Ilska över terroroffer som valpropaganda

Anhöriga har reagerat starkt på att Boris Johnson använder Jack Merritt och Saskias Jones död i terrordådet vid London Bridge för att kritisera det han betraktar som mjäkighet mot brottslingar. Jack och Saskia hade båda läst kriminologi i Cambridge och var förespråkare för bättre rehabilitering och utbildning för brottsdömda. Terrordådet inträffade vid ett möte där kriminologer och brottsdömda deltog för att diskutera fångars ökade möjlighet till utbildning i fängelset.
Offrens familjer vädjade till Johnson att inte använda deras barns död i politiska syften under den i Storbritannien pågående valrörelsen. Men Boris Johnson vill vinna val och terroristen Usman Khans frisläppande ger med största sannolikhet röster åt de konservativa.
Det komplicerar dock saken att en av dem som övermannade terroristen är en fälld mördare på permission: eventuellt ett argument för lyckad rehabilitering. Främlingsfientlig retorik rimmar illa med att en av de män som slogs mot Khan var en polsk kock, en sådan EU-medborgare som man hoppas slippa efter Brexit. En av de övriga terroristbekämparna är identifierad som en restauranganställd vid namn Mohammed. Dådet fungerar med andra ord mindre bra för Johnsons retorik.
”Använd inte min son för din vidriga propaganda. Jack var emot allt du står för – hat, splittring och okunnighet” skriver Meritts far David på Twitter.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...