Svalöv/Landskrona

Förvånad över varför S överklagar

Artikel Svalöv/Landskrona Framgång för Svalöv bemöter publicerade artiklar från Socialdemokraterna gällande Svalövs bostadsbolag: Efter entledigandet av vd för Svalövs kommunala bolag, har S nu inkommit med ett minst sagt förvånande dokument som de kallar överklagan.

Teddy Nilsson (SD) Ordförande kommunstyrelsen

PREMIUM

Framgång för Svalöv bemöter publicerade artiklar från Socialdemokraterna gällande Svalövs bostadsbolag:

Efter entledigandet av vd för Svalövs kommunala bolag, har S nu inkommit med ett minst sagt förvånande dokument som de kallar överklagan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fler brott lösta under coronapandemin

Under årets första sex månader har 5 700 fler ärenden har utretts av polisen och lämnats till åklagare, jämfört med samma period 2019. Arkivbild.
Under årets första sex månader har 5 700 fler ärenden har utretts av polisen och lämnats till åklagare, jämfört med samma period 2019. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes När stora evenemang som fotbollsmatcher och festivaler ställts in, så har polisiära resurser frigjorts. En del av dessa resurser har i stället kunnat läggas på bland annat utredningsarbete. Det har bidragit till att tusentals fler brott har utretts under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året.

I princip alla stora evenemang under våren har ställts in på grund av coronapandemin. Det gäller allt från festivaler och fotbollsmatcher till konserter och förstamajtåg över hela landet. Och när polisen slipper bevaka fotbollssupportrar och stökiga festivalbesökare, kan man i stället lägga resurser på att utreda fler brott.

Under årets första sex månader har alla polisregioner utrett fler brott än under samma period förra året. Totalt har 5 700 fler ärenden utretts och lämnats till åklagare, jämfört med i fjol.

Polisregion Syd är ett av de områden där man ser en tydlig skillnad. Där har antalet ärenden som lämnats till åklagare ökat med drygt 2 000 jämfört med första halvåret 2019, och coronaviruset är en av de faktorer som bidragit.

– Vid en högriskmatch i fotboll är det inte ovanligt att det krävs runt hundra poliser. I stället för att finnas med vid sådana resurskrävande sammanhang, så har vi kunnat fokusera på exempelvis droghandeln i Malmö, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.

Inställda internutbildningar bidrar

Förutom inställda evenemang, har resurser också frigjorts när polisen tvingats ställa in utbildningar och konferenser till följd av coronapandemin.

– Vissa utbildningar har fått stå tillbaka på grund av restriktionerna kring resor och folksamlingar. Det går att göra så kortsiktigt, men på lång sikt är det inte bra, för det är viktigt att vi fortsätter att kompetensutvecklas inom polisen, säger Jarl Holmström.

Polisregion Syd har också haft draghjälp av den nationella polisoperationen Rimfrost, som bidragit med extra resurser. Men trots de positiva siffrorna uppger Jarl Holmström att antalet ärenden som väntar på att bli färdigutredda måste bli ännu färre.

– Det är första gången vi har färre än 26 000 ärenden som väntar på att bli färdigutredda, och det är häftigt. Men vi måste vara ödmjuka - det är fortfarande för många, och det är viktigt att ärenden inte ligger och blir för gamla.

Låg sjukfrånvaro

När coronapandemin slog till i mars, oroade sig polisen i Bergslagen för en vår präglad av hög sjukfrånvaro. Men till polisledningens förvåning visade det sig bli precis tvärtom. Sjuktalen, inklusive vab, har sjunkit avsevärt, vilket har bidragit till att man hunnit med fler ärenden.

– Sjukfrånvaron har nästan uteblivit, och vi ligger till och med på en lägre nivå än vi brukar. Vi har helt enkelt varit mycket folk på plats, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen.

Detta, i kombination med att personalstyrkan ökat i regionen, har lett till att man i Bergslagen hunnit utreda nästan 2 000 fler ärenden i år, jämfört med motsvarande period förra året.

Niclas Hallgren tror att de låga sjuktalen beror på att de anställda lyssnat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därför undvikit att smittas av både coronaviruset och mer säsongsbaserade sjukdomar.

Flera polisregioner uppger också att de anställda i mindre utsträckning valt att ta ut semester under våren, något som också bidragit till att man kunnat utreda fler brott.

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Polisens utredningsarbete

Polismyndigheten har under årets första sex månader utrett och redovisat totalt 88 968 ärenden till åklagare. Det är en ökning från 83 262 ärenden under motsvarande period i fjol.

Antalet ärenden som inkommit till polisen, men som väntar på att bli färdigutredda har minskat från 144 687 i fjol, till 137 110 i år.

I ett enskilt ärende kan flera brottsmisstankar ingå, exempelvis om någon grips för rattfylla och narkotikainnehav samtidigt.

Källa: Polismyndigheten

Kultur och nöje

Ny Batman-serie på HBO

HBO planerar att göra en tv-serie som utspelas i samma tidsperiod och universum som den kommande Batman-filmen, där Robert Pattinson spelar huvudrollen. Arkivbild.
HBO planerar att göra en tv-serie som utspelas i samma tidsperiod och universum som den kommande Batman-filmen, där Robert Pattinson spelar huvudrollen. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

HBO planerar att göra en tv-serie som utspelas i samma tidsperiod och universum som den kommande Batman-filmen, där Robert Pattinson spelar huvudrollen, skriver Deadline. Serien, som ska utspelas i Gotham City, beskrivs som en polisserie – och det är den kommande Batman-filmens regissör Matt Reeves och Terrence Winter, som bland annat skapat "Boardwalk Empire", som står bakom produktionen.

“Det här är en fantastisk möjlighet som gör att jag kan ge publiken en mer utförlig bild av den värld jag skapar i filmen – och att jag kan utforska den i detalj, vilket bara är möjligt när man arbetar med ett projekt som varar över längre tid," säger Matt Reeves.

Det är ännu oklart när serien dyker upp på HBO.

På grund av coronpandemin har premiären av långfilmen "The Batman" skjutits upp till den 1 oktober 2021.

Utrikes

Brasiliens Floydfall väcker ilska över rasism

Rafaela Matos, mamma till 14-årige João Pedro Matos Pinto, visar upp en bild på sonen som dog efter att ha blivit skjuten på nära håll i magen i en drogpolisräd.
Rafaela Matos, mamma till 14-årige João Pedro Matos Pinto, visar upp en bild på sonen som dog efter att ha blivit skjuten på nära håll i magen i en drogpolisräd.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes I skuggan av Brasiliens coronakaos pågår en annan kris. I samband med mordet på den svarte mannen George Floyd i USA väcktes Brasiliens anti-rasistiska rörelse till liv. Människor i tusental har gått ut på gatorna i protest mot landets egna fall av dödligt polisvåld mot svarta – och vitas ignorans.

14-årige João Pedro Matos Pinto drömde om att bli fotbollsproffs, som så många av hans jämnåriga i Rio de Janeiros fattiga kåkstäder, favelor. En dag i maj satt han i sitt hem. Coronapandemin gjorde att människor var tvungna att hålla sig hemma, men det gällde inte den brasilianska drogpolisen som är känd för sina våldsamma metoder. Poliserna stormade in i tonåringens bostad, i jakt på en drogförsäljare, och avlossade närmare 70 skott.

Något av skotten dödade honom.

"Sluta döda oss"

Tonåringens död rörde upp ilska bland Brasiliens svarta, som utgör en stor majoritet av de som dödas i landets många polisskjutningar. I Rio de Janeiro är det som allra värst. Förra året sköt polisen ihjäl 1 814 personer där. Tre fjärdedelar av dem var svarta, enligt stadens egna siffror.

– Polisvåldet i Brasilien är värre än det i USA, säger Allyne Andrade E Silva, jurist, människorättsaktivist och ledare för organisationen Fund Brasil i Rio de Janeiro, till TT.

Brasiliansk polis dödar omkring 20 gånger fler svarta än sina amerikanska kollegor, enligt uppgifter från BBC Mundo.

Men det var inte förrän när George Floyd en vecka senare dog i ett polisingripande i Minneapolis i USA som protesterna satte i gång på allvar i Brasilien. Brutaliteten slog an något hos alla de som tröttnat på rasism och vitas tystnad. Med plakat med budskap som "Vidas negras importam" – portugisiska för "Black lives matter", BLM – och "Parem de nos matar" – Sluta döda oss – gick människor ut i tusentals. De trotsade coronarestriktioner på Rio de Janeiros gator, men även i São Paulo och andra brasilianska städer.

Svarta i majoritet

Av Brasiliens befolkning identifierar sig ungefär 55 procent som svarta. Det är världens näst största svarta befolkning efter Nigeria. Landet har problem med rasism och ojämlikhet som går långt tillbaka. Rörelsen för svartas rättigheter och mot polisvåld har djupa rötter, även om det är först under senare år som den samlat sig och identifierat sig med Black lives matter (BLM).

