Finlands statsminister Antti Rinne intervjuas i samband med sin avgång. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva via AP/TT

Finlands statsminister avgår

Finland Turbulensen i den finländska politiken gör nu att statsminister Antti Rinne (SDP) har lämnat in sin avskedsansökan.

Statsminister Antti Rinne har styrt den socialdemokratiska regeringskoalitionen endast under det senaste halvåret. Bakgrunden till turbulensen är den omfattande poststrejk som pågått i landet, uppger Hufvudstadsbladet.

Republikens president Sauli Niinistö godkände statsminister Antti Rinnes avskedsansökan. Niinistö tackade Rinne för ett kort, händelserikt och gott samarbete.

Beskedet om statsministerns avgång kommer efter att regeringspartnern Centerpartiet meddelat att man saknar förtroende för Antti Rinne.

– Centerns riksdagsgrupp och partistyrelse har inte förtroende för Antti Rinne, säger Centerpartiets ordförande Katri Kulmuni.

SDP kommer att utse en regeringssonderare under de närmaste dagarna. Vem det blir är oklart, men gruppordförande Antti Lindtman tillkännager att han är beredd att ställa upp som statsminister om partiet så vill. SDP vill fortsätta med nuvarande fempartikoalition och regeringsprogram.

Kommunikationsminister och partiets första vice ordförande Sanna Marin är också beredd att bli statsminister, skriver tidningen.

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...