Lund

Stopp på väg 11 efter trafikolycka

Lund
Lund Väg 11 stängdes av från Trafikplats Veberöd V till Veberöd N Lavelund i riktning mot Simrishamn efter en trafikolycka.

Olyckan ska vara en singelolycka och trafiken leds om via Veberöd. Skadeläget är initialt oklart. Enligt Trafikverket var vägen åter öppen strax efter klockan 16.

Lund

Vill ha bättre miljöåtgärder

En skiss över det nya Brunnshögsområdet.
Här är området som ska miljöskyddas.
Fotograf: Illustrationer: Brunnshögsprojektet
Lund
LUND Återanvänd jordmassorna inom området. Gör mer noggranna utredningar om buller, och luft. Det är några av de åtgärder som miljöförvaltningen vill ha genomförda innan detaljplanen för centrala Brunnshög antas.

Här är det tänkt att det ska byggas 250-370 bostäder, kontorslokaler för 150 personer och 340 bilplatser i så kallade mobilitetshus. Lunds kommun äger marken och ska dela ut de olika delar via bland annat en markanvisningstävling.

Tätbebyggt område

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Läkarstudent dömd till två års fängelse för våldtäkt

Bild på grinden in till Högsta domstolen i Stockholm.
Högsta domstolen i Stockholm.
Fotograf: Magnus Andersson/TT
Lund
Lund Läkarstudenten dömdes av tingsrätten till två års fängelse men överklagade. Högsta domstolen har nu slagit fast tingsrättens dom.

Det var hösten 2018 som läkarstudenten, som då var ordförande i Medicinska föreningen, tvingade en kvinnlig student till sexuella handlingar som kan jämföras med samlag.

Fler vittnesmål

I juni 2019 dömdes han två års fängelse för våldtäkt på grundval av ett flertal vittnesmål från personer som kvinnan berättat om händelsen för strax efter den inträffade.

Först överklagade läkarstudenten till till hovrätten som redan då gick efter tingsrättens dom. Nästa steg blev då Högsta domstolen som efter att ha gått igenom materialet funnit att det inte finns anledning till att meddela prövningstillstånd.

Vunnit laga kraft

Universitetets avskiljningsnämnd har inte velat stänga av studenten från läkarstudierna eftersom domen överklagats och inte vunnit laga kraft, något som nu inte längre är fallet. Under tiden har studenten dock hindrats från att genomföra den delen av utbildningen som är placerad på sjukhusen, vilket krävs för att få läkarlegitimation.

Coronaviruset

Lunds kommun: Skippa valborgsfesten

Flera människor sitter trångt i gräset i Stadsparken i Lund för att festa den siste april.
Över 20000 personer firade traditionsenligt siste april i Stadsparken i Lund 2019.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Alla de festglada som tänkt att komma till Stadsparken för spontanfest siste april uppmanas av kommunen att tänka om och stanna hemma.

I år är det traditionsenliga firandet på valborgsmässoaftons kväll den 30 april i Stadsparken i Lund inställt på grund av Covid-19.

Kommunen kommer inte ge tillstånd att spela musik från Vita scenen.

Däremot kan man inte formellt ställa in den spontanfest som brukar locka mellan 25 000 - 30 000 besökare varje då det festen saknar en arrangör.

Men Lunds kommun uppmanar, tillsammans med Polisen, alla att stanna hemma och skippa valborgsfesten i år.

– Vårt gemensamma mål är att minimera smittspridning, skydda riskgrupper och att inte överbelasta sjukvården. Det här handlar om att ta hand om varandra. Nu ställer vi om vår planering och fokuserar på att nå så många som möjligt med budskapet om att stanna hemma, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Lund

Två hotade psykiatripersonal

En skylt där det står psykiatri.
Personalen på psykiatrimottagningen i Lund har polisanmält flera hot som har lett till åtal.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
LUND Fängelse respektive skyddstillsyn blev domen för två personer som vid olika tillfällen har hotat personal vid vuxenpsykiatrin i Lund. I det ena fallet handlade hoten om att personen inte fick regelbunden behandling för sitt psykiska mående.

Den 45-årige mannen har skickat ett flertal telefonsamtal och även via e-mejl uttalat och skickat dödshot riktat mot flera anställda inom vuxenpsykiatrin i Lund när han tyckte att han inte fick hjälp med sina problem.

Rasistiskt hot

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bråk mellan två berusade

Lund
LUND En polispatrull fick rycka ut strax före klockan ett under natten mellan fredagen och lördagen när det uppstod ett bråk mellan två berusade män på Kyrkogatan.

– Vad bråket handlade om visste knappt de inblandade men en misstänkt 25-åring ska enligt två vitten ha slagit ett karateslag mot en 20-åring, berättar kommunpolis Joakim Nyberg.

20-åringen kom gående med två vänner efter en kväll på krogen när de stötte på den misstänkte mannen och bråk uppstod.

När polisen kom till platsen var 35-åringen borta men de tre männen kunde identifiera honom eftersom att de var bekanta med varandra.

Lund

Domkyrkan livesänder påskens gudstjänster

Lund
Lund Påsken är en av kyrkans stora helger då det vanligtvis är många besökare som kommer till gudstjänsterna. Men i år blir det annorlunda och domkyrkan i Lund väljer att sända gudstjänsterna live via Youtube.
PREMIUM

Möjligheten att ta del av gudstjänsterna på plats är begränsade men eftersom man vill nå ut till så många som möjligt i alla fall, kommer tre olika gudstjänster från domkyrkan att livesändas på den egna Youtube-kanalen.

Den första gudstjänsten sänds på långfredag, sedan följer även livesändningar på påskafton och påskdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Stängda Krognoshuset digitaliserar utställning

Lund
Lund Krognoshuset i Lund har stängt för publik för tillfället. Men just nu arbetar man i stället för fullt för att digitalisera den pågående utställningen av Magali Cunico.
PREMIUM

Inom kort ska det bli möjligt att se en fördjupad dokumentation av utställningen genom bland annat sociala medier, nyhetsbrev och hemsida, enligt föreningen Aura, som driver verksamheten.

Utställningen, som heter Where words are impossible har blivit förlängd en månad och visas fram till den 24 maj. Det är dock osäkert om den kommer att kunna öppna för fysisk publik med hänsyn till det rådande läget i coronakrisens spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bryter coronatristess med konst

Glaskonst av Anne-Lie Sävström.
Fotograf: Jeanette Thelander
Lund
Bjärred
Malmö
Bjärred Konstrundorna blev inställda och svärmor klagade på att det var så trist att befinna sig i coronaisolering. Det blev upptakten till Anne-Lie Sävströms konstutställning framför det egna huset som finns att beskåda i några veckor framåt.

– Många äldre som håller sig isolerade går ut och går en promenad, men oftast saknas ett mål och många upplever det som lite tråkigt. På det här sättet kan man ta del av konsten på ett säkert sätt, utomhus och i avskildhet.

Egentligen var det hennes mans initiativ. När han pratat i telefon med sin mamma och hade hört hennes klagan över hur tråkigt det var att sitta själv hemma i coronaisolering kläckte han idén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL