Kultur

Idoler med det bästa framför sig

Så här jublande glada blev Freddie Liljegren och Tusse Chiza när det stod klart att de är årets Idolfinalister. I kväll, klockan 20 i TV4, ska det avgöras vem av dem som vinner. Foto: Emma Larusdottir/TV4
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Efter att finalisterna fallit ifrån en efter en är det bara Tusse Chiza och Freddie Liljegren kvar som kan bli 2019 års vinnare av Idol.

När den 26-årige Örebroaren gjorde sin audition gick juryn i spinn och placerade honom genast som topp 3 i finalen.

– Ska jag vara ärlig så minns jag inte exakt hur det kändes, man får liksom en liten blackout, men när jag kom ut ur juryrummet började jag fundera, ”sa de topp 3?”, minns han.

När det sedan var dags för kvalvecka höll tävlingen på att vara över för hans del. Ställd mot tufft motstånd röstades han inte vidare från sin deltävling, utan det krävdes ett wild card från juryn för att resan skulle fortsätta. Inte heller när fredagsfinalerna drog igång framstod han som en solklar finalist.

– Jag försvann lite i mängden, jag hade inte öppnat upp mig om vem jag är. Det var också några veckor där jag bara fick kritik från juryn, som inte tyckte att de såg vem jag var som artist. Det knäckte mig nästan, för det kändes som det inte spelade någon roll vad jag gjorde – jag fick kritik ändå. Men till slut vände det och nu har jag inte fått höra något dåligt på jättelänge, känns det som. Att jag utvecklats och verkligen gjort den här Idolresan tror jag är det folk tycker om, säger han om varför han tror att just han tagit sig hela vägen till finalen.

För Tusse Chiza, 17-åringen som bor i Tällberg i Dalarna, har Idolresan snarare gått i motsatt riktning. Redan från början hyllades han, av både jury och publik, och han seglade tidigt upp som en favorit.

– Jag tror att jag gett någonting Sverige inte är van vid, den musik jag ger och den scenpersona jag försöker leva mig in i har jag inte sett på Idolscenen förut och det har nog varit en stor fördel, säger Tusse Chiza, som framför allt annat utstrålat en stor glädje.

Men om tävlingen inleddes i dur har den senaste tiden varit tyngre.

– För några veckor sedan fick jag världens svacka, jag började bli trött, längtade hem och tröttnade på att behöva lära mig nya låtar och komma på nya idéer varje vecka och var nöjd med vad jag hade gjort. Sedan dess har jag bara försökt hålla mig ovanför ytan. Det känns som att jag gick in i tävlingen och visste precis vad jag ville göra och hade en plan, som jag sedan har tappat bort lite, säger han.

När det nu är dags att sätta punkt för tävlingen ser Freddie tillbaka på en höst som tagit honom ett stort steg närmare drömmen om att kombinera ett liv som artist med att jobba som låtskrivare.

– Jag har vågat öppna upp på ett helt annat sätt, utvecklats enormt som artist och lärt mig hur man tar kameror, har pondus och ska röra sig på en scen. Sådant som man bara kan lära sig den hårda vägen, så Idol är verkligen den bästa artistskolan man kan gå.

I Tusse Chizas framtidsplaner ingår att återvända till skolan, där han går andra året på Rytmus musikgymnasium, fortsätta skriva låtar och sjunga, närmast i Tolvslaget på Skansen i SVT på nyårsafton.

Men först väntar avgörandet i Idol 2019.

– Känslan nu är att allt jag kämpat för, alla nätter jag suttit uppe och skrivit låtar och alla dagar jag åkt runt och spelat – det är nu får man lön för mödan. Det här kommer att bli det roligaste någonsin, säger Freddie Liljegren.

Även Tusse Chiza längtar till kvällens stora final.

– Att få stå i Globen och sjunga – det slår allt!

FAKTA

Fakta:

Freddie om…

…sina finallåtar:

Eget val: ”Where the streets have no name”

– Eftersom vi ska stå i Globen ville jag ha en riktig arenalåt. Dessutom älskar jag den. Utmaningen för mig blir att ta in hela arenan och se till att folket går igång och blir galna, ha ha.

Tittarnas val: Uptown Funk

– ”Uptown Funk” sjöng jag i första fredagsfinalen så det ska bli kul att göra den igen. Utmaningen är att det inte är så mycket instrument, så sången måste verkligen sitta.

Vinnarlåten: Rain

– Första gången jag hörde demon tyckte jag den var väldigt dyster, men samtidigt älskade jag den. Den är så himla rolig att sjunga, jag får gåshud, och den kommer att göra sig så bra i Globen.

…vad han beundrar mest hos Tusse:

– Hans musikalitet och glädje. Han är född till att göra det här. Han äter, sover och andas musik precis som jag, och han är bara 17 år, bara en pojke. Jag var inte ens i närheten av att vara så duktig när jag var 17.

Tusse om…

…sina finallåtar:

Eget val: ”There’s nothing holdin’ me back”

– Jag har inte sjungit så välkända låtar, från 2019, så jag valde den främst för att få med mig på publiken. Utmaningen är att den är ganska poppig och snabb – man måste i princip sjunga hela tiden så det finns ingen tid att andas.

Tittarnas val: ”Rise like a Phoenix”

– Ett kul val och en låt som är mäktig, så att göra den på Globen blir roligt. Utmaningen är att jag gjort den förut så det är lätt att gå i latfällan. Jag måste ta till mig den igen och göra den trovärdig.

Vinnarlåten: Rain

– Mitt första intryck var att det här är en hit. Men den är ganska svår för mig att sjunga, den är i ett läge för rösten jag inte använder alls så det ska bli spännande att se hur det går.

…vad han beundrar mest hos Freddie:

– Hans musikalitet och utveckling. Han har verkligen visat Sverige vad han går för på bästa sätt, krossat varje fredag nu ett tag, fått starkare självförtroende och hittat sig själv som artist.

Eslöv

Attackerades och bets av storväxt hund

Eslöv
MARIEHOLM Den 62-årige mannen var på promenad i Marieholm när han såg en hund komma mot honom i full fart och sedan attackera och bita sig fast.

Han vet vem som äger hunden, och befann sig 100-talet meter därifrån under promenaden på måndagskvällen.

Han såg hur hunden sprang rakt mot honom och hoppade upp. Mannen höll upp armarna framför bröstet i ett försök att skydda sig. Hunden bet sig då fast i vänster underarm.

Mannen hade en tjock jacka så hunden bet inte igenom, men enligt vad 62-åringen säger i sin polisanmälan gjorde det ont ändå.

Fyra, fem minuter senare kom hundägaren, en 43-årig man, dit och tog med sig hunden därifrån.

Den bitne 62-åringen säger att hunden vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna sprungit lös utanför tomten där den bor. Av anmälan framgår inte vilken ras hunden är av. Den beskrivs som en storväxt blandras.

Händelsen utspelades vid 17.45-tiden på måndagen. Hundägaren misstänks för brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Michelinrestauranger i konkurs i viruskrisen

Restaurangkoncernen Kadeaus två Michelinrestauranger faller offer för coronakrisen. Arkivbild.
Restaurangkoncernen Kadeaus två Michelinrestauranger faller offer för coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den danska restauranggruppen Kadeau, som har två Michelinrestauranger, har begärts i konkurs, skriver den danska affärstidningen Finans. Koncernen har en restaurang med en stjärna på Bornholm och en tvåstjärnig i Köpenhamn, dessutom hotell på Bornholm och en rad restauranger runt om i landet. Alla dotterbolag och övriga aktiviteter ingår i konkursen.

– Vi har tvingats kasta in handduken och begära oss själv i konkurs. Den här krisen har slagit mot oss vid sämsta möjliga tidpunkt, säger vd Magnus Klein Kofoed till tidningen och förklarar att vintern inte är restaurangernas bästa tid, vilket gjort att man haft ont om likvida medel.

