Sport

Untersteiner J:r mot kusktiteln

Sport
Sport TRAV Johan Untersteiner närmar sig sitt första kuskchampionat på Jägersro. Med bara fyra tävlingsdagar kvar att köra så håller han ledningen före Joakim Lövgren.

Förra tävlingsdagen var det bara lunchtrav på Jägersro. Då saknades Untersteiner, men när det den här tisdagskvällen vankas V64-tävlingar, så är givetvis Halmstadkusken på plats.

Den bästa segerchansen på förhand ser ut att komma i V64-upptakten för Johan Untersteiner med Niky Flax (V64–1).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

IFK Ystads nyförvärv har anlänt

På plats i Ystad, IFK-förvärven Henrik Nordlander (till vänster) och Linus Fernebrant.
Fotograf: Jonny Nilsson
Sport
HANDBOLL Två av IFK Ystads nyförvärv har anlänt. På måndagen bekantade sig målvakten Henrik Nordlander och vänstersexan Linus Fernebrant med staden och dess fina playa. Ett första träningspass med de nya lagkamraterna hanns också med.

Årets soligaste och varmaste dag välkomnade de två nya kommuninvånarna.

– När jag tänker Ystad, då tänker jag på IFK. Och det säger jag utan att fjäska för någon, meddelar Henrik Nordlander, klubbens nya målvaktslejon.

Han kommer närmast från en säsongs spel i spanska ligan med Helvetia Anaitasuna.

– Mitt tredje år i klubben, påpekar han.

Mitt emellan två sejourer hann han med ett år i danska Sönderjyske. Innan Spanien var han i Norge.

– Jag har varit utomlands i rätt många år nu och det har på alla sätt och vis varit skitroligt. Men det känns också roligt att få den här möjligheten att komma hem till Sverige och vara med i IFK:s satsning.

Bra koll på nya klubben

Den i HK Vinslöv fostrade målvakten har efter sina tidigare möten med IFK Ystad relativt bra koll på sin nya klubb.

– Han bidrog till att slå ut oss i A-pojkarnas USM-slutspel, när jag var ledare för våra P92:or, minns Staffan Tedenlid, alltjämt en eldsjäl i IFK Ystad, med en lätt rysning.

– Jo, ni hade ett bra lag med bland andra Jim Gottfridsson och Gustav Thulin och flera supertalanger. Jag vet inte hur det gick till när vi lyckades slå er, funderar Nordlander.

Vid 28 års ålder har han ett 30-tal U- och J-landskamper på sitt cv, kryddad med ett brons från U19-VM i Argentina och en fjärdeplats från U18-EM i Turkiet.

Men ännu ingen A-landskamp...

– Det där är inget jag går och tänker på. Det skulle i så fall bli en ren bonus. Målvaktskonkurrensen är tuff i Sverige, deklarerar han.

Olika stil och storlek

I IFK Ystad får han dela målvaktssysslan med unge Måns Landgren.

– Jag har sett honom på några highlightsdelningar från Youtube. Vi har olika stil och olika storlek, konstaterar Nordlander.

– De kommer säkert att kunna komplettera varandra bra. Henrik har bra ålder, är inte lastgammal men heller ingen nybörjare och har erfarenhet från spel i Norge, Danmark och Spanien. Målvaktsmässigt var fjoråret struligt. Nu känns det bra. Vi har en tryggare målvaktsbesättning än på länge, tycker Sebastian Seifert, IFK:s tränare.

Någon erfarenhet från utlandsspel har däremot inte nytillskottet från HIF Karlskrona, 25-årige vänstersexan Linus Fernebrant.

Till IFK Ystad värvades han som ersättare för i fjor plötsligt flyktade Fredrik Petersen.

– En kille som jobbar lite i det tysta. Klinisk och jättebra i försvaret. Han kommer att passa bra in i vårt lagbygge, anser Sebastian Seifert.

Deras vägar möttes

Deras vägar möttes för två år sedan, när Seifert blixtinkallades in som tränare i ett läge där HIF Karlskrona var på väg att ramla ur handbollsligan.

– Vi låg illa till vid jul, men Seifert kom och räddade kvar oss via kval, minns Fernebrant.

Han berättar att Seifert bidrog till hans val av IFK Ystad som ny klubb.

– Absolut. Jag gillade Seifert när han var hos oss i Karlskrona. Han har distans till spelarna men är ändå en i gänget, förklarar Linus.

Den ende han känner

För Fernebrant är just Seifert den ende i hans nya IFK Ystad som han känner.

– Så jag vet inte så jättemycket om IFK, medger han.

Nu väntar IFK Ystad på att ytterligare två nyförvärv, de båda norrmännen Jostein Epland och Marius Felkingstad, ska anlända.

– De ansluter efter julisemestern när vi startar upp höstsäsongen, upplyser Sebastian Seifert.

IFK-tränaren ser fram emot den nya säsongen med tillförsikt.

– Vi är bättre än i fjor, det är vi, absolut. En mer balanserad trupp i år. Jag är nöjd.

Sedan en tid tillbaka är alla i IFK-truppen permitterade på 60 procent. All träning bedrivs utomhus, detta sedan coronapandemins utbrott.

