Kågeröd

Ny ägare till hus i Kågeröd

Artikel Kågeröd Försäljningen av fastigheten på Knutstorpsvägen 10 i Kågeröd är nu klar.

PREMIUM

Försäljningen av fastigheten på Knutstorpsvägen 10 i Kågeröd är nu klar. Ny ägare är Johan Ljung, 33 år, tidigare boende på Fjärshusgatan i Kågeröd och säljare är Eva Camilla och Erik Horsner. Huset byggdes 1934 och har en boyta på 68 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i november 2019 och priset blev 850 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Lärkgatan 9. Där såldes ett 115 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 060 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

England: Gärna skandinaver – utom svenskar

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorier är välkomna igen.
Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavien – utom Sverige.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorier finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapporterar Sky News.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.

– Vi känner till beslutet om avrådan och respekterar det brittiska beslutet. Varje land ansvarar för sitt eget smittskydd och åtgärder kopplade till detta. Vi har haft och kommer att fortsätta att ha en dialog med Storbritannien när det kommer till reserestriktioner, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD i Sverige..

"Djupt orättvist"

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

Exempelvis USA, Ryssland, Kina och Grekland är också röda länder.

Portugal anser det vara "absurt" att bara Azorerna och Madeira fått godkänt av de portugisiska områdena och pekar på att Storbritannien har fler smittade och döda än Portugal.

– Vi hoppas att detta beslut, som förefaller oss djupt orättvist och fel, från de brittiska myndigheterna korrigeras så snart som möjligt, säger utrikesminister Augusto Santos Silva.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.

Johnson med brasklapp

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Premiärminister Boris Johnson säger att han i nästa vecka ska klargöra en tidplan för när de återstående sektorerna i den brittiska ekonomin ska få öppna, exempelvis inomhusgym, simbassänger och salonger för nagelvård. Samtidigt har han en brasklapp:

– Självklart kan jag bara lyfta de återstående nationella restriktionerna när det är säkert att göra det.

Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

Ny frisyr

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Malmö

Personbil körde in i mitträcket på E65

Malmö
Malmö En personbil körde in i mitträcket på E65 vid Oxie i riktning mot Malmö på fredagskvällen.

Larmet inkom 19.08, och polis åkte till platsen.

– Enligt inringaren körde bilen in i mitträcket. Ingen person fördes till sjukhus, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisen.

Bilen bärgades från platsen.

Med anledning av olyckan var det en tid trafikstörningar på platsen.

Ekonomi

Air France minskar personalstyrkan

Jätten Air France planerar att minska sin arbetsstyrka med drygt 7 500 fram till slutet av 2022, enligt ett uttalande från företagsledningen.
Jätten Air France planerar att minska sin arbetsstyrka med drygt 7 500 fram till slutet av 2022, enligt ett uttalande från företagsledningen.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ännu ett flygbolag tvingas till drastiska åtgärder i coronapandemins spår. Jätten Air France planerar att minska sin arbetsstyrka med drygt 7 500 fram till slutet av 2022, enligt ett uttalande från företagsledningen.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att 6 560 av arbetstillfällena ska kapas inom moderbolaget, varav över 3 500 ska ske genom naturliga avgångar som naturligt kommer till följd av åldersstrukturen bland de totalt 41 000 anställda.

Ytterligare 1 021 jobb ska bort från det regionala Air France-ägda flygbolaget HOP!, uppger moderbolaget efter förhandlingar med fackförbunden. Där ska frivilliga avgångar och tidigarelagda pensioneringar prioriteras.

Utrikes

Donald Trump drar ut på fjärde juli-firandet

Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.
Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump tjuvstartar nationaldagsfirandet på ett spektakulärt – men kritiserat – sätt. På fredagskvällen, dagen för nationaldagen den 4 juli, flyger han till nationalparken Mount Rushmore i South Dakota där han ska tala inför 7 500 personer och bevittna ett jättefyrverkeri.

Mount Rushmore är nationalmonumentet där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – är skulpterade direkt i berget. Republikanska partiet i delstaten säljer nu t-shirt med Trumps huvud bredvid de fyra, rapporterar bland andra nyhetskanalen Fox Business.

Smitta och skogsbränder

Presidenten kommer att landa i vänligt territorium, han har stort stöd i South Dakota och guvernören Kristi Noem står honom nära. Men i en tid då antalet fall av virussjukdomen covid-19 ökar i stora delar av USA har Noem fått kritik för sina utfästelser att varken social distansering eller munskydd är krav vid firandet.

– I South Dakota har vi sagt till människor att fokusera på det personliga ansvarstagandet. De som är oroliga kan stanna hemma, sade hon nyligen till tv-kanalen Fox News.

