Tollarp

Försvunna 20-åringen hittad död

Kriminaltekniker, dykare från sjöpolisen och hundförare arbetar vid Vramsån i Tollarp på tisdagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Artikel Tollarp Den 20-åriga kvinna som varit försvunnen sedan den 22 november har hittats död.Polisen utreder dödsfallet som ett misstänkt mord.

Den 20-åriga kvinnan hittades död i samband med dykningar i Vramsån, uppger polisen under tisdagseftermiddagen.

Frivilligorganisationen FIKK inledde i helgen sökande i området, och vissa fynd gjordes i området. Enligt Kvällsposten ska det bland annat ha rört sig om ett blått cigarettpaket och en jacka. Föremålen hittades i ett strövområde vid Vramsån, och från samma område kom de sista signalerna från den försvunna kvinnans mobiltelefon den 22 november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Stort pådrag med lugn första dag vid tingsrätten

Poliser, drönare och hästar var på plats för den första dagen i rättegången mot sju NMR-aktivister.
Fotograf: Claes Hall
Lund
Lund Idag ställs sju nazister anslutna till den militanta organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) inför rätta vid Lunds tingsrätt. Männen är misstänkta för misshandel, efter ett storbråk på Bantorget den 1 juni förra året.

Polisen har kraftsamlat inför rättegången, som ska pågå i tre dagar. Eva-Gun Westford är på plats och sköter mediekontakterna för polisens räkning.

– Hittills är det väldigt lugnt, både inne och utanför, och det har det varit hela dagen. Vi kontrollerar alla som vill komma in och det har inte varit någon opinionsyttring från något håll, säger hon.

Fotograf: Claes Hall

För att både tillgodose säkerhetsaspekterna av att ställa sju NMR-aktivister inför rätta och corona-viruset hade Lunds tingsrätt bokat tre salar för dagens förhandling. Dessutom har polisen förberett sig med ett 30-tal poliser, drönare och hästar.

– Det var för i den händelse det skulle komma mycket folk, men hittills kan jag säga att det ser glest ut. Den stora polisbevakningen handlar om att vi ska kunna hålla ordning. Det är en viktig markering från samhället, säger Eva Gun Westford.

Bilden om en lugn första dag delas av lagman Göran Lundahl, myndighetschef för Lunds tingsrätt.

– Det har löpt på på ett lugnt sätt och polisen har haft stor beredskap. Vi har inte haft några problem hittills, säger han.

Fotograf: Claes Hall

Sport

Officiellt: Zlatan vadskadad – hälsenan hel

Zlatan Ibrahimovic skadade en vadmuskel på måndagens träning.
Zlatan Ibrahimovic skadade en vadmuskel på måndagens träning.
Fotograf: Luca Bruno
Sport
Sport Glädjebesked för Milan:
Skadan som Zlatan Ibrahimovic ådrog sig på måndagens träning är lindrigare än befarat.
"Hälsenan är hel", skriver Serie A-klubben på sin hemsida.

Zlatan Ibrahimovic har drabbats av en muskelskada i högra vaden – men tisdagens undersökning i Milano visade att hälsenan är intakt.

Med andra ord:

Skadan är betydligt lindrigare än vad som först befarades när han under smärtor lämnade Milans träning på måndagen. Känningen i vaden uppstod, enligt italienska Sky Sport, efter att 38-åringen avlossat ett skott under ett matchliknande spel på träningsanläggningen Milanello.

Milan uppger att Ibrahimovic ska undersökas på nytt om tio dagar.

Svensken är sedan ett par veckor tillbaka i Italien och förbereder sig tillsammans med sina lagkamrater för att avsluta säsongen i Serie A.

Under coronapandemins speluppehåll har Ibrahimovic huvudsakligen vistats i Stockholm där han tränat tillsammans med Hammarby, klubben han sedan i höstas är delägare i.

Kontraktet med Milan gäller i drygt en månad till, fram till den 30 juni.

