Malmösopranen Sabina Zweiacker och dramatikern, författaren och skådespelaren Henrik Ståhl bjuder, tillsammans med Malmö symfoniorkester med flera, på julkonserter på Malmö Live under de kommande dagarna. Foto: Nils Bergendal

Bjuder på julstämning för både stora och små

Julstämning för hela familjen och Nallestämning för barnen. Det är bråda dagar för sångerskan Sabina Zweiacker och konferenciern Henrik Ståhl. Tillsammans med Malmö symfoniorkester gör de åtta julkonserter på fyra dagar på Malmö Live, med start i dag.

Konsertfakta
Julstämning för familjen 2019:
5/12 19.00, 6/12 19.00, 8/12 19.00
Nallestämning:
7/12 11.00. 13.00, 15.00. 8/12 13.00, 15.00
Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Alexander Hanson, dirigent
Sabina Zweiacker, sopran
Anders Hassgård, slagverk
Patrick Raab, slagverk
Johan Bridger, slagverk
Henrik Ståhl, konferencier
Harald Leander, regi och manus
Kör från Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund (år 2-3)
Ulrika Emanuelsson och Bo Isgar, Körinstudering/konstnärlig ledning
Bloody Honey, animationer
Melissa Örtenblad, koreograf
Sabina Zweiacker om vilka som är hennes favoritsånger i programmet: ”Jag har egentligen två favoriter. Dels Julvisa i Finnmarken och så O Nata Lux av Jens Bragdell Eriksson som är så otroligt vacker att den nästan inte går att sjunga. Och att få göra den med Malmö symfoniorkester, allt de rör vid blir ju guld. Det är bara så otroligt lätt att förlora sig här.”

Författaren, dramatikern och skådespelaren Henrik Ståhl tvekade inte en sekund när han fick frågan om han ville fungera som konferencier för Malmö lives egenproducerade julkonserter, Julstämning för hela familjen och barnversionen Nallestämning. Men han kände sig lite ringrostig.
– Förr i tiden när jag var mer programledare gjorde jag sådant här hela tiden men nu är det 15 år sedan jag var konferencier sist. Det är lite som att kliva upp på en gammal häst igen, beskriver han.
För regi och manus till julkonserterna står Harald Leander och det var också en bidragande orsak till Henrik Ståhls självklara ja.
– Vi har jobbat ihop på Profilteatern i Umeå och jag har länge velat jobba med honom igen.

Malmösopranen Sabina Zweiacker tvekade inte heller en sekund när hon fick frågan. Konserter har hon gjort på Malmö live tidigare men aldrig en julkonsert.
– Det kändes jätteroligt när jag blev tillfrågad, så roligt att det var omöjligt att tacka nej trots att jag ska vidare till Stockholm direkt och göra fyra konserter med Radiosymfonikerna, säger hon. Och jag trivs bra i den här typen av format där man får sjunga både klassiskt och visa.

Även om Henrik Ståhls manus anpassats efter familjekonserten kontra barnkonserten är det musikaliska innehållet ungefär samma i de två versionerna, även om Nallestämning är kortare. Och när det gäller musiken har både Sabina Zweiacker och Henrik Ståhl varit med och påverkat.
– Vi hade ett produktionsmöte i början av augusti där alla satt och spånade, berättar Sabina Zweiacker. Det viktiga var att hitta julsånger som alla har en relation till och jag älskar verkligen julen för att det är ett så stort spektra av musik. Man får verkligen lov att älska de här stora svulstiga amerikanska julsångerna också. Sedan gör vi till exempel också Dan Anderssons Julvisa i Finnmarken som har ett otroligt budskap om allt vad julen innebär.
– Både Harald Leander och producenten Anna Modéer Wiking lyssnade på våra önskemål, instämmer Henrik Ståhl. Jag ville gärna få sjunga själv vilket just nu gör mig mer rädd än glad men det blir en duett med Sabina och mig och det är en speciell känsla att sjunga mot ett proffs. Sedan ville jag också att det skulle finnas något som påminner om att julen inte alltid har varit den köpfest den är nu. Där valde jag Julvisa i Finnmarken. Jag är från Dalarna och uppvuxen med Dan Andersson och armodet och fattigdomen från förr finns där i hans poesi.

Vad tycker ni skiljer den här julkonserten från andra julkonserter?
– Den täcker in allt det som är en julkonsert med det konsertanta men samtidigt är det också en show och verkligen en familjeföreställning, säger Sabina Zweiacker. Och Henrik är otroligt bra. Det här blir roligt, tänkvärt, svulstigt och intimt – allt på samma gång.
– Julkonserter ska vara mysiga, heliga och fina men den här är det mer än andra, fortsätter Henrik Ståhl. Den går under huven på vad det är som gör att vi vill känna som vi gör under julen. Även om vi inte alltid lyckas. Det är lätt att säga att man vill ha gemenskap och att det mest blir floskler men den här konserten sätter fingret på vad det är. Inte minst Haralds text.

Efter helgen beger sig Sabina Zweiacker alltså till Stockholm och Radiosymfonikerna och har sedan ytterligare en julkonsert innan julledigheten.
För Henrik Ståhls del väntar regi av en julkonsert med Norrlandsoperan och medverkan i en tv-serie för Viaplay.
– Men sedan ska jag fira jul. Då samlas hela släkten och i år ska vi till Dalarna och träffa min mamma.
– För mig är det musik och familj som gäller när det är jul, säger Sabina Zweiacker. Jag får en ny flanellpyjamas av min mamma varje jul och sedan vill jag bara gå runt i den i tre dagar, helt utan krav.

Konsertfakta
Julstämning för familjen 2019:
5/12 19.00, 6/12 19.00, 8/12 19.00
Nallestämning:
7/12 11.00. 13.00, 15.00. 8/12 13.00, 15.00
Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Alexander Hanson, dirigent
Sabina Zweiacker, sopran
Anders Hassgård, slagverk
Patrick Raab, slagverk
Johan Bridger, slagverk
Henrik Ståhl, konferencier
Harald Leander, regi och manus
Kör från Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund (år 2-3)
Ulrika Emanuelsson och Bo Isgar, Körinstudering/konstnärlig ledning
Bloody Honey, animationer
Melissa Örtenblad, koreograf
Sabina Zweiacker om vilka som är hennes favoritsånger i programmet: ”Jag har egentligen två favoriter. Dels Julvisa i Finnmarken och så O Nata Lux av Jens Bragdell Eriksson som är så otroligt vacker att den nästan inte går att sjunga. Och att få göra den med Malmö symfoniorkester, allt de rör vid blir ju guld. Det är bara så otroligt lätt att förlora sig här.”