Representanter för ursprungsbefolkningen sioux är också upprörda – både för smittospridningsrisken och för att jättefyrverkeriet ska starta en skogsbrand eller förorena dricksvattenreserver. De har planerat att demonstrera vid presidentens besök, skriver The Washington Post. Trump själv beskrev häromdagen det stundande fyrverkeriet som "en uppvisning få människor bevittnat".

Mer i huvudstaden

USA:s första dam Melania Trump följer med till South Dakota. Efter besöket vid Mount Rushmore åker de två direkt tillbaka till Washington DC där de tillbringar den "riktiga" nationaldagen. Den firas bland annat med ett om möjligt ännu större fyrverkeri över parken National Mall i den amerikanska huvudstaden. Där kommer munskydd att delas ut, men arrangörerna ställer inga krav på att de används.

Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser rapporteras vara mycket orolig över smittspridning vid evenemanget men har inte mandat att ställa in det, eftersom National Mall är ett område som kontrolleras av den federala regeringen.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

FAKTA

Fakta: Fjärde juli

USA:s nationaldag firas den 4 juli till minne av den dag 1776 då 13 brittiska kolonier i Nordamerika förklarade sig självständiga. Den 4 juli 1776 var den dag då USA:s självständighetsförklaring ratificerades av den revolutionära kongress (kontinentalkongressen) som då fanns.

Självständighetsförklaringen skrevs av bland andra Thomas Jefferson, som 1801 blev USA:s tredje president.

Fjärde juli är en federal helgdag. Den firas ofta med parader och fyrverkerier.

Inrikes

Varning: Risk att kriminella får coronapengar

Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.
Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.
Foto: Kenny Bengtsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den organiserade brottsligheten har förändrats under pandemin.
Coronaspecifika stödpengar riskerar nu att hamna i fel händer.
– Vi ser en stor risk att det sker utbetalning av pengar till kriminella som inte har rätt till dem, säger Linda H Staaf på Noa.

Stängda gränser, strikta reserestriktioner och social distansering. I takt med att samhället ställt om i pandemitider har även de kriminella nätverken gjort det.

Det fastslår polisen och en rad myndigheter i en rapport, där man bedömt hur aktörer inom den organiserade brottsligheten kan komma att agera till följd av covid-19-pandemins konsekvenser. Analysen gäller de kommande tolv månaderna.

"Fingrar i syltburken"

Den ekonomiska brottsligheten väntas öka framöver, enligt rapporten. Det handlar framför allt om risken för att stödpaket, som betalas ut av olika myndigheter under pandemin, hamnar i fel händer.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), målar upp bilden:

– Där det finns möjlighet att tjäna pengar finns alltid den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf som även är ordförande för den myndighetsgemensamma styrgruppen bakom rapporten.

Att stödpaketen administreras av flera olika myndigheter och att ansökningarna och utbetalningarna ofta sker i snabb takt skapar utmaningar för brottsbekämpningen, konstaterar man.

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, säger att myndigheten redan nu ser indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet. Det finns dock ingen direkt statistik på hur omfattande problemet är, enligt Anders Bäck.

– Men vi vet att de kriminella gärna vill få ner fingrarna i även denna syltburk. Det vi försöker göra är att se till att bara öppna locket för de som har rätt till stödet – inte de kriminella. Omfattningen är svår att uttala sig om, säger han till TT.

Ska kartläggas

I rapporten föreslås en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet, där ökat informationsutbyte mellan myndigheterna anses vara A och O. Linda H Staaf på Noa utvecklar:

– Här ser vi att staten behöver göra betydligt mer i ett skede som innebär att man aldrig ens betalar ut de här pengarna – att vi reagerar snabbare.

TT: Har inte informationsutbyte mellan myndigheter om misstänkt kriminella gjorts tidigare?

– Jo absolut, visst har man gjort det. Det finns en etablerad myndighetsgemensam samverkan mot organiserad brottslighet sedan över tio år tillbaka. Men vi ser att det kan göras mer, vi ser att fler myndigheter betalar ut olika typer av stödåtgärder.

Polisen och myndigheterna planerar även att göra en kartläggning framöver, i syfte att ta reda på hur stor andel av de stöd som nu betalas ut till arbetsgivare som kan kopplas till organiserad brottslighet.

Klara Stefansson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kultur och nöje

Roy Orbisons svenske sonson i rampljuset

Åsa Orbison med fyraårige sonen Roy Orbison III.
Åsa Orbison med fyraårige sonen Roy Orbison III.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje Roy Orbisons fyraårige svenske barnbarn Roy Orbison III uppmärksammas av amerikanska musiktidningen Rolling Stone för sina musikaliska kvaliteter.
I videoklippet som lagts ut på Youtube spelar sonen ihop med sin gudfar Joe Walsh från rockgruppen "The Eagles".

Den amerikanske artisten Roy Orbison är ett känt namn i stora delar av världen för låtar som "Oh, pretty woman", "You got it", och "Only the lonely".

Något som är mindre känt om artisten, som dog 1988, är att hans son Roy Orbison junior är gift med svenska Åsa Orbison som han har två barn tillsammans med. Och nu väcker svensk-amerikanske Roy Orbison III uppmärksamhet i USA för sin talang.

Övat på låten länge

Musiktidningen Rolling Stone skriver om Youtubeklippet som visar hur fyraårige Roy sjunger med i Eaglesgitarristen Joe Walshs klassiska rocklåt "Rocky mountain way" samtidigt som Walsh kompar på gitarr. Joe Walsh är en nära vän till familjen sedan tiden som Roy Orbison turnerade ihop med Eagles.

– Han älskar Joe och han älskar sin gitarr. Han hade övat på låten länge, säger Åsa Orbison till TT.

Klippet spelades in i november, men Åsa lade ut det på Youtube först i tisdags som ett sätt att pigga upp folk under de svåra coronatiderna.

– Han tycker att det är roligt att folk har sett klippet, och säger att han vill göra det igen. Han verkar tycka att det är roligt, säger Åsa Orbison.

Vill stå på scen

Familjen är bosatt i Nashville och Los Angeles i USA, och tillbringar somrarna i Sverige. Roy och hans bror Bo är svenska medborgare.

– Det går lite segt med svenskan, men jag försöker få in det så mycket som möjligt i vardagen. När mormor kommer och hälsar på pratar vi mycket svenska, säger Åsa Orbison.

Sonen vill stå på scen när han blir stor.

– Just nu är musik hans grej, men vill han hitta på någonting annat senare är det såklart jättebra för honom. Vi är en musikfamilj och spelar musik varje dag, det är svårt att inte låta sig inspireras när man umgås med världens bästa gitarrist.

Utrikes

Dödliga attacker och bakhåll i Mali

Minst 30 människor har dödats i attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
Utrikes
Utrikes Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen – samtidigt som militären säger sig ha utsatts för ett dödligt bakhåll i samband med händelsen.

Uniformerade män i pick up-fordon dök upp i fyra byar som i huvudsak befolkas av den etniska gruppen dogon, säger en lokal tjänsteman under löfte om anonymitet. Attackerna i Bankass-området på onsdagen krävde "minst 30 döda, däribland kvinnor, barn, åldringar (och) många saknas", säger tjänstemannen som tillägger att mycket egendom också förstördes eller skadades.

Youssouf Tiessogue – byäldste i Gouari, en av de attackerade platserna – säger att attacken pågick mellan klockan tre på eftermiddagen och klockan nio på kvällen. Men ingen hjälp kom.

– Jag beklagar djupt arméns passivitet. De är alltid sena och konfronterar aldrig banditerna även om vi talar om för dem var de är, säger Tiessogue.

En annan tjänsteman bekräftar det totala ungefärliga antalet dödade i attackerna.

Överste Diarran Kone, talesperson för maliska armén, säger i sin tur att soldater skickades till Gouari, men att nio av dem dödades och två skadades i ett bakhåll i närheten av byn.

I juni uppgav FN att minst 600 civila dödats i år i attacker i Mali.

Landet plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

Ofta rör det sig om stridigheter mellan dogon och folkgruppen fulani. Miliser som formats för självförsvar har mer och mer övergått till offensiva attacker.

Utrikes

Domstol granskar ministrar coronahantering

Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Frankrike har öppnat en utredning som rör den nu avgångne premiärministern Édouard Philippe och en annan före detta samt en nuvarande minister. Utredningen berör deras hantering av landets coronakris.

Enligt den högt uppsatte offentlige åklagaren François Molins har domstolen fått in 90 klagomål om att ministrarna är ansvariga för olika slags missgrepp, och nio av klagomålen har lagts till grund för utredningen. Klagomålen har lämnats in av privatpersoner, läkare, organisationer och fångar.

Förutom Édouard Philippe, som avgick på fredagen, berör utredningen den före detta hälsovårdsminister Agnès Buzyn och hennes efterträdare Olivier Véran.

Hittills har 29 875 smittade i Frankrike avlidit.

I Italien frågades premiärminister Giuseppe Conte och två ministrar ut av åklagare i juni i en liknande utredning.

NÄSTA ARTIKEL