Sedan Ibrahimovic återvände till klubben i januari, efter en tvåårig sejour i LA Galaxy, har han gjort fyra mål på totalt tio tävlingsmatcher.

Ekonomi

Fortsatt optimistiskt på börsen

Ljusare på börsen.
Ljusare på börsen.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Det positiva humöret på Stockholmsbörsen håller i sig. Precis som övriga börser världen över stiger de ledande indexen på förhoppningar om att de mindre nedstängda samhällena ska få ekonomierna att vakna.

Strax efter klockan tolv har Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med 0,9 procent, samma nivå som i öppningen.

Uppgången är bred med övervägande stigande kurser bland börsens tungviktare. Bäst går flera konjunkturkänsliga verkstadsaktier med Volvo och SKF i front, cirka tre procent plus. Även bankaktierna går starkt, med SEB och Nordea som draglok, plus 2,5–3 procent. H&M bidrar mest till den allmänna börsuppgången, till följd av sin indextyngd, och stiger drygt två procent.

Mot strömmen går de säkrare, mindre konjunkturberoende aktierna som mjukpapperstillverkaren Essity och läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som båda sjunker lite över en procent.

Inrikes

Brand på Åhléns – varuhuset utrymdes

Personalen på Åhléns city i Stockholm har utrymts efter en brand som startade i en skorsten.
Personalen på Åhléns city i Stockholm har utrymts efter en brand som startade i en skorsten.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brann på varuhuset Åhléns i centrala Stockholm under tisdagsförmiddagen och personalen fick utrymmas.

– Vi har fått ner temperaturen i skorstenen. Vi är på plats en stund till för att kontrollera den men branden tycks inte ha spridit sig, säger ledningsbefäl Tobias Åkesson.

Branden startade i skorstenen, och den upptäcktes av brandmän på plats.

– Det var vår egen brandbil som såg att det kom rök från taket, berättade Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till Aftonbladet.

Det finns inga uppgifter om skadade. Enligt räddningstjänsten ska branden ha uppstått efter att någon eldat i en eldstad i varuhuset.

Malmö

Mamma i Sverige, barnet i Turkiet - pappan häktas

Under måndagen häktades en 45-årig man för grov egenmäktighet med barn.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Sedan mars 2019 har mamman haft ensam vårdnad om sin dotter, men pappan håller henne från sin mamma. Det är i alla fall vad åklagare Kajsa Cavallin menar och har nu häktat mannen för grov egenmäktighet med barn.

Dottern föddes i början av 2018 i Turkiet. Sedan den 1 september misstänks pappan ha hållit dottern kvar i landet, samtidigt som mamman varit i Sverige.

– Mamman är den som har anmält och under måndagen häktades pappan, säger Kajsa Cavallin.

Med en pappa i häkte och en mamma 300 mil bort är så klart inte situationen optimal. Men Cavallin hoppas att hon ska få komma hem snart.

– Vi vet inte helt säkert var hon är, men vi tror att hon befinner sig på en adress som den misstänkte känner till. Det är Utrikesdepartementet som har hand om biten att få hem henne, men det är klart att vi har förhoppningar om att hon kommer hem, säger Kajsa Cavallin.

Mannen har varit anhållen i sin frånvaro sedan den 24 april i år. Plötsligt dök han frivilligt upp på polisstationen den 22 maj och har därefter varit i polisens förvar. Enligt häktningsbeslutet står det att det finns risk för att mannen både påverkar utredningen och håller sig undan rättvisan om han inte häktas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Utrikes

Viceminister avgår i protest mot Cummings

Rådgivaren Dominic Cummings.
Rådgivaren Dominic Cummings.
Fotograf: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Folket kokar – men den brittiska regeringsrådgivaren Dominic Cummings vägrar be om ursäkt för att ha brutit mot virusrestriktionerna. Nu avgår den biträdande Skottlandsministern Douglas Ross i protest.

Douglas Ross, som arbetar under Skottlandsministern Alister Jack, har publicerat sitt avgångsbrev på Twitter. I det skriver han att han accepterar Dominic Cummings förklaring till sitt agerande – men att det också handlar om ett beslut som andra britter upplever inte har varit tillgängligt för dem.

"Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsammans, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringens riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsrådgivare har gjort rätt", skriver Ross.

Reste från London

Det fortsätter att storma kring premiärminister Boris Johnsons främste rådgivare Dominic Cummings.

Till grund för kritiken ligger en resa som Cummings gjorde i slutet av mars, då han tog med sig sin son till föräldrahemmet i Durham – omkring 40 mil från London. Han har förklarat sitt handlade med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och att de därför ville se till att någon kunde ta hand om sonen.

Cummings får stöd av Johnson, som menar att rådgivaren inte har brutit mot lagen utan handlat förnuftigt för att skydda sitt barn.

Ilskan kokar

Men hos det brittiska folket växer ilskan. Många upplever att de regler som har införts för att stävja coronavirusets framfart – däribland uppmaningen att stanna hemma, i synnerhet om man har symtom – inte gäller alla. Den 23 mars meddelade Johnson att britterna bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma. Cummings resa skedde efter detta.

Såväl oppositionen som konservativa parlamentsledamöter har krävt att Cummings måste avgå. Men när han framträdde i tv i måndags meddelade han att han inte ångrar sitt agerande.

– Jag tror att de flesta förstår att han var en person under press, som försökte sätta sin sons och sin frus hälsa främst och som försäkrade sig om att familjen inte riskerade att smitta någon annan, säger Michel Gove, minister för statsrådsberedningen, till BBC.

Sofia Eriksson/TT

Mattias Mächs/TT

Utrikes

Hundratals talibaner släpps i Afghanistan

Afghanska soldater på vakt vid en vägspärr öster om huvudstaden Kabul. Bilden är från den 4 april.
Afghanska soldater på vakt vid en vägspärr öster om huvudstaden Kabul. Bilden är från den 4 april.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Afghanska myndigheter planerar att släppa ytterligare 900 fängslade talibaner under tisdagen. Regeringen uppmanar samtidigt talibanerna att förlänga det tillfälliga eldupphör som är inne på sin tredje och sista dag.

Eldupphöret utlystes av talibanerna i söndags inför den muslimska högtiden id al-fitr. Regeringen svarade med löften om att släppa omkring 2 000 fängslade talibaner.

En första grupp om 100 fångar släpptes i måndags.

Frigivandena görs för att "främja fredens sak, vilket omfattar en fortsättning av det bilaterala eldupphöret och ett omedelbart inledande av direkta samtal", skriver nationella säkerhetsrådet i ett uttalande via Twitter.

Hittills har eldupphöret, det andra i sitt slag under den 19 år långa konflikten, respekterats med några få undantag runt om i landet, enligt regeringsföreträdare.

Det har väckt hopp om en mer långsiktig vapenvila som kan bereda väg för fredssamtal mellan talibanerna och regeringen.

I ett avtal som talibanerna slöt med USA i februari slås det fast att regeringen – som inte var med och förhandlade – ska släppa omkring 5 000 fångar och fundamentaliströrelsen runt 1 000. Talibanerna har krävt att regeringen följer de kraven.

Avtalet med USA handlar främst om att utländska styrkor ska lämna Afghanistan, men har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Efter att det nåddes förvärrades dock striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna, fram till nu.

FAKTA

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

Höör

Repade bil på Friluftsvägen

Höör
HÖÖR

Polisen har fått in en anmälan om skadegörelse mot en bil på Friluftsvägen. Enligt anmälan har något gjort åverkan på bilen genom att repa ena framskärmen och bakdörren. Det fanns även bucklor på motorhuven.

NÄSTA ARTIKEL