Sjöbo

23-åring tar över tomt i Sjöbo

Artikel Sjöbo Försäljningen av fastigheten på Måsgången 1 i Sjöbo är nu klar.

PREMIUM

Försäljningen av fastigheten på Måsgången 1 i Sjöbo är nu klar. Ny ägare är Johan Feldt, 23 år, och säljare är Eva Ingegerd Dahlström. Ägarskiftet blev klart i november 2019 och priset blev 1 260 000 kronor. Tomten är 1 038 kvadratmeter stor.

Nyligen såldes ett hus bara några hundra meter bort, på Blåklockevägen 39. Där såldes ett 55 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 900 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ringhals kan drivas minst 20 år till

Ringhals 3 och 4 har goda förutsättningar att vara i drift längre än ursprungligen planerat, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild.
Ringhals 3 och 4 har goda förutsättningar att vara i drift längre än ursprungligen planerat, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Reaktor 3 och 4 i kärnkraftverket Ringhals har goda förutsättningar att köras längre än ursprungligen planerat, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Frågan är bara om Vattenfall bedömer det som lönsamt. Och om den politiska viljan finns.

När rektorerna R3 och R4 togs i drift på Väröhalvön i Varberg i början av 80-talet var planen och den politiska överenskommelsen att de skulle producera el i 40 år. Men det finns goda förutsättningar att driva reaktorerna längre än så, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, som nu granskat Ringhals helhetsbedömning av reaktorerna som görs var tionde år.

I granskningen ingår bedömningar av komponenter i reaktorn som inte går att byta ut, som till exempel delar av reaktortanken.

– Ringhals har visat att livslängden kommer att vara minst 60 år hos de komponenter som ursprungligen analyserats för 40 års drift, säger Fredrik Forsberg, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fråga om lönsamhet

Ringhals ambition är att driva R3 och R4 i ytterligare 20 år, kanske mer. Men bara om huvudägaren, Vattenfall, bedömer att det är lönsamt. Än så länge är inga beslut fattade.

– Man kan tänka sig en förlängning av kärnkraften i både Ringhals och Forsmark efter dessa 60 år. Men det är beslut som man inte behöver ta på ett bra tag, säger Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark.

När de svenska kärnkraftverken först driftsattes hade alla reaktorer en planerad livslängd på 40 år.

– Det var så det var bestämt. Det är lika för Oskarshamn, Forsmark och Ringhals, säger Linde.

Men sedan dess har politiken öppnat för möjligheten att driva verken längre än så.

– Kärnkraftsägarna har valt att driva sina verk vidare då man lyckats genomföra stora investeringsprogram för att höja både säkerhet och den tekniska statusen, säger Linde.

Reaktorer avvecklas

Men flera reaktorer är också under avveckling. R2 stängdes i slutet av förra året efter nästan 45 års drift. R1 ska enligt planen stängas till årsskiftet. Avvecklingen väntas ta minst tio år. Före rivning ska kärnbränslet transporteras till mellanförvaring i Oskarshamn.

– Det kommer att ta flera år innan man ser något på utsidan, säger Linde.

Beslutet att avveckla fattades av Vattenfall 2015.

– Det var av affärsmässiga skäl. Man bedömde att det inte var lönsamt att driva R1 och R2 vidare, säger Linde.

Rusande elpriser

I juni i år hände något ovanligt. Problem med elförsörjningen fick elpriserna i södra Sverige att skjuta i höjden. Bristen på el var så akut att eljätten Uniper eldade igång oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall används som reservkraftverk kalla vinterdagar.

Fyra av sju kärnkraftsreaktorer i Sverige var avstängda för underhåll.

Svenska kraftnät, myndigheten som ansvarar för stabiliteten i elförsörjningen, fick rycka in och betala för en tidigare start av R1, som Vattenfall av affärsmässiga skäl planerat att sätta i drift först efter sommaren.

– R1 är nu i gång igen och kör för full fart, tills vi stänger den permanent vid årsskiftet, säger Linde.

