Skivarp

150 kvadratmeter stort hus i Skivarp sålt till ny ägare

Artikel Skivarp Försäljningen av huset på Ramsbovägen 6 i Skivarp är nu klar.
PREMIUM

Försäljningen av huset på Ramsbovägen 6 i Skivarp är nu klar. Ny ägare blir Lars-Åke Hjalmar, 58 år, från Alingsås som köper fastigheten av Dorte Jensen. Huset är byggt 1926 och har en boyta på 150 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i november 2019 och priset blev 1 000 000 kronor.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Ramsbovägen 13. Där blev priset för en 148 kvadratmeter stor villa 2 700 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Många valar fast på australisk strand

En död grindval efter en tidigare strandning i Tasmanien.
Foto: Mavis Burgess/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett 70-tal valar har hittats strandade på en strand i västra Tasmanien, uppger australiska myndigheter.

Platsen är isolerat belägen, men polis håller ett öga på situationen och räddningsstyrkor är på väg, meddelade Tasmaniens miljödepartement på måndagen.

Det tros handla om grindvalar. Att sådana fastnar på stränder i Tasmanien är inte helt ovanligt. Men det stora antalet befaras denna gång försvåra räddningsförsöken.

Utrikes

En gripen för giftbrev till Trump

Ett paket innehållandes det dödliga giftet ricin skickades till USA:s president Donald Trump förra veckan.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes En kvinna har gripits misstänkt för att ha skickat en försändelse med det dödliga giftet ricin till USA:s president Donald Trump.

"En person har gripits, misstänkt för att ha skickat ett suspekt brev", skriver den federala polisen FBI i ett uttalande.

Den gripna, som tros ligga bakom den giftiga försändelsen till Trump, är kanadensisk medborgare, säger en anonym källa med insyn i den pågående utredningen till nyhetsbyrån Reuters.

Paketet upptäcktes förra veckan. All post till Vita huset genomgår undersökningar på annan adress innan de når sina mottagare och på så sätt kunde innehållet i paketet uppdagas och stoppas innan det nådde presidenten, rapporterade amerikanska medier i lördags.

Sedan dess har USA:s polis och underrättelsetjänst utrett vem som ligger bakom försändelsen.

Den misstänkta personen greps nära gränsen mellan USA och Kanada, i Buffalo, New York, säger en chef inom gränspolisen till nyhetsbyrån AFP. Enligt amerikanska medier ska den misstänkta ha haft en pistol på sig vid gripandet.

Tidigare har två personer i två skilda rättsfall dömts till fängelse för att ha skickat ricinkontaminerade brev till Barack Obama under hans tid som president i USA.

Ricin finns i fröna hos växten med samma namn och är ett av världens giftigaste ämnen. Proteinet kan orsaka kräkningar, inre blödningar, andningssvårigheter och leda till döden.

FAKTA

Fakta: Ricin

Ricin är ett av världens giftigaste ämnen. Det giftiga proteinet finns i bönlika frön i växten ricin.

Tidiga symtom vid intag är diarré och kräkningar. Senare symtom är hallucinationer samt förstörd lever- och njurfunktion.

Flera länder, däribland USA, experimenterade med ricin under de båda världskrigen.

Ett exempel på användning av ricin som vapen är då Bulgariens regering beordrade ett mord på exilbulgaren Georgi Markov i London 1978: han dödades med ett stick med ett paraply preparerat med ricin.

Källa: Nationalencyklopedin

Bokrecensioner

Spännade flikböcker och sommarnostalgi

Kultur och nöje
Barnspalten Eva Emmelin om böcker för vetgiriga och för sommarnostalgiker.

Den är här nu, tiden då vi borde få sommarminnen utskrivna på recept. När kvällarna blir mörka och inga kläder är riktigt rätt. Vore jag läkare skulle jag ordinera Kom dagen kom natten av Åsa Lind och Emma Virke (Lilla Piratförlaget). Där kan vi återuppleva den där sista riktiga sommardagen, när höststormarna är på väg med vattnet är badvänligt och humlorna surrar. Så finurligt konstruerad är den att den går att bläddra igenom nästan som än vanlig bok – eller vips veckla ut som en sommardag som ligger framför våra fötter i all sin värme och allt sitt ljus. När dagen övergår i natt övergår berättelsen i något mer drömlikt, här kan alla simma utan puffar för ”under vattnet är armarna vingar” för att sluta i det livsavgörande hoppet. Hoppet om att det blir sommar igen!