Koncernen har brottats med stora skulder under flera år. De senaste tre räkenskapsåren har förlusten varit motsvarande 14 miljoner svenska kronor efter skatt.

Kultur och nöje

Akademien tilldelar Björn Sundberg stipendium

Svenska Akademiens ledamöter vid presentationen av 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur, ett av Akademiens många litterära uppdrag. Nu berättar de att de tilldelar Björn Sundberg ett stipendium. Arkivbild.
Svenska Akademiens ledamöter vid presentationen av 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur, ett av Akademiens många litterära uppdrag. Nu berättar de att de tilldelar Björn Sundberg ett stipendium. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Litteraturvetaren och fortfattaren Björn Sundberg får stipendium ur Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond, som delas ut av Svenska Akademien.

Stipendiet om 40 000 kronor delas ut till "förtjänstfulla arbeten på det litteraturvetenskapliga området".

Björn Sundbergs senaste verk "'...så vill jag utslå livet': anteckningar till de grekiska tragedierna", gavs ut 2019.

Svalöv

Skidresa blev ödesdiger för Svalövsföretagaren

Conny Svensson är tillbaka på jobbet efter drygt två veckor i karantän sedan han smittats av coronaviruset i samband med en skidresa till Italien. Foto: Roger Sunesson
Fotograf: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV En efterlängtad skidresa till Italien skulle visa sig bli ödesdiger för Svalövsföretagaren Conny Svensson.

Conny Svensson driver ett glasföretag i Svalöv och frånvaron innebar att mycket av inkomster försvann.

– Telefonen tystnade direkt när folk veta att jag blivit smittad. Som tur var hade vi en hel del som låg och väntade, men nya jobb har det varit mycket klent med, erkänner Conny Svensson.

– Samma ska gällde för min svåger som också driver eget. Inga ordrar kom in. Folk drog öronen åt sig.

Det var för några veckor sedan som Conny Svenssons familj åkte med flyg till Italien. Med på planet fanns en grupp och dessa höll ihop under hela veckan.

När man kom hem visade det sig att nio blivit smittade. Likt Conny Svenssons fall stannade symptomen vid feber, hosta och förkylning.

– Som tur är alla tillbaka på jobbet igen. Vi har haft tur, inser han.

Conny Svensson såg till att hålla sig till de regler och rekommendationer som gällde gällande smittan, att isolera sig och inte träffa andra personer.

– Nu känner jag mig helt frisk. Har gjort så ett tag och började jobba i förra veckan. Det känns mycket bra.

Samtidigt inser han att de med lindrig symtom är antagligen många:

– Många går under radarn och det är lurigt. Folk kan vara smittade, känner sig bara lite snoriga och hängiga.

Smittan lär ha kommit efter en afterski-kväll. Några dagar senare insjuknade en av tjejerna i sällskapet, väl hemma i Svalöv igen började Conny Svensson känna sig hängig.

– Tjejen testade sig och det visade sig att hon var positiv. Därefter rullade allt igång, Alla som varit med på resan kontaktades och vi fick göra tester.

Känslan ?

– Jag var inte direkt orolig. Mina symtom var av det lindrigare slaget och dessutom blev jag smittad när Hongkong-influensan härjade för många år sedan.

– Kanske har blivit mindre mottaglig efter det.

Under skidsemestern i Italien var säkerhetsåtgärderna påtagliga från landets myndigheter.

Coronaepedemin hade redan kommit dit och de grupper som kom samlade till skidorten blandades inte med andra, planet ner var halvfullt, samma sak med hotellet och i kabinerna i skidbackarna tilläts bara 30 personer åka med mot vanligtvis hundra.

Och som sagt är Conny Svensson övertygad om att besöket på en after ski-tillställning innebar att han och övriga i sällskapet blev coronasmittade.

– Det är enda tänkbara förklaringen. Där var oerhört mycket folk som trängdes. Vi besökte på tisdagen och den första ur vårt sällskap blev dålig ett par dagar senare.

Conny Svensson är glad att vara tillbaka på jobbet. Dels för egen del, men även att se till att företaget kan fortsätta som vanligt och inte tappa för mycket ekonomiskt.

– Ännu är inte byggbranschen hårt drabbad. Här gäller andra förutsättningar, men fortsätter krisen kommer även vi att känna av den hårda verkligheten. Införs fler och tuffare restriktioner med mindre folk i grupper blir det problem.

Själv lider han med andra företagare:

– Speciellt branscher inom turist och restaurangnäringen har det väldigt tufft just nu. Jag skulle inte byta en dag med dem.

Själv hoppas han kunna få ut en del ersättning för sin ofrivilliga sjukskrivning. Här ställs hoppet till den så kallade smittbärarpengen som kan betalas ut till de som drabbats.

– Men där vet jag inte hur det blir. När jag ringde försäkringsbolaget hade man dålig koll.

Även en anställd tvingades gå hem för ett par veckor sedan. Ett företag som Conny Svenssons företag jobbade hade ordningen att är man förkyld går man hem.

– Även där är det oklart. Blir det ingen ersättning lär jag även få betala för de sjukskrivningsdagarna.

Ekonomi

Fortsatt boom för solceller

Det starka intresset för att installera solceller består, även om reglerna för energiskatt bedöms hämma utvecklingen. Arkivbild.
Det starka intresset för att installera solceller består, även om reglerna för energiskatt bedöms hämma utvecklingen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Antalet solcellsanläggningar i Sverige fortsätter att öka i mycket hög takt, om än från låga nivåer. Och coronakrisen kanske inte enbart får negativa effekter, enligt branschföreningen Svensk Solenergi.

Under förra året ökade antalet nätanslutna solcellsanläggningar med nästan 19 000 till totalt 44 000 anläggningar, enligt Energimyndigheten. Som resultat steg den installerade effekten med cirka 70 procent till närmare 700 megawatt.

– Det är mer än vi hade förväntat oss, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten.

Mindre solcellsanläggningar, sådana som byggs på vanliga villatak, står för merparten av ökningen – ett resultat av att en bredare krets än "hobbyisterna" fått upp ögonen för solceller, enligt Berard.

Inget efterfrågetapp

Enligt Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, har den starka utvecklingen fortsatt under inledningen av 2020, trots coronapandemin. Leveranserna från Kina börjar komma igång igen, i takt med att fabriker som varit stängda återupptar sin produktion. Och trots dystra signaler om konjunkturen verkar kunderna överlag finnas kvar – frånsett något enstaka fall av personalneddragningar syns inga tecken på minskad efterfrågan, än så länge.

Hon tror att branschen kan visa sig motståndskraftig mot pandemin. Samtidigt som smittan haft en kraftigt negativ påverkan på ekonomin har den spätt på "preppermentaliteten", det vill säga intresset för självförsörjning inom olika områden, säger Anna Werner.

– Man vill göra sig mindre beroende av andra. Och då är det här att producera sin egen el intressant.

Elskatt hämmar

Inte heller osäkerheten kring det statliga investeringsstödet för solceller – redan i januari kom signaler om att årets anslag började tryta – verkar kunna bryta den uppåtgående kurvan. Ansökningarna fortsätter att strömma in till Energimyndigheten.

Vad som däremot ser ut att hindra en ännu starkare tillväxt är att solelsproducenterna måste betala energiskatt, även om elen produceras för eget bruk. Bara anläggningar med en installerad toppeffekt under 255 kilowatt är undantagna från detta krav, och det syns i statistiken:

– Det är väldigt många anläggningar på mellan 20 och 255 kilowatt, men efter det är det väldigt få, säger Jeffrey Berard.

Inte minst inom lantbruket tycks energiskatten vara en hämsko.

– Vi har fått in klagomål från lantbrukare som säger att de har mycket outnyttjad takyta på grund av den där gränsen.

Mats Rörbecker/TT

FAKTA

Fakta: Solceller och solfångare

Solceller består av ljuskänsligt så kallat halvledarmaterial som omvandlar energin i solinstrålning till el.

Paneler som i stället omvandlar solinstrålningen till värme kallas för solfångare.

Solceller har sedan 1970-talet använts i Sverige för att producera el till exempelvis båtar, husvagnar, sommarstugor och fyrar. De senaste åren har intresset ökat för att bygga solcellsanläggningar kopplade till elnätet.

Källa: Energimyndigheten

Inrikes

Misstänkt överfallsvåldtäkt i Östersund

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Östersund. Arkivbild.
Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Östersund. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt utomhus i centrala Östersund. Larmet inkom vid halv ett, natten mot tisdag.

– En kvinna ringde in och berättade att hon blivit överfallen av tre okända män. Två av dem har hållit fast henne medan den tredje genomfört samlaget, säger Åsa Mjörndal, kommunikatör polisen region Nord, till Aftonbladet.

Enligt polisen har kvinnan undersökts inom vården och har inga skador som kräver sjukhusvård.

Ingen person är gripen.

Ekonomi

Oväntat stort lyft för kinesisk industri

Oväntad bra fart i Kinas industri. Arkivbild.
Oväntad bra fart i Kinas industri. Arkivbild.
Fotograf: Heiko Junge / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas ekonomi är på banan igen, enligt nya siffror. Men det kan vara för tidigt att tro att faran är över.

Kinas tillverkningsindustri växer igen, i alla fall om man ska tro det inköpschefsindex som släppts.

Index steg från 35,7 i februari till 52 i mars, enligt den nationella statistikbyrån. Ett index över 50 anses tyda på tillväxt.

Siffran var betydligt högre än ekonomernas snittprognos på 45.

– Kina är uppe på benen igen och producerar, vilket är en glad nyhet i all den dysterhet som finns just nu, säger Robert Bergqvist.

Han varnar dock för att dra i för hårda växlar över förändringen.

– Jag tror att man ska vara väldigt försiktig eftersom att det är svårt att tolka ekonomisk data just nu. Men man ska inte heller rycka på axlarna och bortse från siffrorna, de bekräftar en vändning.

"Kina har allas ögon på sig"

Går det att lita på de här siffrorna eller kan de ha korrigerats av Kina?

– Ja, så kan det vara. Indexet bygger på företagens egna bedömningar och det är officiella siffror från Peking. Samtidigt har Kina allas ögon på sig och landet vågade visa upp en chockerande svag siffra i februari, säger Robert Bergqvist.

Under onsdagen kommer också siffror från en privat firma att presenteras.

– Misstror man kinesiska myndigheter så kommer det nya siffror att jämföra med. Då kommer vi också få se hur det har gått för de små och medelstora företagen i Kina, som jag misstänker har drabbats hårdare än de statliga bolagen som säkert har fått stöd från staten, säger Robert Bergqvist.

Inte över än

Kommer ekonomin att lösa sig nu, är det här vändningen?

– Nej, det tror jag inte. Inte riktigt än. Vi håller ögonen på tre saker som fortfarande påverkar ekonomin: Virusspridningen, nivån och förändringar i nedstängningar och den ekonomiska politiken. Viruset sprids fortfarande, länder stänger sina gränser och utövar social distansering och centralbanker och regeringar tar nya beslut hela tiden.

Olle Lindström/TT

Carin Fock/TT

Ekonomi

Börsen stiger två procent

Positiv börsstart. Bildmontage.
Positiv börsstart. Bildmontage.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen hakar på den något ljusare internationella trenden och stiger ordentligt i den inledande handeln. Uppgången är bred med samtliga tungviktare på plus.

Efter några få minuters handel har det breda OMXS-indexet stigit med två procent, bättre än de ledande Europabörserna.

Ericsson stiger runt 2,5 procent. Vd Börje Ekholm säger på bolagsstämman att telekomjätten så här långt klarat coronakrisen hyfsat väl. Medicinteknikbolaget Getinge fortsätter att gå starkt, upp tre procent.

NÄSTA ARTIKEL