Kultur

En sevärd maffiafilm

Camorrans barn. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje Om vi en gång trott att det här med gängkrig och maffia var fenomen som hörde hemma i Chicago och möjligen West Side Story lever vi i bättre vetskap nu när verkligheten kommit ikapp oss.

Om vi en gång trott att det här med gängkrig och maffia var fenomen som hörde hemma i Chicago och möjligen West Side Story lever vi i bättre vetskap nu när verkligheten kommit ikapp oss.

Som om inte problemet i sig själv är stort nog så växer det ytterligare av att det kryper allt längre ner i åldrarna och tar sin början redan i skolåren. Som ytterligare lök på laxen blir det allt vanligare med skjutvapen som snurrar runt på världskartan med någon öststat som avsändare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Årets kyrkomöte blir digitalt

Årets kyrkomöte inleds med en gudstjänst i Uppsala domkyrka nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Kyrkomötet kommer i år att bli kortare än vanligt och genomföras på distans med anledning av coronapandemin.

"På så sätt undviker vi smittspridning och resande över landet, och det blir också möjligt för dem som tillhör riskgrupper att delta", säger Nils Warmland, administrativ chef för kyrkomötet, i ett pressmeddelande.

Antalet ärenden och motioner begränsas och färre ledamöter än vanligt kommer att delta. De delar av mötet som brukar vara öppna för allmänheten kommer att kunna följas via webben.

Kyrkomötet inleds med en gudstjänst i Uppsala domkyrka på tisdag nästa vecka under ledning av Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg.

Utrikes

Boris Johnson: Jobba hemifrån om ni kan

Michael Gove efter ett regeringssammanträde i London.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer under tisdagen att uppmana folk att arbeta hemifrån om de har möjlighet, enligt Michael Gove, minister i brittiska statsrådsberedningen.

Beskedet kommer i ljuset av en snabb smittspridning i Storbritannien, och dagen efter det att två av Storbritanniens främsta vetenskapliga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte snabba åtgärder vidtas.

– En av sakerna vi kommer att betona är att vi uppmanar folk att jobba hemifrån i den mån det är möjligt, säger Gove.

Johnson talar till parlamentet klockan 13.30 svensk tid och till nationen 21 svensk tid.

Ekonomi

Allt större motvind för Airbus

En Airbus av modell A220 går ned för landning vid flygplatsen i Toulouse, Frankrike. Arkivbild.
Foto: Fredric Scheiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygplanstillverkaren Airbus flaggar nu för att efterfrågan bland flygbolagen har blivit lägre än vad man i somras förutspådde. Bolaget som sedan tidigare meddelat att 15 000 tjänster behöver skalas bort ser nu ett scenario där man behöver genomföra ofrivilliga uppsägningar.

– Krisen är existentiell. Vår affärsverksamhet står under stor risk om vi inte gör de rätta åtgärderna, säger vd:n Guillaume Faury till franska radiostationen RTL.

Inrikes

Där gick den – årets första hummer

Kilopriset på premiärhummern 2006–2020.
Inrikes
Inrikes

I numera vanlig ordning blev det – minst – femsiffrigt kilopris för årets första hummer. Den här gången stannade det vid 34 000 kronor när hummern såldes på Göteborgs fiskauktion och köpare var Pontus Johansson.

– Jag har en kund som ska köpa dem, så det är en beställning, berättar han för Göteborgs-Posten.

I fjol gick premiärhummern för 52 000 kronor kilot. Även det något av ett fyndpris jämfört med 2012 då kilopriset låg på rekordhöga 102 000 kronor.

Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Pontus Johansson köpte årets första hummer, som auktionerades ut av Göteborgs fiskauktion. 34 000 kronor kilot fick han betala.
Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi

Fortsatt nedåt på börsen i Kina

Investerare drar öronen åt sig efter att flera länder med stigande spridning av covid-19 har infört nya restriktioner. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

I Kina forsätter nedgången på börserna, efter måndagens sjunkande kurser i Asien, Europa och USA. Marknaden tyngs av oro över den ökade smittspridningen av covid-19 och eventuella nedstängningar för att hålla tillbaka smittan.

Hongkongbörsens Hang Seng-index backar 0,7 procent medan Shanghais kompositindex också tappar 0,7 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index sjönk 1,2 procent.

Seoulbörsens Kospi-index faller 2,5 procent.

I Tokyo är börsen stängd under tisdagen på grund av helgdag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Inrikes

Så fördelas de nya högskoleplatserna

Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON
Inrikes
Inrikes

Nästa år blir det över 1 500 nya utbildningsplatser på Uppsala universitet och över 1 300 på Göteborgs universitet. Chalmers får 1 000 nya platser, medan Handelshögskolan i Stockholm får nöja sig med 72.

I regeringens budgetförslag för 2021 ryms drygt 1,7 miljarder kronor för nya utbildningsplatser på landets universitet och högskolor, vilket motsvarar ungefär 19 000 helårsstudenter. Nu presenteras listan på hur platserna ska fördelas.

Regeringens mål är att fler ska kunna läsa bland annat bristyrkesutbildningar inom bland annat data och it, men även utbildningar som kan ge jobb inom vård, skola och social omsorg.

– Fördelningen av platserna är gjord utifrån hur krisen slagit mot arbetsmarknaden men den är också gjord efter en nära dialog med universiteten och högskolorna, så att vi vet att de har kapacitet, sade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, när satsningen på nya studieplatser presenterades i somras.

FAKTA

Fakta: Hela listan

Nya utbildningsplatser (helårsstudenter) för 2021. Prognos baserad på de medel som föreslås för 2021:

Källa: Regeringen

Ekonomi

Batljans bolag vill köpa statlig infrastruktur

Ex-politikern Ilija Batljan är grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB). Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med ex-politikern Ilija Batljan som grundare, startar en satsning på statlig infrastruktur. Fokus för det nya affärsområdet kommer att vara på ägande av departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter och försvarsfastigheter i Sverige och i Norden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den som kommer att leda verksamheten inom affärsområdet är Fredrik Hedén, tidigare flottiljchef och överste.

Kultur och nöje

Sylvester Stallones mamma Jackie död

Den mångsidiga Jackie Stallone är död. Arkivbild.
Foto: Marcello Mencarini / Leemage / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jackie Stallone, kändisastrolog och mamma till skådespelaren Sylvester Stallone, är död.

Hon blev 98 år och dog i sömnen, meddelar hennes andra son Frank Stallone, som enligt Variety , beskriver henne som en "väldigt excentrisk och flamboyant person."

Jackie Stallone föddes 1921 i Washington DC och har under sitt yrkesliv bland annat arbetat som trapetsartist, dansare och frisör. Hon fick sönerna Sylvester och Frank i sitt första äktenskap och senare dottern Toni D'Alto, som dog i cancer 2012.

Under 1990-talet blev hon en välkänd astrolog och publicerade flera böcker i ämnet. På sin hemsida skrev hon att "kungar, politiker, filmstjärnor och gangsters" konsulterade henne.

Hon har också ägnat sig mycket åt träning och medverkade under 1980-talet i wrestlingshowen "Glow – gorgeous ladies of wrestling", förlagan till den populära Netflix-serien med samma namn.

Jackie Stallone gästade en rad stora pratshower, som "Oprah", "The late show with David Letterman" och "Larry King Live". 2005 medverkade hon i "Celebrity Big Brother", där även Sylvester Stallones ex-fru Brigitte Nielsen deltog.

Hon lämnar efter sig sin make Stephen Levine, sina två söner och fem barnbarn.

NÄSTA ARTIKEL