Bok med finess

Även Godnatt alla katter av Bàrbara Castro Urío (Lilla Piratförlaget) har skapats med finess. Här är en variant av den klassiska flikboken, där varje ny sida har en ny utstansning som presenterar en ny färg. Formen gör ett klassiskt upplägg, upprepningar i text och små variationer i bild, spännande och roligt för de minsta.

Underverkligheten – upptäck hur allt hänger ihop av Rasmus Åkerblom, med illustrationer av Erik Svetoft (Bonnier Carlsen) är en bok för den vetgiriga. Här ges fördjupad kunskap om sådant som många funderar över: universum, svarta hål, livets uppkomst, ljus, luft, virus och snor (!). Frågorna är eviga, men känns aktuella. Till och med Coronaviruset har hunnit smyga sig in, om än i en bisats som måste ha lagts till i sista sekund. Tonen är familjär, med du-tilltal, och passar bra för högläsning och gemensamt utforskande på kvällskvisten. En liten varning bara för att stora frågor kan sätta igång små hjärnor och göra nattningen utdragen!

Resor i tanken

Vi fortsätter att gå på djupet, och resa i tanken i dessa tider av isolering och försiktighet. Jordens underjordiska platser är den senaste i serien av Jens Hansegård och Anders Nyberg (Bonnier Carlsen). Vi har läst om läskiga väsen, mystiska platser, utdöda djur och fantastiska byggen. Att gå under jorden och utforska grottor, tunnlar och hemliga rum är både spännande och intressant. Texterna är enkla men fulla av information, och precis som i övriga böcker får fantasin sitt rum, med kapitel för sådant som faktiskt inte finns, men kanske skulle kunna finnas. Det här är böcker som väcker nyfikenhet och vetskap om hur mycket det finns att upptäcka, och hur många saker som finns som ögat vid första anblick inte ser.

Bortom det uppenbara

Anna Höglunds nya bok Barnet som inte kunde blunda (Lilla Piratförlaget) går också den bortom det uppenbara. Ser du mer om du aldrig stänger ögonen? Vill du ens se så mycket, och vad missar du om du inte kan blunda? Höglunds böcker är alltid lika mycket för vuxna som för barn, såväl illustrationerna som text och tema behöver flera läsningar för att verkligen sjunka in och begrundas. Det är vackert, vemodigt och väldigt fint.

Slutligen en ny och efterlängtad bok om klass 1b av Helena Bross och Christel Rönns (Bonnier Carlsen). Kompisboken innehåller både berättelsen ”Kompisar” om när fröken ger barnen ”hemliga kompisar”, och en fylla-i-del för att lära känna klasskompisarna och lägga in uppgifter om sig själv och de egna vännerna.

Kultur och nöje

Tillbaka i mästerkocksköket

Jennie Walldén.
Kultur och nöje
TV I tio olika säsonger har de kämpat om att bli Sveriges mästerkock och slutligen stått som stolta segrare med konfettiregn över sig och en statyett i handen. I kväll är det åter dags för mästerkocksvinnarna att kavla upp ärmarna för att denna gång möta varandra och göra upp om titeln ”Decenniets mästerkock” i TV4:s jubileumsprogram med samma namn.

– Det är ett helt annat motstånd än vad vi hade i de vanliga säsongerna. Alla är så otroligt vassa och duktiga, säger Jennie Walldén från Tygelsjö, som blev Sveriges mästerkock 2013.

Ja, vad händer egentligen när man slänger in åtta vinnarskallar i ett matlagningsprogram? Allt, verkligen allt kan hända, om man frågar Jennie Walldén.

– Men framförallt blir det väldigt kul. När jag fick höra om idén och blev tillfrågad om jag kunde och ville vara med, kändes det bara roligt. Samtidigt undrade jag hur de skulle lyckas få ihop oss alla, säger Jennie Walldén.

Nej, samtliga tio vinnare från starten 2011 medverkar inte i programmet. Den första vinnaren Louise Johansson och Erik Hammar som vann 2018, uteblir, men i övrigt får Jennie Walldén sällskap av alla de övriga vinnarna. Som skåningen Sandra Mastio som vann 2015. Och naturligtvis finns juryn med Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing på plats en sista gång tillsammans för att bedöma mästerkockarnas kokkonster.

Kändes det konstigt att komma tillbaka till mästerkocksköket?

– Ja, det kändes väldigt konstigt att komma tillbaka, jag har ju inte varit där på sju år! Men det var sig relativt likt, lite mer uppbyggt och säkrare kanske, haha.

– Det roliga är att när jag var här sist så hade jag inte en tanke på att jag skulle vinna. Jag sökte ju till programmet för att det verkade så kul att vara med.

Och sedan blev det vinst, karriärbyte, en väldigt framgångsrik restaurang och fyra kokböcker …

– Haha, ja, det är galet. Samtidigt så är det upp till oss själva vad vi gör av en sådan här vinst.

Ny kokbok

I morgon släpps hennes fjärde kokbok Wok, ris, nudlar (Bonnier fakta) som precis som titeln antyder är en djupdykning i de olika områdena.

– Jag gillar okomplicerat, men många upplever asiatisk matlagning som komplicerat och därför försöker jag bena ut allt i boken. Man kan säga att det är som en skola, och man får en hel del tips på vad man ska tänka på för att lyckas. Det handlar ofta bara om små, små enkla trick. Min förhoppning med alla mina böcker är att läsarna ska våga experimentera själva så att de kan variera rätterna på sina sätt. Ha en mer spännande vardag!

Om någon vecka fyller din restaurang Namu fem år, hur har den resan varit?

– Det har varit en fantastisk resa. När vi öppnade, två år efter att jag vann Sveriges mästerkock, hade varken jag eller min man någon branscherfarenhet alls. Men vi kände att det bara var att köra och göra det på vårt vis. Och det blev väldigt bra. Namu är omtyckt av våra gäster, men också av vår personal som vi har lyckats behålla ovanligt länge för att vara restaurangbranschen, säger Jennie med ett skratt.

– Och att vi fick Michelinguidens utmärkelse Bib Gourmand redan 2017 är jag väldigt stolt över, så den ser vi till att behålla.

Det har ju minst sagt hänt grejer sedan du vann 2013. Hur var det att gå fram till juryn nu, var det fortfarande nervöst?

– Jo men det var det, fast nervöst på ett helt annat sätt. 2013 var jag så osäker, nu var jag mer spänd på vad de skulle säga. Alla vi som vunnit programmen har ju någon relation till jurymedlemmarna idag, så man är inte rädd för dem på det sätt som man var tidigare.

Och om någon sitter och funderar på att söka till Sveriges mästerkock, vad säger du då?

– Klart att man ska söka! Man har inget att förlora, man kan bara vinna. Och vinner man inte tävlingen så har man fått en vinst i form av nya vänner, erfarenheter och en massa rolig tid. Ta chansen!

Mästerkockarna, bakre raden: Amir Kheirmand, Gabriel Jonsson och Sigrid Bárány. Mitten: Klara Lind, Catarina König, Sandra Mastio och Jennie Walldén. Främre raden: Juryn bestående av Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström.

FAKTA

Jennie Walldén

Ålder: 44 år.

Bor: I Tygelsjö, uppväxt i Kristianstad.

Aktuell: I tv-programmet Decenniets mästerkock med premiär på TV4 och TV Play i kväll klockan 20.00, och med kokboken Wok, ris, nudlar (Bonnier fakta).

Mer: Driver restaurangen Namu i Malmö med inriktning på koreanska smaker med lokala råvaror. Är dessutom sommelier, tv-kock och kokboksförfattare.

Favoriter:

Råvaror: Vitlök, japansk soja och alla former av kål.

Redskap: En väldigt stabil skärbräda och ett stekkärl som tål extrem hetta.

Maträtt: Koreansk bbq. Det kan jag äta alla dagar i veckan. Det är fräscht, gott och nyttigt. Alla jag känner gillar det.

Dryck: En god champagne, och även lite lättare röda viner. Jag gillar Barolo-viner från Piemonte.

Ekonomi

Beskedet: Förhöjd a-kassa i två år till

Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Sänkt skatter för 27 miljarder kronor och minst 25 miljarder till vård, skola, omsorg: Det är hälften av de 105 miljarderna i satsningar i regeringens budget som presenteras i dag.
Redan nu står det klart att den förhöjda a-kassan förlängs i två år.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndagen budgetpropositionen för 2021. Den innehåller nya satsningar på 105 miljarder 2021 och 85 för 2022. Det skriver Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på DN Debatt inför överlämnandet av budgetluntan till riksdagen.

Budgeten har lanserats som ett historiskt stort återhämtningspaket. Det ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, skapa jobb och stärka välfärden.

Elda på

"Förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren", framhåller Andersson och Bolund.

Hittills har nya satsningar för drygt 92 miljarder presenterats. Det innebär att 13 miljarder återstår att redovisa i dag.

Men redan tidigt på måndagsmorgonen kommer beskedet att den höjda a-kassan förlängs i ytterligare två år, uppger finansministern för Ekot i Sveriges Radio.

De tillfälliga höjningarna av nivåerna och tak i arbetslöshetsförsäkringen har gällt sedan i våras som en coronaåtgärd.

– Det är för att man ska ha en trygghet också när man blir arbetslös. Det här handlar om människor som har jobbat och slitit i många år och som förtjänar att ha en trygghet när man drabbas av arbetslöshet, säger Magdalena Andersson till radion.

Notan för den förhöjda a-kassan beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021 och knappt 5 miljarder 2022, föreslår regeringen i budgeten.

En annan förlängning gäller lättnaden i arbetsvillkoret, som behålls. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa, uppger Ekot. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs, enligt förslaget.

Är onödigt?

I de förslag om 92 miljarder som hittills är kända finns skattesänkningar för drygt 27 miljarder till hushåll och företag. Skatten på förvärvsinkomster och pensioner sänks. Företagen får bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga och en skattereduktion för investeringar.

Flera miljarder går också till coronastöd för företagen som gäller för i år men betalas ut först nästa år.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen på hundra extra miljarder i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

– Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort, säger Torbjörn Isaksson.

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som "spridda skurar" av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

Enligt honom finns inte så mycket i budgeten som handlar om det långsiktigt viktiga: ekonomins funktionssätt.

Pengar till välfärd

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i sin regeringsförklaring om att det nu finns en möjlighet att bygga ett Sverige som är bättre än före coronakrisen. Samhällsproblemen ska åtgärdas och reporna i välfärden lagas, uppgav han.

Av de hittills presenterade satsningarna går 25 miljarder till vård, skola och omsorg. Kommunerna får bland annat 10 miljarder extra i generella statsbidrag 2021, de får också 5 miljarder i ett permanent stöd för bättre äldreomsorg och 4 tillfälliga miljarder för den vård som sköts upp under coronakrisen ska klaras av.

Det blev också klart redan i våras att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 12,5 miljarder kronor. De pengarna är redan avsatta och ingår därför inte i nya miljarderna i denna budgetproposition.

Klimatpengar

Av de omkring hundra miljarderna i nya satsningar går runt 11 miljarder kronor till åtgärder för klimatet och miljö, på vägen mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Två miljarder öronmärks för att stärka den blödande kollektivtrafiken.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket kostar budgetsatsningarna

Välfärd: 25,1 miljarder kronor

Statsbidrag kommuner: 10

Andra stöd till kommuner: 0,7

Pengar till uppskjuten vård: 4

Annat stöd till vård: 1,1

Psykiatrisatsning: 1,18

Statsbidrag till äldreomsorg: 4

Kompetens/arbetsliv omsorgspersonal: 2,05

Pengar till skola i utsatta områden : 0,48

Pengar till bl a lovskola och läxhjälp: 1,6

Hushåll: 18,2

Tillfällig skattereduktion (coronabonus): 5

Sänkt skatt, förvärvsinkomster: 5

Sänkt skatt för pensionärer: 2,3

Höjd pension, pensionstillägg: 2

Utvidgad RUT: 0,27

Slopad schablonintäkt, uppskovsbelopp: 1,7

Lägre bensinskatt (pausad indexering): 0,9

Karensavdrag m m på grund av covid: 0,9

Höjt underhållsstöd: 0,1

Företag: 20,8

Sänkt arbetsgivaravgifter för unga: 7,5

Skattereduktion för investeringar: 5,5

Staten tar kostnad för sjuklön: 3,7

Sänkt arbetsgivaravgift, första anställda: 0,02

Förlängt omställningsstöd: 2

Omställningsstöd, enskilda firmor: 1,5

Skatteavdrag för forskning/utveckling: 0,25

Utökad expertskatt: 0,29

Klimat/miljö: 11,1

Kollektivtrafik: 2

Järnvägsunderhåll: 0,5

Godståg: 0,4

Skydd natur, naturvård: 1,35

Energieffektivisering bostäder: 0,9

Elektrifiering, tunga transporter: 0,65

Övrigt: 5,28

Landsbygd: 5,1

Landsbygdsprogram: 3

Bredband: 1,4

Vägunderhåll: 0,5

Övrigt: 0,24

Rättsväsende: 1

Integration: 0,51

Arbetsmarknad: 1,03

(främst privata matchningstjänster)

Forskning: 3,4

Civila försvaret: 1

Kultur: 1,82

Övrigt: 3,4

SUMMA: 92,5

Siffrorna är i miljarder kronor.

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Ekonomi

Beskedet: Förhöjd a-kassa i två år till

Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Sänkt skatter för 27 miljarder kronor och minst 25 miljarder till vård, skola, omsorg: Det är hälften av de 105 miljarderna i satsningar i regeringens budget som presenteras i dag.
Redan nu står det klart att den förhöjda a-kassan förlängs i två år.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndagen budgetpropositionen för 2021. Den innehåller nya satsningar på 105 miljarder 2021 och 85 för 2022. Det skriver Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på DN Debatt inför överlämnandet av budgetluntan till riksdagen.

Budgeten har lanserats som ett historiskt stort återhämtningspaket. Det ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, skapa jobb och stärka välfärden.

Elda på

"Förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren", framhåller Andersson och Bolund.

Hittills har nya satsningar för drygt 92 miljarder presenterats. Det innebär att 13 miljarder återstår att redovisa i dag.

Men redan tidigt på måndagsmorgonen kommer beskedet att den höjda a-kassan förlängs i ytterligare två år, uppger finansministern för Ekot i Sveriges Radio.

De tillfälliga höjningarna av nivåerna och tak i arbetslöshetsförsäkringen har gällt sedan i våras som en coronaåtgärd.

– Det är för att man ska ha en trygghet också när man blir arbetslös. Det här handlar om människor som har jobbat och slitit i många år och som förtjänar att ha en trygghet när man drabbas av arbetslöshet, säger Magdalena Andersson till radion.

Notan för den förhöjda a-kassan beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021 och knappt 5 miljarder 2022, föreslår regeringen i budgeten.

En annan förlängning gäller lättnaden i arbetsvillkoret, som behålls. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa, uppger Ekot. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs, enligt förslaget.

Är onödigt?

I de förslag om 92 miljarder som hittills är kända finns skattesänkningar för drygt 27 miljarder till hushåll och företag. Skatten på förvärvsinkomster och pensioner sänks. Företagen får bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga och en skattereduktion för investeringar.

Flera miljarder går också till coronastöd för företagen som gäller för i år men betalas ut först nästa år.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen på hundra extra miljarder i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

– Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort, säger Torbjörn Isaksson.

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som "spridda skurar" av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

Enligt honom finns inte så mycket i budgeten som handlar om det långsiktigt viktiga: ekonomins funktionssätt.

Pengar till välfärd

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i sin regeringsförklaring om att det nu finns en möjlighet att bygga ett Sverige som är bättre än före coronakrisen. Samhällsproblemen ska åtgärdas och reporna i välfärden lagas, uppgav han.

Av de hittills presenterade satsningarna går 25 miljarder till vård, skola och omsorg. Kommunerna får bland annat 10 miljarder extra i generella statsbidrag 2021, de får också 5 miljarder i ett permanent stöd för bättre äldreomsorg och 4 tillfälliga miljarder för den vård som sköts upp under coronakrisen ska klaras av.

