Rebecka Hemse, Angela Kovacs och Marika Lindström i De oroliga. Foto: Sören Vilks.
Rebecka Hemse är den enda skådespelaren som spelat De oroliga både på Dramatens lilla scen och på turné. Foto: Sören Vilks.
De oroliga. Foto: Sören Vilks

På turné med De oroliga

Hässleholm på tisdag och Lund på onsdag. Nu kommer den hyllade Dramatenföreställningen De oroliga, efter Liv Ullmanns roman med samma titel, till Skåne.
– De oroliga ger en bild av hur det kan vara när man som vuxen har en massa ouppklarade saker med sig och det finns igenkänning för alla här, sammanfattar skådespelaren Rebecka Hemse.

De oroliga på turné
Pjäsen som ursprungligen sattes upp på Dramaten med Rebecka Hemse, Anita Ekström och Ingela Olsson i de tre rollerna är nu på turné Riksteatern och med Rebecka Hemse samt Marika Lindström och Angela Kovacs i rollerna.
För regin står Pernilla August.
De oroliga bygger på Linn Ullmanns roman med samma titel och har dramatiserats av Karen Maria-Bille.
I Skåne spelas De oroliga på Kulturhuset i Hässleholm tisdag 3/12 och på Lunds stadsteater onsdag 4/12.

När jag når Rebecka Hemse på telefon dagen före Hässleholmsbesöket håller hon precis på att packa hemma i Stockholm. Sedan början av november har hon varit på Riksteaterturné med De oroliga och bara hunnit med korta nedslag hemma.
– Jag är egentligen ganska hemkär och har aldrig turnerat på det här sättet förut men det har varit jättefint och kul, säger hon. Folk har varit så himla varma och glada. Det känns att de tycker det är lyxigt att få kultur till sig och inte behöva åka i väg och jag har känt en väldig lyssning och ett gensvar.

De oroliga är en dramatisering av norska författaren Linn Ullmanns roman med samma titel från 2015. Romanen handlar om författarens barndom och föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullmann även om de tre huvudpersonerna är namnlösa i boken. Ullman har själv beskrivit boken som en kärleksroman, skriven av kärlek till föräldrarna.
I dramatiseringen, gjord av Karen-Maria Bille, har berättelsen blivit en pjäs för tre kvinnoroller. Hösten 2018 hade den premiär på Dramaten i regi av Pernilla August och med Rebecka Hemse, Ingela Olsson och Anita Ekström på scen.
Till höstens turné har dock Rebecka Hemse, som spelar dottern, fått nya medspelare i Marika Lindström och Angela Kovacs.
– Först var det jättesvårt att vänja sig vid tanken men samtidigt lyxigt att få möta de här nya kvinnorna oavsett hur mycket man älskat dem man spelat med innan, säger Rebecka Hemse.
– Föreställningen i sig är annars ganska lik, fortsätter hon. Vi säger samma saker och är på samma platser i scenografin men tonarten kan ändras lite av nya människor och det uppstår nya energier, men det är mer saker som inte går att ta på.

När Rebecka Hemse fick frågan om att spela dottern i De oroliga var hon mitt i läsningen av boken.
– Den var väldigt aktuell då, säger hon.
Att De oroliga handlar om två giganter inom teatervärlden tycker hon inte känns speciellt laddat.
– Jag har egentligen en lite egen ingång här eftersom jag har bott i Norge så för mig finns det ton, stämningar och platser som jag associerar till. Sedan tror jag att vi alla när vi jobbat med föreställningen sett den mer som en berättelse om familjerelationer och barndom. Sedan kan man märka ibland på små suckar och sånt från publiken att de har igenkänning i det mer biografiska.

De oroliga är regisserad av skådespelaren och filmregissören Pernilla August och är hennes debut som regissör på scen.
– Vi har spelat mot varandra tidigare men att ha henne som regissör var nytt och alldeles underbart och kändes bara självklart och enkelt, säger Rebecka Hemse. Hon är så prestigelös, både som människa och regissör, och man kan snacka om demokratisk process här.
Hur skulle du beskriva De oroliga för någon som inte sett föreställningen?
– Man får nog en bild av hur det kan vara när man som vuxen har en massa ouppklarade saker med sig som man behöver titta på. och hur man liksom värjer sig och hela vägen in i det och i befrielsen att bearbeta det. Sedan är det en massa igenkänning i att vara yrkesarbetande mamma till ett litet barn, att vara i närheten av en stor konstnär, att vara skilsmässobarn och flytta fram och tillbaka och inte känna sig hemma någonstans, att vara distanserad förälder som inte riktigt klarar av att vara närvarande – ja, det finns nog något för alla här.

Tisdag 3 december spelas De oroliga på Kulturhuset i Hässleholm och onsdag 4 december på Lunds stadsteater.
– Sedan har vi bara Umeå kvar på turnén, konstaterar Rebecka Hemse och börjar få ordning på sin packning.

Vad händer efter De oroliga för din del?
– Nu ska Peer Gynt (där Rebecka Hemse bland annat spelar Solveig, reds. anm.) öppna på Stora scenen på Dramaten igen efter jul. Det blir den första föreställningen där efter renoveringen och den ska eventuellt filmas så det är mycket kring det. Sedan har jag – peppar, peppar – det mycket lugnare i vår vilket ska bli väldigt skönt.

De oroliga på turné
Pjäsen som ursprungligen sattes upp på Dramaten med Rebecka Hemse, Anita Ekström och Ingela Olsson i de tre rollerna är nu på turné Riksteatern och med Rebecka Hemse samt Marika Lindström och Angela Kovacs i rollerna.
För regin står Pernilla August.
De oroliga bygger på Linn Ullmanns roman med samma titel och har dramatiserats av Karen Maria-Bille.
I Skåne spelas De oroliga på Kulturhuset i Hässleholm tisdag 3/12 och på Lunds stadsteater onsdag 4/12.