– För oss spelar det ingen roll om vi kämpar för svartas rättigheter i Brasilien eller någon annanstans – det är samma kamp, säger Allyne Andrade E Silva, som deltagit i rörelsen sedan hon var tonåring.

Strax efter João Pedro Matos Pintos död uppmärksammandes ytterligare ett dödsfall. Femårige Miguel Otávio Santana da Silva dog när han föll från högsta våningen på ett hus, dit han skickats i en varuhiss av den vita arbetsgivare för vilken hans mamma jobbade som hemhjälp.

Dödsfallet eldade på protesterna ytterligare.

Förespråkar polisvåld

Femåringens död satte på ett smärtsamt vis ljuset på de stora klyftorna mellan svarta och vita i Brasilien, vid sidan av polisvåldet.

För mer än ett decennium sedan införde landet kvotering av svarta till universitet och tjänster i offentlig sektor. Ändå kvarstår stora problem. Det är svårare för svarta att göra karriär och fattigdomen är högre, säger Allyne Andrade e Silva. Många med makt, bland dem landets president Jair Bolsonaro, är vita.

Och sedan högerpopulisten Bolsonaro tog över 2019 har landet snarare polariserats än mer. Ett av hans vallöften var att uppmuntra polisens hårda tag och det har han också gjort. Han stöttar inte heller kvoteringssystemet.

– Vi är oroliga för att han ska försöka få bort det när det ska utvärderas om några år, säger Allyne Andrade e Silva, som tror att det skulle vara förödande för rasismen i det brasilianska samhället.

– Var 23:e minut dödas en unga svart man i Brasilien. Medan jag har pratat med dig har en dödats.

Moa Kärnstrand/TT

'Vidas negras importam' – portugisiska för 'Black lives matter' – står det på plakaten under en av demonstrationerna i São Paolo tidigare i somras.
"Vidas negras importam" – portugisiska för "Black lives matter" – står det på plakaten under en av demonstrationerna i São Paolo tidigare i somras.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Ett kors symboliserar det uppmärksammade fallet med den 5-åriga svarta pojken Miguel Otávio Santana da Silva, som dog när han ensam skickades upp på taket till ett höghus av sin mammas vita arbetsgivare i Rio de Janeiro.
Ett kors symboliserar det uppmärksammade fallet med den 5-åriga svarta pojken Miguel Otávio Santana da Silva, som dog när han ensam skickades upp på taket till ett höghus av sin mammas vita arbetsgivare i Rio de Janeiro.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro lovade i sin presidentkampanj 2018 att polisen skulle få lov att skjuta kriminella för att minska antalet mord.
Brasiliens president Jair Bolsonaro lovade i sin presidentkampanj 2018 att polisen skulle få lov att skjuta kriminella för att minska antalet mord.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Polisen bevakar en demonstration till stöd för Black Lives Matter in Rio de Janeiro i Brasilien i juni.
Polisen bevakar en demonstration till stöd för Black Lives Matter in Rio de Janeiro i Brasilien i juni.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

FAKTA

Fakta: Polisvåld i Brasilien

Dödsskjutningar i polisräder är långt ifrån ovanligt i Brasilien. Under det senaste decenniet har den brasilianska polisen dödat fler än 33 000 människor.

Värst är det i storstaden Rio de Janeiro. Där dödades nära 9 000 personer av polis det senaste decenniet. Ungefär 75 procent av dem var svarta män. Andelen svarta som dödas av polisen har följt en uppåtgående kurva de senaste åren.

Brasiliansk polis dödar över 20 gånger så många svarta som deras amerikanska poliskollegor gör.

Ett par veckor efter João Pedro Matos Pintos död slog en domstol i Brasilien fast att polisräderna förbjuds tillfälligt under tiden som coronapandemin pågår.

Källa: HRW, Agencia Brazil, BBC Mundo

Balla Ställen

Mest begagnat på Byggagnat

Ingrid och Alf med sin verksamhet Byggagnat.
Foto: Foto: Valle Westesson
Söderslätt
TRELLEBORG Att inte ha ett stort skägg och skjorta med minst tre uppknäppta
knappar om man är man och skrothandlare är
brottsligt, och kan straffas med upp till fyra månaders samhällstjänst.
Tror jag, i alla fall.

Alf Wennerstrand tar i alla fall det säkra före det osäkra och

går all-in på den klassiska återvinnings-looken. En handmålad

skylt med ordet ”Öppet” står på snedden på trottoaren utanför,

och redan då man saxar sej in på gårdsplanen mellan kaminrör,

gjutjärnsstolar utan sits och en träsnipa i vagga hör man Alfs

bullrande stämma som en inbjudande inkastare.

Har man aldrig varit på ett liknande ställe är nog själva upplevelsen

lika stor som möjligheten att komma hem med en ny

(begagnad) ägodel. Jag gissar att en affär som saluför återvunnet

byggmaterial är ungefär som banan på pizza – antingen älskar

man det eller hatar det. Jag tillhör älskarna (av både och) och

det känns både spännande och tryggt att kliva in i Byggagnats

trygga famn av bråte, brädor och byggrester.

En annorlunda grej med Byggagnat är att det inte är en ensam

man som startat och driver stället. Alf delar nämligen inte bara

kudde med sin Ingrid utan även företag och inställning till livet.

Det mesta kan – och bör – man fixa själv. Det blir inte alltid som

man själv eller andra förväntar sej, men nog har dom skapat sina

egna förutsättningar. Förutom återvinningscentralen i utkanten

av Trelleborg äger dom ett gäng fastigheter som hyrs ut till

boende och garage. Det är den pensionsförsäkring dom skapat

åt sej själva, för självklart har dom ingen lust att låta bankerna

leka med deras hårt förvärvade slantar.

Affären öppnade för snart 30 år sedan som en avknoppning

av det bygg- och rivningsföretag som Alf drev. Efter vad

jag förstår är det inget dom kommer lägga av med även om den

klassiska pensionsåldern börjar synas i horisonten.

Efterfrågan på återvunnet byggmaterial är på uppåtgående och så länge det

finns renoveringssugna mänskor på jorden kommer det att behövas

material. Bättre att ta hand om dom plankor som redan är

sågade och hyvlade än att fälla nya träd, tycker jag. Dessutom

kan man få ett roligt möte med en spännande familj på köpet.

Det känns både spännande och tryggt att kliva in i Byggagnatstrygga famn av bråte, brädor och byggrester.

Tipset är dock att kolla med telefonsvararen om när det är öppet.

Till dej som själv funderar på att träda in i den spännande

världen av återvinning följer här Skrothandlarens 6 gyllene regler:

1. Godtyckliga öppettider.

2. Lätt doft av mögel i butiken.

3. Så mycket oordning att ägarna själva blir överraskade när

man drar fram ett oväntat föremål ur ett skrymsle.

4. Till synes oväntad prissättning.

5. I ständig fejd med kommunen.

6. Ett vänligt bemötande.

FAKTA

FAKTA

CHANS ATT RÅKA KOMMA FÖRBI NÄR DET ÄR ÖPPET: 1,1%.

RISK ATT SPENDERA DUBBELT SÅ MYCKET TID PÅ STÄLLET

ÄN VAD DU TRODDE: 71,1 %.

GPS: 55.379032, 13.111050

Balla Ställen

Var bergsklyftan ett stall?

Ett vackert och magiskt ställe att stanna till på enligt Valle Westesson.
Foto: Valle Westesson
Skåne
Skåne

Liksom alla bra stories* är den om Snapphanestallarna mest hittepå. Sant är att det en gång i tiden fanns stråtrövare och friskyttar som av svenskarna kallades snapphanar, och att dessa bodde och verkade i skogarna längs hela den dansk-svenska gränsen mot Småland.

Mer osäkert är detta: Det sägs att en viss bergsklyfta ska ha tjänat som stall för hästar, och att fångar också ska ha gömts där under eländiga former. För detta finns inga belägg, men vad spelar det för roll? Många berättelser är ju läsvärda även om dom inte är strikt dokumentära.

För mej är detta ett vackert och magiskt ställe att stanna till på eller övernatta vid om man har rätta tygen i packningen. Att andra redan gjort så är tydligt utifrån spåren av ett antal lägereldar på bättre och sämre platser. Någon har staplat ved och tänt brasan direkt mot berghällen vilket kanske skapar en skön strålvärme när glöden falnat, men också evigt bestående sprickor i stenen.

Det som kallas Snapphanestallarna är en 20 meter lång klyfta skapad för en miljard år sedan av magma som sprutade upp ur jordskorpan. En smärre klimatkatastrof måste det ha varit då, men idag kan vi njuta av dess effekter. En nästan lodrät klippkant och en annan precis bredvid kanske inte är en superovanlig formation i naturen, men med belägenheten uppe på berget och med den omgivande lövskogen blir det speciellt. Lägg därtill hela ravinen som senaste istiden skapat, och lämnat Trollebäcken porlande där nere i dalen.

Och du behöver inte vara rädd för att behöva trängas med horder av turister och andra nyfikna. Det faktum att man inte kan nå Snapphanestallarna annat än till fots gör att man oftast är ensam där. Förutom spökena efter dom fångar som aldrig fick sin frihet, såklart.

*Jämför Doktor Snuggles, Wallander och Nya Testamentet.

FAKTA

TA SEJ DIT: Kör nordväst från Munka-Ljunby på väg 114. Sväng

norrut på Stavershultsvägen och österut på Trollehallavägen.

Parkera och vandra norrut längs bäcken.

CHANS ATT TRÄFFA PÅ EN STRÅTRÖVARE: 1 %.

RISK ATT DET LUKTAR STALL: 1 %.

GPS: 56.330439, 13.131036

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Inrikes

Sex personer brännskadade av kylarvätska

Sex personer brännskadades, några av dem allvarligt, av kylarvätska. Arkivbild.
Sex personer brännskadades, några av dem allvarligt, av kylarvätska. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Motorn på en parkerad bil började att koka på en parkering i Hamburgsund i Bohuslän, under lördagskvällen.

I samband med det gick kylarslangen sönder och ut sprutade het kylarvätska, skriver polisen på sin hemsida.

– Det var sex personer som fick kylarvätska på sig och alla sex fick brännskador, några av dem allvarligare brännskador, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Enligt honom var det som hände en olyckshändelse och ingen av de skadade fick livshotande skador.

Inrikes

Polis sköt mot bil efter misstänkt mordförsök

En polisbil prejades och en polis höll på att bli påkörd vid en insats i Lerum under lördagsnatten. Arkivbild.
En polisbil prejades och en polis höll på att bli påkörd vid en insats i Lerum under lördagsnatten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Två män har gripits vid en dramatisk insats efter ett mordförsök i Lerum. Gärningsmännen försökte preja en polisbil, och sedan köra på en polis, som då avlossade ett skott mot flyktbilen.

Händelsen tog sin början under lördagskvällen när två män tog sig in i en bostad i Olofstorp, norr om Göteborg, där de attackerade bostadsägaren med slag. Gärningsmännen lämnade platsen i en bil som senare upptäcktes av polis i Gråbo, ännu längre norr om Göteborg. När polisen skulle stoppa bilen försökte föraren preja polisbilen.

– Just den händelsen var dramatisk. Det blev en konfrontation – en plåtkonfrontation, mellan bilen och polisbilen – och i samband med det öppnar en kollega dörren för att gå ut och stoppa dem och då försöker de köra på honom. När det skedde sköt polisen mot bilen som försvinner från platsen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Bilen hittades senare övergiven i Trollhättan.

– Där hade vi en hundpatrull som anträffade en av männen gömd i skogen och han hade bilnyckeln i fickan. Efter inre spaning fick vi fram en adress där den andra mannen kunde befinna sig.

Ingen skadades eller behövde uppsöka sjukhus i samband med händelserna. Det har nu skrivits en anmälan om försök till mord, misshandel och hemfridsbrott.

Särskilda åklagarkammaren kommer även att utreda händelsen kring polisens skottlossning.

Staffanstorp

Tjuv greps efter snabb polisjakt

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Staffanstorp
Staffanstorp Väktare och polis tog upp jakten efter en tjuv vid ett pågående inbrott på en byggarbetsplats i Staffanstorp. Men i Arlöv tog det stopp för den misstänkta gärningsperson som hittades i ett buskage.

– Tack vare väktarens strålande insats gick det ganska snabbt, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen.

Vid 08.42 larmade en väktare polisen om ett pågående inbrott på en byggarbetsplats på Flackarps Skolväg i Staffanstorp och flera polispatruller skickades till platsen.

Enligt polisen följde väktaren efter gärningspersonen, en man, när han lämnade platsen i en bil i riktning mot Lomma.

Flyktbilen dumpades sedan vid Alnarp och mannen sprang från platsen.

Tillsammans med hundpatrull tog flera polisen upp jakten efter mannen.

Runt nio-tiden anträffades den misstänkta mannen i ett buskage vid Testvägen i Arlöv

– Han hittades vid Park hotel i Arlöv, säger Kim Hild.

Mannen greps på plats och misstänks för stöld.

Enligt polisen kan flera brottsmisstankar tillkomma.

NÄSTA ARTIKEL