Östra Göinge

Häst fick abortvirus – dog

Reeni Källström fick panik när en av hennes inackorderingar fick avlivas efter att det konstaterats att hänsten dbar på EVH-1 viurs. Det är mycket smittsamt under utbrottet både via luft och direktkontakt. FOTO: PRIVAT
Östra Göinge
Östra Göinge hjärsås Reeni Källströms stall i Hjärsås är isolerat efter att en häst avlidit i den fruktade sjukdomen abortvirus.
– Ingen får komma hit och ingen får komma ut, säger Reeni Källström.

Reeni Källström och hennes sambo köpte gården i Hjärsås för sex år sedan. Hon hyr ut stallplatser och har nu på gården ett 20-tal hästar plus föl. Själv har hon fem dräktiga hästar. Det var den 21 november som de upptäckte att en av hästarna var dålig.


– Hon åt inte kraftfoder och jag sa till ägaren att kolla upp hästen, säger Reeni Källström. Den hade inga förkylningssymptom men åt sämre och sämre.

Hästägaren ringde videoveterinären som trodde att det kunde vara kolik.

På måndagen den 25 november ringde de jourveterinären som undersökte hästen och behandlade den för kolik.


– Men efter det skulle ägaren gå med hästen som drog bakhovarna konstigt efter sig och snubblade, så jag undrade om det inte kunde vara korsförlamning.

Vid kontakt med distriktsveterinären rekommenderades de att åka med hästen till specialisthästsjukhuset i Helsingborg.


– Som tur var hade jag reflexen att byta kläder och tvätta händerna, säger Reeni Källström, som körde ner hästen till Helsingborg tillsammans med hästägaren.

Hon berättar att de knappt fick upp hästen i transporten och när de var framme vid djursjukhuset trillade hästen ut ur hästtransporten och fick köras in med truck till isoleringsavdelningen. Den avlivades på onsdagen den 27 november.

Reeni Källström ringde SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, och förhörde sig för hur man ska tänka vid eventuell karantän.

Proverna var klara i fredags kväll, den 29 november. Men Reeni Källström kontaktades inte utan det var hästägaren som fick svaren.


– Men eftersom vi har bra kontakt informerade hästägaren mig.

Reeni Källström berättar att hon fick panik.


– Det kändes som rysk roulette, jag bara grät och visste inte vilka hästar som kan ha blivit smittade. Och ingen hjälpte mig förutom vår gårdsveterinär. Ingen förstod allvaret. Alla som hade haft med den avlivade hästen att göra bar på smittan.

På gården finns nu en annan häst som också är sjuk i feber och smärta.


– Men den har blivit bättre, säger Reeni Källström. Men det här kunde ha spridit sig hur mycket som helst. Det var tur att jag var med i Helsingborg och själv fattade allvaret i situationen.

Reeni kontaktade länsveterinären.


– Men hon tog inte ens namn och telefonnummer. Jag hade ingen att rådfråga. Det var djurskötarna som satte gården i karantän men jag tycker att länsveterinären skulle agerat. Hade jag inte handlat som jag gjort hade det kunnat bli en riktig katastrof.

Reeni fick inte heller stor hjälp av djursjukhuset eller SVA om hur hon skulle agera.


– Ingen har heller ringt och frågat hur det går. Det är så man blir mörkrädd. Jag har blivit lämnad helt själv.

Distriktsveterinären har varit det största stödet.

Tack vare att Reeni Källström följt andra stora utbrott, som det i Skånsta utanför Stockholm i början på året där fyra hästar dog och 42 insjuknade, har hon instinktivt varit oerhört noga med de hästar hon stallar upp.


– När de kommer till gården har jag dem i karantän i tre veckor, det hade jag med den hästen som nu är död också.

Men EVH-1 är ett svårt virus som blossar upp när hästen är stressad eller kanske förkyld. Det ligger latent hos många hästar.

Reeni Källström har fem dräktiga ston.


– Men vi kommer inte veta förrän i juli om vi kommer få några föl. Viruset går ner i moderkakan och stoet visar inga symptom.

Hon säger ändå att hon är vid bättre mod nu än för några dagar sedan.


