Konstnären och författaren Stina Wollter är en av årets åtta vintervärdar i P1. Foto: TT
Fredrik Lindström är först ut bland årets vintervärdar.Foto: TT

De blir vintervärdar i P1

När lyssnarna själva fått välja får Fredrik Lindström göra sitt tredje Vinter i P1, och en av sommarens favoriter, Stina Wollter, är också tillbaka. Julfirande och den skapande människan är de teman de valt för sina prat.
– När folk har lyssnat är min dröm att de ska gå ut och känna lust och längtan och lite mer förundran inför hur fantastiska vi människor är, säger Stina Wollter.

Vinter i P1
Medverkande:
25/12; Fredrik Lindström – programledare, författare, komiker
26/12: Stina Wollter – konstnär, programledare, författare
27/12: Madeleine In Hwa Björk – socionom 28/12: Caroline Fagerberg – vd
29/12: Olof Wretling – skådespelare
30/12: Anders Hansen – överläkare i psykiatri, föreläsare, författare
31/12: Petra Mede – skådespelare, komiker, programledare (direktsänds)
1/1: Johan Rockström – professor, forskare föreläsare
P1:s vintervärdar röstas fram bland lyssnarna. Vinter i P1 sänds 25/12 till 1/1 13.00 – 14.30 i P1, repris 22.05 -23.35. samtliga förinspelade program publiceras också redan på juldagen 07.00 i appen Sveriges radio Play, på sverigesradio.se och där poddar finns.Vinter i P1 på nyårsafton är direktsänt och publiceras som podd först 15.00.

Hennes debut i Sommar i P1 i somras, om en livsavgörande relation med en åttaårig, cancersjuk flicka, fick fler reaktioner i sociala medier än något annat sommarprogram. Så när hon nu blev utvald att vinterprata kände hon sig väldigt hedrad, men samtidigt slog prestationsångesten till med full styrka.
– När jag började jobba med vinterpratet kunde jag nästan inte sova. Det blev en total blockering, men jag har haft hjälp. Speciellt min producent har fått mig att förstå att det var en berättelse, med hela sitt universum, och nu är det en annan, och det finns inget meningsfullt med att lägga de två i något slags vågskål, säger hon.

I sin vinterberättelse kommer hon att prata om möten i livet och konsten och om den skapande människan.
– Jag vill påminna människan om hur det känns att vara på platsen man är när man skapar, den som jag tror alla någonstans minns som ett eko från barndomen. Då man helt tveklöst kunde rita allt och bygga hela världar i sandlådan. Vart tog den krabaten vägen? Varför säger vuxna människor, som kan ha jättelånga cv:n eller har byggt hus och uppfostrat barn, att de inte kan konst, eller ens kan rita en streckgubbe? Vad gör det med oss att inte se på oss själva som skapande människor?

Med sitt program ser hon sig som en missionär som ska väcka lust och inspiration hos lyssnarna.
– Vi är fantastiska instrument som livet spelar på och så använder vi bara typ fyra toner. Jag ser på den skapande människan som att när vi gör det är vi gudomliga, då är vi i ett slags paradis. Och så bara stänger vi grindarna till det där paradiset och går inte tillbaka. Jag tänker prata om att vi är mer kompetenta än vi tror.
Musiken hon valt kommer att spänna över allt från 1600-tal till nutida rap.
– Jag har verkligen valt musik som lika mycket som pratandet ska skapa platser att stanna upp och känna i. Det ska vara som en helsjälsmassage, säger Stina Wollter.

Först ut av vinterpratarna, på juldagen, är Fredrik Lindström, som har vanan inne. Precis som tidigare år kommer han att prata om julens historiska bakgrund men även om hur vi firar jul i dag och vårt förhållande till religion.
– Lite mot bakgrund att den nutida religionen är extremt fientlig mot naturresurserna och jorden och bygger på tankar som bara är några hundra år gamla. Fram till 1600-talet har människorna alltid betraktat sig som någonting som är underkastat naturen. Sedan har vi prövat hypotesen att det är vi som bestämmer och nu kan vi se väldigt tydliga tecken på att så är det inte, säger han.

Det är lyssnarna som röstat fram dig att vinterprata ännu en gång. Känner du dig folkkär?
– Jag tänker inte så, även om det naturligtvis är jätteroligt. Jag gör alltid samma sak, vare sig det är böcker, föreställningar eller radioprogram – jag gör det jag själv hade velat höra, sedan får man se om någon annan vill höra eller inte, säger han.
Juldagen till ära har han valt att tonsätta sitt program med julmusik, men av det lite mer ovanliga slaget.
– Jag skulle gissa att det är jullåtar som de flesta inte har hört över huvud taget, säger Fredrik Lindström.

Efter Fredrik Lindström och Stina Wollter är det dags för Madeleine In Hwa Björk, lyssnarnas sommarvärd som i somras berättade om hur hon som adopterad sökte sina biologiska rötter och fick veta att hon inte alls var den hon trott sig vara. I Vinter i P1 kommer hon att fortsätta på samma tema.
– Vi är många som delar erfarenheten av att upptäcka att vår bakgrund är en annan än vi trodde. Några av dessa livsöden kommer jag att berätta om i mitt Vinter.

Lördag 28 december tar Lundafödda vd:n Caroline Fagerberg över mikrofonen. Även hon tillhör nykomlingarna som medverkade för första gången i somras. Då berättade hon om sin könskorrigering från man till kvinna – hur hon gick hem från jobbet som Carl i kostym ena dagen och kom tillbaka som Caroline i kjol nästa.
– Mitt Vinter är en berättelse om ett uppvaknande som fler i näringslivet skulle må bra av, säger hon.
Sist ut i Vinter i P1, på det nya årets första dag, är miljöforskaren Johan Rockström som tidigare varit både sommar- och vintervärd 2015. Rockström leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland, och han menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest. I sitt Vinter välkomnar han lyssnarna till sanningens år 2020.
– Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution, säger han.

Vinter i P1
Medverkande:
25/12; Fredrik Lindström – programledare, författare, komiker
26/12: Stina Wollter – konstnär, programledare, författare
27/12: Madeleine In Hwa Björk – socionom 28/12: Caroline Fagerberg – vd
29/12: Olof Wretling – skådespelare
30/12: Anders Hansen – överläkare i psykiatri, föreläsare, författare
31/12: Petra Mede – skådespelare, komiker, programledare (direktsänds)
1/1: Johan Rockström – professor, forskare föreläsare
P1:s vintervärdar röstas fram bland lyssnarna. Vinter i P1 sänds 25/12 till 1/1 13.00 – 14.30 i P1, repris 22.05 -23.35. samtliga förinspelade program publiceras också redan på juldagen 07.00 i appen Sveriges radio Play, på sverigesradio.se och där poddar finns.Vinter i P1 på nyårsafton är direktsänt och publiceras som podd först 15.00.