Het stridsfråga

Samtidigt är avvecklingen av kärnkraften en fortsatt het politisk stridsfråga. Fyra partier – M, L, KD och SD – har krävt att avvecklingen av R1 och R2 stoppas. I slutet av januari röstade riksdagen om saken. Omröstningen blev en rysare: S, MP, C och V vann med en enda röst, 174 mot 173.

Men att sätta i gång R1 och R2 kräver långsiktiga planer och investeringar, poängterar Linde.

– Det är orealistiskt att ändra på ett sådant beslut med kort varsel. Kärnkraft är en långsiktig bransch. Det är inget man ändrar på fram och tillbaka.

Jonas Grönvik/TT

Klockan nio på morgonen den 30 december stängdes Ringhals 2. Ringhals 1 stängs enligt planerna av dagen före nyårsafton i år. Arkivbild.
Klockan nio på morgonen den 30 december stängdes Ringhals 2. Ringhals 1 stängs enligt planerna av dagen före nyårsafton i år. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Kärnkraft i Sverige

Sju reaktorer, fördelade på tre kärnkraftverk, används för elproduktion i Sverige.

Ringhals: Tre reaktorer. R1 kör just nu på full effekt. R3 och R4 är avstängda för underhåll. R3 kopplas upp mot elnätet den 24 juli. R4 den 27 augusti.

Forsmark: Tre reaktorer. F1, F2 och F3 körs på full effekt. F1 ska stängas för underhåll mellan 20 september och 28 oktober. F3 stängs av mellan 16 augusti och 13 september.

Oskarshamn: En reaktor, O3 kör som vanligt men ska stängas för underhåll mellan 1 augusti och 26 oktober.

Fotnot: Ringhals 2 stängdes vid senaste årsskiftet, medan Ringhals 1 ska stängas av vid kommande årsskiftet.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

Källor: Vattenfall och Uniper

Sport

Wernerssons revansch – tog Blåvitt till final

Victor Wernersson sköt Blåvitt till final i svenska cupen.
Victor Wernersson sköt Blåvitt till final i svenska cupen.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Först orsakade han en straff som kunde ha gett Elfsborg segern i cupsemifinalens ordinarie slutminuter.
Men i förlängningen sköt Victor Wernersson sitt IFK Göteborg till final i svenska cupen.
– Man sätter laget i skiten efter allt som har hänt, men det blev ett lyckligt slut, säger matchhjälten till C More.

Victor Wernersson har haft några svängiga dagar. I lördags var han i Belgien och skrev på för Mechelen. Han hade smitit i väg på en weekendresa som IFK Göteborgs klubbledning inte kände till.

Han har blivit utsatt för hat och hot på nätet under veckan.

I måndags var han bänkad och sedan inhoppare i förlustmatchen mot Norrköping.

Och nu stod Victor Wernersson som cuphjälte när IFK, precis som i kvartsfinalen mot Hammarby, vann borta efter förlängning.

Målet som kom i 98:e minuten var ett bevis på vad anfallsvilliga ytterbackar betyder. Inbytte högerbacken Emil Holm löpte ända fram till kortlinjen och passade snett inåt bakåt. Vänsterbacken Wernersson hade tagit sig långt in i straffområdet och fick idealiskt läge att skicka in segermålet.

Orsakade straff

Under ordinarie tid hade Elfsborg de flesta och tydligaste målchanserna på Borås arena. Med mindre än fem minuter kvar kom den stora chansen.

Jesper Karlsson tog själv straffsparken efter att ha blivit fälld av Victor Wernersson.

Ioannis Anestis kastade sig åt höger och räddade Karlssons straff, som var hård men i målvaktshöjd och inte tillräckligt långt ut mot stolpen.

– Jag kommer efter och det är otroligt slarvigt att ge bort en straff så sent. Jag har Giannis att tacka för räddningen. Det är svårt att beskriva den här matchen. En mental bergochdalbana, säger Wernersson till C More.

Målen uteblev i två halvlekar, men båda lagen visade att de ville framåt. Göteborg hade mest boll och flest passningar – men svårt att fixa ordentliga målchanser.

Elfsborgs försvar var kompakt och följsamt. När hemmalaget gick till anfall var det enklare, rakare, mer direkt. Det ledde till några vassa lägen.

Kan nå Europa

Ioannis Anestis räddade IFK från att hamna i underläge i första halvlek. Först med tur på Johan Larssons närskott när bollen studsade på insidan av den grekiske målvaktens ben, i stolpen och längs mållinjen. Sedan med skicklighet, när Anestis hängde kvar med vänsterfoten och hindrade Rasmus Alm från att skicka in 1–0.

Det krävdes alltså förlängning för att få fram en vinnare i den här cupsemifinalen.

Och till slut var det Victor Wernersson som skickade IFK Göteborg till finalen som spelas 30 juli.

Förutom själva cuptiteln och Gustaf VI Adolfs pokal kommer det då att spelas om en kvalplats till Europa League.

Den svenska cupsegraren går in i andra omgången i årets komprimerade kvalspel som avgörs i enkelmöten. Det behövs tre vinster för att sig in i Europa League.

Personligt

I fjällen känner han sig både sårbar och stark

Man utanför litet tält med fjälltoppar i bakgrunden.
I fjällvärlden känner sig Björn Mattsson både såprbar och stark på samma gång.
Foto: Privat bild
Personligt
Malmö
Friluftsliv Fem, sex gånger om året lämnar Björn Matsson Malmö för att dra till fjälls. I jobbet, med familjen eller som färdledare. För att känna sig svag och stark, på samma gång.

För några veckor sedan berättade vi här i Skånska Dagbladet om hur Friluftsfrämjandet i Malmö höll en introduktionskurs för sommarfjällvandrare. Ett tiotal personer slöt upp, från rena nybörjare till personer med ganska god vana.

Ledare för arrangemanget var Björn Mattsson.

Bröstbild på 42-årig man, kort brunt hår, glasögon, framför stor glasfasad.
Fem sex gånger om året lämnar Björn Mattsson staden för att fjällvandra.
Foto: Håkan Jacobsson

Han tror att hans ingång till friluftslivet egentligen är ganska vanlig:

– När jag blev förälder blev det superviktigt för mig att ge mina barn lite av den känsla för naturen och uteliv som jag fick av mina föräldrar.

Familjen hade flyttat från Stockholms skärgård till landet vid Ljungby i Småland när Björn Mattsson var tio år.

– Somrar och helger var vi ute mycket med familjen. Och jag var scout.

Ett år i London

Från sena tonåren och några år framåt var det andra intressen som tog överhanden. Han flyttade till Lund för att plugga och det blev så att han idkade uteliv av att annat slag än det man utövar i naturen, han gick mycket på rockkkonserter. Han bodde i London ett år, pluggade och jobbade på restaurang.

Men allt har sin tid. Man måste inte alltid umgås vid en bardisk.

– Det var något som hände; plötsligt var vi några kompisar som började snacka, ungefär samtidigt, om att gå Skåneleden.

– Det var det första steget.

Samverkande skäl

Sedan var det flera saker som sammanföll.

– I grunden är jag skattejurist. Jag höll på med en avhandling på ekonomihögskolan i Lund. Det blev stress och hets, som jag måste hantera - jag hamnade i en situation när jag behövde göra något annat.

– Och jag blev pappa och fyllde 30 och tänkte ”är det det här jag verkligen vill?”.

– Jag visste att jag gillade friluftsliv väldigt mycket, och att träffa och hjälpa andra människor till rätta.

Oväntat anställd

Så han gick in på en av Naturkompaniets butiker i Malmö och frågade om det fanns jobb. Det fanns det.

– Det var oväntat. Jag har aldrig anställt någon som kommer in direkt från gatan.

För numera är det han som anställer folk till butiken, där han blev butikschef efter ett par år. Sammanlagt har han varit där i 13 år.

– Jag märkte snart att det här är ju jätteroligt, jag mår bra av det. Jag tjänar ju väldigt mycket mindre pengar än jag skulle göra som skattejurist, och det är inte samma intellektuella utmaning, men man får en direkt kick av det, säljarbetet ger en snabb respons.

FAKTA

Profilen

Namn: Björn Mattsson

Ålder: 42 år

Yrke: Butikschef på en av Naturkompaniets butiker i Malmö.

Familj: Sambo en son, en dotter

Bor: Lägenhet i centrala Malmö

Aktuell: Drar till fjälls både i arbete och fritid - som på sommarsemestern.

Övriga intressen: Musik, indiepop. Är född in i en släkt med djurgårdare, men har själv blivit inbiten Malmö FF-supporter. En passion som faktiskt tändes samma säsong som MFF åkte ur allsvenskan. Och, tror han, spelade in när han och sambon valde Malmö som bostadsort.

När åldern var inne tyckte Björn Mattsson och hans sambo att sonen skulle gå i Mulleskola.

– Efter ett ledaravhopp fick jag frågan om jag ville vara med. Jag tyckte att det var jätteroligt.

Numera är det dottern som går i mulleskolan, så där har han blivit ledare igen.

Certifierad

Björn Mattsson hade tillbringat en hel del tid i fjällen, både i privat och i jobbet, och ville utveckla det. Han gick en fjälledarutbildning, och är nu certifierad för att leda grupper i sommarfjäll.

Han berättar att lagen säger att en resa som säljs som ett grupparrangemang måste ledas av en fjälledare, och att det bara är Friluftsfrämjandet som har rätt att certifiera sådana.

Vad har Björn Mattsson då för råd till ovant folk som vill vandra i fjällen?

– Välj tur efter förmåga. Ta steg för steg; fjällen är ju helt magiskt fina, men också utmanande. Du är längre från hjälp och du gör något du inte är van vid, vädret kan slå om mycket snabbt.

Testa först

Men med lite klokskap och förberedelser kommer man långt. Om man är helt orutinerad kan det vara en idé att gå en tur på Skåneleden innan, gärna med lite höjdskillnader, tipsar Björn Mattsson. För att testa sig själv och utrustningen - till exempel få en förvarning om ifall skodonen tenderar att skava.

Och medan vi pratar om utrustning:

– Även om jag arbetar med att sälja friluftsutrustning så vill jag verkligen inte att fjällvandring ska bli en materialsport.

– Man måste inte köpa allt på en gång. Satsa på det du anser vara viktigt. En del kan du kanske låna, man kan hyra. Se vad du trivs med.

Kom överens

Och om ni är flera som ska gå:

– Prata igenom vad ni vill ha ut av turen.

Så förebygger man konflikter när man står där, trötta och hungriga, och upptäcker att man hade helt olika föreställningar om vad det här skulle handla om.

– Man måste vara överens om vad man vill.

– Och lägg in vilodagar. Ha lite luft i planeringen.

Man som tittar i fjällkarta i en butik.
Lägg in lite luft i tidsplanen, är ett av Björn Mattssons råd till fjällvandraren.
Foto: Håkan Jacobsson

Björn Mattsson är alltså i fjällvärlden fem, sex vändor om året. Han skulle ha lett en tur i Jämtlandsfjällen i slutet av juli, men den är inställd. Bestämmelserna är sådana att vid minsta misstanke om att någon kan ha coronasmitta, till exempel förefaller mycket trött, hostar, måste ledaren behandla situationen som att smittorisk föreligger, besluta om isolering. Det låter sig helt enkelt inte göra.

Men han ska upp till västra Härjedalsfjällen också, till Ramundberget med familjen, gå i fjäll, åka mountainbike.

Barndomsminne

Och han har planer på en speciell utflykt till Hamrafjället, alldeles i närheten.:

– Jag var där med mina föräldrar när jag var fem, sex år. Jag ska försöka gå till samma våffelstuga.

Lite senare i höst är det tänkt att han ska leda en vandring upp på Kebnekajse, där han är auktoriserad guide.

Vad är det då Björn Mattsson finner i fjällen?

– Respekt och ödmjukhet inför naturen. Jag vet inget annat som får mig att känna mig så liten och svag och samtidigt stark, att jag klarar av något mycket speciellt.

Björn Mattsson.
Foto: Håkan Jacobsson

Inrikes

Fler unga kvinnor drabbas av hormonsjukdom

Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019. Arkivbild.
Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019. Arkivbild.
Foto: Åserud, Lise
Inrikes
Inrikes Trötthet, nedstämdhet och viktökning är några av symtomen vid sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Antalet drabbade av sjukdomen ökar dramatiskt, och ökningen är störst bland unga kvinnor.

– Symptomen är individuella och kommer ofta smygande över tid, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet.

Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019, och antalet drabbade kvinnor mellan 20 och 39 år har fördubblats sedan 2006, enligt statistik från Socialstyrelsen. Trots detta saknas ofta viktig kunskap för diagnostisering och behandling av sjukdomen.

– Det är framför allt primärvården som träffar personer med sköldkörtelsjukdom och där saknas ofta kunskap om hur de bör behandlas eller vilket stöd patienterna behöver för att leva med sin diagnos.

Endast var tredje blir frisk

I en rapport från 2018 skriver Socialstyrelsen att det behövs ett kunskapsstöd till regionerna för att möta ökningen av patienter med sköldkörtelsjukdomar. Men än finns inget kunskapsstöd i sikte.

– Endast var tredje patient med underfunktion i sköldkörteln blir av med sina symptom. För att fler ska må bra måste kunskapen om behandling av sköldkörtelsjukdomar öka, säger Bergkvist.

I dag behandlas hypotyreos främst med läkemedlet Levaxin, men alternativa behandlingsmetoder blir allt vanligare och i vissa drabbade använder naturligt sköldkörtelhormon från grisar.

– Vi ser positivt på att fler läkemedel används eftersom det kan hjälpa fler patienter att må bra.

"Finns en genusaspekt"

På Sköldkörtelförbundet hoppas man att sjukdomen kommer att prioriteras mer av sjukvården i framtiden.

– Trots att det är en folksjukdom som drabbar var tionde svensk kvinna och en halv miljon svenskar får den mycket lite utrymme inom vårdutbildningarna.

Att främst kvinnor drabbas kan påverka.

– Det finns definitivt en genusaspekt på frågan. Det visar inte minst forskning på andra sjukdomar där det är konstaterat att kvinnor behandlas sämre än män med samma sjukdom, säger Bergkvist.

Sköldkörtelsjuka kan även drabbas av överproduktion av sköldkörtelhormon, så kallat hypertyreos. Även där ökar antalet drabbade, sedan 2006 har det skett en ökning med 65 procent.

Jennifer Berg Eidebo/TT

FAKTA

Fakta: Hypotyreos

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, är en vanlig kronisk sjukdom.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och tillverkar de hormoner som kontrollerar ämnesomsättningen. Brist på detta hormon gör att ämnesomsättningen blir för låg.

Bland symptomen finns trötthet, minnesproblem, nedstämdhet, torr hud och frusenhet.

Hypotyreos behandlas med hjälp av läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon. Behandlingen är oftast livslång.

Sjukdomen behandlas främst med levotyroxin men alternativa behandlingar ökar kraftigt.

Sköldkörtelsjuka kan även drabbas av hypertyreos, överskott av sköldkörtelhormon.

Källa: Sköldkörtelförbundet

Inrikes

Regeringen bjuder in coronadrabbade kommuner

Lena Micko (S), civilminister, bjuder in coronadrabbade regioner och kommuner till ett möte om erfarenheter, lösningar och åtgärder efter sommaren.
Lena Micko (S), civilminister, bjuder in coronadrabbade regioner och kommuner till ett möte om erfarenheter, lösningar och åtgärder efter sommaren.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen bjuder in 15 kommuner och fem regioner som på olika sätt känt av viruspandemin mer än andra till ett möte. Enligt civilminister Lena Micko (S) är syftet att diskutera lärdomar, lösningar och möjliga åtgärder.

Mötet hålls dock inte nu, utan först till hösten, närmare bestämt den 2 september. Ett skäl är att det då är lättare att bedöma hur turismen har påverkats och hur resandet har satt avtryck i landet, enligt regeringskansliet.

De som bjudits har antingen skrivit till regeringen om läget och bett om kontakt eller stöd. Men urvalet har också gjorts utifrån hur smittan har spridits, hur gränshandel och arbetslöshet har utvecklats.

De fem regionerna är Jämtland, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm och Uppsala.

Kommunerna är Eda, Borgholm (Öland), Borlänge, Eskilstuna, Gotland, Gällivare, Ockelbo, Orust, Ronneby, Sigtuna, Simrishamn, Strömstad, Värmdö, Åre och Östra Göinge.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Bil och lastbil i krock – en till sjukhus

En personbil och lastbil har krockat i Ulricehamn. Arkivbild.
En personbil och lastbil har krockat i Ulricehamn. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en kollision på väg 40 i Ulricehamn.

– Det är en lastbil och en personbil som har kolliderat, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Polisen larmades till platsen klockan 18.18 och arbetar nu med att leda om trafiken på platsen medan bärgning pågår.

Utrikes

Seouls borgmästare hittad död

Poliser under sökinsatsen efter Seouls försvunne borgmästare Park Won-Soon.
Poliser under sökinsatsen efter Seouls försvunne borgmästare Park Won-Soon.
Foto: Kim Ju-sung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Seouls borgmästare Park Won-Soon har hittats död, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Sydkoreansk polis inledde en sökinsats efter Park sedan hans dotter anmält honom saknad klockan 17 på torsdagen, lokal tid.

Enligt dotterns uppgifter till polisen hade Park lämnat ett meddelande som lät som "som ett testamente" och enligt Yonhap "misstänks han ha begått självmord".

Park Won-Soon tillträdde som borgmästare i huvudstaden 2011 och hade omnämnts som möjlig presidentkandidat i valet 2022. Han beskrevs som en tungviktare inom det regerande Demokratiska partiet, känd för sin frispråkighet.

Kävlinge

Flicka åtalas för penningtvätt

Bilden visar ett öppnat paket från posten. Det ligger en gul och en röd Festis i paketet.
Lundabon swishade 500 kronor för att få köpa en Iphone för 5 000 kronor. Istället fick han ett paket Festis.
Foto: Polisen
Kävlinge
Kävlinge En minderårig Kävlingeflicka lånade ut sitt swishnummer och bankkort till bedragare. Hon vill inte lämna ut några namn och åtalas nu för penningtvättsbrott.

Det var i maj som en Lundabo fick se att en iphone var till salu på nätet för 5 000 på nätet.

Mannen kom i kontakt med säljaren, som ville ha förskottet betalt till sin flickvän. 500 kronor swishades till den minderåriga Kävlingebon. När paketet kom fanns det inte någon telefon i paketet. Istället låg där flera paket Festis. Säljaren gick inte att få tag på.

I ett tredje fall såldes en Gucci-keps på nätet. En köpare ställde många frågor om varför han skulle swisha någon annan, men fick förklaringen hade nått en beloppsgräns för transaktioner. Även här hänvisades till Kävlingeflickans nummer. Därför swishade han 950 kronor, men fick aldrig någon keps.

I ett annat fall köpte en man vita skor på Blocket. Han swishade enligt instruktionen 770 kronor till Kävlingefickan. Istället för nya vita skor fick han ett par begagnade fotbollsskor på posten. Säljaren var nu oanträffbar.

När flickan förhördes ville hon inte berätta vilka som förmått henne att vara mellanhand i bedrägeriet. Hon säger att hon hjälpt ”vänners bekantas vänner” som hon inte kände. Hon säger att hon inte förstod att hon utnyttjades. Hon trodde att man trodde att om man var ”snäll mot någon” så skulle andra vara snälla mot henne.

Föräldrarna har nu avslutat hennes swish-konto så det här inte ska hända igen. Flickan har nu fått ett sommarjobb och ska betala tillbaka pengarna som folk blivit lurade på.

NÄSTA ARTIKEL