– Jag har lagt ut inlägg på facebook-gruppen abortvirus och vi som arbetar i stallen har en chattgrupp. Men det är massa praktiska frågor typ var köper man engångskläder?


– Det är tur att vi har flera olika stall så den nu sjuka hästen har jag kunnat göra en box till i ett stall där den inte har kontakt med någon annan.

Hon har också varit förutseende för redan i kontraktet som hästägarna skriver på förbinder de sig att inte gå in i andra stallar, de har separata skottkärror och grepar med mera och Reeni rekommenderar att de tvättar febertermometern med sprit efter att ha tagit febern på djuren.


– Som tur är har jag flera små stall och det gör att smittan får svårare att sprida sig. Jag har också separata hagar så varje hästägare har sin hage.

Skåne

Så hamnade din kommun i sista skolrankingen

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Lärarförbundet lägger ner sin skolranking efter 20 år. Så här placerade sig din Skånekommun i den sista jämförelsen.

Enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är det inte längre meningsfullt att göra rankingen eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket åt mellan kommunerna.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundets webbplats.

Bästa skolkommun i årets ranking är Övertorneå, som därmed behöll topplaceringen. Bästa Skånekommun är Lomma som hamnade på 12:e plats, en placering lägre jämfört med året innan.

Lägst rankade kommun i Skåne är Örkelljunga som hamnade på 284 plats i hela riket.

Placering 2021KommunRanking 2020
12Lomma13
26Höganäs11
33Hässleholm43
48Vellinge15
51Simrishamn65
63Ängelholm69
65Båstad45
90Lund97
94Svedala66
99Ystad63
105Staffanstorp160
107Bromölla123
115Eslöv101
120Perstorp185
129Kävlinge137
139Skurup152
149Svalöv141
152Landskrona102
154Osby257
155Höör256
157Kristianstad51
160Helsingborg129
180Tomelilla270
181Malmö144
187Östra Göinge195
198Åstorp200
215Trelleborg204
226Klippan172
254Hörby169
255Bjuv164
269Burlöv222
272Sjöbo164
284Örkelljunga281

FAKTA

Fakta: Vellinge vann mest

De bästa skolkommunerna under 20 år:

Övertorneå (2021)

Övertorneå (2020)

Torsby (2019)

Vellinge (2018)

Vellinge (2017)

Vellinge (2016)

Vellinge (2015)

Vellinge (2014)

Piteå (2013)

Vellinge (2012)

Arvidsjaur (2011)

Arvidsjaur (2010)

Lomma (2009)

Lund (2008)

Lomma (2007)

Övertorneå (2006)

Torsås (2005)

Lund (2004)

Lomma (2003)

Mörbylånga (2002)

Källa: Lärarförbundet och TT

Skåne

Då erbjuds skåningarna en tredje dos vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 minst sex månader efter andra dosen.
Foto: Liam McBurney
Skåne
Hässleholm
Skurup
Skåne Senast till våren kommer alla över 16 år i Skåne att ha erbjudits en tredje dos vaccin mot covid-19, enligt Region Skåne.
Planeringen för hur vaccinationerna ska gå till pågår för fullt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 när det gått minst sex månader sedan andra dosen.

Region Skåne planerar fortfarande för hur doserna ska delas ut.

Bekräftat är i nuläget att alla skåningar över 16 år ska ha erbjudits en påfyllnadsdos senast våren 2022, samt att de som är 65 år eller äldre och vårdpersonal kommer stå högst upp på listan.

Därefter erbjuds även andra grupper en påfyllnadsdos.

– Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Däremot minskar effekten av vaccinet ju längre tiden går och utvecklingen i olika grupper varierar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Östra Göinge

Hittade rätt i historisk tid

Johan Rundberg med sin Augustnominerade barn- och ungdomsbok Nattkorpen.
Foto: Andreas Sundbom
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge När mobilen han glömt stänga av ringde oavbrutet tänkte Johan Rundberg ”Augustpriset”, men slog det snabbt ifrån sig.
– Man förväntar sig ingen nominering, även om man hoppas, säger författaren, som har sina rötter i Knislinge.

Johan Rundbergs flyktiga tanke, i skolan där han var på besök i en klass, visade sig dock stämma och det är en glad författare som svarar i telefonen efter att nomineringarna till årets Augustpris tillkännagetts. Hans Nattkorpen är en av de sex titlar som nominerats i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

— Det känns fantastiskt. Jag är väldigt glad och överraskad, men det har nog inte riktigt sjunkit in ännu.

Nattkorpen av Johan Rundberg.

Nattkorpen är första delen i den historiska deckarserien Månvind & Hoff, som utspelar sig i Stockholm på 1880-talet. I centrum står elvaåriga Mika, som bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv när hon dras in i en mordutredning, tillsammans med konstapel Valdemar Hoff vid polisens detektiva avdelning.

Utmaning

Johan Rundbergs ursprungsidé var att skriva om en ung, utsatt person, som mer eller mindre tvingas hjälpa polisen. Han ville dessutom att hans huvudperson skulle ha vissa förmågor, som ett bra sinne för detaljer och en välutvecklad observationsförmåga, som den hade fått på ett trovärdigt sätt, men han fick inte till det.

– Så var jag av en slump på Långholmens fängelse och fick infallet, tänk om historien jag går och grunnar på inte är samtida utan utspelas på 1800-talet? Då föll en massa saker på plats. Dels att polisen faktiskt kunde tvinga ett barn att vara med i en utredning och framför allt att den unga personen kunde vara väldigt långt ner i samhällshierarkin och utvecklat de speciella förmågorna för att skydda sig själv i en våldsam stad, säger han.

Johan Rundberg hittade rätt tid och miljö för sin senaste bokserie på Långholmens centralfängelse.
Foto: Ylva Sundgren

För honom innebar det också en utmaning eftersom han aldrig skrivit historiskt förut.

Bokslukare

Nattkorpen har redan vunnit Crimetime Award för Årets barndeckare. Vad är det du har lyckats med, med just här boken och serien?

– En del av förklaringen är nog att den är en väldig driven och spännande berättelse, som tilltalar många åldrar, säger Johan Rundberg.

Drömmen om att bli författare föddes redan hemma i Knislinge, där mycket tid ägnades åt att hänga på biblioteket och läsa.

– Jag var en klassisk bokslukare och någonstans i mellanstadiet fick jag en känsla av att, det här skulle jag kunna göra, säger han och skrattar.

Magisk tid

Studier i Lund och Uppsala förde dock honom in i mediebranschen så författardebuten dröjde tills 2001 med en bilderbok för små barn. Den följdes av fler bilderböcker och illustrerade kapitelböcker för 6-9-åringar innan genombrottet 2013, med Kärlekspizzan, som är hans första bok för 9-12-åringar.

— Det kändes med den som att jag hittade någonting. Språken och stilen passade mitt sätt att berätta, och jag är väldigt förtjust i den målgruppen. Just 11-12-åringar — livet är något magiskt där.

”Mer skrivtid”

Andra och tredje delen av Månvind & Hoff, Tjuvdrottningen och Dödsängeln, har också släppts under året och nu arbetar Johan Rundberg på en fjärde del. Parallellt har han också planer på en ny bok för barn i åldern 6-9 år, men vill även skriva för vuxna. Vid sidan av sitt författarskap jobbar han på TV 4, med planering av sportsändningar.

Om du vinner Augustpriset, vad ska prissumman på 100.000 kronor gå till?

— Då skulle jag nog köpa mig skrivtid. Det är det jag längtar efter.

FAKTA

<strong id="strong-dd0f0fa563fc8db285bafaa09ac490c4">Johan Rundberg</strong>

Född: 1973

Bakgrund: Uppvuxen i Knislinge, på Norups Väg. Föräldrarna och de två bröderna bor kvar i Knislinge. Flyttade till Lund för att studera litteraturvetenskap, därefter till Uppsala för att studera film- och tv-produktion. Fick jobb på SVT, men tyckte det var roligare med storyboards än att spela in film, vilket ledde honom in på bilderböcker. Har skrivit ett 20-tal böcker för barn i alla åldrar.

Bor: I Stockholm, med fru och tre barn.

Aktuell: Hans Nattkorpen är nominerad till Augustpriset, Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Östra Göinge

Konst som både berör och upprör

Marit Rolands konst skapas av papper, som sedan återvinns så fort en utställning är över. Förgängligheten, tror hon, gör något med de som tittar på hennes verk.
Foto: Pernilla Ekdahl
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge Konst eller bara konstiga? Marit Rolands skulpturala teckningar har kallats både och. – Jag blir inte sårad när folk blir provocerade, då tänker jag att jag gör mitt jobb, säger hon. På lördag är det vernissage för hennes utställning Paper Drawings #34 i Wanås konsthall.

När den norska konstnärinnan Marit Roland gör sin första utställning i Sverige har hon valt att arbeta med färgerna rosa och gult. Stora pappersrullar i de kulörerna står lutade mot en vägg, på golvet i konsthallen står konstnären själv och viker, skrynklar, klipper, häftar och formar ett av verken.

– Du kan tänka på det nästan som abstrakt måleri, jag börjar jobba och så leder en form till nästa och jag skulpterar vidare i rummet, förklarar hon.

Det var när hon närmade sig examen på Kunstakademiet i Trondheim 2012 som Marit Roland, tills dess en klassisk figurativ tecknare, kom till en punkt där hon kände sig alldeles för trygg i sitt konstnärskap.

– Jag saknade att bli utmanad och mista kontrollen, säger hon.

Marit Roland övergav pennan och började teckna med papper, istället för på det.
Foto: Pernilla Ekdahl

Istället testade hon att börja teckna abstrakt, massor av streck på ett stort vitt papper. Det var när hon skulle ta ner ett sådant från en vägg som slumpen ledde henne in på ett helt nytt uttryckssätt.

– Pappret trillade ner och la sig så snyggt på golvet. Hmm, tänkte jag, och började fundera på hur det skulle vara att teckna bara med papper. Utan penna. Det var förfärligt först, att mista sitt språk, och ledde till en riktig konstnärskris för mig. Men kriser är viktiga, förklarar hon.

Skapas på plats

Med ”nu eller aldrig” som mantra vågade hon överge tecknandet för det nya uttrycket och hennes mod belönades med att hennes examensutställning väckte uppmärksamhet. Ganska snart fick hon ett fint konstnärspris och en gallerist som trodde på henne.

– Så började bollen rulla och nu är vi på Paper Drawings # 34. Inte varje har varit en separatutställning, men nästan, säger hon.

Varje utställning är unik och skapas direkt på platsen där de visas.

– Jag har en inre dialog med rummet jag ska ställa ut i, samtidigt har jag med mig mitt bibliotek och mitt uttryck.

Marit Roland i skapartagen. Att inte veta hur det färdiga resultatet ska bli ger henne ett sug i magen av oro varje gång. – Den dagen jag inte är lite nervös eller rädd för att misslyckas är projektet färdigt, säger hon.
Foto: Pernilla Ekdahl

Wanås konsthall, som hon besökte kort innan pandemin bröt ut, inspirerade henne till att använda färgat papper.

– Det är ett läckert rum som klarar av att hålla en massa energi. Och att jag mötts av så mycket öppenhet och värme här på Wanås gör att jag vågar vara orädd, säger hon.

När vi ses har hon precis börjat skapa sina verk, så hur den färdiga utställningen blir har hon än så länge ingen aning om. Den växer fram efterhand.

Kniv och häftapparat är några av verktygen Marit Roland använder när hennes utställning växer fram, från papper på rullar till färdiga konstverk.
Foto: Pernilla Ekdahl

– Under de tio år jag arbetat så här har jag tänkt ett par gånger att det här går inte. Men det gör jag inte här. Det kan se väldigt slumpmässigt ut när jag arbetar, men jag vet vad jag gör, försäkrar hon.

Inre resa

Reaktionerna hon mött från publiken har varit allt från arga insändare till översvallande recensioner, till och med för ett och samma verk.

– Jag tänker att det är samtidskonstens uppdrag – att utmana, säger hon.

Med sina tecknade skulpturer hoppas hon utmana åskådaren till att göra en inre resa, vara i nuet och få en kroppslig upplevelse.

– Jag visade en gång ett vitt verk som låg på marken, då kom en 90-årig dam fram och berättade om Amerikabåten hon åkt med på 1930-talet och hur hon återupplevde hur den plöjde fram genom isen – hur det lät och kändes. Det var hennes minne och inre, säger Marit Roland.

När utställningen är över lämnas konstverken till återvinning och får på så sätt nytt liv.

– I januari är de här konstverken borta och jag tror det också gör något med publiken, säger Marit Roland.

FAKTA

Marit Roland på Wanås

Marit Roland är född 1981 i Kristiansand i Norge och tog 2012 en mastersexamen i konst från Kunstakademiet i Trondheim. Sedan dess har hon haft en lång rad soloutställningar, både i Norge och internationellt, samt undervisat i konst.

Utställningen Paper Drawings #34 har vernissage på lördag, 25 september och visas till den 19 december.

I samband med vernissagen gör Marit Roland en performance i skulpturparken, samling kl 11 utanför Konsthallen för gemensam promenad dit.

Under höstlovet, 30/10-7/11, arrangeras workshopen Teckna med papper - Skrynkla, vira , vik! på Wanås konst. Då kan besökare i alla åldrar prova på att skapa tredimensionella teckningar, inspirerade av Marit Rolands konstverk. Öppettider och övrig info finns på www.wanaskonst.se.

Eslöv

Dags för tredje konstrundan

Bilden är tagen vid en konstrunda på Österlen, men nu till helgen är det dags för Mittskånes.
Foto: Ulf Johansson/Arkiv
Eslöv
Höör
Hörby
MELLANSKÅNE Denna helg är det dags för den tredje konstrundan för i år och nu har turen kommit till Mittskåne med samlingsutställning på Hovdala slott.

Konstrundan har inte haft ett lätt år där man på grund av pandemirestriktioner fått dela upp den traditionella påskrundan till tre olika rundor spridda över året och nu är det dags för Mittskåne.

I påskas var det konstrundor i den västra delen av Skåne och till midsommar arrangerdaes den traditionella Österlenrundan.

Konstrundan Mittskåne omfattar kommunerna Höör, Hörby, Eslöv, Hässleholm och Östra Göinge. Samlingsutställningen har i år flyttat från Höör till Hovdala slott i Hässleholms kommun.

Konstnärernas ateljéer är öppna denna helg, 4-5 september, och samlingsutställningen, med 46 medverkande konstnärer, pågår september ut.

Så ta nu kartan och ge er ut på de mellanskånska vägarna för att njuta av konsten och föredrar man en digital karta så finns det att hämta på hemsidan www.konstrundan.com

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Östra Göinge

Litterära livräddare på Wanås

Författaren Jonas Hassen Khemiri.
Foto: Pierre Björk
Östra Göinge
Skåne
Kultur och nöje
Litteratur Vem är det som räddar oss i tuffa tider? Ett instagraminlägg från författaren Jonas Hassen Khemiri blev startskottet ett projekt som i höst blir verklighet på Wanås.

Bakgrunden till projektet är den poesidag som brukade arrangeras av föreningen Wanås vänner under ledning av författaren Eva Ström och tog sin början bara två år efter den första utställningen i skulpturparken. Poesidagarna höll på till 2018 när föreningen lades ned.

– Vi har varit sugna på att se vad vi kan göra med litteratur. Det har legat och bubblat i huvudet, berättar Elisabeth Millqvist som är konstnärlig ledare på Wanås.

Ett instagraminlägg som författaren Jonas Hassen Khemiri lade ut i oktober förra året, under den pågående pandemin, tände en gnista. I det skrev han om personer som berörde och hade påverkat honom. Han listade också musiker som varit som ”livräddare under ett år som aldrig tar slut”.

– Jag tyckte att uttrycket var spännande och vi bestämde oss för att gå vidare med det som en slags kärna och bjuda in författare som i sin tur bjuder in livräddare. De blir helt enkelt värdar för författargäster eller andra som har skrivit text. Det ger möjlighet att uppmärksamma texter som kanske har fallit i glömska eller som bara varit viktiga för en själv. Det spelar ingen roll om det är i hela livet eller bara under det senaste året.

Hon poängterar att det viktiga inte är om det är en aktuell text eller inte.

– Det handlar inte om bokutgivning utan vi vill åt något som har en större spännvidd som får präglas av en författare.

Författare bjuder in

Under sensommaren och hösten testar man under tre tillfällen lite olika format. Vid de första två tillfällena är det författare som bjuder in. Först ut, den 29 augusti, är det författaren som gav upphov det hela idén, Jonas Hassen Khemiri, som är värd. Senare i höst blir det Sara Stridsberg.

– Jonas Hassen Khemiri kommer antingen att bjuda in författare eller att själv läsa ur andra författares verk. Jag har inte själv programmet klart för mig ännu. Det kommer i alla fall att bli läsningar av hans egna texter och andras texter.

Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Foto: André Wolf

– Tanken är: vem är det som räddar oss? Musik, litteratur och konst kan ibland vara det som tröstar; som ger energi och hjälper oss att reflektera. Det var de tankarna som jag tror kändes så starkt i hans rader om livräddare under ett oändligt långt år.

Under senhösten hålls det tredje och sista Livräddare-evenemanget för i år. Då är det inte en författare utan istället ett ungdomsråd som håller i trådarna.

– De börjar jobba redan i augusti. Med ungdomsrådet har vi samarbetat med biblioteken i Östra Göinge och i Kristianstad. De kommer att börja med att ses och tänka och tala kring böcker under fyra dagar och börja knåda fram ett program som så småningom kommer att äga rum.

Då släpps programmet

Den 11 augusti släpps detaljerna kring tider och vilka fler som kommer att medverka vid Jonas Hassen Khemiris tillfälle.

– Jag hoppas att vi då kommer att ha datumet för Sara Stridsbergs tillfälle. Det har gått ganska fort. Att planera under pandemitider är som ketchup. Det går trögt, trögt och så plupp så kommer det.

Är tanken att detta ska bli återkommande evenemang?

– Det hoppas jag verkligen. Sedan kommer vi säkert att vrida och vända på formen. Det vi gör under det här halvåret är att testa olika saker.

Inrikes

Våldtog och ofredade tre minderåriga flickor

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Hässleholm
Osby
Inrikes
PREMIUM

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande, rapporterar Kvällsposten.

”NN har ingen närmare anknytning till Sverige och han har redan fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Han kan därför inte anses lida men av tingsrättens beslut om utvisning på ett sådant vis att detta ska beaktas vid straffmätningen”, heter det i domen.

Tingsrätten i Uddevalla anser mannen vara skyldig till åtta fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt ofredande, mot tre olika målsägande – alla flickor under 15 år.

Brotten begicks i Östra Göinge, Lysekil, Hässleholm, Kristianstad och Osby mellan hösten 2019 och hösten 2020.

Mannen, som nekar till alla anklagelser, har motsatt sig att betala skadestånd till flickorna samt bestridit yrkandet om utvisning.

hemestertips2021

En plats att minnas för stora och små

Vitt slott i en park.
Foto: Sophie Lossing
Kultur och nöje
Östra Göinge
Skåne
Hemester, del 1 När pandemin slog till förra året började vi hemestra som aldrig förr. Även i år lockar lokala sevärdheter många och därför handlar vår sommarserie om hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I första delen får vi följa med Sophie Lossing på en personlig resa till Wanås – en plats som ständigt ger henne många fina minnen.

Allt är femtio nyanser av grönt och lummigt bortom lummighet. Skogen som är en slottspark, som är en konstutställning, som är en sinnenas plats för stora och små, visar sig från sin allra vackraste försommarsida. Vi är på upptäcktsfärd på Wanås, precis som vår familj varit varje år sedan parkens begynnelse.

Då i slutet av åttiotalet var Wanås långt ifrån den vallfärdsort för turister den nu har utvecklats till. Det fanns ingen restaurang, ingen tjusig butik. Ingen tog entré och skogen med dess verk blev en outforskad kontinent för vuxna och barn – och på något sätt vårt Wanås. Verken var dessutom lekvänliga tack vare att de flesta var oförstörbara. Man kunde klättra, kana och upptäcka utan att fördärva något.

Tegelbyggnad.
Per Kirkebys tegelbyggnad.
Foto: Sophie Lossing

Parken har ständigt förändrats. Varje år har det tillkommit något nytt att utforska. Antingen ett permanent verk eller tillfälliga utställningar – och installationer av konstelever. De senare har stått för en av de mer handfasta överraskningarna och blivit ett skrattminne i familjen. Några estetelever hade gjutit egna glasspinnar. Där stod de med en låda på magen mitt i skogen och frågade om vi ville ha glass. Det ville vi naturligtvis och bruna chokladglassar delades ut. Glasspinnarna hette Doris och Magnus sas det. Vi upptäckte snabbt den karaktäristiska formen av bajskorvar. Ungarna skrattade förstås och åt glatt upp, men jag tappade plötsligt aptiten.

En annan installation som fastnat i vårt kollektiva familjeminne är den armé av små, vita hattifnattar som vällde ner för en slänt i skogen. De var nog inte tänkta att vara Tove Janssons små ansiktslösa, stumma figurer, men de liknade dem på pricken. De var lite otäcka, men spännande för två små barn, och förresten är de bara farliga vid åskväder, för då blir de elektriska.

Man i lada.
Förra årets utställning i den stora ladan.
Foto: Sophie Lossing

I parken har vi genom åren sett färggranna vidunder rusande fram i en ravin, Louise Bourgeois gigantiska spindel Maman, blommande lin på ett fält, tvätt fladdrande i skogen. Och så har vi de numera kära vännerna, de permanenta verken. Per Kirkebys tegelbyggnad var en favorit för barnen. Inte för att själva verket var så kul, men på marken fanns grus med pyttesmå fossiler i. Där kröps det och letades trilobiter och ammoniter, och konsten blev helt oväntat en lektion i geologi. Nu har gruset bytts många gånger, men tittar man noga på strategiska platser syns fortfarande en och annan krumelur.

Ja, allt förändras och vissa verk saknas och sörjs, som gungan som hängde massor av meter upp i ett gigantiskt träd. Där hade vi hisnande roligt. Men annat spännande och häftigt kommer till. Ett av de mest suggestiva verken är där barn ropar ”mamma” mitt i skogen. Det är förstås bara en högtalare, men jag tror inte det finns en enda mamma, oavsett ålder, som inte hajar till över den rädda rösten. Adrenalinhöjande så det förslår.

Olustigt är också Robert Wilsons shakerlika kapell. Inifrån kommer rabblande ord – en dikt som läses i snabb takt. Mycket läskigt trots att ingenting egentligen händer.

Diabassten.
Pål Svenssons Sprungen ur.
Foto: Sophie Lossing

Lugnare och framför allt vackert är Pål Svenssons diabassten där trädens kronor och himlen speglar sig, även betraktaren kommer med i bilden. En hel värld i stenen.

Men det finns också vass humor, som Ann-Sofie Sidéns kissande kvinna. En kommentar till alla nakna mansskulpturer och inte minst till kända Manneken Pis. I år finns också Martin Jacobsons scenografi till Jonas Gardells Queen of F*cking everything i den stora ladan. Kitchiga, vanvettigt färggranna blir de som ett finger i luften i den gamla byggnaden.

Och det är väl det som är konstens storhet och makt, att förflytta, skapa och förstärka tankar och känslor. Man kan bli berörd av det vackra, konfunderad, oförstående, arg, sorgsen, likgiltig. Allt är rätt och allt är okej. Ingen kan ju faktiskt säga vad som är konst utom konstnären själv. Och bra eller dåligt, ja det bestämmer du.

Kuliss med en svan.
En kuliss från Jonas Gardells show.
Foto: Sophie Lossing

Så för att avrunda där jag började. Det är lätt att bli nostalgisk och vilja ha kvar det som varit. Men livet rullar på och världen går framåt. För att konstparken på Wanås ska leva behövs många besökare, restaurangätare och hotellgäster. Men det finns plats. Skogen är stor och minnena består ju, och kanske har våra besök som familj bidragit till att båda barnen har konstnärliga yrken. Ett vet jag säkert, vi kommer att fortsätta besöka Wanås konst, så länge vi har fötter att gå med.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL