Foto: Mikael Akarvik och TT

Polisen förberedd på hämndaktion

Malmö För tre veckor sedan mördades 15-åriga Jaffar vilket föranledde den stora nationella satsningen Operation Rimfrost med kraftigt ökade resurser för Malmöpolisen.
På måndagen sköts ytterligare en ung man på öppen gata på Professorsgatan i Hermodsdal och Polisen förbereder sig för en hämndaktion.

– Skulle vi få sådana indikationer så kommer vi att ta det på allra högsta allvar, säger Claes-Arne Hermansson, chef för avdelningen för grova brott vid Malmöpolisen.

Det var vid halv åtta på måndagskvällen som polisen fick en meddelande om en skottlossning på Professorsgatan.
– Vi åker till platsen och ser omgående en man som ligger på marken bredvid gatan. Han är allvarligt skadad och en ambulans tar honom omedelbart till sjukhuset där han senare avlider, säger Claes-Arne Hermansson.

Först försökte polisen rädda livet på den skjutne, en man i 25-årsåldern som tidigare är dömd för olika brott, och sedan började jakten på vittnen på platsen. Dörrknackning inleddes först och främst hos folk i lägenheter som har utsikt mot platsen.
– Vi behöver många fler vittnen. Och vi vill att de som kanske tror att de inte har någon viktig info hör av sig. Låt oss avgöra vad som är viktigt, säger Claes-Arne Hermansson.

Under kvällen och natten säkrades så många vittnen som möjligt upp, och nu söker man efter övervakningskameror som kan finnas i området.
– Vi vet att det finns på granngatorna, säger Claes-Arne Hermansson.

Några närmare uppgifter om den skjutne och den man som anhållits misstänkt för delaktighet i mordet vill polisen ännu inte gå ut med. De vill inte heller säga något om hur händelsen gått till; om hur många skott som avlossats och om det funnits någon bil inblandad. Ett vittne säger sig ha hört en hög smäll.

Den anhållne mannen är 23 år och känd av polisen sedan tidigare. Den skjuten i 25-årsåldern.

Enligt uppgifter till Skånskan är den skjutne yngre bror till ett toppnamn inom en kriminell organisation. Den skjutne är tidigare dömd för brott, bland annat ska han tidigare ha varit inblandad i bedrägerier, vapenbrott, rån och kortkapning. Han ska ha blivit dömd vid ett tiotal tillfällen, flera gånger till fängelse.

Anders Wiberg är biträdande chef polisområde Syd och vill gärna påminna de som känner sig otrygga att det finns mer poliser att tillgå i dag tack vare Operation Rimfrost.
– Vi kan ha fler poliser på gatan. Rimfrost är ett bra resurstillskott. Vi kan göra mer saker än annars, säger Anders Wiberg.

Bland annat kan Rimfrost sättas in för att stoppa eventuella hämndaktioner och öka den polisiära närvaron i de aktuella områdena.
Något misstänkt vapen har inte hittats och polisen kan inte säga om den anhållne gärningsmannen är den som skjutit.

Några kopplingar till tidigare skjutningar i Malmö vill man inte gå ut med i nuläget.
– Vi tittar alltid på tidigare händelser för att se om det finns några samband, säger Claes-Arne Hermansson.

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...