Tomt i en månad

– Det var tomt i en månads tid efter att säsongen släcktes ner. Vi hade chansen att bli sexa och hade ett slutspel som väntade. Och så blev det inget mer. Ett tufft avslut. Men nu känner jag mig inspirerad och taggad igen. Lusten är tillbaka. Det ska bli kul att snart komma i gång på allvar, säger Sebastian Seifert.

När ligaspelet drar i gång är alltjämt osäkert. Plan A, med start i mitten av september, är vad alla IFK:are hoppas på.

FAKTA

Linus Fernebrant

Ålder: 25 år.

Civilstånd: Sambo.

Längd: 191 cm

Vikt: 84 kg.

Position i laget: Vänstersex.

Meriter: Fyra säsonger i den svenska högstaligan.

Moderklubb: HK Drott.

Karriären: Gick från Drott till HIF Karlskrona, där han stannade i tre säsonger.

Aktuell: Ny för säsongen i IFK Ystad.

FAKTA

Henrik Nordlander

Ålder: 28 år.

Bor: Har köpt hus i Borrby.

Civilstånd: Sambo.

Position i laget: Målvakt.

Vikt: 85 kg.

Längd: 191 cm.

Meriter: 30-tal U- och J-landskamper.

Moderklubb: Vinslövs HK.

Karrären: Kommer närmast från spanska Helvetia Anaitasuna. Har tidigare spelat för HK Malmö, IFK Kristianstad och IFK Skövde samt norska Nötteröy och danska Sönderjyske.

Aktuell: Ny för säsongen i IFK Ystad.

Sport

RIN friar konståkningstränare

En konståkningstränare frias av Riksidrottsnämnden för psykisk misshandel och vikthets. Arkivbild.
En konståkningstränare frias av Riksidrottsnämnden för psykisk misshandel och vikthets. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

En konståkningstränare fälldes av Svenska konståkningsförbundet för psykisk misshandel och vikthets mot en 15-åring.

Tränaren överklagade dock domen till Riksidrottsnämnden (RIN) som nu väljer att fria, skriver Dagens Nyheter.

Det var förbundets etik- och disciplinnämnd som fällde tränaren. Men RIN har nu upphävt domen och friar tränaren. RIN skriver i beslutet att "åkaren framstår som trovärdig", men anser att anklagelserna i anmälan inte är tillräckligt preciserade.

I beslutet skriver RIN att det är styrkt att åkaren varje vecka var tvungen att rapportera sin vikt, men enligt tränaren skedde det under "en begränsad tidsperiod i samband med rehabilitering från en skada". Därför, skriver RIN, kan det inte styrkas att tränaren "har haft något otillbörligt uppsåt".

Sport

Hamiltons kritik fick fart på F1-världen

Lewis Hamiltons kritik fick fart på F1-kollegorna. Arkivbild.
Lewis Hamiltons kritik fick fart på F1-kollegorna. Arkivbild.
Fotograf: Rick Rycroft/AP/TT
Sport
Sport Sexfaldige formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton kritiserade sina kollegor och F1-sporten för tystnaden kring dödsmisshandeln av George Floyd i Minneapolis.
Då kom stödet.

Bilderna där den vite polismannen Derek Chauvin lägger sitt knä över halsen på George Floyd, en obeväpnad svart man, som långsamt plågas till döds, har upprört en hel värld.

Lewis Hamilton tyckte dock att F1-världen var alldeles för tyst. I söndags skrev han på Instagram:

"Jag ser er som är tysta, några av er som är de största av stjärnor är tysta mitt i denna orättvisa. Inte ett tecken från någon i min industri som naturligtvis är en vitdominerad sport, jag är en av de få färgade men jag står ensam. Jag hade trott att ni åtminstone nu hade sett varför det här händer och sagt något om det men ni kan inte stå tillsammans med oss. Nu vet jag... och jag ser er".

Lite senare skrev britten: "Jag står inte tillsammans med er som plundrar och bränner byggnader, men med er som fredligt protesterar. Det kan inte bli lugn och ro förrän våra så kallade ledare genomför förändring".

Då kom reaktionerna. Hamiltons stall Mercedes retweetade det senare och skrev: "Tolerans är en grundläggande princip i vårt stall och vi berikas av mångfald i alla dess former".

Australiske Renaultföraren Daniel Ricciardo kallade på Instagram George Floyds död för en "skam".

"Rasism är ett gift och ska inte adresseras med våld och tystnad utan med sammanhållning och handling".

Ferraris Charles Leclerc skrev på Twitter att han hade känt det "som fel forum och att han var obekväm" med att dela sina åsikter på sociala medier, men insåg "att jag hade fel":

"Jag har fortfarande svårt att hitta ord för att beskriva den vidrighet i några av de videor jag sett på internet. Racism måste mötas med handling, inte tystnad", skrev monegasken och fick medhåll av Williamsföraren George Russell.

Sport

FCK kan knappa in på Midtjylland

Inga åskådare tillåts på matcherna i danska superligan, men Midtjylland fyllde parkeringsplatsen och arrangerade drive in-fotboll.
Inga åskådare tillåts på matcherna i danska superligan, men Midtjylland fyllde parkeringsplatsen och arrangerade drive in-fotboll.
Fotograf: Mikkel Berg Pedersen/AP/TT
Sport
Sport FC Midtjylland bjöd på drive in-fotboll.
Från parkeringsplatsen kunde de bilburna åskådarna konstatera att det inte bara var att tuta och köra för ligaledaren inne på arenan.
Mittenlaget Horsens vann mötet i superligan med 1–0.

Ska det bli spänning i kampen om det danska ligaguldet i fotboll, trots allt? FC Midtjylland gick in till återstarten med ett försprång till FC Köpenhamn på tolv poäng.

Det kan vara nere i nio senare i kväll – om FCK vinner derbyt borta mot Lyngby.

Louka Prip såg med matchens enda mål till att Horsens skrällde mot Midtjylland och tog alla tre poängen med sig hem från besöket i Herning, där åskådarna i bilar följde matchen via en storbildsskärm på parkeringsplatsen utanför arenan.

Den danska grundserien är en omgång från att färdigspelas. Både Midtjylland och FCK är klara för mästerskapsserien. Den når sex lag och hittills är fem klara, förutom Midtjylland och FCK även FC Nordsjälland, Århus och Brøndby.

Klubbarna tar med sig poängen och målskillnaden från grundserien in i slutspelet där tio omgångar väntar.

Tabellsjuan Randers spelade troligen bort chansen att spela om ligaguldet i och med 0–1-förlusten hemma mot Hobro tidigare i dag. För Hobro var det blott tredje ligasegern och den första sedan i september.

Sport

KIF Örebro får pris och pengar av Uefa

KIF Örebros arbete med unga uppmärksammas av Uefa. Arkivbild
KIF Örebros arbete med unga uppmärksammas av Uefa. Arkivbild
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Damallsvenska KIF Örebro får runt en halv miljon kronor i prispengar från det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, för sitt förebildsbyggande arbete för unga flickor inom fotbollen men också rörelsefrämjande bland barn och unga.

"Det här priset är ett väldigt, väldigt fint kvitto på att vi är på helt rätt spår. Förebildsarbete för tjejer inom fotbollen och rörelsefrämjande bland barn och unga är två viktiga områden att jobba med. Ovanpå det handlar det också om att ta ett stort integrationsansvar, vilket vi också gör. De här pengarna tryggar initiativet och kommer att göra stor nytta", säger Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro i ett pressmeddelande.

"Återigen visar det vilken samhällsinsats som görs av klubbarna inom damelitfotbollen för en hållbarare värld. Extra roligt är att uppmärksammas både nationellt och internationellt", säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam.

Örebro är andra svenska klubb som får utmärkelsen Uefa Foundation for Children Award.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Sport

MFF-talangen lånas ut till Varberg

Fotbollsspelare
Sebastian Nanasi går vidare i fotbollskarriären.
Fotograf: Foto: Malmö FF
Sport
Fotboll Malmö FF har skrivit a-lagskontrakt med talangen Sebastian Nanasi. Avtalet sträcker sig till och med 2021. Samtidigt lånas den 18-årige offensiva spelaren ut till allsvenska Varbergs BoIS FC i ett avtal som löper året ut.

Sebastian Nanasi är född 16 maj 2002 i Kristianstad, och han började spela fotboll i småklubben Viby IF och fortsatte därefter i Kristianstad FC. Sedan tog han steget till MFF:s P19-lag sommaren 2018. I P19-allsvenskans slutspelsserie i höstas gjorde han hela 22 mål på bara elva matcher.

Han kombinerar fotbollen med skolgång i MFF:s akademi på Eleda Stadion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Norska skidstjärnan plågas av hälskadan

Ingvild Flugstad Østberg. Arkivbild.
Ingvild Flugstad Østberg. Arkivbild.
Fotograf: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Østberg, 29, skadade sin häl i början av mars i år och missade därmed de sista veckorna av världscupen. Det visade sig vara en stressfraktur.

När vi nu skriver juni månad har 29-åringen ännu inte kunnat träna utomhus på nästan tre månader. Norska VG rapporterar att Østberg ännu inte kunnat springa eller åka rullskidor. När det norska landslaget samlas i nästa vecka finns hon därför inte med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Karlskronas rekonstruktion stoppas

På fall. Krisdrabbade Karlskrona HK nekas sin rekonstruktionsplan. Arkivbild.
På fall. Krisdrabbade Karlskrona HK nekas sin rekonstruktionsplan. Arkivbild.
Fotograf: Naina Hel n Jåma / TT
Sport
Sport Krisdrabbade allsvenska hockeyklubben Karlskrona nekas sin rekonstruktionsplan, skriver Blekinge Läns Tidning.
Beskedet kom som en kalldusch vid måndagens borgenärssammanträde.
PREMIUM

– Vi har tittat på balansräkningen och menar att vi inte kan stå bakom det här, sade Skatteverkets Oskar Alm vid mötet.

Efter en kortare paus tog tingsrätten beslutet att inte tillåta en rekonstruktion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL