En jobbig mätning för Stefan Löfven. Foto: TT

Ingen vänsterpolitik

Uppmärksamheten kring den senaste opinionsmätningen från Statistiska centralbyrån har hamnat på Sverigedemokraternas triumftåg och det är absolut intressant, liksom Kristdemokraternas störtdykning.
Mest anmärkningsvärt är ändå Socialdemokraternas bottennotering, den lägsta någonsin. Den bekräftar resan som flera socialdemokratiska partier i Europa gjort från att i princip vara regeringsmakten till att vara ett parti bland andra.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att undersökningen är en signal på att väljarna vill ha mer socialdemokratisk politik. Det är oklart hur hon menar: vänstern har inte varit så här svag i Sverige i modern tid. Socialdemokraterna har makten på nåder och bedriver huvudsakligen liberal politik. Väljarflykt till Sverigedemokraterna vittnar inte om en längtan efter mer socialdemokrati.
I en förtroendemätning som publicerades i går låg statsministern på en osmickrande femteplats bland partiledarna. Folk drev med Håkan Juholts partiledarskap, men då ska man betänka att han hade större väljarstöd och betydligt högre förtroende hos allmänheten. För bara några år sedan hade Stefan Löfvens nuvarande ställning inneburit omedelbara avgångskrav.
Angående Kristdemokraternas störtdykning borde man ha lärt sig av alliansregeringstiden att mindre partier sällan eller aldrig gynnas av att bli lydpartier till större och starkare partier, som väljarna ser som ”statsbärande” eller som vill bli det. Att sträcka ut en hand mot Jimmie Åkesson har inte löst lika många problem som det har skapat för KD. Moderaterna har hållit sig mer avvaktande och vill förmodligen utvärdera hur det går för Sverigedemokraterna innan de sätter sig i något ”konservativt block”. Att vara det näst största partiet i ett samarbetsblock är varken lätt om man vill få igenom sin politik eller särskilt roligt när opinionsmätningarna kommer, vilket Centerpartiet och Liberalerna kan vittna om. Martina Jarminder

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...