihetsberövad.
– Jag ska vittna, säger han om anledningen till att han kallats till polisförhör.
Enligt Dagens Industri är misstankarna kopplade till budstriden om Victoria Park, en förundersökning som vuxit sedan den inleddes. I Stockholms tingsrätt finns det, skriver DI, 14 personer registrerade på ärendet. En av dem ska, enligt tidningen, vara Percy Nilsson.
På frågan om han är misstänkt för något brott svarar han:
– Nej, inte vad jag vet. Men jag får inte lov att uttala mig över huvud taget för åklagaren.
Enligt Sydsvenska Dagbladet har ännu en företagsprofil i Malmö förhörts av polisen. Det är Sigmas grundare, IT-miljardären Dan Olofsson.
– Jag har fått ett antal frågor som jag har svarat på. Sedan tyckte åklagaren att jag skulle ha yppandeförbud. Jag har inget att dölja, säger Dan Olofsson till Sydsvenskan.
Henric Borgström, Skånska Dagbladets ekonomikrönikör, kommenterar misstankarna om insiderbrott så här.
– Någon i Victoria Parks styrelse eller kompisar till dem visste att det skulle komma ett högre bud. Det är det polisen misstänker, säger han.

Aktiemarknaden ska vara lika för alla. Styrelseledamöter eller direktörer, får inte handla i den egna aktien några veckor innan delårsrapport eller bokslut. Bryter man mot det har man brutit mot insiderlagen. Det kan inte bara ge höga böter, utan också fängelse.
– Det gäller även om det läcks information till någon som är närstående till någon i bolaget, en nära vän eller släkting, och det utnyttjas innan den blir allmänt känd. Det handlar om att utnyttja kunskaper som andra inte har, säger Henric Borgström.

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...