Det blev också klart redan i våras att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 12,5 miljarder kronor. De pengarna är redan avsatta och ingår därför inte i nya miljarderna i denna budgetproposition.

Klimatpengar

Av de omkring hundra miljarderna i nya satsningar går runt 11 miljarder kronor till åtgärder för klimatet och miljö, på vägen mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Två miljarder öronmärks för att stärka den blödande kollektivtrafiken.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket kostar budgetsatsningarna

Välfärd: 25,1 miljarder kronor

Statsbidrag kommuner: 10

Andra stöd till kommuner: 0,7

Pengar till uppskjuten vård: 4

Annat stöd till vård: 1,1

Psykiatrisatsning: 1,18

Statsbidrag till äldreomsorg: 4

Kompetens/arbetsliv omsorgspersonal: 2,05

Pengar till skola i utsatta områden : 0,48

Pengar till bl a lovskola och läxhjälp: 1,6

Hushåll: 18,2

Tillfällig skattereduktion (coronabonus): 5

Sänkt skatt, förvärvsinkomster: 5

Sänkt skatt för pensionärer: 2,3

Höjd pension, pensionstillägg: 2

Utvidgad RUT: 0,27

Slopad schablonintäkt, uppskovsbelopp: 1,7

Lägre bensinskatt (pausad indexering): 0,9

Karensavdrag m m på grund av covid: 0,9

Höjt underhållsstöd: 0,1

Företag: 20,8

Sänkt arbetsgivaravgifter för unga: 7,5

Skattereduktion för investeringar: 5,5

Staten tar kostnad för sjuklön: 3,7

Sänkt arbetsgivaravgift, första anställda: 0,02

Förlängt omställningsstöd: 2

Omställningsstöd, enskilda firmor: 1,5

Skatteavdrag för forskning/utveckling: 0,25

Utökad expertskatt: 0,29

Klimat/miljö: 11,1

Kollektivtrafik: 2

Järnvägsunderhåll: 0,5

Godståg: 0,4

Skydd natur, naturvård: 1,35

Energieffektivisering bostäder: 0,9

Elektrifiering, tunga transporter: 0,65

Övrigt: 5,28

Landsbygd: 5,1

Landsbygdsprogram: 3

Bredband: 1,4

Vägunderhåll: 0,5

Övrigt: 0,24

Rättsväsende: 1

Integration: 0,51

Arbetsmarknad: 1,03

(främst privata matchningstjänster)

Forskning: 3,4

Civila försvaret: 1

Kultur: 1,82

Övrigt: 3,4

SUMMA: 92,5

Siffrorna är i miljarder kronor.

Källa: Regeringen

Utrikes

Ledaren som skrapar på diktaturens fernissa

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar under ett möte med centrala militärkommissionen i maj 2020.
Foto: KCNA via AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftfull sågning av propagandaspelen i Pyongyang. Turistanläggningar som jämförs med isoleringsavdelningar. Offentlig kritik av militären.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skrapar allt oftare på fernissan i den diktatur vars självbild historiskt varit utopiskt perfekt.

– Det är ganska speciellt för en nordkoreansk ledare, när propagandan bara sänder ut att allt är helt fantastiskt, säger Ulv Hanssen, föreläsare vid Sokauniversitetet i Tokyo och associerad forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram, till TT.

I juni i fjol pausades de så kallade masspelen i Pyongyang. Det handlar om gigantiska propagandauppvisningar där gymnaster från hela landet deltar i syfte att förhärliga den hårdföra diktaturens socialistiska system. Beskedet kom bara dagar efter en udda artikel i statliga KCNA.

Kim Jong-Un hade precis bevittnat föreställningen i huvudstaden och uttryckte sin tacksamhet till utförarna, rapporterade nyhetsbyrån. Men så skedde någonting ovanligt i nordkoreanska mediesammanhang:

"Efter föreställningen kallade han till sig upphovsmännen och gav allvarlig kritik för deras bristfälliga skaparglöd och oansvariga inställning till arbetet", skrev KCNA.

"Drastiska uttalanden"

Några månader senare gjorde Kim ett offentligt utfall vid ett besök på en turistanläggning i Kumgang, där han jämförde anläggningen med en "isoleringsavdelning" och med "provisoriska tält i ett katastrofdrabbat område".

– Det är ganska nytt att han talar så drastiskt. Men det är inte nytt att han kritiserar inrikespolitiska förhållanden, säger Ulv Hanssen.

Han berättar att Kim i samband med ett besök av Sydkoreas president Moon Jae-In i Nordkorea flera gånger tog upp brister, bland annat inom landets infrastruktur.

Men ledarens kritik har även riktat sig direkt mot landets myndigheter, senast för hur ansvariga agerat i samband, med tyfonen Maysak, som orsakade stor förödelse i Nordkorea.

Politiska brister

I ett möte med centrala militärkommissionen i slutet av maj konstaterade Kim i ett mycket ovanligt erkännande att det finns både militära och politiska brister inom landets försvar, som "drastiskt måste förbättras".

– När det gäller militären står det klart att den inte befinner sig på samma nivå som exempelvis i Sydkorea, Kina och Japan. Det enda som är någonting i den nordkoreanska arsenalen är robotarna och kärnvapnen, allt annat är väldigt gammalt. Det kan vara det han syftar på, säger Hanssen.

TT: Men hur tror du att det mottas inom militären att han säger att det finns politiska brister?

– De politiska bristerna kan handla om lojalitet. Det kan uppfattas som ett systematiskt problem inom den nordkoreanska militärledningen, och det kan jag inte tänka mig tas emot positivt av militären.

Far och son

Ulv Hanssen jämför Kim Jong-Un med den tidigare diktatorn, fadern Kim Jong-Il.

– Militärväsendet då var placerat före det styrande Arbetarpartiet i status. Men sedan Kim Jong-Un kom till makten efter faderns död har det skett konstanta utrensningar inom militären. Han ser militären som ett potentiellt problem, säger Hanssen och tillägger:

– Det är större friktion mellan Kim-familjen och militären nu än under hans far.

Nyligen konstaterade Kim att landets ekonomiska femårsplan misslyckats. Men där anser Hanssen att ledaren kan luta sig mot externa orsaker till haveriet, såsom de omfattande internationella sanktionerna mot landet, coronapandemin och de tyfoner som nyligen drog in över Nordkorea.

– Jag tror att han är väldigt frustrerad för tillfället, över de externa faktorer han inte kan kontrollera. Han ser att han inte är allsmäktig.

"Mer folklig"

Att Kim ur ett nordkoreanskt perspektiv så öppet talar om brister inom den totalitära staten tror Hanssen kan ha att göra med att han försöker odla en mer folklig och jordnära bild av sig själv, till skillnad mot fadern som i princip aldrig uttalade sig offentligt.

– Han är villig att kritisera aspekter av sin egen politik, för till syvende och sist är det han som har ansvar för allt som sker i Nordkorea. Om han framstår som en person som kan framföra kritik, så framstår han också som mer folklig.

Filip Norman/TT

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un riktar stark kritik mot en turistanläggning vid ett besök i Kumgang den 23 oktober 2019.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un riktar stark kritik mot en turistanläggning vid ett besök i Kumgang den 23 oktober 2019.
Foto: KCNA via AP/TT
Deltagare i de så kallade masspelen i Pyongyang 2019 skapar en bild av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un med hjälp av färgade plakat.
Deltagare i de så kallade masspelen i Pyongyang 2019 skapar en bild av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un med hjälp av färgade plakat.
Foto: Dita Alangkara/AP/TT

FAKTA

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter pekar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Utrikes

Flera döda i huskollaps i Indien

Utrikes
Utrikes

Minst tio personer har omkommit sedan ett trevåningshus kollapsat i den indiska staden Bhiwandi, några mil nordost om Bombay.

Bostadshuset rasade strax före klockan 4 på måndagsmorgonen, lokal tid. Elva människor har räddats, medan 25 befaras vara instängda i rasmassorna, enligt lokala myndigheter.

Över 40 räddningsarbetare har tagit sig till platsen för att med hjälp av bland annat sökhundar försöka hitta och gräva fram saknade.

Det är inte ovanligt att byggnader kollapsar i Indien. Särskilt utsatta är gamla och bräckliga byggnader under monsunperioden mellan juni och september.

NÄSTA ARTIKEL